Laatste Update: 2 juli 2020

Vaginale Geurtjes: Oorzaken, oplossingen en preventie

Algemeen

vaginale-geurtjesHet menselijk lichaam kan, en zal, allerlei verschillende geurtjes produceren. Dit is een natuurlijk proces, hoewel we uit alle macht deze geurtjes willen verbergen door het gebruik van deodorant, parfum of aftershave.

Als we zweten, ruiken we anders. Als we wakker worden, hebben we een slechte adem. Al deze geuren worden veroorzaakt door allerlei soorten bacteriën die in ons lichaam voorkomen, en natuurlijk die op onze huid voorkomen. Al deze geurtjes zijn relatief eenvoudig te voorkomen door een goede hygiëne zoals regelmatig douchen en tanden poetsen.

Vaginale geurtjes

Maar wat moet je doen als de slechte geur uit het vaginale gebied komt? Poetsen? Schrobben? Inwendig schoonmaken? Nee, niks van dat alles! Het verwijderen van deze geurtjes is minder eenvoudig dan bijvoorbeeld het wegwerken van een slechte adem. De vagina is een orgaan wat niet alleen slecht bereikbaar is, maar wat ook nog eens, voor wat betreft de natuurlijke bacteriën die in de vagina leven, een wankel evenwicht heeft.

Daarnaast kunnen de onaangename geurtjes veroorzaakt worden door factoren die soms lastig op te lossen zijn.

Je vagina heeft altijd een bepaalde geur. Van nature heb je deze geur om op deze manier mannen aan te trekken om je voort te planten. Dit klinkt allemaal erg ‘dierlijk’, maar dat is wel de originele functie hiervan. In de meeste gevallen is deze geur niet eens bewust merkbaar, en zullen jij en je partner hier helemaal niets van merken.

Maar soms kan de geur veranderen naar een onaangename geur die soms omschreven wordt als een ‘visachtige’ geur, of een ‘muffe’ geur. Dit is in de meeste gevallen een teken dat de natuurlijke bacteriën in je vagina uit balans zijn, wat weer het gevolg kan zijn van een verkeerde Ph waarde in je vagina, de zuurtegraad. Deze laatste is erg belangrijk, want zelfs een kleine wijziging in deze zuurtegraad zal zorgen voor een onbalans in de natuurlijke bacteriën in je vagina.

Mogelijke oorzaken van vaginale geurtjes

Vaginale geurtjes kunnen allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken heb ik hier even voor je op een rijtje gezet.

Oorzaak 1: Bacteriële Vaginose, Candida, SOA

Als de vervelende geur van je vagina samen gaat met een irritatie, jeuk, een branderig gevoel, eventueel aangevuld met een ongebruikelijke afscheiding, dan heb je waarschijnlijk last van een bacteriële infectie. Dit wordt ook wel bacteriële Vaginose genoemd. Ook kan er sprake zijn van Candida, een schimmelinfectie. Om te bepalen of het een schimmelinfectie is, of een bacteriële infectie, moet je je even laten onderzoeken door je huisarts. Deze kan de diagnose stellen en een recept uitschrijven voor medicatie zodat je dat vervelende gevoel, inclusief de vervelende geur, snel weer kwijt bent.

Ook kan er sprake zijn van een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Dit kan gebeuren als je onbeschermde seks hebt gehad met een (nieuwe) partner. Ook hier is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, eventueel samen met je partner.

Als je onbeschermde seks wilt hebben, zouden jullie beide eerst onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Als jullie beide ‘schoon’ zijn, kunnen jullie zonder problemen vrijen zonder condoom. Tenminste voor wat betreft SOA’s. Om te voorkomen dat je ongewenst zwanger wordt, is het daarnaast natuurlijk noodzakelijk om op een andere manier preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door middel van de pil of een spiraaltje.

