Schimmelinfectie

Laatste Update: 17 augustus 2022

Wat is gardnerella?

Gardnerella wordt ook wel bacteriële vaginose genoemd. De bacteriële infectie komt erg vaak voor en vaak is de oorzaak dat het bacteriële evenwicht in de vagina verstoord wordt. Waarom deze verstoord wordt, kan onderling verschillen (1).

Wanneer de gardnerella vaginalis bacterie de overhand krijgt in de vagina, zal deze infectie ontstaan. Bij de meeste vrouwen komt deze bacterie in kleine hoeveelheden voor. Wanneer deze bacterie zich zal vermenigvuldigen, kan het op den duur de overhand krijgen.

De zuurgraad in de vagina zal verstoord raken waardoor er een infectie kan ontstaan. Deze infectie is anders dan de bekende vaginale schimmelinfectie. Het woord zegt het namelijk al, het is geen schimmel die problemen veroorzaakt, maar een bacterie.

Het betreft een bacteriële infectie en geen schimmelinfectie

Na een vaginale schimmelinfectie staat gardnerella op de 2de plaats van de meest voorkomende "vrouwelijke" problemen.

SOA?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat het absoluut geen SOA is. Dit komt omdat deze bacteriën normaal gesproken ook al in de vagina voorkomen, echter wel in een andere verhouding.

Wel kan seks invloed hebben op de ontwikkeling ervan, maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn(2).

Je weet al wat de oorzaak van deze bacteriële infectie is, een verstoring van het evenwicht (wat betreft de verhouding tussen de aanwezige bacteriën) in de vagina. Echter wat veroorzaakt een dergelijke verstoring?

De zuurgraad in de vagina kan op verschillende manieren worden verstoord. Normaal gesproken ligt de zuurgraad tussen de 3,6ph en 4,4ph.

[pullquote]Dit is de perfecte zuurgraad aangezien de meeste bacteriën hierin niet kunnen overleven.[/pullquote]

Wanneer de zuurgraad verstoord is geraakt is komt een bacteriële infectie sneller op. Het in stand houden van de zuurgraad is prioriteit nummer 1. 

De zuurgraad in balans houden kun je met speciale PH balanceerders verkrijgbaar bij de apotheek. Tevens kan probiotica hierbij helpen om de hoeveelheid goede bacteriën te vergroten. Echter, om de zuurgraad in de vagina te vergroten zullen de goede bacteriën daar moeten komen (niet via voeding mogelijk), wat kan met speciale capsules.

Teveel zeep gebruiken tijdens het wassen van de vagina kan de zuurgraad verstoren. Ook het te lang inhouden of niet vaak genoeg verschonen van een tampon kan hetzelfde effect geven. Ook een slechte hygiëne staat hoog op het lijstje van de meest voorkomende oorzaken.

Hoe weet ik of ik gardnerella heb?

De symptomen van gardnerella spreken voor zich en lijken erg veel op dat van een vaginale schimmelinfectie. Ook hierbij geldt dat er een kans is dat en witte plakkerige afscheiding uit de vagina komt zetten. De ruikt erg zurig en kan naar vis ruiken. Hoeveel afscheiding is, kan onderling verschillen.

Soms erg veel en andere keren weer erg weinig. Vaginale winden kunnen ook vaak voorkomen, ook tijdens seks.

Je kunt ook last hebben van deze bacteriële infectie zonder dat je klachten ervaart. In dit stadium hoef je ook geenextra maatregelen  te treffen. Om er zeker van te zijn kan je naar de huisarts gaan en zal hij een kweekje opsturen naar het lab voor extra controle.

Behandeling
Alleen wanneer je echt last krijgt (lees: wanneer je symptomen ervaart) is het handig om een behandeling te starten. Een week lang een speciale kuur volgen en in de meeste gevallen ben je er vanaf. Een afspraak maken met de gynaecoloog is verstandig om zodoende de juiste combinatie medicijnen vast te stellen.

Meestal wordt er tinidazol, clindamycine of metronidazol voorgeschreven (3). In combinatie met speciale zalven om de bacteriële infectie te stoppen. Het is verstandig om in deze periode seksueel contact te vermijden of alleen met voorbehoedsmiddelen.

De kans is echter groot dat je ooit in je leven hier weer last van krijgt, aangezien het om een bacteriële infectie gaat. Hierbij is het belangrijk om de kuur helemaal af te maken totdat de infectie voorbij is. Evenals is een sterk immuunsysteem belangrijk!

Heb je zelf nog aanvullende tips om gardnerella te verhelpen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bronnen:

 1. https://academic.oup.com/femsre/article/44/1/73/5614496
 2. https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/CMR.5.3.213
 3. https://academic.oup.com/jac/article-abstract/19/3/393/754901

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben een vrouw van 60 jaar, sinds 2 manden werd bij mij gardenella gediagnostiseerd, ik kreeg een kuurtje met metronidazol. Maar ik had nog steeds veel afscheiding, in nieuw kweekje is streptococcen gevonden weer een kuurtje met penicilline V en ik heb nog steeds een afscheiding die wit is en iets plakkerig maar niet vies ruikend. Omdat ik tijdens deze behandelingen maar 1x met mijn man naar bed geweest en met condoom wegens vrees van reinfectie is dus niet mogelijk dat ik weer geinfecteerd kon raken, Maar ja waarom gaat dit niet over? ik ga morgen weer naar de gynaecologe en ik ben wel helemaal kapot van alles omdat ik durf niet meer met mijn man normaal naar bed te gaan. Is mogelijk dat ik weer gardenella heb?

