LAATSTE UPDATE: 23 augustus 2023

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Belang controleren bloedglucose net zo belangrijk als bloeddrukmeting

De meeste mensen laten hun bloeddruk regelmatig controleren bij de huisarts, of meten die zelf thuis. Een groot aantal Nederlanders weet dan ook wat zijn of haar bloeddruk ongeveer is, en wat hij zou moeten zijn.

Maar bij mensen zonder gezondheidsklachten wordt de bloedsuikerspiegel maar zelden gemeten. En dat terwijl dit veel ellende zou kunnen voorkomen. Want patiënten die last krijgen van diabetes type 2 merken dat aanvankelijk helemaal niet. En juist in dit stadium kan er veel schade in het lichaam aangericht worden.

Je kunt zelfs problemen krijgen met nadenken (1).

Insuline uitstellen

Bovendien geldt: Hoe sneller diabetes type 2 ontdekt wordt, hoe langer het spuiten van insuline uitgesteld kan worden. Helaas ontstaat deze vorm van diabetes heel geleidelijk en daarom kan het soms jaren duren voordat de juiste diagnose gesteld is.

Het is dus van groot belang dat je je bloedsuiker af en toe laat checken, en dat je bijhoudt of de glucosewaarden in je bloed een stijgende lijn vertonen. Dat zou namelijk kunnen wijzen op het voorstadium van diabetes.

Tien procent van de wereldbevolking heeft te een te hoge bloedsuikerspiegel

Veel mensen beseffen niet dat ook zij een risico lopen op diabetes. Want uit een recent onderzoek van de World Health Organisation (WHO) blijkt dat maar liefst een kwart van alle volwassenen een te hoge bloeddruk heeft, en bijna 10% heeft een te hoge bloedsuikerspiegel. Dat zijn 1 op de 10 mensen.

Deze ontwikkeling is verontrustend en wijst erop dat het aantal mensen met hart- en vaatziekten en diabetes in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Maar zo ingeburgerd als het meten van de bloeddruk is, is het meten van het glucosegehalte in het bloed niet.
Bloedsuikerspiegel

Bloedglucose meten

Huisarts en apotheek

Er zijn verschillende manieren om het glucosegehalte in het bloed te meten. Bij de huisarts kan dit met een simpele test waarbij met een vingerprikje een druppel bloed verzameld wordt. Hiermee wordt de hoeveelheid bloedsuiker bepaald.

Dezelfde test kun je trouwens ook bij een apotheek laten uitvoeren, wel zo makkelijk omdat je hiervoor meestal geen afspraak hoeft te maken. Voor deze methode geldt echter wel dat je nuchter moet zijn. Dan mag je de acht uren voor het onderzoek niets gegeten of gedronken hebben. Water mag je trouwens wel drinken.

Bloedonderzoek

Een andere manier om je bloedsuiker te bepalen is door een volledig bloedonderzoek uit te voeren. Hiervoor worden twee buisjes bloed afgenomen en die worden naar een laboratorium gestuurd voor analyse.

Het eerste buisje wordt nuchter afgenomen, terwijl het tweede buisje twee uur na het drinken van een suikerhoudend drankje geprikt wordt. De verhouding tussen deze twee waarden geeft uitsluitsel over of je nu wel of geen diabetes hebt en of jij je in de gevarenzone bevindt.

Als je huisarts het je niet aanraadt, of als je daar nooit komt, neem dan het heft in eigen handen en laat je bloedglucose regelmatig controleren. Want deze kleine moeite kan veel gezondheidswinst opleveren.

Hoge bloedsuikerspiegel slecht voor de bloeddruk

Daarbij is een chronisch hoge bloedsuikerspiegel ook slecht voor je bloeddruk (2). Door een hoge bloedsuikerspiegel krijg je hogere algemene ontstekingswaarden. Die ontstekingen tasten de binnenste cellen van je bloedvaten aan, de cellen waar het bloed langs komt.

Het lichaam moet dan reparaties uitvoeren die ervoor zorgen dat de bloedvaten dikker worden. Door die dikkere bloedvaten wordt de doorgang voor het bloed vernauwd. Hierdoor wordt de druk op de wand weer groter, waardoor beschadigingen vervolgens eenvoudiger kunnen optreden.

Een ander probleem van de hogere ontstekingswaarden is dat die binnenste cellen hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. Hun werk bestaat er onder andere uit dat de wanden van je bloedvaten flexibel zijn. Dit zorgt ervoor dat als je hart harder moet werken en de bloeddruk tijdelijk verhoogt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, de bloedvaten het bloed de ruimte geven. Net als een ballon die groter wordt als je hem opblaast.

Als ze dat werk niet meer goed kunnen doen, treedt er aderverkalking op. Dit is erg gevaarlijk, want wat niet buigen wil zal barsten.

Aderverkalking verergert een hoge bloeddruk, maar heeft als extra gevaar het risico op scheuringen. Dit kan al gebeuren in de aorta, dat is de belangrijkste ader voor je lichaam. Ook kunnen dit soort scheurtjes in je hersenen ontstaan waardoor je last krijgt van hersenbloedingen.

Wat te doen tegen hoge bloedsuiker

Gelukkig kun je veel doen als je nog geen diabetes hebt, maar als je wel een hogere bloedsuiker hebt dan gezond voor je is. Het eerste dat je kunt doen is minder toegevoegde suikers eten. De toegevoegde suikers die vaak eindigen op -ose, zoals dextrose en fructose, zorgen voor de meeste verhoging van ontstekingswaarden.

Het is vrij eenvoudig om dat te doen; je laat gewoon koekjes, chips, cake en ander gefabriceerde voeding staan. In eerste instantie lijkt dit lastig, maar als je ze vervangt door gezonde alternatieven is er niets aan de hand. Het gaat er namelijk niet om dat je minder eet. Het gaat erom dat je anders eet.

Dit betekent dat je in plaats van een koekje een paar druiven pakt. Dit betekent dat je in plaats van chips een appel snackt. Ik vind appelstukjes eten tijdens een film heerlijk. De kennis dat het gezond voor me is, voorkomt ook het schuldgevoel dat je kunt krijgen als je in een keer een zak chips leeg eet.

Daarnaast is het erg belangrijk om etiketten te lezen als je boodschappen in de supermarkt doet. Dit zorgt ervoor dat je gezondere voedingskeuzes kunt maken (3).

Op die manier kwam ik erachter dat er aan veel vleeswaren suiker is toegevoegd. Kip, rund en kalkoenvlees zijn niet altijd zo veilig als je hoopt. Daardoor ben ik ook bewuster vlees gaan eten en part-time vegetariër geworden. Dat betekent dat ik niet elke dag vlees eet, maar wel af en toe.

Ik raak een beetje de draad kwijt, maar waar het om gaat is dat het naast het meten van je bloeddruk belangrijk is om ook af en toe je bloedsuikerspiegel te meten. Met die kennis kun je voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes type 2 ontwikkelt. Dit wordt een steeds groter probleem in de westerse wereld. Als je bloedsuiker te hoog is, heeft dit ook nadelige effecten voor je bloeddruk. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022510X10004247
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033350615004242
  3. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.4081/jphr.2016.768

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagen



Lees hieronder verder:

Geïsoleerde systolische hypertensie

Geïsoleerde systolische hypertensie

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin
Share1