Superfoods

Laatste Update: 7 april 2017

De top 10 gezondheidsvoordelen van spirulina

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Top 10 gezondheidsvoordelen van spirulina

spirulina gezondIk was onlangs op het event ''Voor Altijd Jong'' van Jesse van der Velde en een groot onderdeel ging over de voordelen van spirulina. Tot mijn verbazing heb ik nog maar weinig over spirulina geschreven, dat terwijl het een enorm krachtige Superfood is!

Zoals je misschien weet zijn voedingsmiddelen gemaakt uit algen en zeewier bezig de wereld te veroveren. Vroeger moesten we alle vitaminen en mineralen uit groente en fruit halen, maar daar is tegenwoordig een hele voedingsgroep bijgekomen! Algen bevatten minstens net zoveel of meer gezonde ingrediënten als groente.

Deze algen worden op het moment verkocht als voedingssupplement. Dit komt vooral omdat de algen voor het gemak meestal in pilletjes of poedervorm op de markt worden gebracht. Dit bevordert juist het gebruiksgemak, zonder dat het afbreuk doet aan de gezondheid van het product.

Algen kun je het beste vergelijken met plantjes die geen wortel en geen bladeren hebben. Ze halen voor het grootste gedeelte hun energie uit zonlicht, het zijn dus een eigenlijk een soort planten in hun basisvorm.

De alg die ik in dit artikel behandel is spirulina, deze alg wordt tegenwoordig op grote schaal in speciale bakken gekweekt.

De voordelen van algen kun je opdelen in twee categorieën: de voordelen voor jouw gezondheid en de voordelen voor het milieu

Milieu

Voordeel 1: Geen giftige metalen

Het grote voordeel daarvan is dat deze algen in een leefomgeving worden gekweekt waar ze niet worden blootgesteld aan de giftige stoffen waarmee we onze natuur inmiddels al aardig hebben vervuild.

Om maar een voorbeeld te noemen, denk maar eens aan de concentraties zware metalen in de vis die we uit onze wereldzeeën halen.

Wel moet ik erbij vermelden dat niet iedere spirulinakweker even zorgvuldig is, het is in het verleden wel eens voorgekomen dat ladingen uit landen zoals China verontreinigd waren. Maar als je spirulina koopt dat op professionele wijze gekweekt is komt er geen verontreiniging met zware metalen voor.

Voordeel 2: Geen landbouwgiffen

Omdat de spirulina alg alleen zoutwater en zonlicht nodig heeft om te groeien is het niet nodig om landbouwgiffen in te zetten die bij het verbouwen van groenten wel worden ingezet. Al die insecten en schimmels die we bestrijden omdat ze ook van onze groente snoepen zijn niet zo gek op spirulina.

Dus het grote voordeel van spirulina is niet alleen voor jezelf maar je ontziet het milieu ook nog eens.

Voordeel 3: Geen kunstmest

Ook heeft de spirulina geen kunstmest nodig. Zoals je misschien wel weet is naar schatting het kunstmest over een jaar of 50 tot 75 op. Dit betekent dat we tegen die tijd weer moeten overstappen op de ouderwetse manier van landbouw, zonder de hulp van kunstmest. Dit betekent dat in de toekomst de opbrengst per hectare een heel stuk lager zal zijn dan dat nu het geval is.

Combineer dit met de stijgende bevolkingsgroei en dan zul je snel tot de conclusie komen dat algen de toekomst hebben.

Voordeel 4: Hernieuwbare bron van voedingsstoffen

Hiermee kom ik gelijk op het volgende voordeel. Spirulina haalt geen voedingsstoffen uit de grond om te groeien. Normale planten zijn vruchtbare grond nodig om te groeien. Planten onttrekken voedingsstoffen aan de bodem. Omdat wij deze planten weer opeten komen deze voedingsstoffen niet weer terug in de bodem

Het gevolg is dat de landbouwgrond minder vruchtbaar wordt, en dat de mens deze gronden weer moet voorzien van voedingsstoffen zodat er weer groente op verbouwd kan worden. De groei van de spirulina is niet afhankelijk van grond, alleen zout water en zonlicht.

