Suiker

Laatste Update: 16 januari 2017

Suikerverslaving: Het gevaar van glycatie en vroegtijdige veroudering

Het is algemeen bekend dat een te hoge inname suikers gepaard gaat met verschillende gezondheidsklachten. Met name een te hoge consumptie geraffineerde suikers is niet verstandig voor je gezondheid. Het grote dilemma is dat suikers erg verslavend kunnen zijn, het overwinnen van een suikerverslaving is zeker aan te raden als je een blakende gezondheid wilt hebben.

In dit artikel wil ik het gaan hebben over een proces genaamd ‘’glycatie’’ en wat de effecten zijn op je lichaam.

Introductie

Glycatie is een proces wanneer suikermoleculen zich binden aan een lipide- of een proteïnemolecuul waardoor gezond en flexibel weefsel hard en stijf wordt. Dit is goed te zien in een rimpelige huid om een voorbeeld te noemen. Het gevaar van dit weefsel is dat er zogenaamde eindproducten ontstaan zoals de AGE’s, oftewel de ‘’advanched glycation end products’’, in het Nederlands kun je dit vertalen als geavanceerde glycatie eindproducten.

Deze eindproducten zijn zeer schadelijk voor het lichaam en in een voedingspatroon hoog in bewerkte producten tref je veel glycatie eindproducten aan. Met name bij diabetes is het risico extra hoog om veel van deze bijproducten in je lichaam te krijgen wanneer de bloedsuikerspiegel langdurig hoog is.

Gevolgen kunnen zijn beschadigingen aan de organen, nierziekte, leveraandoening en nog veel meer. Het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel is sowieso belangrijk voor een goede gezondheid, helemaal wanneer je te kampen hebt met suikerziekte.

Echter, deze glycatie eindproducten kun je ook aantreffen in bepaalde voedingsmiddelen. Dit betekent dat het niet zo simpel is als alleen maar minder geraffineerde suikers eten, maar ook wat je eet is erg belangrijk, want er zijn veel verborgen suikerbommen in de supermarkt te vinden.

De meeste geavanceerde glycatie eindproducten tref je aan in bewerkte voedingsmiddelen die op hoge temperaturen gemaakt zijn. In de praktijk zijn dat de producten die moeilijk te weerstaan zijn, denk aan fastfood producten zoals een hamburger, chips, koekjes etc.

Daarbij zijn het niet alleen de geavanceerde glycatie eindproducten, maar deze producten bevatten meestal ook veel transvetten, geraffineerde suikers en hebben vrijwel geen nutritionele waarde.

De vraag is natuurlijk, waarom is glycatie zo schadelijk? Dit heeft met de oxidatie in je lichaam te maken. Je kunt dit simpelweg vergelijken met roest op je fiets of auto. Gelukkig is je lichaam wel in staat vrije radicalen tegen te gaan door middel van belangrijke antioxidanten.

Het lichaam reageert hetzelfde op deze geavanceerde glycatie eindproducten hetzelfde als wanneer je ziek bent of een infectie hebt. Het grote probleem is dat de hoeveelheid glycatie over de jaren écht kan opstapelen wat zich kan uiten in een chronische ziekte, dit proces duurt jaren waardoor de oorzaak van bepaalde klachten niet altijd helemaal duidelijk is.

Indien je een voedingspatroon hebt met te veel bewerkte voedingsmiddelen krijgt je lichaam niet de brandstof om dat proces goed te doen. Daarbij neemt de effectiviteit van vrije radicalen bestrijding af naarmate je ouder wordt, vandaar dat veel van de gevreesde aandoeningen vaker voorkomt op latere leeftijd.

Te hoge levels van glycatie in je bloed veroorzaakt vroegtijdige veroudering, dat is te zien in een minder mooie huid, maar ook pijn in de gewrichten, verharding van de aderen, hoge bloeddruk, diabetes en nog veel meer.

Glycatie tegengaan

Gelukkig is er wel veel te doen via je voedingspatroon om je lichaam te beschermen tegen glycatie. Het belangrijkste is om de stap te zetten naar minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en goed op te passen hoeveel suikers je dagelijks binnenkrijgt.

Hieronder een aantal handige tips om glycatie in je lichaam tegen te gaan:

- Oppassen met geraffineerde suikers – we hebben suikers (glucose) nodig voor energie. Echter, de snelheid dat suikers in je bloed terecht komt en de hoeveelheid heb je zelf invloed op. Maak daarom vandaag nog de beslissing om minder suikers te eten en verhoog je inname groente, beetje fruit, kies voor volkoren of spelt en krijg voldoende vezels binnen!

- Niet te veel koolhydraten – je lichaam zet koolhydraten om in glucose, vandaar dat een koolhydraatrijk dieet niet aan te bevelen is. Zorg er ook altijd voor dat je de complexe koolhydraten binnenkrijgt en niet te veel brood, pasta of andere tarweproducten.

- Kies de juiste voedingsmiddelen – uiteindelijk draait het om de voedingskeuzes die je dagelijks maakt. Ga meer groente eten, beetje fruit, de juiste gezonde vetten zoals olijfolie en noten.

- Oppassen met hoge temperaturen – deze glycatie bijproducten kunnen ontstaan door te koken of bakken op te hoge temperaturen. Schaf daarom een stoom apparaat aan om je groenten te stomen in plaats van te koken, vermijdt grillen of frituren  zo veel mogelijk!

Voorlopige conclusie

Het belangrijkste wat je vandaag nog kunt doen is om minder bewerkte te eten en meer vers en biologisch. Op deze manier neemt de hoeveelheid glycatie in je lichaam af en zet je een grote stap naar een betere gezondheid. Eveneens oppassen met de hoeveelheid suikers / koolhydraten in je voedingspatroon en niet op te hoge temperaturen koken.

Heb je nog vragen of tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-72-glycatie.mp4" width="478" height="360" description="glycatie" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Hallo,

      Ik kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt, zeker als je op dit moment een goed gewicht hebt en beslist niet wilt afvallen. Maar draai het eens om: Zou het goed zijn om suiker te nemen (wat slecht is voor je lichaam) om op gewicht te blijven?

      Suikers zijn niet direct bepalend voor een eventuele gewichtsafname. Het zijn de calorieën. Het vermijden van suikers zal je calorie-inname drastisch doen dalen, dus is het zaak om je voedingsgewoontes eens kritisch onder de loep te nemen om toch aan je hoeveelheid calorieën per dag te komen.

      Veel succes!
      Jack

  1. Hallo Jack,

    Interessant jouw artikel over suiker.
    Ik zal deze informatie zeker gebruiken.
    Wat ik niet begrijp is je filmpje waar je het over suiker hebt.
    Het is een heel technisch verhaaltje door de termen die je gebruikt zoals "glysatie" voor mij al snel niet meer te volgen.
    Maar dat zal er bij horen.

    En ik wil je graag een tip geven, als je zo'n filmpje maakt dan kan je dat beter misschien ergens buiten doen of zo.
    Nu heb je het op de WC? gemaakt met veel tegenlicht. Het maakt het niet echt geloofwaardiger wat je verteld en dat is jammer.

    Succes met je site.

    Louis

    1. Dat betreffende filmpje was één van de eerste filmpjes. Het was eigenlijk nog een test.
      Tegenwoordig hebben we gelukkig professionele apparatuur om video's te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share