  1. Ik heb het artikel aangevult met een aantal tips. Het is erg belangrijk om de zuurgraad weer te herstellen, dit is mogelijk via medicijnen en speciale capsules (met de goede bacteriën). Want een bacteriële infectie kan alleen voorkomen wanneer de zuurgraad verstoord is geraakt. Evenals kan het voorkomen dat na een kuur er een schimmelinfectie ontstaat, dit moet ook worden vastgesteld!

   Het is verstandig dat u een afspraak hebt gemaakt met de gynaecologe om de zuurgraad vast te stellen en vervolgens adequate maatregelen treffen. Het is goed mogelijk dat de bacteriële infectie niet helemaal genezen was en er nu een reinfectie is. Echter, het is vervelend en pijnlijk maar wel goed te behandelen! Het is verstandig om tot die tijd seksueel contact te vermijden (of alleen met condoom), want een bacterële infectie is eenvoudig overdraagbaar.

   Succes!

   1. Goedendag,

    ik ben een vrouw van 31 jaar.
    en heb bijna om de maand last van vaginale ongemakken.
    ik heb nu bijna 2 jaar een spiraal en heb het idee dat de vaginale ongemakken sindsdien zijn ontstaan.
    zodra ik sex heb gehad met mijn vriend heb ik na een dag of twee last van meer afscheiding die naar vis ruikt of oude kaas.
    ik ben hier voor verschillende keren naar de huisarts geweest en heb verschillende soa tests en onderzoekjes gedaan niets te vinden alles is steeds negatief.
    alleen de Gardnarella bacterie wordt steeds gevonden.
    volgens mijn huisarts ben ik te schoon waardoor ik mijn zuurgraad verstoor.
    ik douche 2x per dag, was mij grondig inwendig na sex en veeg mijn vagina goed na het plassen.
    nu heb ik op al deze dingen gelet maar de bacterie blijft terug komen.
    ik krijg van de huisarts steeds een kuurtje metronidazol dit helpt goed! maar zodra ik weer sex heb gehad komt de bacterie en de geur weer terug.
    zou de bacterie ook kunnen ontstaan door sperma?

    1. Normaal gesproken zijn er verschillende en vele bacterien die in de vagina leven. Het belangrijkste om infecties te voorkomen is door er voor te zorgen dat er een evenwicht in de vaginale flora heerst en dat wordt onderhouden door een lichte zure PH leven van de vagina. Garnderella aan de andere kant is altijd in een kleine hoeveelheid aanwezig.

     Echter, wanneer door omstandigheden de alkalische pH levels verstoord is geraakt vermenigvuldigt de bacterie zich en kunnen er klachten ontstaan.

     De volgende factoren kunnen de evenwicht verstoren:

     Te vaak douchen (2x is te vaak)
     De pil
     Vitamine / mineralen tekort
     Te veel stress
     Te strakke kleding
     Zwak immuunsysteem
     Seksueel contact waarbij sperma het evenwicht kan verstoren

     Tijdens een infectie is het belangrijk om seksueel contact uit te stellen of veilig zodat de zuurgraad niet verstoord raakt. Het kan dus heel goed zijn dat sperma de zuurgraad verstoord.

     Succes!

     1. Recentelijk heb ik een bloed- en spermatest.

      Dat onderzoek heeft uitgewezen dat ik besmet ben met gardnerella. De uitleg van de arts beperkte zich tot "veel voorkomend", "niet schadelijk", "wordt alleen behandeld als vrouwen zwanger zijn" en "je vindt alle uitleg op internet".

      Ik was enigszins overdonderd, want ik vrij veilig.

      Toen ik las dat gardnerella een synoniem is voor bacteriële vaginose, ben ik pas helemaal overdonderd. Ik heb nog nooit in mijn leven seks gehad met een vrouw, zelfs geen oppervlakkig gefoefel. (Wel met mannen, altijd met condoom.)

      Is dit mogelijk? Of kan een biseksuele man dit overdragen hebben? En hoe gevaarlijk is dit? Moet ik medicatie nemen om hier vanaf te raken? Is dit gevaarlijk voor een man of verdwijnt het vanzelf?

     2. Gardnerella. bij mannen is niet volledig bekend en de kans op besmetting kan erg variëren. Gezien het een infectie in de urinewegen is, is het voor een man veel moeilijker om te krijgen, maar niet onmogelijk. Normaliter kan het overgedragen worden via een vrouw met gardnerella naar een man. Echter, de kans op infectie is zeer gering.

      De reguliere behandeling is een antibioticakuur zoals metronidazole.

      Ik vind het wel schrikbarend dat u niet meer uitleg heeft gekregen, of een antibiotica kuur hebt voorgeschreven gekregen, behandeling is dus zeker wel noodzakelijk! Maak nogmaals een afspraak met de huisarts of zoek een andere!

      Meer informatie:

      http://jcm.asm.org/content/46/2/804.full

      Succes!