Wil je meer weten over Candida? Lees dan even verder: 19 tips om een candida infectie de baas te worden

Oorzaak 2: Chemische producten

De geur van je vagina kan ook verband houden met een agressief, chemisch, wasmiddel wat je gebruikt bij het wassen van je onderkleding. Wasmiddelen worden steeds vaker ‘verrijkt’ met allerlei parfums en andere additieven om je was maar lekker te laten ruiken. Was wat niet lekker ruikt, is niet schoon. Tenminste, dat is de algemene aanname. Maar uiteindelijk heb je dat geurtje helemaal niet nodig, om je onderkleding schoon te maken. Maar goed, een lekker geurtje is ook wel prettig. Probeer een zo puur mogelijk wasmiddel te vinden. Een wasmiddel die je onderkleding schoonmaakt, niks meer en niks minder.

Ook kunnen geurtjes ontstaan door het gebruik van producten die veel chemische en lichaamsvreemde stoffen bevatten. Denk maar eens aan de producten die je gebruikt om je schaamhaar te scheren, om je vagina en het omringende gebied te wassen, en intieme parfums.

Al deze producten verstoren de zuurgraad van je vagina, wat normaal gesproken tussen de 3,5 en de 4,5 hoort te liggen.

In de reguliere handel kun je heel veel producten vinden om je te wassen en te scheren, die ook nog eens je zuurgraad beschermen. Deze producten hebben natuurlijk de voorkeur. Maar ook hiervoor geldt: Koop het meest pure product, zonder onnodige toevoegingen.

Oorzaak 3: Antibiotica

Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor schimmelinfecties als ze een antibiotica kuur volgen. Antibiotica is, zoals bekend, een paardenmiddel om slechte bacteriën in je lichaam te vernietigen. Maar het medicijn kan het onderscheid tussen goede en slechte bacteriën niet maken, dus worden alle bacteriën een kopje kleiner gemaakt. Dit zorgt direct voor een onbalans in je vagina, wat kan resulteren in een schimmelinfectie. Ook kan dit gevolgen hebben voor je darmflora, maar dat is weer een ander verhaal.

Op het moment dat je antibiotica neemt, is er een kans dat je al na een paar dagen die vervelende geur ruikt, meestal gecombineerd met een afscheiding die doet denken aan kwark. Hoe vervelend dit ook is, maak allereerst je antibiotica kuur af. Dit laatste is erg belangrijk om in ieder geval de reden van de kuur zo snel mogelijk op te lossen. Maar daarna is het erg belangrijk om de balans in je vagina te herstellen. Ook hiervoor heeft je huisarts een oplossing. Aarzel dus niet om daar naar te vragen.

Wil je meer weten over de zuurgraad in je vagina? Lees dan even verder: Antibiotica verborgen oorzaak schimmelinfectie

Oorzaak 4: Verkeerde hygiëne

Een vieze geur in het vaginale gebied kan ook worden veroorzaakt door een verkeerde hygiëne. Een verkeerde hygiëne heeft vaak als eerste invloed op de meest gevoelige delen van het lichaam, en dat is bij de vrouw de vagina en het omliggende gebied. Het gebruik van verkeerde (chemische) producten hebben we net al besproken. Maar daarnaast kan het zijn dat je je niet vaak genoeg doucht, of juist veel te vaak. Wassen met gewone zeep, waarbij je gaat ‘schrobben’ en vooral de binnenzijde van je schaamlippen en dieper schoon wilt maken, is ook een verkeerde aanpak. Ook kunnen er problemen ontstaan als je een tampon te lang laat zitten, of niet regelmatig genoeg je maandverband vervangt.

Al deze feiten kunnen irritaties, infecties en natuurlijk vervelende geurtjes als gevolg hebben.

