Vakantie: Wat kun je doen tegen reisziekte?

2017-01-18T10:34:03+01:00juni 24th, 2013|Vakantie en Gezondheid|4 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Wat kun je doen tegen reisziekte?

We kennen het allemaal wel: je bent net op weg, en één van de kids begint te gillen vanaf de achterbank dat hij zich niet goed voelt. Je negeert het in eerste instantie totdat een doordringende geur je neus bereikt…

Niet alleen kinderen kunnen hier last van hebben, maar ook volwassenen, zij het in mindere mate. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Reisziekte bestaat in verschillende vormen, die ieder genoemd zijn naar het ontstaan van de reisziekte.

Wagenziekte is de meest bekende vorm hiervan. Wagenziekte kan ontstaan in de auto, camper of bus. In principe in alles wat op 2 of meer wielen rijdt. Daarnaast kennen we nog zeeziekte op een boot en luchtziekte waar je last van kunt krijgen in het vliegtuig.

Met name deze laatste heeft meer te maken met spanning en zenuwen, dan met de hierna beschreven oorzaken van reisziekte. Maar de symptomen zijn vrijwel identiek.

Hoe ontstaat reisziekte?

Reisziekte heeft te maken met een verstoring van informatie in je hersenen. Je ogen, spieren en je evenwichtsorgaan geven constant informatie door aan de hersenen over de huidige stand van het lichaam ten opzichte van de horizon. Maar als er een onverwacht iets gebeurt, wat buiten je eigen macht ligt, klopt er iets niet.

De informatie in de hersenen klopt dan niet meer met de werkelijkheid, en de hersenen gaan kortsluiten. Er is sprake van een conflict.De hersenen raken in paniek, en gaan de stof histamine aanmaken. Deze stof prikkelt het deel van de hersenen die de braakneiging kan opwekken, waardoor de maag automatisch de opdracht krijgt om te braken.

Wie kunnen er last van krijgen?

Als de onverwachte bewegingen maar extreem genoeg zijn, wordt iedereen ziek. Maar het is bekend dat kinderen beneden de 2 jaar vrijwel nooit last hebben van reisziekte. In de leeftijd tussen de 2 en de 20 jaar komt reisziekte het meest voor. Daarna neemt de kans op reisziekte weer af. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het lichaam zich aanpast gedurende de jaren.

De hersenen kunnen zich beter aanpassen in extreme en abnormale situaties. Hoe ouder hoe wijzer dus!

Algemene tips voor reisziekte

Hierbij een aantal tips die je toe kunt passen ter voorkoming van reisziekte in het algemeen. Het zijn eenvoudige tips die je heel gemakkelijk toe kunt passen:

  • Ga geen zware maaltijden eten voor je aan de reis begint. Een té volle maag geeft een hogere kans op reisziekte en laat je sneller braken. Als je toch iets wilt eten, neem dan een lichte maaltijd zonder al te vette producten.
  • Ook tijdens de reis kun je prima eten, maar wel licht. Neem steeds kleine beetjes en verdeel dit over de hele reis.
  • Drink, voor vertrek en tijdens de reis, beslist geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken. Dit irriteert je maag, en dat is beslist het laatste wat je wilt.
  • Als je gevoelig bent voor reisziekte, kun je ook beter geen zoetigheid eten tijdens de reis. Pas dus op met ‘zoethoudertjes’ uitdelen aan de kids.


Naast de algemene tips ter voorkoming van reisziekte, zijn er ook zaken waar je per soort reisziekte om moet denken:

Tips voor zeeziekte

Zeeziekte is één van de vormen van reisziekte. Uiteraard is de naam ontleent aan het feit dat je dit op kunt lopen op een schip of boot. Er zijn een paar spe