    2. Voor zover ik weet van een oude vriendin die had dit probleem ook maar met een gardnarella infectie moet de man zich ook laten behandelen gezien het zich via de plasbuis verplaatst en zo ook bij de man naar binnen gaat en zo krijg je dus steeds weer de infectie terug zodra je sex hebt gehad.
     Dus bijden tegelijk een kuur weekje geen sex en dan moet als t goed is alles klaar zijn..

 2. Ik ben 49 jaar en heb jaren lang een spiraaltje gehad. Deze is 2 weken geleden verwijderd aangezien hij verplaatst was en de gyneacoloog vond het gezien mijn leeftijd niet nodig om een nieuwe in te brengen.
  Ik heb half jaarlijkse controles voor het spiraaltje en al sinds enkele jaren wordt gardnerella geconstateerd, maar ik heb absoluut geen simptomen. Ik heb er ooit een keer een kuurtje voor gekregen maar het blijkt dat ze dat tegenwoordig niet meer doen om geen andere problemen te veroorzaken.
  Ik ben zeker schoon op mezelf, maar vermijd het gebruik van zeep in de vagina (goed spoelen met alleen water).
  Is het niet erg om al zo lang met die bacterie rond te lopen? Opnieuw: ik heb geen simptomen en geen vreemde geur of afscheiding.
  Dank u.

  1. Er is altijd kleine hoeveelheden van gardnerella aanwezig. Pas wanneer de balans verstoord wordt geraakt en klachten / symptomen optreden moet er adequaat behandeld worden. Echter, het is wel verstandig om dit aan te kaarten bij de gynaecoloog.

 3. Alles waardoor je het kunt krijgen, is niet voor mij van toepassing.
  Zo'n 3,5jr geleden ging mijn relatie stuk en kreeg ik allerlei symptomen waardoor ik me heb laten testen en toen kwam Gardnerella eruit. Mijn ex-vriend bleek buiten mij nog 3 andere vrouwen te hebben.

  Nu ben ik erachter gekomen dat mijn vriend die ik nu heb, ex-vriend ondertussen ook al zo'n 4 maanden iemand anders heeft (het lijkt er ondertussen op dat ik erom vraag maar dat is niet zo). Hij zegt dat ze geen sex hebben gehad maar daar ben ik niet zeker van. Ik heb al een tijdje dezelfde klachten en heb me nu weer laten testen en weer kwam Gardnerella eruit.

  Kan het dan toch zijn van zijn eventuele avontuurtjes met iemand anders:?

  1. Beste Jacky,

   Wat vervelend om te horen! Het kan inderdaad komen doordat je ex vreemd ging, maar het hoeft natuurlijk niet.
   Ik hoop dat je een goede behandeling van de dokter hebt gehad.

   Succes!

    1. Hallo Roos,
     Gardnella is wel degelijk seksueel overdraagbaar, hoewel het erg zeldzaam is dat een man inderdaad last krijgt van deze bacteriën. Seksueel contact tussen twee vrouwen geeft veel meer risico op overdracht dan bij een heteroseksueel contact.

     Groet,
     Jack

     1. Bacteriële vaginose is geen soa dus niet overdraagbaar. Dit is een bacterie die ontstaat wanneer de natuurlijke balans (de Ph waarde) verstoord raakt. Je hoeft je partner ook niet mee te behandelen maar sex is niet aan te raden tijdens de kuur omdat sperm basisch is en de balans daardoor weer verstoord wordt.

 4. hallo,

  een meisje die ik ken heeft een vreselijke geur. Het ruikt naar niet echt naar vis maar wel sterk en zuur (schimmel geur.) Ze heeft altijd veel onderbroeken aan en soms een natte vlek. Ik wil haar graag helpen maar weet niet wat het is en ik wil haar niet kwetsen door het te zeggen. iedereen ruikt het maar het lijkt of ze zich er niet aan stoort, weten jullie hier meer over ?

  Vriendelijke Groeten Demi en Puck

  1. De geur zou een schimmelinfectie kunnen zijn. Belangrijk is dat ze snel een afspraak maakt bij een huisarts voor een correcte diagnose. Rondlopen met een schimmelinfectie kan gevaarlijk zijn. Dat je haar niet wilt kwetsen snap ik heel goed. Echter, ten behoeve van haar gezondheid is het wellicht belangrijk om haar te vragen wat er gaande is.

   Succes!

 5. Ik ben 5,5 maand geleden bevallen en heb hier een verzakking overgehouden van de achterwand van de vagina. Tevens heb ik gardnerella. Ik heb hier best veel last van, namelijk heel erg veel afscheiding, ik word er gek van...ook de geur is niet aangenaam. Echter, daar ik borstvoeding geef is het starten van een antibioticakuur niet wenselijk. Het kan toch geen kwaad behandeling uit te stellen? Zijn er middeltjes die ik zelf kan proberen? Ik las iets over zuurherstellers van de drogist? Graag uw advies!

  1. Hallo Elle,

   De nummer 1 symptoom van gardnerella is zoals je al aangeeft de afscheiding en de geur. Echter, niet behandelen kan leiden tot onvruchtbaarheid! Het is zeer waarschijnlijk nodig om te behandelen met antibiotica om de balans weer te herstellen (omdat je er al zo lang last van hebt). Ik begrijp dat je vanwege borstvoeding liever geen antibiotica neemt. Echter, je hebt ook specifieke antibiotica die geen invloed hebben op de borstvoeding. Ik zou in eerste instantie niet starten met zuurherstellers en snel een afspraak maken bij je huisarts voor behandeling!

