• bloedglucose en een bloeddrukmeting

Belang controleren bloedglucose net zo belangrijk als bloeddrukmeting

2016-11-08T10:45:13+01:00mei 24th, 2012|Hoge Bloeddruk|0 Reacties

Laatste update: door

Belang controleren bloedglucose net zo belangrijk als bloeddrukmeting

De meeste mensen laten hun bloeddruk regelmatig controleren bij de huisarts, of meten die zelf thuis. Een groot aantal Nederlanders weet dan ook wat zijn of haar bloeddruk ongeveer is, en wat hij zou moeten zijn.

Maar bij mensen zonder gezondheidsklachten wordt de bloedsuikerspiegel maar zelden gemeten. En dat terwijl dit veel ellende zou kunnen voorkomen. Want patiënten die last krijgen van diabetes type 2 merken dat aanvankelijk helemaal niet. En juist in dit stadium kan er veel schade in het lichaam aangericht worden.

Insuline uitstellen

Bovendien geldt: Hoe sneller diabetes type 2 ontdekt wordt, hoe langer het spuiten van insuline uitgesteld kan worden. Helaas ontstaat deze vorm van diabetes heel geleidelijk en daarom kan het soms jaren duren voordat de juiste diagnose gesteld is.

Het is dus van groot belang dat je je bloedsuiker af en toe laat checken, en dat je bijhoudt of de glucosewaarden in je bloed een stijgende lijn vertonen. Dat zou namelijk kunnen wijzen op het voorstadium van diabetes.

Tien procent van de wereldbevolking heeft te een te hoge bloedsuikerspiegel

Veel mensen beseffen niet dat ook zij een risico lopen op diabetes. Want uit een recent onderzoek van de World Health Organisation (WHO) blijkt dat maar liefst een kwart van alle volwassenen een te hoge bloeddruk heeft, en bijna 10% heeft een te hoge bloedsuikerspiegel. Dat zijn 1 op de 10 mensen.

Deze ontwikkeling is verontrustend en wijst erop dat het aantal mensen met hart- en vaatziekten en diabetes in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Maar zo ingeburgerd als het meten van de bloeddruk is, is het meten van het glucosegehalte in het bloed niet.