Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 14 november 2016

Verbeter je digestieve gezondheid

Dit 3-delige rapport zal gaan over je digestieve gezondheid!

Wat er alle besproken zal worden:

Allereerst een algemene inleiding waarom je spijsvertering zo belangrijk is voor je gezondheid. Vervolgens even kort over de werking van je spijsvertering, oorzaken digestieve problemen, welke digestieve klachten mensen het meeste last van hebben. En wellicht het belangrijkste, hoe je je spijsvertering kunt versterken.

Laten we maar direct beginnen!

Momenteel is er wereldwijd een digestieve epidemie gaande.  Heel veel mensen hebben last van klachten zoals:


Al deze klachten komen voornamelijk door een onbalans in de spijsvertering.  Sterker nog, wanneer je naar een drogisterij gaat zul je zien dat veruit de meeste producten daar gemaakt zijn om digestieve problemen op te lossen of te verlichten.

Helaas is het een feit dat de meeste digestieve problemen behandeld worden door alleen de symptomen te onderdrukken. Het nadeel van deze behandeling is dan ook dat de pijnklachten tijdelijk verdwijnen, maar het onderliggende probleem is nog steeds aanwezig.

De laatste jaren als health coach ben ik tot de conclusie gekomen dat veel van de klachten waar we tegenwoordig last van hebben komt door een probleem met je spijsvertering. Het kan heel goed zijn dat je last hebt van klachten die grotendeels  komen door een probleem met je spijsvertering zonder dat je het door hebt. Inmiddels zijn onderzoekers erachter gekomen dat je darmflora erg belangrijk is voor je gezondheid. Het is meer dan alleen voedingsmiddelen verteren en afval verwerken.  Men zegt niet voor niets ‘’je bent wat je eet’’ en dit waardevolle gezegde heeft direct invloed op je spijsvertering en algemene gezondheid!

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat de bacteriën in onze darmflora zelfs het grootste orgaan van je lichaam is! Met andere woorden, door je spijsvertering proactief te voorzien van de juiste voedingsmiddelen, vitamines, aminozuren, mineralen heeft dat direct invloed op hoe jij je voelt en natuurlijk je weerstand. Aan de andere kant, wanneer je spijsvertering het zwaar te verduren heeft door bijvoorbeeld het typische Westerse dieet, komen er veel toxines vrij in het bloed en raakt het hele systeem overbelast. Bij de één kan zich dat uiten in huidproblemen, iemand anders krijgt last van oververmoeidheid tot chronische klachten.

Het is bijna ongelooflijk dat je spijsvertering ZO EXTREEM BELANGRIJK is voor je complete gezondheid. Wanneer je spijsvertering niet optimaal is wordt je veel sneller ziek of duurt het herstellen weken in plaats van dagen. Het lijkt alsof je lichaam niet meer de flexibiliteit heeft om over een drempel heen te komen. Iemand met een gezonde spijsvertering wordt ook nog weleens sporadisch ziek. Maar het herstel gaat veel sneller.

Ik denk daarom ook dat het tijd is om uit te zoeken hoe we onze eigen natuurlijke afweersystemen kunnen versterken.  Een goede stap in deze richting is het bevorderen van je spijsvertering  Ik kan dit uit eigen ervaring bevestigen.

Meer balans in de darmflora betekent meer energie en betere algemene gezondheid!

Voordat ik je laat zien hoe je je spijsvertering kunt verbeteren, eerst even wat basis informatie over hoe je spijsvertering werkt.

Wat is je digestieve systeem?

De functie van je spijsvertering is heel kort door de bocht het afbreken van voeding in basis componenten voor voedingsstoffen en energie voor je lichaam. 

Het spijsverteringsstelsel bestaat uit een reeks van holle organen en ons spijsverteringskanaal. Dit is een lange, kronkelende slang van de mond tot de anus, en andere organen die het lichaam helpen voedsel af te breken en te absorberen.

Opname van voedsel begint in de mond. Door te kauwen valt het uiteen in kleinere deeltjes voedsel zodat het kan worden verteerd.

Als mensen hun voedsel niet goed kauwen, omdat ze te snel eten of gebitsproblemen hebben, verhogen ze de druk op de spijsverteringsorganen.

Speeksel bevat de spijsvertering enzymen, die beginnen het zetmeelrijk voedsel af te breken  zodra het in de mond komt. Organen die deel uitmaken van het spijsverteringskanaal zijn de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de anus. In deze holle organen bevindt zich een bekleding, mucosa genaamd. In de mond, maag en dunne darm, bevat het slijmvlies kleine klieren die sappen produceren en helpen bij de vertering  van voedsel.

Waarom zo belangrijk?

Als je voedsel eet zoals brood, vlees en groenten, komen ze niet binnen in een vorm die het lichaam kan gebruiken als voedsel. Eten en drinken moet worden omgezet in kleinere moleculen van voedingsstoffen voordat ze kunnen worden opgenomen in het bloed en vervoerd naar de cellen in het lichaam.

De spijsvertering is het proces waarbij eten en drinken wordt afgebroken in hun kleinste onderdelen, zodat het lichaam ze kan gebruiken om te bouwen, de cellen te voeden en om energie te leveren.

Spijsvertering is het mengen van voedsel met verteringssappen, dit verplaatsen door het spijsverteringskanaal en het afbreken van grote moleculen van voedsel in kleinere moleculen. Vertering begint in de mond, wanneer je kauwt en slikt en is uiteindelijk voltooid in de dunne darm.

Wanneer je structureel gezond en goed eet krijgt je lichaam op dagelijkse basis de juiste voedingsstoffen binnen.

Bedenk maar eens wat dat met je gezondheid zal doen binnen één week? Of een maand? Of een jaar? Bijna niet voor te stellen.

Aan de andere kant, wanneer we niet gezond en regelmatig eten gebeurt het tegenovergestelde: je lichaam krijgt structureel niet de juiste voedingsmiddelen binnen. Hierdoor komen niet de essentiële stoffen in je cellen terecht en wordt niet optimaal omgezet in energie. Het resultaat is dan ook sneller moe tot chronische vermoeidheid en op lange termijn ontwikkel je chronische klachten, waarbij een paar zeer gevaarlijk kunnen zijn!

Ik zal straks deel 2 online zetten! Klik hieronder voor het 2de deel:

Verbeter je digestieve gezondheid deel 2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share