   Succes!

 6. Hoi hoi, ik vraag me af of deze site nog actief is en ik wel een antwoord vind maar het is het proberen waard, ik heb in april een miskraam gehad die bijna 9dagen duurde.
  nu heb ik sindsdien regelmatig pijn met geslachtsgemeenschap, alsof mijn partner mijn baarmoedermond ineens raakt, kweekje gehad en heb dus een bacterie waarvoor ik een kuurtje voor 7 dagen heb gehad, maar ik zie nergens mensen die pijn ervaren met deze bacterie, is het wel juist wat ze nu hebben voorgeschreven? Ik heb geen jeuk, wel afscheiding maar niet stinkend (afscheiding he b ik trouwens vrijwel altijd) ik ben zo bang dat het iets anders is, ben 25jaar en we willen graag een kindje maar ik kan dus niet met mijn partner naar bed, help!?

  1. Hoi Brit,

   Natuurlijk is deze site actief. Kijk maar naar de laatst gepubliceerde artikelen. We werken dagelijks aan het schrijven en publiceren van nieuwe informatie.
   Het is mij niet helemaal duidelijk wat voor bacterie je hebt gehad, waarvoor je de kuur nodig had. Een ander punt is de pijn die je ervaart tijdens de geslachtsgemeenschap. Het kan natuurlijk zijn dat de baarmoeder nog steeds niet de oude vorm gekregen heeft. Het herstel is afhankelijk van het stadium van de miskraam. Voor mijn gevoel is de gebeurtenis met de bacterie en de pijn tijdens de geslachtsgemeenschap twee verschillende zaken.
   Heb je deze pijn besproken met je gynaecoloog? Wellicht kan deze via een echografie bepalen wat er intern aan de hand is?

   Ik hoop dat ik je hiermee een beetje de juiste richting gegeven heb.

   Ben persoonlijk erg benieuwd wat er nu uiteindelijk aan de hand is.
   Hou je me op de hoogte?
   Jack

  2. Ja daar heb ik ook last van, aan de binnenkant rechts boven alsof er een wondje zit wat steeds schuurt.

 7. Beste Mr Boekhorst

  Ben een meisje van 22 jaar en heb ook last van de Gardnerella bacterie vind het echt vervelend. ben al verschillende keren naar de gynocoloog geweest en ik krijg dan telkens een antibioticakuur van 7 dagen dit helpt wel goed de geur en afscheiding is dan verdwenen.... maar als ik terug seksueel contact met men vriend heb of men maandstonden gehad heb keert het terug.... wilt dit dan zeggen dat ik elke maan die kuur moet nemen men leven lang?.... ben ook bang dat ik hierdoor onvruchtbaar kan worden want wij hebben een kinderwens voor de toekomst. zelf ben ik heel proper op mezelf ik was me dagelijks met saforelle. en let er op dat ik geen te strakke kleding draag en zo weinig mogelijk inlegkruisjes. verder heb ik een vaste partner en zou hij ook moeten behandeld worden met diezelfde kuur?....

  Alvast bedankt voor een antwoordje

  1. Hallo Joyce,

   Als jij steeds maar weer een antibiotica kuur krijgt, dan zal dit op de lange duur niet meer werkzaam zijn. Maar wat mij meer verontrust is het feit dat je er steeds last van hebt na seksueel contact. Met andere woorden: Is je vriend al eens onderzocht? Het is heel aannemelijk in jouw geval dat je vriend ook drager is, en het dus steeds aan jou terug geeft.
   Mijn advies: Beide even naar de huisarts.

   Succes,
   Jack

 8. Kun je die probiotica capsules en PH balanceerders ook gewoon bij de apotheek krijgen zonder recept?
  Ik worstel ook al jaren met dit problem. en heb inmiddels al 5 x in 8 mnd een kuur metronadizol gehad, verschillende uitstrijkjes etc (ook bij gynecoloog) maar niets lijkt het problem te verhelpen. . gebruik nu maandelijks normaflor na de mestruatie maar heb niet het idee dat dit heel veel doet.
  ik draag alleen nog katoenen ondergoed welke ik standaard bij me heb zodat ik me kan verschonen gedurende de dag. tijdens het sporten heb ik toch echt een tampon nodig omdat ik anders een natte broek heb (inlegkruisje is dan echt niet voldoende), en ook sex is natuurlijk niet fijn als je jezelf ruikt!
  mijn gynecoloog raden me sterk af om vaginale douches (alle merken) te gebruiken omdat dit nog meer de zuurgraad zou beinvloeden...
  Zelf denk Ik inmiddels dat voeding ( suiker en melkproducten) ook invloed hebben.. kan dat?

  Groeten

  1. Voeding heeft inderdaad een hele grote invloed. Met name minder suiker is van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om de zuurgraad in balans te houden. Je kunt dit zelf testen met een speciaal testsetje wat je bij de apotheek kunt krijgen. Middelen om de zuurgraad te herstellen kun je daar ook kopen, evenals de probiotica.
   Vaginale douches zijn inderdaad vaak af te raden, omdat je de fragiele balans in je vagina volledig in de war schopt.

