Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 14 november 2016

Verbeter je digestieve gezondheid deel 2

Klik hieronder om deel 1 te lezen:

Versterk je digestieve gezondheid deel 1

Wat je dagelijks eet is natuurlijk erg belangrijk voor een sterke spijsvertering. Gelukkig is er een aantal simpele manieren om de balans te helpen herstellen:

 • Je dieet aanvullen met goede pro-biotica
 • Het eten van een hoge kwaliteit, lage-suiker gehalte yoghurt
 • Het eten van gefermenteerde levensmiddelen
 • Het eten van verse groenten en fruit
 • Het verlagen van stress


Als je toch een opgeblazen gevoel, oprispingen, buikpijn, of andere symptomen van een overbelast maag-darmkanaal hebt, kan je profiteren van één of meer van de volgende voedingsmiddelen in je dieet, allemaal zijn ze rijk aan voedingsstoffen die bijzonder belangrijk zijn voor de gezondheid van je spijsverteringsstelsel.

Goede voeding

Rode bieten en het groen van rode bieten
Als je een probleem hebt met constipatie, kunnen rode bieten en hun groene toppen significante verlichting bieden. Beide zijn rijk aan vezels die kunnen helpen om afvalstoffen in een gezond tempo te bewegen door je dunne en dikke darm. Rode bieten bevatten grote hoeveelheden kalium en magnesium, terwijl het groen van rode bieten een uitstekende bron van beta-caroteen, ijzer en calcium zijn.

Yukon Gold aardappelen en zoete aardappelen 
Indien bereid en gegeten met hun schil, zijn zoete aardappelen een excellente bron van voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan complexe koolhydraten, vitamine B6, vitamine C en mangaan.

Avocado's
Een middelgrote avocado bevat maar liefst 15 gram vezels, waardoor het één van de meest vezelrijke vruchten is die we kennen. Avocado's worden goed verteerd door bijna iedereen, met inbegrip van peuters en jonge kinderen, en bevatten veel gezond ruw vet, het grootste deel enkelvoudig onverzadigd. Er zijn maar weinig andere vruchten en groenten die zoveel gezonde ruwe vetten bevatten.

Haver
Hele haver bevat veel oplosbare vezels. Ze zijn ook rijk aan selenium , fosfor en mangaan. Hele haver bevat ook kleine hoeveelheden koper, foliumzuur, vitamine E en zink. Van de vele variëteiten van haver op de markt, is de beste keuze gesneden haver, dat zijn hele havergrutten die in kleine stukjes zijn gesneden.

Levertraan
Levertraan biedt veel natuurlijke vitamine A en is essentieel voor het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Het biedt ook natuurlijke vitamine D, die we kennen als een krachtig immuunsysteem modulator. Bestaat als hele gerookte kabeljauwlever en is heel lekker op een stukje bruin brood.

Slechte voeding

In theorie zou je in staat moeten zijn om vrijwel elk soort voedsel dat je in je mond stopt te verteren. Maar veranderingen in voedselverwerking en bereiding (denk gebakken) maakt dat onze magen niet altijd goed reageren op alles wat we eten. Dingen die je best met mate kan eten of helemaal vermijden zijn:

 • Zowel hoog-vet en gefrituurd voedsel kan de maag overweldigen, waardoor zure reflux en zuurbranden optreedt.
 • Pittige gerechten kunnen de slokdarm irriteren en leiden tot brandend maagzuur pijn. Dit kan met name een probleem zijnvoor mensen met het prikkelbare darm syndroom.
 • Je hebt calcium nodig in je voeding, en een gemakkelijke manier om het te krijgen is van zuivelproducten, zoals melk en kaas. Maar ivm lactose-intolerantie, kunnen deze leiden tot diarree, gas en opgeblazen gevoel en krampen.
 • Alcohol ontspant het lichaam, maar helaas niet goed voor de slokdarm. Dit kan leiden tot zure reflux of brandend maagzuur.
 • Koffie, thee en koolzuurhoudende dranken ontspannen niet alleen de slokdarm sfincter, die maagzuur beperkt tot de maag, maar ze kunnen ook optreden als diuretica, wat kan leiden tot diarree en krampen


De hoeveelheid gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal kan ook worden verminderd door:

 • Blootstelling aan teveel antibiotica
 • Beperkte hoeveelheden verse groenten en fruit
 • Roken
 • Stress en spanning

Nu dat we weten wat invloed heeft op de spijsvertering, zijn er ook nog een paar zeer effectieve stappen die je kunt stappen om je spijsvertering te versterken. Eén van de meest krachtige manieren is door middel van gefermenteerde voedingsmiddelen!

