De link tussen tandbederf en andere gezondheidsproblemen

2017-01-18T02:16:53+01:00september 13th, 2013|Gezond Gebit|7 Reacties

Laatste update: door

De link tussen tandbederf en andere gezondheidsproblemen

Je tanden goed verzorgen doe je uiteraard om een gezond gebit te behouden. Maar er is nog een andere goede reden om te zorgen voor een perfecte mondhygiëne. Meer en meer wetenschappelijk onderzoek legt de link tussen tandplak, ontstoken tandvlees en een hele rits andere gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op hartaanvallen en dementie.

Wetenschappers hebben tot nu toe al verschillende links ontdekt tussen een slechte mondhygiëne en andere gezondheidsproblemen, hoewel ze nog geen oorzaak en gevolg hebben kunnen vaststellen. Maar het lijstje met mogelijke gezondheidsproblemen ten gevolge van tandbederf groeit naarmate er meer onderzoek naar gedaan wordt.

Tandplak en z'n effecten op de gezondheid van je tanden

Tandplak is een soort van biologische 'film' op je tanden. Een dun laagje waarin bacteriën zich verzamelen en dat leeft op je tandvlees, tanden en kronen. Tandplak vormt zich continu op je tanden. Wanneer je drank of voedsel consumeert met suikers of zetmeel dan geven deze bacteriën zuren af die je tandglazuur aantasten.

Deze tandplak is zo kleverig dat het de zuren vasthoudt op je tanden, waardoor het tandglazuur na verloop van tijd helemaal afgebroken raakt en tandbederf kan beginnen optreden. De opbouw van tandplak kan ook leiden tot tandvleesaandoeningeneerst gingivitis, het zachter worden en opzwellen van het tandvlees dat soms ook begint te bloeden. Indien dit voort ontwikkelt kan het tandvlees ernstig ziek worden. Het zal zich dan terugtrekken van rond de tanden en zo de bacteriën de kans geven de onderliggende wortel aan te vallen.

Tandaandoeningen en andere ziektes

Tot op heden hebben wetenschappers reeds verbanden ontdekt tussen tandproblemen en de volgende aandoeningen:

  • Hartziektes