   Heel veel succes,
   Jack

 9. Goedendag,

  Ik worstel al lang met vaginale problemen. Afgelopen juli heb ik tot mijn grote spijt genitale Herpes opgelopen door oraal contact te hebben met mijn vriend die een opkomende koortslip had. Daar heb ik toen één heftige aanval van gehad maar het is tot nu toe gelukkig niet meer terug gekomen. Echter, ik heb voor een kleine operatie een preventieve antibioticakuur gekregen in september waarna ik een schimmelinfectie kreeg. Dit ging niet over met een eenmalige Fluconazol pil en ik heb hier uiteindelijk zo'n 5 pillen Fluconazol voor gehad verspreid over een aantal weken waarna het nog niet over was. Ik heb daarna ook crème moeten smeren en inbrengen. Echter, er bleef blijvend roodheid, pijn en jeuk rond de vagina en de anus. Ik heb toen een kweekje laten doen en een soa-test die beide schoon waren. Ik heb daarna geprobeerd het wat tijd te geven. Helaas werden de klachten met kerst weer veel erger en ik heb toen een thuistest van de Etos gedaan waar Gardnerella uit kwam. Daar heb ik toen 4 pillen Metronizadol voor gehad die ik in een keer moest nemen. Het werd toen minder maar kwam na een week gewoon weer terug. Ik heb nu weer een nieuwe Metronizadol kuur van een week afgerond die naar mijn idee geen enkel effect heeft gehad. Ik heb momenteel weinig tot geen last van geur maar wel nog steeds veel pijn en jeuk, het is erg rood, en sinds een paar dagen weer witte afscheiding

  Ik ben erg hygiënisch, op de hoogte van alle dingen die je wel en niet moet doen om de zuurgraad van je vagina op peil te houden, heb suiker inmiddels zo goed als uit mijn dieet geschrapt, en heb een vaste mannelijke betrouwbare partner die getest is op soa's en waar ik momenteel bijna geen penetrerende sex meer heb. Maar ik blijf pijn hebben en van een wandelingetje van 10 minuten heb ik de rest van de dag zo veel last dat het mij erg veel moeite begint te kosten nog vrolijk te zijn. Vrijen doet pijn en mijn libido is een stuk lager omdat mijn erogene zone al maanden een bron van pijn en frustratie is.

  Volgende week heb ik een nieuwe afspraak met mijn huisarts. Zij heeft de vorige keer gezegd dat als deze kuur niet helpt, ik de antibiotica wekelijks kan gaan nemen of aan een hormooncrème kuur moet beginnen. Ik vraag mij alleen ten zeerste af of dit de juiste aanpak is. De antibiotica werkt volgens mij niet (meer) en ik heb niet meer alle symptomen van Gardnerella maar wel dusdanig pijn dat ik voel dat dit niet ok is. Ik wil je vragen naar een inzicht over mijn situatie. Ik wil sowieso gaan proberen om ook probiotica en PH balanceerders te gaan gebruiken (daar zal ik nog even mee wachten tot mijn volgende afspraak).

  Alvast hartelijk bedankt

 10. Met metronidazol kan je dan gemeenschap hebben als. Een condoom gebruikt kan dat geen kwaad ik heb nu geen vriend maar toch voor de zekerheid. Deze vraag

  1. Beste Wendy,

   Gemeenschap zonder condoom kan de zuurgraad in de vagina weer verstoren, dus ik zou even vragen aan je huisarts of het in jouw geval verstandig is om deze extra voorzorgsmaatregel te nemen.

   Succes,
   Jack.

  2. Mijn vraag is, ik heb nu meerdere malen een kuur gehad voor een bacteriële infectie. Maar na een paar dagen is de geur weer terug, ik ruik mezelf dan voortdurend. Is er iets wat ik kan doen??? Niet wassen enz is allemaal wel duidelijk. Seks heb ik niet want dat kan gewoon niet.. Dit is zo vervelend, en ik ben wel klaar met die zware kuren! Is er iets anders? En wat kan het zijn.. Ik heb een abortus gehad een jaar geleden en een spiraal. Kan het daar nog mee te maken hebben? Bedankt

 11. Beste jack ,

  Ik kamp namelijk al meer als een jaar met gardernella met een antibiotica kuur bij de gynocoloog gaat het tijdelijk weg maar het keert steeds terug... nu is mijn vriend ook mee behandeld en hebben we tijdens de kuur geen gemeenschap gehad... maar toch na paar weke keert Gardernella terug. Ben het echt wel beu het is een vervelende bacterie en raak er niet vanaf wat ik ook doe. ik probeer enkel met lauw water dagelijks te spoelen en ook regelmatig met saforelle op aanraden van de arts. ik ben niet van plan om die kuur antibiotica te blijven nemen en ben al bij verschillende gynocologen geweest en ze geven me telkens het zelfde. ik vraag me echt af of er niets anders is dat ik kan doen? ben ook aan het proberen om zwanger te worden en heb al gehoort dat het ook gevaarlijk is voor vroeg geboorte dus maak me erg ongerust.

  groetjes

 12. Dames, ik kamp zelf al een paar jaar met dit probleem. Ook diverse kuren gehad, antibiotica, etc.

  Ik houd het nu redelijk onder controle met Saugella Attiva (een wasemulsie voor onder de douche), de groene variant als je last hebt van Gardnerella/Bacteriele Vaginose en het verdween als sneeuw voor de zon. Je kan dit online kopen bij diverse drogisterijen, even Googlen. Ik hoop dat ik hiermee iemand kan helpen, want ik weet hoe ontzettend verdrietig je hiervan kan worden als je hier last van hebt en je alle mogelijke middelen probeert om er vanaf te komen.

