Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 5 augustus 2015

Belangrijke tips om je vruchtbaarheid te verhogen

Belangrijke tips om je vruchtbaarheid te

Wist jij dat 20% van de paren die een kinderwens hebben, minstens een jaar moeten wachten voordat de bevruchting een feit is? En een deel daarvan zal nog veel langer moeten wachten, of lukt het helemaal niet. Natuurlijk kan er een medische oorzaak zijn, maar in veel gevallen zijn er andere oplossingen die er voor kunnen zorgen dat je sneller zwanger kunt worden.

Wat je eet speelt daar een hele belangrijke rol bij. Een correct voedingspatroon zorgt voor een goede hormonale balans, wat natuurlijk van ongekend belang is als je zwanger wilt worden. Met name de verhouding tussen de hormonen oestrogeen en progesteron speelt hierin een grote rol.

Maar het is natuurlijk niet alleen de vrouw die hier mogelijk invloed op uit kan oefenen. ‘It Takes two, to tango’, dat wil zeggen: Ook de man heeft verschillende opties om de bevruchting te stimuleren.

Gezond eten om sneller zwanger te worden

Natuurlijk is gezond en gevarieerd eten de basis van een goede gezondheid in het algemeen. Maar in de periode dat je zwanger wilt worden is dit zelfs nog belangrijker! Ik wil je hierbij een aantal belangrijke tips geven waar je zoal op moet letten als aanstaande moeder:

 • Vermijd ten allen tijde het eten of drinken van het bekende Aspartaam, een kunstmatige zoetstof die ook wel bekend staat als E951. Deze zoetstof vind je heel veel in lightproducten. Producten waar volgens het etiket geen suiker in zit, maar dat er E951 aan toegevoegd is om het net zo zoet te maken, staat alleen in de hele kleine lettertjes. Aspartaam heeft een negatief effect op de eisprong.
 • Drink altijd veel water. Bij voorkeur 2 liter per dag.
 • Eet gezond en gevarieerd. Dat wilt zeggen dat je minimaal 3 maaltijden per dag moet eten, liefst nog meer, maar dan worden de maaltijden natuurlijk kleiner. Sla in geen geval het ontbijt over, want dat is juist een teken voor je lichaam dat een nieuwe dag aanbreekt.
 • Probeer zo veel mogelijk koffie te vermijden, of eigenlijk cafeïne houdende producten in het algemeen.
 • Hetzelfde geldt voor zwarte thee. Drink liever lekkere kruidenthee.
 • Onnodig te zeggen wellicht, maar ook het gebruik van drank, nicotine en drugs hebben een negatieve invloed op je eisprong.
 • Eet veel gedroogd fruit, zaden en noten. Hier zitten ontzettend veel voedingsstoffen in die een boost geven aan je gezondheid, dus ook aan je eisprong.
 • Eet zoveel mogelijk volkorenvarianten van bepaalde voedingsmiddelen. Denk hierbij aan volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst.
 • Stop met het eten van vet vlees.
 • Probeer zo veel mogelijk de kant-en-klare maaltijden te vermijden. Inclusief de (diepvries) pizza’s. Al deze producten bevatten heel veel toevoegingen van vreemde geur- en kleurstoffen. Daarnaast zit er vaak veel te veel zout in, en is het onnodig vet. Probeer het eten zo puur mogelijk klaar te maken. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van verse grondstoffen.
 • En als laatste: Eet voldoende groente en fruit, bij voorkeur zo vers mogelijk: 200 gram groente en minimaal 2 stuks fruit per dag.

Kwaliteit van sperma is ook belangrijk!

Eigenlijk is het heel erg logisch, maar in veel gevallen staan aanstaande ouders daar niet bij stil: Het is de vrouw die zwanger moet raken, maar zonder kwalitatief goede sperma kan de vrouw doen wat ze wilt, maar gaat het alsnog niet lukken, tenminste niet gemakkelijk. In de periode dat jullie proberen om zwanger te worden, zijn er ook een paar dingen waar de man op moet ketten om de kwaliteit van het sperma zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. Want alleen sterke zwemmertjes kunnen de eicel bereiken en succesvol bevruchten. Hoe meer sterke zwemmers, hoe groter de kans om zwanger te raken.