Oorzaak 5: Seks

Ook seks kan de oorzaak zijn van vervelende geurtjes. Nee, we hebben het in dit geval niet over een SOA, maar over het sperma. Wanneer het sperma in contact komt met de extra aangemaakte vloeistoffen in je vagina, dan kan dit de zuurgraad in je vagina beïnvloeden wat weer kan resulteren in een vervelende geur.

vaginale-geurtjes

Sommige vrouwen kunnen zelfs een allergische reactie van het sperma van hun partner hebben. Tenzij jullie proberen om zwanger te worden, is het raadzaam om het sperma uit de vagina te laten lopen, eventueel in combinatie met een douche. Was het omliggende gebied van je vagina met normaal water, of met een aangepast (Ph) reinigingsmiddel. Hoe sneller het sperma uit je vagina is, hoe minder risico op een onbalans in je bacteriën.

Het oplossen van vaginale geurtjes

Vaginale geurtjes zijn in basis niet erg. Het ruikt natuurlijk vervelend, en het kan gênante situaties opleveren. In de meeste gevallen is dit op te lossen door het herstellen van de zuurgraad in je vagina, aangezien dit in de meeste gevallen de boosdoener is.

Een andere zuurgraad is vaak tijdelijk, en zal na verloop van tijd weer naar de normale gaan. Maar dit proces kun je een handje helpen door één of meerdere van de volgende oplossingen toe te passen.

Oplossing 1: Yoghurt

Natuurlijke yoghurt bevat veel goede bacteriën, waaronder de Lactobacillus. En dit is juist de bacterie die je in je vagina nodig hebt om de balans te herstellen, en dus om infecties en andere narigheden te bestrijden.

Er zijn twee manieren om de Ph-balans te herstellen, en dus vaginale geurtjes op te lossen:

  • Eet 3 keer per dag een kommetje natuurlijke yoghurt. Dit is de meest gemakkelijke manier, maar minder effectief dan de volgende oplossing.
  • Je kunt de natuurlijke yoghurt ook direct in de vagina inbrengen. De eenvoudigste manier om dit te doen is het nemen van een schone tampon, en deze 5 minuten te drenken in de yoghurt. Breng daarna de tampon in de vagina, en laat deze 2 tot 3 uren zitten. Daarna de tampon verwijderen en weggooien. Doe dit dagelijks, gedurende 4 a 5 dagen achtereen.

Oplossing 2: Appel Cider Azijn

Apple Cider Azijn is antibacterieel en antischimmel. Deze eigenschappen zorgen er voor dat Appel Cider Azijn voor van alles gebruikt kan worden. Appel Cider Azijn haalt bijvoorbeeld veel goede resultaten bij huidaandoeningen en om huidinfecties te bestrijden. Maar Appel Cider Azijn is té sterk om dat direct op de tere huid van de vagina aan te brengen.

Om de Ph waarde in je vagina weer in balans te brengen, waardoor de vervelende geurtjes ook verdwijnen, kun je het beste twee eetlepels Appel Cider Azijn oplossen in een glas water. Drink zo’n glas 3 tot 4 keer per dag, waarna je snel resultaten zult zien, of eigenlijk ruiken.

Oplossing 3: Boorzuur

Een andere oplossing om de PH waarde in je vagina te herstellen, is het gebruik van boorzuur. Boorzuur heeft van zichtzelf een hele hoge zuurgraad, dus is het niet geschikt om dit direct op de huid of in de vagina te gebruiken. Er zijn wel speciale zetpillen verkrijgbaar, die je in kunt brengen.

Boorzuur helpt het afremmen van de groei van de slechte bacteriën door de Ph waarde van de vagina fors te verlagen. Dit is niet alleen een mooie oplossing tegen vieze geurtjes, maar kan ook gebruikt worden tijdens de menstruatie om te voorkomen dat het af te voeren bloed in de vagina je zuurgraad negatief beïnvloed.

Oplossing 4: Vitamine C

Hoewel Vitamine C niet direct in staat is om infecties met schimmels of bacteriën direct op te lossen, is het toch verstandig om hierover na te denken. Vitamine C versterkt namelijk het immuunsysteem en helpt je lichaam om snel en efficiënt infecties te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je last hebt van vaginale geurtjes als gevolg van een Bacteriële Vaginose of Candida.

