Je tanden goed verzorgen doe je uiteraard om een gezond gebit te behouden. Maar er is nog een andere goede reden om te zorgen voor een perfecte mondhygiëne. Meer en meer wetenschappelijk onderzoek legt de link tussen tandplak, ontstoken tandvlees en een hele rits andere gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op hartaanvallen en dementie.
Wetenschappers hebben tot nu toe al verschillende links ontdekt tussen een slechte mondhygiëne en andere gezondheidsproblemen, hoewel ze nog geen oorzaak en gevolg hebben kunnen vaststellen. Maar het lijstje met mogelijke gezondheidsproblemen ten gevolge van tandbederf groeit naarmate er meer onderzoek naar gedaan wordt.
Tandplak en z'n effecten op de gezondheid van je tanden
Tandplak is een soort van biologische 'film' op je tanden. Een dun laagje waarin bacteriën zich verzamelen en dat leeft op je tandvlees, tanden en kronen. Tandplak vormt zich continu op je tanden. Wanneer je drank of voedsel consumeert met suikers of zetmeel dan geven deze bacteriën zuren af die je tandglazuur aantasten.
Deze tandplak is zo kleverig dat het de zuren vasthoudt op je tanden, waardoor het tandglazuur na verloop van tijd helemaal afgebroken raakt en tandbederf kan beginnen optreden. De opbouw van tandplak kan ook leiden tot tandvleesaandoeningen – eerst gingivitis, het zachter worden en opzwellen van het tandvlees dat soms ook begint te bloeden. Indien dit voort ontwikkelt kan het tandvlees ernstig ziek worden. Het zal zich dan terugtrekken van rond de tanden en zo de bacteriën de kans geven de onderliggende wortel aan te vallen.
Tandaandoeningen en andere ziektes
Tot op heden hebben wetenschappers reeds verbanden ontdekt tussen tandproblemen en de volgende aandoeningen:
- Hartziektes
- Diabetes
- Dementie
- Reumatische artritis
- Voortijdige geboortes
Wat is de juiste relatie hiertussen? De experts durven het nog niet met zekerheid te zeggen, maar ze geloven dat bepaalde orale bacteriën in onze bloedstroom kunnen terechtkomen en daar belangrijke organen kunnen aanvallen.
Ontsteking is ook iets wat tandproblemen en andere aandoeningen vaak gemeen hebben. Tandproblemen gekenmerkt door ontstekingen kunnen ontstekingen in de rest van het lichaam doen toenemen. Ontstekingen zijn op hun beurt een onderliggende oorzaak van bijvoorbeeld hartaandoeningen en reumatische artritis.
Tandvleesaandoeningen en hartziektes
Over de jaren heen hebben verschillenden studies een link aangetoond tussen tandaandoeningen en hartziektes. Mensen met ongezond tandvlees blijken merkelijk meer kans te hebben op bijvoorbeeld hartaanvallen. In een wetenschappelijk artikel uit 2009 probeerden onderzoekers gespecialiseerd in tandheelkunde en hun collega's gespecialiseerd in hartaandoeningen dit onderzoek samen te vatten en een aantal aanbevelingen op te stellen.
Zo bevelen ze tandartsen aan om aan hun patiënten te vragen of ze een familiegeschiedenis van hartaandoeningen hebben en cardiologen zouden hun patiënten moeten vragen of ze tandproblemen hebben.
Aangetast tandvlees en diabetes
Indien je tandvlees niet gezond is heb je meer kans op diabetes dan mensen met een perfecte mondhygiëne. Waarom? De reden is waarschijnlijk weer te zoeken in ontstekingen. Mensen met diabetes lopen sowieso meer kans op ontstekingen, waaronder ontstekingen aan het tandvlees.
Aangetast tandvlees en dementie
Tandvleesaandoeningen blijken volgens onderzoek ook de kans te verhogen dat je op oudere leeftijd dement zal worden. Andere onderzoeken toonden dan weer aan dat tandproblemen gelinkt zijn aan mildere vormen van cognitieve achteruitgang, zoals geheugenproblemen die het dagelijks leven serieus kunnen bemoeilijken. In een recent onderzoek bleek dat mensen slechter scoorden op geheugentests en rekenoefeningen naarmate hun tandvlees ongezonder was.