Hierbij een aantal tips voor de man:

Let op je algemene gezondheid

Als je lekker in je vel zit, en gezond van lijf en leden bent, zal dit natuurlijk positieve gevolgen hebben voor je zaadproductie, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Bedenk heel goed dat een onschuldige aandoening zoals een griepje of een eenvoudige verkoudheid direct al een negatieve invloed kan hebben. Vanaf het moment dat je zo’n onschuldige aandoening onder de leden hebt, wordt je sperma minder qua kwaliteit. Na je genezing duurt het weer een poosje om alles weer op het oude niveau te krijgen. Al met al zal een eenvoudig griepje de kwaliteit van het sperma gedurende ongeveer 3 maanden negatief beïnvloeden. Het is dus zaak om gezond te blijven. En om dit te bereiken is het belangrijk voor de man om gezond en gevarieerd te eten en te drinken, in combinatie met genoeg beweging. Kortom: Een gezond lichaam levert goede sperma. Daarnaast kan een storende aandoening grote, tijdelijke, invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Vermijd overmatig masturberen

Misschien ben je wel gewend om regelmatig te masturberen. Is prima, maar in de periode dat jullie zwanger proberen te raken is dit geen goed idee. Spermacellen hebben de tijd nodig om te rijpen. Na een zaadlozing moet het lichaam weer opnieuw beginnen, waardoor het sperma niet de kans krijgt om kwalitatief goede cellen af te leveren. Dus niet meer masturberen, maar bewaren voor je partner. Ook nog eens extra spannend!

Roken, drank en drugs

Misschien een beetje overbodig om dit te melden, maar voor diegene die denken dat het allemaal wel wat meevalt: Zowel drugs als tabak en alcohol verlagen de kwaliteit van het sperma. Niet alleen van het sperma op zich, maar ook van je seksuele prestaties. De ejaculatie zal minder heftig zijn, waardoor het sperma minder ver in het vrouwelijk lichaam komt. Hierdoor moet het sperma een langere afstand afleggen naar de eicel, en als de sperma dan ook nog eens van mindere kwaliteit is wordt de kans op bevruchting wel erg klein.

Geef je teelballen de ruimte

Constant druk uitoefenen op je teelballen zal een negatieve invloed hebben op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je sperma.  Vermijd dus strak zittende onderbroeken en strak zittende jeans. Draag liever een boxershort en een ruimvallende broek. Hierdoor hebben je teelballen de ruimte om goede sperma aan te maken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een zittend beroep, waarbij de teelballen vaak afgeknepen worden, minder goede leveranciers van zaad zijn.

Keep it cool!

Als jullie zwanger willen worden, zorg er dan voor dat je je teelballen koel houdt. Concreet houdt dit in dat een bezoekje aan een sauna of een lekker warm bad funest zijn voor de kwaliteit van het sperma. Vermijd dit dus zo veel mogelijk, en helemaal als je direct daarna gemeenschap wilt hebben.

Extra vitamine C en zink

Door het nemen van extra zink en vitamine C kun je de kwaliteit en de kwantiteit van het sperma fors verhogen. Je kunt supplementen nemen, maar de natuurlijke manier blijft altijd de beste oplossing. Vitamine C vind je onder andere in tomaten, kiwi’s en groene bladgroenten. Zink kun je vinden in granen, eieren, zaden, vis en noten.

Nog een paar extra tips:

Naast de eerder genoemde tips, wil ik jullie nog een paar algemene tips meegeven, die je beslist zullen helpen om sneller zwanger te raken.

 • Gezond van lijf en leden is erg belangrijk. Naast goed eten en drinken, is een goede nachtrust heel erg belangrijk. Hierdoor voel je je veel beter en heb je meer energie. Een volwassen mens heeft 6 tot 8 uur slaap nodig, en ook het liefst aaneengesloten.
 • Gebruik géén glijmiddel tijdens het vrijen. De meeste producten bevatten zaaddodende bestanddelen. Als je toch glijmiddel wilt gebruiken, om wat voor reden dan ook, lees dan goed het etiket. Want er bestaan inderdaad producten die geen invloed hebben op de vruchtbaarheid. Even goed op letten dus…
 • Maak tijdens het vrijen zoveel mogelijk gebruik van de traditionele standjes waarbij de man bovenop ligt. Missionaris is een prima idee. Ook op z’n hondjes gaat prima. Beide standjes zorgen er voor dat de zwaartekracht helpt om zo snel mogelijk het sperma op de juiste plek te krijgen.
 • Blijf, na het vrijen, nog even rustig liggen. Ga niet direct douchen of naar het toilet. Stop een kussen onder je billen en laat de zwaartekracht even in alle rust zijn werk doen.
 • Voorspel is belangrijk!
 • Je hoeft beslist niet iedere dag te vrijen. Eén keer per 2 a 3 dagen is voldoende. Hiermee geef je het lichaam van de man de tijd om op adem te komen en nieuwe sperma aan te maken.

Tot slot…

Hoe moeilijk het ook is, zeker als je al lange tijd probeert om zwanger te worden, probeer het uit je hoofd te zetten. Door deze ontspanning kun je je beter concentreren op het vrijen zelf, en ben je in staat om er ook nog eens van te genieten. Geloof me, stress helpt je ook niet om zwanger te worden. Relax en geniet...

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share