Afvallen

Laatste Update: 4 april 2017

11 tips om minder te eten! Stop het hongergevoel

Stop het honger gevoel

In de voorgaande tips heb ik je de 14 best tips gegeven om af te vallen. In dit artikel geef ik je weer een aantal tips, echter dit keer om minder te gaan eten. Het klopt inderdaad dat je met de tips van beide artikelen (mits je ze toepast) gaat afvallen.

Veel mensen vinden het lastig om af te vallen door de aanwezigheid van het hongergevoel. Sterker nog, er zijn zelf mensen die na het eten juist een hongergevoel opwekken. Afvallen heeft veel te maken met voeding. Het is niet zozeer minder eten, maar gezonder eten. Toch kan het geen kwaad om minder te gaan eten wanneer je meer dan 2000 kcal eet (als man zijnde 2500 kcal). Het zal je verbazen dat de meeste simpele tips het grootste resultaat zullen opleveren.

Hieronder een overzicht van de tips

1. Pas op met suiker, ook geen light producten
2. Poets je tanden
3. Eten niet zien als bezigheid
4. Drink water, drink water, drinken water
5. Veel kleine porties eten
6. Schrijf op wat je eet
7. Kauw minimaal 25 keer
8. Loop een rondje na het eten
9. Gebruik een rood bord en vul deze goed
10. Eet rustig/langzaam
11. Zoek een "ik ga wil minder eten" partner


Poets je tanden

Ok, dit is misschien niet de meeste gebruikelijke tip, maar desalniettemin werkt het erg goed. Wanneer je namelijk je tanden poetst (of spoelt) zorgt de frisse mint geur ervoor dat het honger gevoel af neemt. Daarnaast is het ook niet verstandig om direct na het eten je tanden te poets, doe dit altijd een uur van de voren of een uur na het eten.

Eten niet zien als bezigheid

Veel mensen eten wanneer ze zich vervelen of verdrietig zijn. Eten als een bezigheid zien betekent dus eigenlijk dat je gaat eten wanneer je verdrietig bent of je je verveeld. Wanneer je dan een "mindere" dag hebt en je voelt je lusteloos, betekent dit dus dat je de hele dag gaat eten.

Het beste wat je dus kan doen is om je hobby uit te oefenen. Lees een boek, ga sporten of doe aan yoga. Wanneer je druk bezig bent, zal je nooit honger hebben omdat je focus hier niet op ligt.

Drink water, drink water, drinken water

Wanneer ik deze tip aan het typen ben, kom ik erachter dat de tips niet op chronologische volgorde staan. Deze tip moet natuurlijk op #1 staan. Wanneer je voldoende water drinkt zal het je helpen om af te vallen, afvalstoffen voeren makkelijker af en tevens stopt het, het honger gevoel. Wist je overigens dat wanneer je honger hebt, dat dit is veel gevallen eigenlijk een schreeuw om water is. Je hersenen registreren dit echter als een schreeuw naar eten. Drink dus minimaal 2 liter water per dag.

Veel kleine porties eten

Dit is ook een tip waarbij we eigenlijk onze hersenen voor de gek houden. Wanneer je gaat eten, probeer dan kleine porties per keer te eten. Wanneer je 2 keer een kleine portie eet, lijkt dit meer (voor je hersenen) dan wanneer je 1x een groot bord eet.

Hou je hersenen dus voor de gek!

Schrijf op wat je eet

Dit is een hele sterke oefening die je kunt doen. Wanneer je elke dag opschrijft wat je eet, sta je er meer bij stil. Probeer eens aan het einde van de dag te bedenken wat je allemaal gegeten hebt. In de meeste gevallen zal je een aantal dingen zeker vergeten zijn. Dus denk je "ik kan nog wel wat lekkers pakken". Schrijf op of maak een foto van hetgeen wat je eet, zodat je er elke keer weer bij stil staat.

Bewust worden van wat je eet is KEY

Kauw minimaal 25 keer

Zorg dat je altijd tussen de 20 en 25 keer kauwt voordat je het eten doorslikt. De reden hierachter is het feit dat wanneer je meer kauwt, dat er meer speeksel vrij komt waardoor het eenvoudiger te verteren is. Verder bevordert dit ook nog eens het verzadigingsgevoel

Loop een rondje na het eten

Nog een goede tip is het lopen van een blokje om na het eten. Even het eten laten zakken zorgt ervoor dat het eten beter verteert en het hogergevoel minder wordt. Daarnaast is het ook nog eens goed wanneer je elke dage voldoende/genoeg beweegt.

Iedereen kan vast wel 10 minuten na het eten vrij maken om een rondje te lopen, toch?

Gebruik een rood bord en vul deze goed

Naast het eten van een klein bord, is het eten uit een rood bord ook van invloed op je hongergevoel. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat wanneer je uit een rood bord eet, dat je hersenen sneller denken dat ze genoeg hebben gehad.

Wat precies de reden is dat we minder eten wanneer je een rood bord gebruikt is helaas nog niet bekend. Onderzoekers denken dat het te maken heeft met het feit dat de kleur "rood" voor gevaar staat.

Eet rustig/langzaam

Wanneer je gaat eten is het belangrijk dat je rustig gaat eten. Ook deze tip heeft weer te maken met de werking van je hersenen. Voordat je hersenen het doorhebben dat je aan het eten bent, ben je ongeveer al 20 minuten aan het eten.

Dit betekent dus dat wanneer je heel snel eet (binnen 10 minuten je bord leeg) dat je nog steeds een honger gevoel hebt. Je hersenen zijn op dit gebied helaas niet zo snel. Gun jezelf de tijd en de rust om rustig te gaan eten. Dit zal er ook nog voor zorgen dat je spijsvertering beter verloopt en de kans op buikpijn en andere buikgerelateerde klachten worden verminderd.

Zoek een "ik ga wil minder eten" partner

"Last but not least".

Zoek een partner die hetzelfde doel heeft: Minder eten. Wanneer je elkaar je doelen vertelt en elkaar helpt te motiveren is de kans groter dat je daadwerkelijk minder gaat eten. Je wilt de andere persoon niet teleurstellen, dus ga je simpel niet/minder eten.

Nog een aanvulling hierop is het toevoegen van een zogenaamde "straf". Wanneer je toch 2 grote borden hebt gegeten, moet je het toilet schoonmaken. Reken maar dat je dan het extra bordje wel laat staan.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Zeker is proberen met mijn mama wij hebben nog al overgewicht en deze tips + fitness en kunstschaatsen en voor mij met karate moet dit hopelijk lukken 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share