[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sudocreme voor een sneller herstel van een herpesuitbraak
Voor de zwaardere gevallen adviseer ik toch om een bezoekje aan de huisarts te brengen, die kan je namelijk antivirale middelen voorschrijven. Maar ook de huisarts zal dit pas doen als een soort laatste redmiddel.
Wat is het herpesvirus
Een veel voorkomende klacht bij een verminderde weerstand is dat je last krijgt van die o zo vervelende koortslip. Deze klachten worden veroorzaak door het zogenaamde human herpes virus type 1 (HSV-1). En deze variant is gelijk ook de meest voorkomende, wist jij dat 80% van de mensen antistoffen tegen dit virus in hun bloed heeft. Dat wil dus zeggen dat 4 op de 5 mensen ooit in zijn of haar leven in aanraking is gekomen met het herpesvirus.
En als je eenmaal besmet bent met het virus kom je er nooit meer van af.
Gelukkig heeft het herpesvirus voor de meeste mensen geen gevolgen; ze zijn weliswaar besmet met het virus maar hebben er nooit of vrijwel nooit last van. Bij deze mensen is het immuunsysteem sterk genoeg om het virus een leven lang te onderdrukken.
Herpes in je oog
Een bijzondere variant van het HSV-1 virus waar je altijd mee naar de dokter moet gaan is als je een ontsteking van je oog hebt. Deze ontsteking aan je hoornvlies moet zo snel mogelijk aangepakt worden omdat het tot schade aan je hoornvlies kan leiden.
Een andere variant van het herpesvirus is het human herpes virus type 2 (HSV-2). Dit is het virus dat voor genitale herpes zorgt. Ongeveer 1 op de 5 mensen is drager van deze variant.
Herpes een SOA
Het herpesvirus is een overdraagbare aandoening dat zich verspreid via huid op huidcontact. Dat betekent dat het ook gelijk een SOA is. Maar omdat het herpesvirus zo alom verspreid is heeft het weinig zin om dit virus op te nemen in de algemene SOA test. Vooral ook omdat je het virus moeilijk op kunt sporen als het niet actief is. Je wordt alleen op genitale herpes getest als je daar expliciet om vraagt.
Ook biedt veilige seks met condoom je geen 100% garantie dat je je partner alsnog besmet met het virus. De condoom bedekt maar een gedeelte van het geslachtsorgaan.
Om het allemaal nog vervelender te maken, maakt het virus dankbaar gebruik van ons seksuele handelen. door het hebben van orale seks is het herpesvirus type 1 is in steeds meer gevallen de veroorzaker van genitale herpes.
Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dat het type 2 virus de veroorzaker is van de koortslip. Maar deze besmetting komt minder vaak voor. Omdat de meesten van ons al drager zijn van het HSV-1 virus heeft je immuunsysteem al antistoffen klaarstaan waarmee ook het HSV-2 virus te lijf gaat.
Wat zijn de meest voorkomende herpesklachten
Zoals je hebt kunnen lezen is de kans klein dat jij bij de 20% van de mensen hoort die niet besmet raken met het herpesvirus. De kans is groot dat je het virus wel in je draagt. Het virus tast je slijmvlies en je huid aan als het de kans krijgt.
De meest voorkomende klachten waaraan je een herpesuitbraak kunt herkennen zijn:
- Eerst begint je huid, zowel je lippen als in de schaamstreek te tintelen
- Daarna krijg je last van kleine rode plekjes
- Je krijgt last van een ruwe schrale rode huid
- Je krijgt last van enorme jeuk
- De rode plekje kunnen veranderen in koortsblaasjes
- Uiteindelijk knappen de blaasjes en krijg je een dikke korst op het blaasje
Zoals je ziet kun je al in het begin van de herpesuitbraak beginnen met het ondersteunen van de huid en de gevolgen van de uitbraak zoveel mogelijk te beperken.
Herstel van de huid bevorderen met sudocreme?
De beste manier om je huid te ondersteunen  is ervoor te zorgen dat de wondjes die het herpesvirus veroorzaakt te beschermen tegen extra schade. Op de plekken waar het herpesvirus de huid heeft aangetast is de barrière die je huid vormt doorbroken. Op deze plekken is het voor bacteriën en vuil extra gemakkelijk om in je lichaam te komen.