 13. Hi Jack,

  Wat fijn om te lezen dat ik (21) niet de enige ben die hier last van heeft. Sinds 10 maanden heb ik een nieuwe vriend (na een relatie van 4 jaar) en sindsdien is er een bacteriële vaginose bij me geconstateerd die telkens terug komt nadat ik ongesteld ben geweest en wanneer we dan seksueel contact hebben. De aparte geur die daar bij komt kijken maakt me onzeker, ookal is het met mijn vriend. In oktober vorig jaar bleek het Chlamydia te zijn, waarvoor we beiden antibiotica hebben genomen en waarna ik hoopte dat dat het was - echter komt het telkens terug. De dokter kijkt me een beetje vreemd aan wanneer ik weer terug kom, laatst is er een uitstrijkje gemaakt om te kijken of dat het wel echt was. Ik weet wanneer er iets mis is met mijn lichaam, en het was inderdaad een bacteriële vaginose. Ik heb al minstens 3x antibiotica voor de bacteriële vaginose gehad en telkens hielp het maar kwam het na mijn ongesteldheid weer terug. De laatste keer, in juni, heeft de dokter mij een kuur gegeven voor een week, maar aangezien daar geen alcohol bij gedronken mag worden (of valt dat wel mee?) heb ik toen gewacht met de kuur beginnen tot na het weekend, en toen leek de bacterie uit zichzelf verdwenen te zijn. Nu, 2,5 maand later, ben ik net ongesteld geweest nadat ik de pil 2 maanden heb doorgeslikt ivm zwemmen in de vakantie (doe ik normaal niet). Gelijk heb ik er nu wee last van. Mijn vriend heeft geen symptomen. Ik las dat het gevaarlijk is de bacterie niet te behandelen, maar die kuur houdt op een gegeven moment ook op met werken denk ik. Ik heb de wekelijkse kuur nog wel thuis liggen. Zal ik wachten tot het misschien weer uit zichzelf weg trekt? Kan het zijn dat ik het van hem terug krijg? Kan het zijn dat mijn vagina nog steeds moet 'wennen' aan ander sperma na 4 jaar? Ik hoop dat je me kunt helpen. Ik heb al je andere reacties hierboven ook gelezen hoor, maar zou graag van je willen weten wat het handigst is in mijn situatie. Dankjewel alvast,

  Groetjes Dille

 14. Wel eerst een antibiotica kuur gehad maar omdat het terug kwam ben ik gaan spoelen met behulp van een vaginaaldouche en vloeistof. Te koop bij trekpleister, ETOS en kruidvat. Eerst om de dag en nu nog maar één of twee keer per week. Na de sex spoelen helpt bij mij ook tegen weer een schimmelinfectie....
  Voor mij echt een uitvinding!!!!

 15. Hoi ik ben 27 jaar oud en heb al een jaar last van gardenella. Ik heb vandaag de antibiotica kuur ingenomen. Echter, ben ik wel bang geworden omdat ik meerendeels heb gelezen dat de infectie is terug gekeerd. Hoe komt dit en blijft de infectie bij sommige mensen wel voorgoed weg?

  1. Ik snap de vraag niet helemaal, Chantal? Je hebt vandaag een antibioticakuur gekregen, en de infectie is al teruggekeerd?

 16. Ik heb jaren terug bacteriele vaginose gehad en dit was tijdens een vrij stressvolle periode met een verhuizing e.d. Dit is vanzelf gelukkig weer over gegaan. Nu heb ik vorig jaar twee maal dezelfde klachten gehad die gelukkig ook vanzelf weer verdwenen. Ik kreeg deze klachten nadat ik eeen vinger of een dildo met condoom bij mijzelf had ingebracht. Seksueel contact heb ik verder niet gehad. Aan het einde van vorig jaar kreeg ik weer dezelfde klachten en ditmaal gingen ze niet weg. Omdat ik zelf er klaar mee was mezelf constant te ruiken en overvloedige afscheiding te hebben heb ik een kuur bij de huisarts gevraagd. Ik kreeg 1 pil en daarna waren mijn klachten tot aan afgelopen week weg. ( 1 maand kachtenvrij geweest) Nog steeds heb ik geen seksueel contact gehad en wel weer een vinger bij mijzelf ingebracht. Ik snap er niets van. Dus iedere keer als ik een vinger/dildo met condoom inbreng krijg ik last van BV? De geur lijkt nu wel wat anders te zijn dan voor de medicatie, maar evengoed nog steeds hinderlijk en continue aanwezig evenals de overmatige afscheiding.

  1. Heb je wel eens laten onderzoeken of je wellicht allergische reacties krijgt van condooms? Wellicht leerzaam om eens een afspraak te maken met een allergoloog.

   Ben hier eerlijk gezegd erg benieuwd naar. Hou je ons op de hoogte?

