Verbeter je digestieve gezondheid deel 2

2016-11-14T10:50:41+01:00augustus 14th, 2012|Spijsverteringsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Spijsvertering verbeteren

Klik hieronder om deel 1 te lezen:

Versterk je digestieve gezondheid deel 1

Wat je dagelijks eet is natuurlijk erg belangrijk voor een sterke spijsvertering. Gelukkig is er een aantal simpele manieren om de balans te helpen herstellen:

 • Je dieet aanvullen met goede pro-biotica
 • Het eten van een hoge kwaliteit, lage-suiker gehalte yoghurt
 • Het eten van gefermenteerde levensmiddelen
 • Het eten van verse groenten en fruit
 • Het verlagen van stress


Als je toch een opgeblazen gevoel, oprispingen, buikpijn, of andere symptomen van een overbelast maag-darmkanaal hebt, kan je profiteren van één of meer van de volgende voedingsmiddelen in je dieet, allemaal zijn ze rijk aan voedingsstoffen die bijzonder belangrijk zijn voor de gezondheid van je spijsverteringsstelsel.

Goede voeding

Rode bieten en het groen van rode bieten
Als je een probleem hebt met constipatie, kunnen rode bieten en hun groene toppen significante verlichting bieden. Beide zijn rijk aan vezels die kunnen helpen om afvalstoffen in een gezond tempo te bewegen door je dunne en dikke darm. Rode bieten bevatten grote hoeveelheden kalium en magnesium, terwijl het groen van rode bieten een uitstekende bron van beta-caroteen, ijzer en calcium zijn.

Yukon Gold aardappelen en zoete aardappelen 
Indien bereid en gegeten met hun schil, zijn zoete aardappelen een excellente bron van voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan complexe koolhydraten, vitamine B6, vitamine C en mangaan.

Avocado's
Een middelgrote avocado bevat maar liefst 15 gram vezels, waardoor het één van de meest vezelrijke vruchten is die we kennen. Avocado's worden goed verteerd door bijna iedereen, met inbegrip van peuters en jonge kinderen, en bevatten veel gezond ruw vet, het grootste deel enkelvoudig onverzadigd. Er zijn maar weinig andere vruchten en groenten die zoveel gezonde ruwe vetten bevatten.

Haver
Hele haver bevat veel oplosbare vezels. Ze zijn ook rijk aan selenium , fosfor en mangaan. Hele haver bevat ook kleine hoeveelheden koper, foliumzuur, vitamine E en zink. Van de vele variëteiten van haver op de markt, is de beste keuze gesneden haver, dat zijn hele havergrutten die in kleine stukjes zijn gesneden.

Levertraan
Levertraan biedt veel natuurlijke vitamine A en is essentieel voor het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Het biedt ook natuurlijke vitamine D, die we kennen als een krachtig immuunsysteem modulator. Bestaat als hele gerookte kabeljauwlever en is heel lekker op een stukje bruin brood.

Slechte voeding

In theorie zou je in staat moeten zijn om vrijwel elk soort voedsel dat je in je mond stopt te verteren. Maar veranderingen in voedselverwerking en bereiding (denk gebakken) maakt dat onze magen niet altijd goed reageren op alles wat we eten. Dingen die je best met mate kan eten of helemaal vermijden zijn:

 • Zowel hoog-vet en gefrituurd voedsel kan de maag overweldigen, waardoor zure reflux en zuurbranden optreedt.
 • Pittige gerechten kunnen de slokdarm irriteren en leiden tot brandend maagzuur pijn. Dit kan met name een probleem zijnvoor mensen met het prikkelbare darm syndroom.
 • Je hebt calcium nodig in je voeding, en een gemakkelijke manier om het te krijgen is van zuivelproducten, zoals melk en kaas. Maar ivm lactose-intolerantie, kunnen deze leiden tot diarree, gas en opgeblazen gevoel en krampen.
 • Alcohol ontspant het lichaam, maar helaas niet goed voor de slokdarm. Dit kan leiden tot zure reflux of brandend maagzuur.
 • Koffie, thee en koolzuurhoudende dranken ontspannen niet alleen de slokdarm sfincter, die maagzuur beperkt tot de maag, maar ze kunnen ook optreden als diuretica, wat kan leiden tot diarree en krampen


De hoeveelheid gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal kan ook worden verminderd door:

 • Blootstelling aan teveel antibiotica
 • Beperkte hoeveelheden verse groenten en fruit
 • Roken
 • Stress en spanning

Nu dat we weten wat invloed heeft op de spijsvertering, zijn er ook nog een paar zeer effectieve stappen die je kunt stappen om je spijsvertering te versterken. Eén van de meest krachtige manieren is door middel van gefermenteerde voedingsmiddelen!

Een uitstekende bron om je spijsvertering te versterken is door:

Gefermenteerde voeding