Je kunt kiezen voor een vitamine C supplement. Dat is natuurlijk de gemakkelijkste oplossing, maar niet zo effectief als de inname van vitamine C uit natuurlijke producten. Kies je toch voor supplementen, zorg er dan wel voor dat je supplementen op natuurlijke basis kiest. Ok, ze zijn wat duurder, maar de natuurlijke vorm wordt nu eenmaal beter opgenomen dan de synthetische variant.

Als je kiest voor Vitamine C uit voedingsmiddelen, dan kun je kiezen voor citrusvruchten, aardbeien, groene- en rode paprika, boerenkool, broccoli, ananas, en kiwi. Een voordeel van het eten van citrusvruchten: Ze helpen de zuurgraad in de vagina weer in balans te brengen.

Oplossing 5: Bakpoeder

Vanwege de antibacteriële eigenschappen van bakpoeder, of bicarbonaat, is dit een zeer efficiënt huismiddel in de strijd tegen vaginale geurtjes.

Voeg een half kopje bakpoeder toe aan je bad, en laat je lichaam gedurende 20 minuten genieten van het warme water en de ontspanning, terwijl het bakpoeder zijn werk kan doen. Na het bad, droog je dan voorzichtig af, bij voorkeur door te deppen. Op deze manier blijft er nog een laagje bakpoeder op je huid zitten, waardoor je ook maximaal kunt profiteren van de voordelen van bakpoeder voor je huid: Je krijgt door het bakpoeder een hele zachte huid.

Oplossing 6: Tea Tree Olie

Net als boorzuur, kan ook Tea Tree Olie goede diensten bewijzen als het gaat om vaginale geurtjes. Maar Tea Tree Olie is ook veel te sterk om het direct in – en rond de vagina aan te brengen.

Om het toch toe te kunnen passen, moet je de Tea Tree Olie verdunnen met water of met olijfolie. Met een wattenbol dep je de oplossing voorzichtig op en rond de schaamlippen. Laat dit gedurende 10 minuten zitten, en spoel het daarna af met warm water. Herhaal deze procedure 3 keer per dag, gedurende 4 dagen. De symptomen van de infectie zullen minder worden, en daarmee zullen de vaginale geurtjes ook tot het verleden behoren.

Oplossing 7: Cranberries

Het eten van deze vruchten heeft heel erg veel voordelen voor de gezondheid van het urinekanaal en het darmkanaal. Ook de vagina heeft hier baat bij. Cranberries zijn schimmeldodend en hebben antibacteriële eigenschappen. Daarnaast hebben Cranberries een hoog niveau aan Vitamine C, wat het darmkanaal en het urinekanaal nog eens versterkt.

Voedingssupplementen van Cranberries worden vaak voorgeschreven aan vrouwen die problemen hebben rond de geslachtsorganen. Cranberries kunnen ook een blaasontsteking volledig genezen.

Als je iets wilt doen aan die vervelende geurtjes, zou je dagelijks 200 gram Cranberries moeten eten. Een alternatief is om 4 – 5 glazen Cranberry sap te drinken. En als je geen fan bent van de specifieke, bittere, smaak van Cranberry sap, kun je terugvallen op voedingssupplementen. Deze kun je zonder recept kopen in reformwinkels en bij de apotheek.

Hoe kun je vaginale geurtjes voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom wil ik graag een achttal tips met je delen. Stuk voor stuk goede oplossingen om vaginale geurtjes, en de achterliggende aandoeningen, in het vervolg te voorkomen.

Preventie 1: Verstandige hygiëne

Om vaginale geurtjes in het vervolg te vermijden, is het erg belangrijk om de juiste hygiënische maatregelen te nemen. Dit betekent natuurlijk niet dat je nu plotseling drie keer per dag een douche moet nemen, en flink moet schrobben. Integendeel: Dit soort oplossingen zorgen juist voor een onbalans in je vagina. Normaal wassen, aan de buitenzijde, is al genoeg. Normaal gesproken is je vagina zelf in staat om zichzelf te reinigen.

