• De Gezondheidsvoordelen van Tapioca

De Gezondheidsvoordelen van Tapioca

2019-04-26T12:36:46+01:00april 26th, 2019|Glutenvrij Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Met de alsmaar stijgende populariteit van glutenvrij bakken, is Tapioca meel voor veel mensen een belangrijk ingrediënt in de keuken geworden. Cassave-wortels, waarvan Tapioca afgeleid is, bevat van nature heel veel koolhydraten. En het is juist om die reden dat er tapioca zetmeel van gemaakt kan worden. Dit wordt verwerkt tot glutenvrije bloem of (zogenaamde) parels en vlokken. Deze ingrediënten worden als verdikkingsmiddel gebruikt in allerlei voeding, van pizzadeeg tot taartvulling.

Tapioca smaakt mild en heeft een licht-zoete smaak. Het is één van de puurste vormen van zetmeel beschikbaar. Naast koolhydraten en zetmeel, is Tapioca heel laag in andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, en de meeste vitamines en mineralen. Aan de andere kant is Tapioca volledig glutenvrij, arm aan calorieën en helemaal vrij van suiker. Dus ondanks het gebrek aan essentieel voedingsstoffen, wat je zou verwachten van Tapioca, is dit product uitstekend geschikt om te gebruiken bij gezond, glutenvrij koken en bakken.

Hoe wordt Tapioca gemaakt?

Hoe Tapioca exact gemaakt wordt, verschilt per lokatie. Maar in principe gaat het altijd om het persen van de zetmeelrijke vloeistof uit de Cassave-wortel.

Op het moment dat de zetmeelrijke vloeistof uit de wortels is onttrokken, laat men het water verdampen. Na dit proces blijft er heel fijn poeder achter. Dat is de Tapioca.

Vervolgens wordt dit poeder verwerkt tot de gewenste vorm. Dat kan meel zijn, parels, of vlokken.

Tapioca in de vorm van parels is de meest voorkomende vorm. Ze worden vaak gebruikt in thee, pudding, en toetjes. Maar ook als verdikkingsmiddel bij het koken.

Omdat al het water uit de Tapioca is onttrokken, moet de gekochte Tapioca eerst geweekt of gekookte worden voor consumptie.

Tijdens dit proces verdubbelt de grootte van de parels of vlokken, en worden ze enigszins doorschijnend.

Tapioca wordt vaak verward met Maniokmeel. Terwijl Tapiova wordt gemaakt uit de wortel van de Cassave, wordt maniokmeel gemaakt uit de bloem van dezelfde plant. Twee totaal verschillende producten!

Waar wordt Tapioca voor gebruikt?

Tapioca is een graan- en glutenvrij product dat heel veel toepassingen heeft:

Gluten- en graanvrij brood

Tapioca-meel kan heel goed worden gebruikt om brood te maken. Maar in de meeste gevallen wordt het gebruikt in combinatie met een ander meel. Een mix dus.

Ongerezen brood

Tapioca meel wordt heel vaak gebruikt om ongelezen brood mee te maken, met name in ontwikkelingslanden. En dat is niet verwonderlijk: Het is lokaal beschikbaar en is heel goedkoop.

Met verschillende toppings kan dit ongerezen brood ook worden gebruikt als ontbijt, lunch of dessert.

Pudding en toetjes

De Tapioca, in de vorm van parels, wordt heel vaak gebruikt om pudding, toetjes, snacks, of thee van te maken.

Bindmiddel

Tapioca is ook een uitstekend bindmiddel voor bijvoorbeeld soep, een heerlijke saus, of een jus. Het is een goedkoop bindmiddel, hoge verdikkingskracht, en het heeft een neutrale smaak.

Tapioca wordt ook gebruikt als bindmiddel bij het maken van bijvoorbeeld hamburgers en allerlei vormen van deeg, om de textuur en het vochtgehalte te verbeteren. Ook belangrijk om vocht vast te houden in een gel-achtige vorm. En wist je dat Tapioca ook helpt om zo lang mogelijk verkleuring te voorkomen?

En dan een onverwachte toepassing…

Naast het feit dat Tapioca natuurlijk veel tijdens het koken en bakken wordt gebruikt, is het ook een nuttig middel bij het wassen van kleren. Het toevoegen van de Tapioca parels zal zorgen voor schonere was.

De voedingswaarde van Tapioca

Tapioca is een zetmeel-extract dat gemaakt wordt van de zetmeelrijke C