8 tips tegen botontkalking

2017-01-16T05:17:04+01:00december 1st, 2013|Botontkalking en Osteopenie|0 Reacties

Laatste update: door

8 tips tegen botontkalking

Botontkalking, of osteoporose, komt veel vaker voor dan je denkt. Wist dat één op de drie vrouwen last heeft van botontkalking tijdens en na de menopauze? Gelukkig kun je hier zelf wel degelijk iets aan doen, zowel voor de menopauze als na de menopauze!

Lees snel verder!

Wat is botontkalking?

Botontkalking is het gewone Nederlandse woord voor osteoporose. De naam verklapt het al een beetje, want het gaat hier over het poreus worden van de botten. De botten worden ‘ontkalkt’, waardoor ze poreus worden en dus zwakker worden.

Het is een proces wat je niet voelt of op een andere manier merkt, maar de botdichtheid zal afnemen en er zullen allemaal kleine luchtbelletjes in de botten ontstaan. Je kunt dit prima vergelijken met de bros chocoladerepen. Als je botten er aan de binnenkant uitzien als een Bros-reep, is de botontkalking al in een zeer vergevorderd stadium.

Met al deze luchtbelletjes worden de botten erg kwetsbaar en zullen sneller breken dan normaal.

Deze vermindering van de botdichtheid is met name te danken aan de vermindering van mineralen in de botten, met name fosfor, magnesium en calcium.

Botontkalking start in de meeste gevallen bij je dijbeenderen, in je onderrug en bij je heupen. Daarna zijn de wervels in je hals aan de beurt. Met name dit laatste is de oorzaak van het ‘krimpen’ als je ouder wordt.

De wervels zakken een beetje in, waardoor je met de jaren een klein beetje kleiner kunt worden.

Balans tussen opbouw en afbraak

Veel mensen denken dat botten maar dode dingen zijn, maar niets is minder waar. Botten hebben, naast de ondersteunende functie voor het lichaam, heel veel andere functies. Botten zijn levende dingen, wat eigenlijk ook logisch is. Als een bot breekt, herstelt het zich weer, en dat komt omdat het bot een levend organisme is.

Het vormt steeds weer nieuwe cellen waardoor de botten weer aan elkaar gaan groeien.

De botten zijn dus in staat om cellen te vernieuwen. Gelukkig maar, want de botten zijn ook constant bezig met een proces van afbraak. Zolang dit in balans is, dus meer opbouw dan afbraak, is er helemaal geen probleem. Maar zodra de afbraak sneller gaat dan de opbouw, gaan je botten zwakker worden en is er sprake van botontkalking.

Dit proces van opbouw en afbraak moet dus perfect in balans zijn, wat je voor een deel zelf kunt beheersen. Maar daarover later meer.

Wist je dat dit proces al ingezet wordt na je 35ste levensjaar? In het begin gaat het heel erg langzaam, maar met de jaren wordt het tempo steeds hoger. Het is dus de kunst om zoveel mogelijk botmassa op te bouwen voordat je 35 wordt, en aan de andere kant het proces van afbraak na je 35ste zo veel mogelijk te vertragen. Hoe? Lees het artikel over het belang van krachttraining!