Een uitstekende bron om je spijsvertering te versterken is door:

Gefermenteerde voeding

Gefermateerde voeding

Fermentatie maakt voedsel meer voedzaam, maar ook heerlijk. Microscopische organismen, onze voorouders en bondgenoten, transformeren eten en breiden hun nut uit. De gisting wordt gevonden in de menselijke culturen. Honderden medische en wetenschappelijke studies bevestigen wat folklore  altijd heeft geweten: Gefermenteerde voedingsmiddelen helpen mensen gezond te blijven.Veel van je favoriete voedingsmiddelen en dranken zijn waarschijnlijk vergist.

Bijvoorbeeld: brood, kaas, wijn, bier, cider, chocolade, koffie, thee, pickles, zuurkool, salami, miso, tempeh, sojasaus, azijn, yoghurt, kefir, kombucha, enz

Verder kan je natuurlijk zelf voedingsmiddelen inmaken, ideaal vers uit de groenten tuin om een voorraad op te slaan voor de hele winter. Recepten en methodes komen in overvloed aan bod in het programma. Verder heb je ook probiotica en dat heb je wellicht al een keer van gehoord. Je spijsvertering is de thuisbasis van miljarden micro-organismen die de darm koloniseren het een geweldig ecosysteem maken van alle samenleven in harmonie met de darmflora.

Een gezonde volwassene heeft ongeveer 2 kilo van deze bacteriën in de darm.

Al deze bacteriën leven in een sterk georganiseerde micro-wereld met bepaalde soorten meer overwegend en controlerend dan anderen. Ze spelen een aantal vitale functies in het lichaam en zonder hen zouden we waarschijnlijk niet overleven. Met de meer en meer moderne wetenschappelijke vooruitgang, leren we ook meer over de menselijke gezondheid. Het is absoluut noodzakelijk dat we zorgen voor onze darmflora, een abnormale of beschadigde darmflora is de belangrijkste oorzaak van veel ziekten van vandaag. Door het verzorgen van onze darmflora kunnen we zelfs ziektes voorkomen of genezen.

Maar welke middelen bevatten probiotica?

Heel eenvoudig eigenlijk, uitstekende bronnen van probiotica zijn te vinden in yoghurt.  Yoghurt is in principe yoghurt met levende en actieve culturen. Het bevat verschillende soorten bacteriën die worden verondersteld om goed te zijn voor je algehele gezondheid. Je kan je afvragen "zit dan in alle yoghurt pro-biotica?".

Het antwoord is ja.

Alle yoghurt bevat actieve culturen. In het begin van de eeuw besloten fabrikanten om hun yoghurt als pro-biotische op de markt te brengen en dat kan heel verwarrend zijn. Het verschil tussen pro-biotische yoghurt en gewone yoghurt is dat in pro-biotische yoghurt een derde stam van bacteriën zit in tegenstelling tot de reguliere twee. Maar elk potje yoghurt bevat actieve culturen.

KefirMijn persoonlijke favoriet iskefir. Ik vind het geweldig smaken en drink het elke ochtend op een nuchtere maag om optimaal gebruik te maken van de levende culturen. Kefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat je eet net als yoghurt en die traditioneel wordt genoten in het Midden-Oosten. Het is ondertussen populair over de hele wereld, want het biedt veel van dezelfde voordelen als yoghurt, pro-biotica, goede bacteriën die de spijsvertering bevorderen, en een eenvoudig goed verteerbare bron van voeding.

Kefir supporters beweren dat het beter is dan yoghurt op verschillende manieren, ten eerste in het aanbieden van een groter aantal nuttige stammen van bacteriën en ook in het gemakkelijker verteerbaar zijn zelfs voor diegenen die lactose-intolerantie hebben. Nog een voordeel is dat je kefir ook thuis kunt maken. Alles wat je nodig hebt is een kefir starters kitverkrijgbaar bij de reform winkel of de bekende yoghurtbloempjes, melk toevoegen en dit mengsel laten fermenteren en vervolgens zeven om je starter te behouden, waardoor de afgewerkte kefir achterblijft.

Kefir is een van nature voorkomende bacterie en kan een nieuw evenwicht in de bestaande darmflora van het lichaam versterken, het helpt ons ook om het maximale uit onze voeding te krijgen en een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Morgen zal ik deel 3 online zetten!

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Verbeter je digestieve gezondheid deel 3

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1