Tandproblemen en reumatische artritis
Reumatische artritis is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Mensen met reumatische artritis hebben relatief vaker ook last van tandproblemen en in één studie bleek dat ze ook vaker tanden misten dan mensen die geen reumatische artritis hebben.
Chronische ontstekingen zijn een typisch kenmerk van beide aandoeningen. Hoewel wetenschappers geen bewijs hebben dat de ene aandoening tot de andere kan leiden bleek uit een studie in 2009 toch dat mensen met een ernstige vorm van reumatische artritis hun symptomen zagen verbeteren nadat hun tandproblemen behandeld werden.
Tandvleesaandoening en voortijdige geboortes
Het onderzoek naar de link tussen tandproblemen en voortijdige geboortes heeft geen eenduidige resultaten opgeleverd. Sommige studies lijken aan te tonen dat vrouwen met aandoeningen van het tandvlees vaker vroegtijdig bevallen – wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de baby – maar andere studies konden dit verband dan weer niet vaststellen.
Ondanks deze conflicterende resultaten heeft ander onderzoek aangetoond dat het behandelen van tandproblemen bij zwangere vrouwen voor de 35e week van de zwangerschap er wel degelijk toe leidde dat ze de zwangerschap vaker goed en gezond konden voldragen.
De gevaren van tandplak en gingivitis minimaliseren
Om tandplak onder controle te houden poets je best twee keer per dag met een tandpasta die fluor bevat en flos je best dagelijks. Gebruik ook regelmatig een antibacteriële mondspoeling.
Laat je tanden regelmatig onderzoeken en behandelen door een tandarts. Vraag hem of haar eventueel ook of je tanden gebaat zouden zijn met een beschermende coating die meestal wordt aangebracht op het deel van je tanden waar je mee kauwt, achter in je mond. Daar begint tandbederf immers het vaakst.
Wist jij reeds dat er een link bestaat tussen tandaandoeningen en andere gezondheidsproblemen? Of heb je hier misschien zelf reeds de gevolgen van moeten ondervinden? Hoe vaak ga jij naar de tandarts? En heeft deze al met jou gesproken over de gezondheidsrisico's die een ongezond gebit met zich kan meebrengen? Laat het me weten!
bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/
extractie kiezen en pancreatitis. de cor/realatie is immens.
Vorig jaar kreeg ik vanuit het niets (?) vier ontstoken kiezen. In een tijdsbestek van een paar maanden werden ze alle vier getrokken. Ik was van mening dat stress hier een grote oorzaak van was (inmiddels weet ik dat ik heftige OCD heb overgehouden aan mijn laatste zwangerschap). Ik heb zo'n 10 maanden pijn gehad en het begon eindelijk wat weg te trekken.
Inmiddels zit ik weer met heftige pijnen te googelen of iemand hetzelfde heeft meegemaakt. Zo langzamerhand ga ik me afvragen waaróm ik dit steeds weet krijg. Vorig jaar heb ik moeten kletsen als brugman, moeten smeken om me te helpen en ik dacht eindelijk verlost te zijn van de helse pijnen. Nu begint voor mijn gevoel het hele circus opnieuw. Voor mijn gevoel moet er een oorzaak zijn. Maar welke?!
Ik heb een knarsplaat sinds vorig jaar want ik zou de ontstekingen geknarst hebben, is wat voor te zeggen, maar verklaard de problemen nu niet helaas. Gaatjes zijn niet te vinden en ontstekingen niet te zien (opvallend is dat geen van de vier ontstekingen vorig jaar te zien waren op foto's, te ruiken wel). Ik ben een beetje de wanhoop nabij. Dat het me eenmaal gebeurt oké, maar tweemaal....
Mijn gebit verzorg ik inmiddels heel veel beter dan de afgelopen tig jaar, omdat ik inmiddels het belang wel begrijp, jammer dat Ik er zo moest achterkomen en ik van de eerste keer niet echt geleerd heb. Volgens de artsen heb ik overigens een gezond gebit!
Geen idee of je er iets mee kunt, maar wilde het toch delen.
Is er iemand die het verhaal van Angela herkent?
Bekijk de Netflix docu Rootcause eens.
Ga ik zeker doen. Iemand van de lezers die deze docu al gezien heeft?