Dit zijn de twee componenten waar we ook in de toekomst meer dan genoeg van hebben, dit in grote tegenstelling tot kunstmest of fossiele brandstoffen. Omdat spirulina geen gebruik maakt van landbouwgrond is de ecologische voetprint van deze alg heel klein.

Voordeel 5: Er wordt genetisch niet mee geknoeid

Heb jij ook zo’n hekel aan dat geknoei met ons voedsel. Ik in ieder geval wel. Vooral dat genetisch modificeren vind ik een hele discutabele ontwikkeling. Laatst heb ik een documentaire gezien over genetisch gemanipuleerd voedsel op ARTE, zeg maar het Duitse/Franse alternatief voor Discovery.

Een echte aanrader deze zender, heel informatief en je oefent ook nog eens Duits.

Deze documentaire ging specifiek over het verbouwen van genetisch gemodificeerde sojagewassen in Argentinië. Wat ze dus hebben gedaan is een sojagewas genetisch manipuleren zodat dit gewas resistent was voor een bepaald gif.

De redenatie was dat je met veel minder gif afkan doordat je alleen nog maar dit ene gif hoeft te gebruiken waardoor alle onkruid doodgaat maar het sojaplantje blijft leven.

Je voelt natuurlijk al aan je water dat dit een beetje anders uitpakt dan gedacht, binnen twintig jaar was het meeste onkruid resistent tegen het gif en had de genetische modificatie dus geen enkel nut meer.

Sterker nog, in Argentinië is in de afgelopen twintig jaar 850% meer gif ingezet bij het verbouwen van soja, dat terwijl de totale oppervlakte waarop soja verbouwd wordt maar 50% is toegenomen.

Nog een reden dus om wat vaker je voedingsstoffen uit algen te halen in plaats van groente. Algen zijn een van de oudste levende organismes op aarde, spirulina is ongeveer 3,6 miljard jaar oud, en al die tijd hetzelfde gebleven.

Gezondheidsvoordelen

Voordeel 4: Proteïnen

Spirulina is een van de grootste bron van proteïnen, het bestaat voor zo’n 60 tot 70% uit eiwitten. Dat zijn ongeveer drie keer zoveel eiwitten als er in kip zit. Je kunt spirulina bijna vergelijken met een eiwit shake die je wel kent van de sportschool, behalve dan dat spirulina puur natuur is.

Dus als jij veel eiwitten binnen wilt krijgen omdat je flink traint adviseer ik je om is een paar spirulinapillen door je smoothie te doen, het zijn echte eiwitbommetjes!

Voordeel 5: Onverzadigde vetzuren

Naast de eiwitten zitten er in spirulina een hoop onverzadigde vetzuren. Je kent ze wel de omega 3 vetten die zo goed zijn voor je gezondheid. Spirulina bevat per 100 gram ongeveer 2.7 gram onverzadigde vetzuren, waarvan iets meer dan twee gram meervoudig onverzadigd.

Vooral voor mensen die niet van vis houden is dit een heel goed alternatief. De algen hebben van zichzelf weliswaar niet veel smaak, maar dat kun je meer zien als een voordeel. Omdat ze vrij smakeloos zijn kun je ze lekker door je smoothie doen zonder dat het de smaak verpest.

En voor diegenen die vis echt vies vinden is het ontbreken van de vissmaak vooral belangrijk. Vooral als kinderen geen vis lusten is dit een ideale manier om ze toch de nodige onverzadigde vetzuren binnen te laten krijgen.

