• Digestieve gezondheid deel 1

Verbeter je digestieve gezondheid

2016-11-14T10:49:59+01:00augustus 14th, 2012|Spijsverteringsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Digestieve gezondheid deel 1

Dit 3-delige rapport zal gaan over je digestieve gezondheid!

Wat er alle besproken zal worden:

Allereerst een algemene inleiding waarom je spijsvertering zo belangrijk is voor je gezondheid. Vervolgens even kort over de werking van je spijsvertering, oorzaken digestieve problemen, welke digestieve klachten mensen het meeste last van hebben. En wellicht het belangrijkste, hoe je je spijsvertering kunt versterken.

Laten we maar direct beginnen!

Momenteel is er wereldwijd een digestieve epidemie gaande.  Heel veel mensen hebben last van klachten zoals:


Al deze klachten komen voornamelijk door een onbalans in de spijsvertering.  Sterker nog, wanneer je naar een drogisterij gaat zul je zien dat veruit de meeste producten daar gemaakt zijn om digestieve problemen op te lossen of te verlichten.

Helaas is het een feit dat de meeste digestieve problemen behandeld worden door alleen de symptomen te onderdrukken. Het nadeel van deze behandeling is dan ook dat de pijnklachten tijdelijk verdwijnen, maar het onderliggende probleem is nog steeds aanwezig.

De laatste jaren als health coach ben ik tot de conclusie gekomen dat veel van de klachten waar we tegenwoordig last van hebben komt door een probleem met je spijsvertering. Het kan heel goed zijn dat je last hebt van klachten die grotendeels  komen door een probleem met je spijsvertering zonder dat je het door hebt. Inmiddels zijn onderzoekers erachter gekomen dat je darmflora erg belangrijk is voor je gezondheid. Het is meer dan alleen voedingsmiddelen verteren en afval verwerken.  Men zegt niet voor niets ‘’je bent wat je eet’’ en dit waardevolle gezegde heeft direct invloed op je spijsvertering en algemene gezondheid!

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat de bacteriën in onze darmflora zelfs het grootste orgaan van je lichaam is! Met andere woorden, door je spijsvertering proactief te voorzien van de juiste voedingsmiddelen, vitamines, aminozuren, mineralen heeft dat direct invloed op hoe jij je voelt en natuurlijk je weerstand. Aan de andere kant, wanneer je spijsvertering het zwaar te verduren heeft door bijvoorbeeld het typische Westerse dieet, komen er veel toxines vrij in het bloed en raakt het hele systeem overbelast. Bij de één kan zich dat uiten in huidproblemen, iemand anders krijgt last van oververmoeidheid tot chronische klachten.

Het is bijna ongelooflijk dat je spijsvertering ZO EXTREEM BELANGRIJK is voor je complete gezondheid. Wanneer je spijsvertering niet optimaal is wordt je veel sneller ziek of duurt het herstellen weken in plaats van dagen. Het lijkt alsof je lichaam niet meer de flexibiliteit heeft om over een drempel heen te komen. Iemand met een gezonde spijsvertering wordt ook nog weleens sporadisch ziek. Maar het herstel gaat veel sneller.

Ik denk daarom ook dat het tijd is om uit te zoeken hoe we onze eigen natuurlijke afweersystemen kunnen versterken.  Een goede stap in deze richting is het bevorderen van je spijsvertering  Ik kan dit uit eigen ervaring bevestigen.