Hierdoor loop je extra risico dat het wondje extra gaat ontsteken. Daarom is een goede huidverzorging erg belangrijk om snel van de wondjes en blaasjes af te komen.
Sudocreme kan je daarbij helpen. Eigenlijk wordt sudocreme voornamelijk gebruikt om luieruitslag bij baby’s te verminderen of voorkomen. Als een baby last heeft van luieruitslag, oftewel een geïrriteerde schrale huid, is het zaak om een kunstmatige barrière te vormen op de wondjes zodat de geïrriteerde huid niet meer direct in contact komt met bijvoorbeeld urine, wat de irritatie verergert.
Omdat sudocreme een product is dat gemaakt is voor baby’s is het natuurlijk hyperallergeen. De kans dat je een allergische reactie krijgt of dat je de herpesplekken extra irriteert met door gebruik te maken van de crème is minimaal. En je kunt het dus ook op je genitaliën gebruiken.
Er zitten verschillende bestanddelen in de sudocreme die de wondheling bevorderen:
- Ten eerste zit er de stof lanoline (4%) in, dit zorgt ervoor dat je een beschermlaagje op de geïrriteerde huid krijgt zodat het herstelproces onder het beschermlaagje sneller gaat. Daarnaast bevat de crème zinkoxide (15,25%). Dit bestanddeel werkt ook als bescherming en zorgt ervoor dat de opgevlamde rode huid rustiger wordt, de huid samentrekt, waardoor het wondoppervlak kleiner wordt, waardoor het genezingsproces sneller gaat.
- Andere bestanddelen zijn benzylalcohol (0.39%) Dit heeft een desinfecterende werking.
- Benzylcinnamaat (0,15%) heeft vooral antibacteriële en schimmelwerende  eigenschappen.
- Benzylbenzoaat (1,01%) is van oorsprong eigenlijk een pesticide die vooral wordt ingezet tegen parasieten zoals de huismijt.
Bovendien bevorderen de laatste twee ingrediënten de granulatie, oftewel de aanmaak van huidweefsel.
Sudocreme wordt al meer dan 80 jaar verkocht en wordt vooral bij baby’s en door oudere mensen met huidproblemen gebruikt. Er is uit onderzoek zelfs gebleken dat sudocreme een iets betere werking heeft dan zinkzalf bij de behandeling van dermatitis bij oudere mensen. (1)
Het grote voordeel van sudocreme ten opzichte van zinkzalf is dat sudocreme makkelijker te verwijderen is. Bij pure zinkzalf moet je olie gebruiken om de zalf weer te verwijderen.
Sudocreme kun je gewoon met een babydoekje afvegen.
Hoe gebruik je sudocreme?
Je kunt sudocreme het beste dun op de gehavende huid smeren. Er staat geen minimum of maximum aan het aantal keren dat je de sudocreme kunt gebruiken. Dus elke keer als je het oude laagje creme afveegt of wegwast kun je een weer een beetje creme op het wondje aanbrengen totdat het wondje genezen is.
Omdat de bestanddelen die mogelijk voor bijwerkingen of welke speciale instructies behoeven in lage concentraties aanwezig zijn is sudocreme vrij verkrijgbaar en wordt het tegen luieruitslag gebruikt. Zolang je de crème niet opeet of inwendig gebruikt kan er weinig misgaan.
Tot slot…
Zoals je kunt lezen is het grote geheim van sudocreme niet dat het het herpesvirus te lijf gaat. Nee, de creme helpt je vooral om de wondgenezing te bevorderen. Doordat de combinatie van bestanddelen ieder een goede ondersteunende werking hebben in het wondgenezingsproces is dit niet voor niets een product dat al 80 jaar een succes is.
Daarom is bij een milde herpesuitbraak ook sudocreme de moeite van het proberen waard. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en te leven want als jij je weerstand op peil houdt krijgt het herpesvirus minder kans om door te breken!
Op heel veel verschillende gezondheidsfora wordt de goede werking van sudocreme ook bij het bestrijden van een koortslip of genitale herpes bevestigd.
[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21631745[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Voor inwendig is lysine erg belangrijk en op je voeding letten, niet teveel arginine binnenkrijgen.