 17. Hallo! Ik heb nu sinds november steeds last van schimmelinfecties en gardenella.
  Ik word er nu erg moe van ben al aantal keer bij de dokter geweest.
  Heb 2 jaar een vriend en nooit problemen gehad.
  Wel doen we het al een tijd met condoom omdat ik gestopt ben met de pil.
  2 weken terug hebben ze mij een zware antibiotica gegeven en yes de geur was weg!!
  Wel kreeg ik jeuk maar dat zou dan wel van de antibiotica komen dus crème gehaald en gebeurd.
  Nu hebben mijn vriend en ik seks gehad zonder condoom en is hij in mij klaarhekomen en ja hoor de geur is gewoon weer terug!
  Nu wou ik vragen of het mogelijk is dat ik heel gevoelig ben voor condooms want sinds die tijd is het echt begonnen.
  En zou mijn vriend het ook hebben omdat het nu terug is?
  Heb nu 3 keer antibiotica gehad en het gaat echt maar een weekje weg!

  1. Misschien ben je extra gevoelig voor rubber of latex. Probeer het eens met speciale latex-vrije condooms, of condooms gemaakt van zuivere latex.
   Het is denk ik wel belangrijk dat jouw vriend zich ook laat behandelen. Wellicht heeft hij er geen last van, maar toch verstandig om alle variabelen uit te kunnen sluiten.

 18. Graag wil ik reageren want heb de oplossing tegen bacteriele vaginose! ☺Indien je zeker weet dat dat het is ipv een soa, kun je het volgende doen :

  Elke avond spoelen met 2 dopjes waterstofperoxide 3% + half dopje water in een vaginale douche. Inbrengen liggend, 3 min inhouden en dan op de hurken uitpersen (indien het flink schuimt reageert het goed met de slechte bacterien). Daarna spoelen met appelazijn oplossing en dan een vaginale zetpil met probiotica erin (bijv van Symbiovag). Dit elke avond voor het slapen doen totdat het over is! Ik was er na 4x vanaf! Was echt radeloos. Antibiotica helpt misschien maar heeft bij mij juist probeem veroorzaakt! Ook krijg je het daarna vaak weer. Dit is volkomen veilig en echt effectief! Probeer het alsjeblieft!

  1. Dankjewel voor het delen van deze oplossing, Ano.

   Ik ben erg benieuwd naar reacties van vrouwen die dit (ook) toegepast hebben.
   Iemand?

 19. Hallo,

  Hopelijk krijg ik een antwoord.

  Ik ga zo een receptje ophalen bij de apotheek voor gardnerella.

  Moet ik nu mijn vriend zeggen dat hij zich moet laten nakijken hiervoor ? Ik heb zelf al zo n 1,5 jaar last van deze bacterie soms met jeuk en heel veel pijn. Soms alleen veel afscheiding en vieze geur (zoals nu). Mijn huidige vriend heb ik nu 2 maanden iets mee. Ook al is t bijna niet mogelijk. Moet hij zich laten nakijken ?

  T maakt me allemaal enorm onzeker. Helemaal omdat we nog nieteens lang samen zijn

  1. Ik snap dat dit erg lastig voor je is, zeker gezien het feit dat jullie elkaar nog maar net kennen, maar het is inderdaad verstandig om je vriend hierin te betrekken. Hij zal vandaag of morgen toch wel een opmerking maken over de geur en eventuele afscheiding. Dat kun je niet blijven verbergen.
   Ga bij voorkeur MET je vriend naar de huisarts, en bespreek het. Waarschijnlijk zal de huisarts adviseren om ook je vriend te behandelen met een zalf om te voorkomen dat jullie het aan elkaar terug geven.

   1. Mijn vriend en ik zijn er heel open in. Ik heb de kuur inmiddels klaar en hij begon er van de Week weer over. Ik twijfelde al of t aan mij lag. Het is al een stuk minder maar toch heb ik het idee dat t nog niet helemaal weg is.

 20. Hoi, ik heb een vraag. Heb het artikel gelezen maar heb toch onduidelijkheden.
  Ik heb opeens een slechte geur van m'n afscheiding. Het ruikt een beetje naar kaas. Ook heb ik het idee dat mijn huid ernaar ruikt. Ik zit al een tijdje aan de Omeprazol en heb gelezen dat dit de zuurhuishouding van je maag etc kan verstoren. Ook ben ik 2 dagen geleden begonnen met pillen voor huid en haar, waar o.a. B12 in zit en niacine, biotine en zink, dus heb sterk het vermoeden dat die er iets meer te maken hebben!
  Nooit eerder last van gehad deze klachten. Wel altijd redelijk veel afscheiding gehad, ook weleens een Candida infectie gehad maar heb nu verder geen klachten. Behalve dus die geur.
  Enig idee of dit dus aan mijn "dieet" zou kunnen liggen? En wat ik het beste nu kan doen (behalve huisarts, dat is altijd nog een optie).

  1. Dit kan het gevolg van je dieet zijn, of het gevolg van een eventuele medicatie voor iets totaal anders.
   Waarschijnlijk wil je dit niet horen, maar toch is het verstandig om even een afspraak bij de huisarts te maken. Deze kan een exacte diagnose stellen, en eventueel een behandeling voorstellen.

   Heel veel succes!

 21. Hi,

  Ik ben laatst naar de huisarts gegaan omdat ik bepaalde vaginale klachten had, Mijn vriend had ook klachten ( pijn bij plassen en bij poepen en vocht uit zijn eikel..) dit duurde maar een paar dagen en daarna was het weg, toch voor de zekerheid heb ik mezelf laten testen voor SOA's en andere vaginale aandoeningen, Ik had geen SOA maar het bleek dat ik Gardnerella had, ik heb een kuur gekregen van 4 pillen etc.. Maar mijn vraag is, moet mijn partner ook behandeld worden? en als ik mijn kuur heb afgemaakt, kan ik dan seks hebben zonder condoom ? of krijg ik het weer?