Voordeel 6: Antioxidanten

Je ontkomt niet aan de blootstelling aan gifstoffen van buitenaf. Uitlaatgassen, gif dat je binnenkrijgt door voeding, je ontkomt er niet aan hoe gezond je ook leeft! De enige manier om deze gifstoffen, vrije radicalen genaamd, tegen te gaan is door genoeg antioxidanten binnen te krijgen.

Hoe meer antioxidanten je binnenkrijgt des te meer vrije radicalen opgeruimd worden.

spirulinaIn spirulina zitten heel veel verschillende antioxidanten en vooral ook veel. Neem bijvoorbeeld betacaroteen, in spirulina zit twintig keer zoveel betacaroteen als in een wortel. En het blijft niet bij betacaroteen alleen, in spirulina zitten veel verschillende bioactieve stoffen of fytonutriënten die je lichaam helpen bij het regelen van belangrijke lichaamsprocessen zoals de opbouw van je botten of het onder controle houden van je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Spirulina zorgt er zelfs voor dat je immuunsysteem sowieso een stuk sterker wordt. Het versterkt je immuunsysteem en het verlaagt de allergische reacties van je immuunsysteem. Dus je immuunsysteem reageert niet alleen sterker, het maakt ook minder fouten. Een allergische reactie is namelijk een soort foutmelding in je immuunsysteem waarbij je immuunsysteem een lichaamseigen stof aanziet voor een indringer.

Voordeel 7: Mineralen

Ook wat betreft mineralen steekt spirulina met kop en schouders boven alle andere voeding uit. Het bevat van nature tien verschillende mineralen en in grote hoeveelheden, Vooral calcium, ijzer, kalium magnesium en zink. Zo kan het eten van spirulina voorkomen dat je bloedarmoede krijgt, bijvoorbeeld als je zwanger bent. In spirulina zit vijftig keer zoveel ijzer als in spinazie.

Voordeel 8: Vitaminen

Ook de vitaminen zijn in grote aantallen aanwezig in spirulina. Ik zal je bij de vitaminen de opsomming geven in plaats van een samenvatting:

In 100 gram spirulina zit:

Vitamine Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in %
 A 4%
B1 207%
B2 306%
B3 85%
B5 70%
B6 28%
B9 24%
C 12%
E 33%
K 24%

 

Voordeel 9: Het werkt ontgiftend

Spirulina bevordert de ontgifting van je lichaam. Zoals ik net al benoemde zit het vol met antioxidanten en daar bovenop heeft het stofje dat de algen die mooie blauwgroene kleur geeft, fycocyanine, de unieke eigenschap dat het zich aan zware metalen bindt zodat die zware metalen het lichaam kunnen verlaten.

Spirulina merkt dusdanig sterk dat in Rusland onderzoeken zijn gedaan naar de werking van spirulina bij kinderen die in een radioactief verontreinigd gebied wonen. Uit deze onderzoeken in gebleken dat de schadelijke effecten van de radioactieve straling door vijf gram spirulina te nemen al significant verbeteren.

Voordeel 10: Je hoeft het niet te bereiden

De meeste mensen willen wel graag gezond eten maar als je dat betekent dat je nog meer tijd in de bereiding van het eten te steken dan is de kans groot dat het uiteindelijk niet gebeurd. Dat is precies de kracht van spirulina, je kunt spirulina zelfs met een glas water naar binnen werken als het moet. Een makkelijkere manier om al die essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen is er niet!

Simpelweg een theelepel spirulina door je groene smoothie of in een glas water en klaar is kees! 

spirulina-shake

Kortom:

Wil jij graag je lichaam op een natuurlijke wijze voorzien van allerlei nuttige voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten maar heb je het niet zo op voedingssupplementen? Dan is spirulina een geweldig goedje, het staat weliswaar te boek als een voedingssupplement maar dat is het niet!

Het is gewoon voedsel dat al door de Maya’s in Mexico en door vandaag de dag nog steeds uit de natuur wordt gewonnen als voedingsbron door de mensen die rond het Tsjaadmeer wonen.

