• hoe slecht is roken voor je gezondheid?

Roken en je gezondheid

2016-11-01T15:57:50+01:00december 19th, 2011|Stoppen Met Roken|0 Reacties

Laatste update: door

Roken: Is het echt zo slecht voor je?

Nog maar 12 dagen en dan gaan alle goede voornemens van start, heb jij al goede voornemens? Vorige week kreeg ik deze vraag voorgelegd en ik kon mezelf erop betrappen dat ik dit nog niet had gedaan! Een van de populairste voornemens is het stoppen met roken! Ieder jaar is er ook op tv een grote acties om mensen aan het begin van het jaar, te laten stoppen met roken! 50 jaar geleden hadden we geen besef wat het roken nu eigenlijk met je doet. Op feestjes hadden ze in plaats van bakjes met nootjes, glazen met sigaretten! Erg veel mensen rookte, zonder dat men wist van de “nare” gevolgen! In dit artikel ga ik een aantal belangrijke aspecten doorlopen wat roken met zich mee brengt! Voor de mensen die niet roken is dit wellicht een minder interessant artikel:)

Wat doet het roken met je?

Allereerst zal ik je vertellen wat het roken van sigaretten met je lichaam doen op langer en korter termijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal onderzoeken naar voren gekomen dat het roken ook invloed heeft op je mentale gezondheid!

Lichamelijke gezondheid
Wanneer je rookt krijg je verschillende stoffen (de meeste zijn hiervan giftig). Teer, nicotine en koolstofmonoxide zijn de 3 gevaarlijke stoffen! Wanneer je een sigaret opsteekt verbrand het tabak en dit zorgt voor de productie van koolstofmonoxide. Onze longen zorgen ervoor dat het zuurstof met behulp van de rode bloedcellen door ons hele lichaam wordt vervoerd! Wanneer je rookt neem het koolstofmonoxide de plaats in van het zuurstof, waardoor je lichaam dus effectief minder zuurstof krijgt.
We ademen de hele dag door giftige stoffen binnen, maar door het slijm in de luchtwegen (en de trilhaartjes) wordt dit onschadelijk gemaakt door middel van het doorslikken of wanneer je je neus snuit. Ons lichaam heeft een tolerantie en kan veel schadelijke stoffen op korte termijn aan zonder dat dit blijven schade oplevert! Wanneer je een keer een sigaret hebt opgestoken, hoef je niet bang zijn, dit kan geen kwaad.

Langer termijn rokers hebben een slechtere conditie, kunnen zich minder goed concentreren omdat het lichaam niet voldoende zuurstof door het lichaam kan pompen!
Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en dit kan voor blijven schade zorgen! Cholesterol en het hebben van hoge bloeddruk is een vaak voorkomend probleem bij mensen die veel roken doordat de bloedvaten beschadigd raken!