Als je je wast, of een douche neemt, wees er dan zeker van dat je een aangepast product gebruikt. Een product way speciaal gemaakt is om de Ph waarde in de vagina te beschermen. Ik heb het al eerder gezegd: Kies voor een product in de meest pure vorm, zonder overbodige toevoegingen.

Preventie 2: Géén vaginale douche

Het spoelen van de binnenzijde van de vagina, de zogenaamde vaginale douche, kan schadelijk zijn voor de balans in je vagina. Zelfs het nemen van een vaginale douche met zuiver water, zonder enige vorm van zeep, is al schadelijk voor de Ph waarde waardoor je kwetsbaar wordt voor aanvallen van schimmels en bacteriën.

Nogmaals: Vergeet niet dat de vagina prima in staat is om zichtzelf te reinigen. Alles wat jij hoeft te doen is het schoonhouden en wassen van de externe delen, met gewoon water, eventueel aangevuld met een aangepast product.

Preventie 3: Géén intieme parfum

Als je last hebt van vervelende geurtjes, is het natuurlijk heel verleidelijk om een intieme spray te gebruiken. Zeker als je een spannende date in het vooruitzicht hebt. Maar dat zal uiteindelijk het probleem alleen maar erger maken.

Parfums, in het algemeen, bevatten alcohol en kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Zeker als het toegepast wordt op kwetsbare delen van de huid, zoals de schaamlippen. Het probleem is dat de intieme sprays het probleem niet oplossen, maar maskeren. En uiteindelijk zal het probleem, mede door de alcohol en de chemische bestanddelen, alléén maar erger maken.

Als je een duurzame oplossing hebt gevonden om je vaginale geurtjes te bestrijden, kun je best een paar keer een intieme spray gebruiken. Maar maak er beslist géén gewoonte van! Maar voor die speciale afspraak, kun je best een uitzondering maken.

Vergeet niet dat, bij een normale gezondheid, het lichaam nooit onaangename geurtjes zal produceren. Maar de mode schrijft ons voor dat we parfums moeten gebruiken om lekker te ruiken voor je omgeving, en vooral voor je partner. Maar vergeet niet dat je daarmee de kracht van de Feromonen (hormonen die de mate van seksuele aantrekkingskracht bepaalt) verzwakt, en dus uiteindelijk nadelig kan zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner.

Preventie 4: Draag (sexy) katoen

Om gezond te blijven, moet je huid kunnen ademen. Het is bekend dat een vochtige omgeving, bijvoorbeeld rond de vagina, erg kwetsbaar is voor de ontwikkeling van schimmels. Zorg er dus voor dat huist die delen van je lichaam goed kunnen ademen. Dit kun je bereiken door te kiezen voor ondergoed van natuurlijke materialen. Katoen is hierin de beste keus omdat dit een ademende stof is en kan voorkomen dat vocht rond je vagina blijft hangen.

Je eerste gedachte zal waarschijnlijk zijn dat katoenen ondergoed niet erg sexy is. Ik ben het daar niet mee eens. Kijk maar eens goed rond in een lingeriewinkel. Daar zul je zien dat er best wel sexy ondergoed, van katoen, beschikbaar is. En die zijdezachte, sexy slipjes? Bewaar deze voor speciale gelegenheden!

Preventie 5: De regel van 6 uur

Gedurende die vervelende week, iedere maand weer, is het belangrijk om regelmatig je maandverband of je tampon te verwisselen voor een nieuwe. Je zou altijd de regel van 6 uur moeten hanteren: Een tampon of maandverband mag nooit langer dan 6 uur gebruikt worden, liefst nog korter.

Sowieso is het gebruik van tampons enigszins omstreden. Natuurlijk is het erg gemakkelijk, en op het eerste gezicht erg hygiënisch, maar met een tampon sluit je je vagina af. Het bloed begint te stollen, met name tussen de tampon en de wand van de vagina. Bij het uittrekken van de tampon kan daardoor de vaginawand geïrriteerd raken. In het ergste geval, als je de tampon maar lang genoeg laat zitten, kan de vaginawand beschadigen. Daarnaast kunnen de bacteriën in het bloed de balans in de vagina ernstig verstoren, waardoor je kans hebt op Bacteriële Vaginose, die op zijn beurt weer gaat zorgen voor vervelende geurtjes.

