Beter Zien

Laatste Update: 16 januari 2023

Train, versterk of verbeter je ogen!

Wanneer we contact leggen met de buitenwereld gebruiken we hiervoor al onze zintuigen. Ongeveer 90% van alle “input” die we krijgen komt bij ons binnen via de ogen. Het zintuig “zien” is daarom misschien wel het belangrijkste. Of dit nu het belangrijkste zintuig is of niet, het is nooit verkeerd om de conditie van je ogen in de gaten te houden!

We gaan naar de sportschool om onze spieren te trainen, we proberen onze stress niveaus zo veel mogelijk te beperken en steeds meer jongeren proberen een goed voedingspatroon op te bouwen. Waarom trainen we onze zintuigen dan niet?  Dit is toch net zo belangrijk?

Zijn je ogen te trainen?

Elke zintuig is te trainen, maar je ogen zijn misschien wel het makkelijkst om te versterken. Een aantal simpele oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je ogen sterker worden.

Wat schiet ik er mee op?

We gaan natuurlijk niet ergens energie in steken zonder dat we enig resultaat gaan zien. Dit zou zonde zijn. Hieronder een aantal voordelen die te behalen zijn wanneer jij je ogen regelmatig traint!

 • Minder vermoeide ogen
 • Voorkom droge ogen
 • Ontloop visuele stress
 • Voorkom rugklachten
 • Verbeter je zicht

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het helpt tegen dyslectie, bewegingsmisselijkheid, leerproblemen en nog veel meer (1).


Wel moet ik melden dat wanneer je ogen letsel hebben opgelopen, dat een aantal punten bijvoorbeeld niet haalbaar zijn! Je oogspieren zijn zeker te trainen echter wanneer je letsel hebt opgelopen zal het verbeteren van zicht niet mogelijk zijn!

Door de jaren heen worden onze ogen minder goed, ook deze zullen op den duur gaan slijten! Daarnaast zijn er nog meer factoren die je ogen op lange en korte termijn kunnen beschadigen. Welke factoren dit zijn kun je onderaan dit artikel lezen! Nu zal ik je eerst een aantal tips/oefeningen geven om je ogen te trainen en te versterken.

Hoe kan ik mijn ogen trainen/verbeteren?

Hoe trainen we onze spieren? Door elke dag (of 2 keer in de week) bepaalde oefeningen te doen waardoor onze spieren versterkt zullen worden. Je oogspieren kunnen op dezelfde manier worden getraind. Er is niet een speciale sportschool waar je dit kunt doen, dit kun je namelijk zelf doen!

Hieronder een aantal oefeningen die je dagelijks kunt doen om je ogen in zo goed mogelijk conditie te houden met alle voordelen van dien!

Computergames: Misschien is dit niet iedereen zijn favoriete activiteit. Maar door dagelijks 15 minuten tot 30 minuten een game te spelen train jij je ogen om beter gefocust en geconcentreerder te laten kijken! Dit helpt bijvoorbeeld als je een lui oog hebt (2).Zelfs artsen raden mensen met bijvoorbeeld een lui oog aan om elke dag een half uurtje te kijken. Er is zelf een speciaal Nintendo DS spelletje genaamd "eye training"

Wel is het belangrijk dat je dit in een ontspannen sfeer doet. Geforceerd en krampachtig spelen zal je ogen niet ten goede komen!

Het spelen van een actiespel helpt je bijvoorbeeld om contrasten beter te kunnen zien (3).

Oogtrainingskaarten: Dit zij bepaalde kaarten waarbij jij de verschillende eigenschappen van je ogen gaat trainen. De meest bekende vorm van een dergelijk trainingskaart is die aan de muur van de huisarts hangt waarbij de letters steeds kleiner worden! Voor meer informatie over oogtrainingskaarten klik hier!

Sporten: Eigenlijk heeft dit geen uitleg nodig. Sporten bevordert je hand/oog coördinatie.

Gebruik je ooghoeken: Wanneer je veel achter een computerscherm zit is dit een simpele en effectieve oefening. Om de 50 minuten trek je 60 seconden uit om deze oefening te doen. Je hebt 4 ooghoeken: Rechtsboven, linksboven, linksonder, rechtsonder. Kijk om de 3 seconden maar een andere ooghoek en hou dit 60 seconden vol!

Waarom gaan mijn ogen achteruit?

Daling

Naast ouderdom zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij het verslechteren van je ogen! Hieronder heb ik een aantal factoren voor je die je ogen op lange termijn kunnen verslechten.

Bril
Geloof het of niet, maar het dragen van een bril kan de conditie van je ogen verslechteren. Natuurlijk zijn er ook vele voordelen aan verbonden, dat daar gelaten. Je draagt een bril omdat je van dichtbij niet goed kunt zien. Elke keer wanneer je ver weg wilt kijken, moeten je ogen zich extra inspannen om de sterkte van je bril te kunnen overbruggen. Meer inspannen betekent snellere slijtage.

Laserbehandeling
Er kan veel verkeerd gaan tijdens een laserbehandeling aan de ogen. Gelukkig kunnen we enigszins vertrouwen op onze huidige technologie. Door je ogen in optimale conditie te houden (lees: je ogen trainen) is de kans op complicaties ook een stuk minder!

Gebruik computer/ verkeerd lezen
Het lang achter de computer zitten hoeft niet direct slecht te zijn voor je ogen. Wanneer je regelmatig pauze neemt is er niets aan de hand. Echter wanneer je dit niet doet, zullen je ogen erg moe en “gestrest worden”. Dit geldt ook voor het verkeerd lezen van bijvoorbeeld een boek. Krampachtig lezen is funest en zal je ogen ten slechte komen.

Lees ontspannen, neem vaak pauze en forceer je ogen niet!

Weinig licht
Je ogen gebruiken bij weinig licht (bijvoorbeeld tijdens het lezen) hoeft niet direct slecht te zijn. Wanneer je ontspannen leest is het lezen bij weining licht niet verkeerd!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://journals.healio.com/doi/abs/10.3928/01913913-20050301-02
 2. https://escholarship.org/content/qt2v6025xt/qt2v6025xt_noSplash_714a2784fdd9a77746a0a178a3cfee59.pdf
 3. https://www.nature.com/articles/nn.2296

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn ogen waren vorig jaar op het nippertje van slecht en goed dus moest nog niet een bril dragen. Maar dit jaar erger. Weet er iemand een trucje om beter te kunnen zien en geen bril te moeten dragen?

 2. Je ogen zijn echt met oefeningen te verbeteren.! Eigen ervaring. Het werkt. Zie o.m. Natuurlijkzien.nl

 3. Bedankt ik heb op het moment nu een half jaar een bril en mij ogem gaam steeds meer achreruit ik weet nu tenminste hoe

 4. Ik zou graag specifieke oefeningen willen om mijn ogen weer samen te laten werken. ik heb een lui oog wat soms scheel kijkt. Ben vaak duizelig door de slechte samenwerking van mijn ogen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share