Dus als jij je immuunsysteem wilt versterken en je lichaam extra wilt helpen met het tegengaan van de schade door vrije radicalen en daarbij jezelf ook nog extra wilt ontgiften van zware metalen dan is spirulina de oplossing!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen: " open="false"]http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-879X1998000800007&script=sci_arttext&tlng=es
http://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/algemeen/spirulina
http://www.naturalways.com/spirulina-references.htm[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi,
  Interessant artikel! Ik heb wel een vraag. Je noemt de vitamines die in 100 gram spirulina zitten. Verderop staat: "een theelepel en klaar is kees". Maar een theelepel is misschien, ik weet niet, 5 gram ofzo? Dan heb je nog maar heel weinig voedingsstoffen te pakken, vrees ik. Klopt dat? Hartelijke groet, Joanne

 2. Als wij mijn vrouw en ikzelf even geen spirelina nemen zijn wij moe en lusteloos , dus wij willen het niet meer missen

 3. Hallo mag ik vragen als je sprirulana gebruikt helpt dat ook voor overmatige
  Transpireren.
  En voor het afvallen

 4. ik kan nergens vinden Wanneer neem je best pilletje(s van Spirulina? rond 5u, 1 u vOOr avondmaal is dat OK? en wat als je overdag nog druppeltjes voor het versterken van immuunsysteem neemt? wat neemt je als eerste/ hoe veel tijd moet er tussen zijn/ eten-spirulina-andere dingen?
  alvast bedankt,

 5. Beste RJ, dank voor jouw heldere artikel. Ik heb spirulina poeder geprobeerd en het viel mij op dat het slecht oplost in water. Het wordt heel snel klonterig. Heb je daar nog tips&tricks voor?
  Mvg Tony

  1. Misschien is je water erg koud? Probeer eens lauw water, en beetje bij beetje toevoegen en oplossen.

 6. ik neem spirulina in een klein beetje yoghurt met honing , zo is de smaak te doen en de hoeveelheid is dan ongeveer 4 koffielepels. Achteraf nog een extra lepeltje honing en de smaak is volledig weg.
  Ik heb wel de eerste week zeer malse stoelgang gehad en dit blijkt normaal te zijn , zoals ik ook hierboven lees.
  Ik ben begonnen met een een vierde , dan een half koffielepeltje en blijf nu bij een koffielepeltje. Tot hiertoe nog geen extra positieve uitwerking gezien, ben eerder moe(kan ook de herfst zijn), we wachten af.
  Sosiesje

  1. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie, Cis.
   Blijf luisteren naar je lichaam, en pas de dosis eventueel verder aan.

   Hou je me op de hoogte?

 7. Hallo RJ, iv.m. slechte weerstand en met meerdere operaties in 't vooruitzicht zou ik graag spirulina willen gaan gebruiken.
  Helaas heb ik ook een multi-nodulair struma (schildklier-afwijking).
  Hoe zit het met de interactie met Spirulina en zit in Spirulina ook Jodium ?
  Dat kan ik nergens terug vinden 🙁 ...

  En moet er met andere medicatie rekening worden gehouden ? Ik heb veel soorten pijnstillers, A.D., enz, dus tja ...

  Er is een mooie aanbieding deze week 30/1 a.s., dus ik zou, vóór 't te kunnen kopen (minimum inkomen) dus wat is wijsheid in dit geval ?

  Alvast dank voor je informatie !

 8. Goedemorgen,ik slik sinds een paar maanden spirulina en krillolie.Heb aanzienlijk meer energie en merk dat ik er ook veel gezonder uitzie.Gebruik er 10 per dag en neem ze tijdens mijn smoothie.Daarnaast is mijn te hoge bloeddruk enorm gedaald.Alleen maar lof over spirulina! Met Vriendelijke groet Esther

  1. Ongeveer 5 gram per dag iOS voldoende. En als je een fanatieke sporter bent, kun je dit opvoeren naar 10 gram.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share