Root cause is gebaseerd op ervaring van de regisseur van deze docu. Ik heb hetzelfde ervaring als deze regisseur. Ook bij tandartsen komt de gezondheid van de patiënt in veel gevallen op de tweede plaats.
In mijn geval zijn tijdens een wortelkanaalbehandeling stiften door de wortelpunt het bot ingedrukt en jaren onopgemerkt gebleven. Een week na een tetanusinjectie in 2013 kom ik uitgeput als een zombie op bed. Onderzoek 2014 uitslag: chronisch vermoeidheidssyndroom(mijn melding over de tetanusinjectie wordt genegeerd). Twee weken later psychiater onderzoek uitslag: Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten. Advies huisarts: Therapie voor SOLK. Als gedreven ondernemer/ workaholic onacceptabel, maar niets aan te doen. Het leven wordt een hel met alle klachten die horen bij een laaggradige ontsteking. In 2018 wordt er een hoektand getrokken waar achteraf gezien sinds 2007, 11 jaren een ontsteking zat. Moeheid verdween, nog steeds zwak, maar het werd beter. Jarenlang zelf onderzoek op internet: het immuunsysteem door de verborgen ontsteking ernstig verzwakt. Tandarts doet na twee maanden mondhygiëne behandeling onder verdoving met nieuwste ultrasone apparaat. Hij negeert mijn mededeling over het verzwakte immuunsysteem. Twee dagen later lig ik weer op bed met dezelfde klachten en wederom geen oorzaak aan te wijzen en is het leven wederom een hel. Ten einde raad worden op eigen verzoek alle tanden en kiezen getrokken. Mijn ervaring is een feit: De gezondheidszorg en de tandheelkunde gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Meldingen en vragen aan KRT, KNMT, NIVEL, ministerie volksgezondheid en andere overkoepelende organisaties reageren niet of met een ontwijkend antwoord. Foto's en CBCT-scan geven geen bijzonderheden. Bloedonderzoek geeft meerdere waardes buiten de range, maar wordt niet verder onderzocht. Sinds 2013 bloed in de urine. Uitleg internist 1: zeefje lek in de nieren, geen probleem. Uitleg internist 2: niersteentje heeft urineleider beschadigd. Ik zie mijzelf ouder worden in de spiegel. Klachten als: hevig oorsuizen, duidelijk voelbare hartslag, zeer slecht geheugen, wegens geen energie op bed, wisselende spijsvertering(honger of niet kunnen eten wegens vol gevoel), jeuk in- en verstopte oren, loopneus, erg vaak nachtzweren van borst tot kruin, slaapstoornis en last van de keel. Binnenkort naar de 4e internist voor immuunsysteem onderzoek.
De docu Root cause was al snel van Netflix verdwenen wegens klagende tandartsen. Is op DVD nog wel te koop op Amazon.de.
Zelfde hier, bij mij door angst voor TA, daardoor een zwaar verwaarloosd gebit. Je kunt wel goed poetsen maar je kunt niet om de TA heen. Ontstekingen volgden zich in een razend tempo op. Klachten kwamen, zere oren, nek en schouders waarschijnlijk ook chronische nierschade ontwikkelt, internist wil hier niet aan, onverklaarbaar zijn 20 procent van de gevallen zoals dus ook bij mij volgens hem. Ik blijf erbij dat mijn gebit de boosdoener was. En de vermoeidheid, man ik kon wel weken slapen met al die in infecties in mijn bakkes. Specialisten onderschatten het, hoe een slecht gebit effect heeft op het lichaam lichaam.
ik heb exact dezelfde klachten als beschreven door Flip en krijg binnenkort eindelijk een onderzoek. Het is om moedeloos van te worden en niemand lijkt je te kunnen helpen.
Beste,
Bedankt voor de informatie;
Ik ben op zoek naar een studie, indien deze er al zou zijn, die de link onderzoekt tussen tandbederf en (chronische) insomnia.
Misschien dat u hier wel een link naartoe weet.
Indien ik er toch een vind, deel ik u deze hier mee.
Met Vriendelijke Groeten
Dag Carine, dank voor je vraag. Ik heb even gekeken en kan deze studie vinden Extent and Health Consequences of Chronic Sleep Loss and Sleep Disorders. Afkomstig van de National Library of Medicine. Groetjes, Robert Jan