  1. Het is verstandig om ook je partner te laten behandelen. Op deze manier zijn jullie er zeker van dat de Gardella niet aan elkaar wordt doorgegeven.

 22. Ik kamp al een jaar of 5 (sinds nieuwe partner) met een onfrisse geur. Afgrijselijk. Om depri van te worden. Dachten eerst dat het kwam door ons leeftijdsverschil, hij is ruim 20 jaar ouder. Soort van 'foutje van de natuur-beschermingsmechanisme'.... Talloze dingen geprobeerd. Van herhaaldeijk antibiotica (ja, ook partner werd meebebandeld) tot verandering van voeding. Van geen zaadlozingen IN mij, tot altijd spoelen wanneer dit wel het geval was geweest. Soms heb je namelijk even geen zin meer daar mee bezig te moeten zijn en wil je 'gewoon' goede seks hebben met je geliefde... Ik werd er ongelooflijk onzeker van. Gelukkig is dit te allen tijde bespreekbaar met mijn partner en houdt geen seconde minder van mij.
  Maar IK ben er klaar mee. Ik gebruik sinds een jaar of 2,5 wekelijks, soms dagelijks Normaflor tabletten (' s avonds vaginaal inbrengen wanneer ik ongesteld ben geweest maar ZEKER na seksueel contact en ook puur als onderhoud. Soms gebruik ik een paar dagen achter elkaar Normaflor, soms is een dag voldoende. Maar de geur komt altijd terug. Het houdt het onder controle. Dus gebruik van Normaflor is voor mij bijna routine. Ik durf weer eh... van alles in bed 😉
  Weekendje weg? Eerst twee of drie dagen aan de Normaflor. Te koop bij de apotheek (even bestellen, niet altijd op voorraad!) of online. Max €14,- per doosje, 12 stuks. Oh, zorg dat je de volgende dag inlegkruisjes bij je hebt............ trust me... Succes. X

 23. Ik ben een vrouw van 53 jaar. Afgelopen 3 weken veel last gehad van dunne groene, viesruikende afscheiding. Voelde het niet aankomen. Alsof ik in mijn broek plaste. Huisarts gaf diagnose blaasonsteking. 2 antibiotica kuren gehad. Nog steeds niet over. Zelf afspraak bij gynaecoloog gemaakt. Bleek toen gardnerella infectie te zijn. Metronidazol gekregen. Hielp maar klachten komen terug na sex met mijn vriend zonder condoom. Binnenkort wordt mijn spiraaltje via hysteroscopie verwijderd. Misschien dan probleem opgelost.
  2 vragen: moet mijn vriend sowieso getest worden? En zou het toch zo kunnen zijn dat hij onbeschermd is vreemdgegaan? Dat ik dit heb van een andere vrouw via hem?

  1. Dit zou kunnen, maar hoeft niet.
   Ja, ik weet het....helpt je niet erg vooruit.

   En ja, het is verstandig dat ook je vriend even getest wordt, om te voorkomen dat jullie het aan elkaar door blijven geven.

 24. Hai Robert Jan Hendriks!

  Ik heb een vraagje, weet niet of je hier nog op reageert of actief op bent maar is toch wel een dringende vraag. Ik heb Gardnerella gehad en Metronidazol geslikt 7 dagen lang, tijdens de behandeling mocht je geen seks, want was niet goed voor herstel en de anticonceptiepil was hierdoor minder veilig. Na hoeveel dagen/weken is de anticonceptiepil wel weer veilig?

  Groetjes,
  Lotte

  1. Dag Lotte,

   Bij het gebruik van Metronidazol zijn er veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Het beste is om even contact te leggen met je apotheker of behandelend arst om te controleren wanneer de pil die je gebruikt weer helemaal veilig is. Voorlopig is het aan te raden om een voorbehoedmiddel te gebruiken, zoals een condoom. Totdat je van je arts/aphotheker zeker weet dat je met de pil weer beschermd bent tegen zwangerschap. Succes Lotte!

 25. Sinds halverwege mei had ik jeuk aan mijn vagina verschrikkelijk maar ben niet naar de dokter gegaan. 1 week later waren we op vakantie kreeg ik veel afscheiding licht geel. Ik voelde mij echt smerig ze konden niks positief vinden alleen een infectie. Toen kreeg ik een crème en vaginale zetpillen. Ik heb ook om antibiotica gevraagd want had vreselijke buikpijn in de nacht. Maar het werd niet veel beter.

  Bij terugkomst spiraal eruit gehaald en de buikpijn ging wel weg. En weer zetpillen gekregen. 4 maanden verder heb ik zelf met een thuis test voor trichomonas Canida en gardenella gevonden dat ik dus gardenella heb. Nu heb ik al zetpillen gehad 10 dagen lang . Had een deel van de infectie verbetert. Maar ... hoop dat de belletjes stank en de de afscheiding en die druppels weg gaan. Nu ga ik dus voor 1 x 4 pillen flagyl 500 mg.

  Maar wat ik kwijt wil dankuwel voor dit forum want weet nu wat ik kan doen.

  Ph aanvallers kopen ofwel ook partner meebehandelen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share