Mijn advies: Als je hier gevoelig voor bent, gebruik dan alléén maandverband, en wissel deze iedere 6 uur. Het liefst eerder.

Preventie 6: Probiotica

Je kunt je immuunsysteem in hoge mate ondersteunen door het eten van producten die rijk zijn aan probiotica. Als het gaat om het herstellen van de Ph balans in je vagina is de beste manier om ongezoete, natuurlijke yoghurt te eten. Deze yoghurt is rijk aan de bacterie Lactobacillus. Deze bacterie zit, normaal gesproken, ook in je vagina.

Als je dagelijks een kom van deze yoghurt eet, help je niet alleen je immuunsysteem, maar verbeter je ook de Ph balans in je vagina. En als je last hebt van vaginale geurtjes, kun je de yoghurt-dosis opvoeren naar 2 of 3 keer per dag.

Een andere optie is het direct inbrengen van de yoghurt. Gebruik hiervoor een tampon, laat deze 5 minuten intrekken in de yoghurt, en breng deze in je vagina. Laat deze gedurende 2 tot 3 uur zitten, waarna je de tampon weer verwijdert en weggooit. Op deze manier voeg je op een directe manier de goede bacterie Lactobacillus toe aan je vagina.

Preventie 7: Reinig de WC Bril

Iedereen heeft van nature al de reactie om de toiletbril van een openbaar toilet met veel argwaan te bekijken. Je bekleedt deze met toiletpapier, of je maakt deze alsnog schoon voordat je gaat zitten.

Maar ook thuis is het belangrijk om zowel de bovenzijde als de onderzijde van de WC bril regelmatig schoon te maken een antiseptisch product. Wc-brillen zijn grote haarden van allerlei bacteriën die gemakkelijk overgebracht kunnen worden op de huid, en (uiteindelijk) in de vagina.

Preventie 8: Veilige seks

Wanneer je seks hebt met een nieuwe partner is het altijd verstandig om een condoom te gebruiken. Niet alleen om te vermijden dat je ongewenst zwanger wordt, maar ook om jezelf en je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbaar aandoeningen. Maar een condoom kan ook de overdracht van een schimmelinfectie of een bacteriële infectie voorkomen, hoewel deze niet officieel aangemerkt worden als een Seksueel Overdraagbare Aandoening.

Laat jullie beide testen, om er zeker van te zijn dat één van beide niet (onbewust) een SOA, een schimmel of een bacteriële infectie onder de leden heeft. Als die uitslag op alle punten negatief is, dus eigenlijk positief voor jullie, kunnen jullie vrijen zonder condoom.

Maar op het moment dat er toch vervelende geurtjes ontstaan, ondanks dat je alléén vrijt met je vaste partner, dan kan het zijn dat dit een reactie is op het sperma van je partner. In dat geval is het raadzaam om weer een condoom te gebruiken.

Tot slot…

Vaginale geurtjes kunnen heel erg gênant zijn, zeker als je aankomend weekend een spannend afspraakje hebt met die ene leuke vent. Volg de tips die ik je eerder gegeven heb, om nog dit weekend van die vervelende geur af te komen.

En als je gevoelig bent hiervoor, dan raad ik je aan om ook één of meerdere preventieve tips toe te passen. Op deze manier is het risico op vaginale geurtjes zo klein mogelijk.

Bronnen

www.berkeleywellness.com/self-care/sexual-health/article/vaginal-odor-causes-and-remedies

draxe.com/vaginal-odor/

www.medicinenet.com/vaginal_odor/symptoms.htm

www.disabled-world.com/artman/publish/vagina-odour.shtml

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Hoe stop je een bloedneus?
Wat zijn bedwantsen en wat kun je er tegen doen?
Wat is een navelbreuk?

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share