Laatste Update: 21 februari 2022

Roken en je gezondheid

Stoppen Met Roken

Nog maar 12 dagen en dan gaan alle goede voornemens van start, heb jij al goede voornemens? Vorige week kreeg ik deze vraag voorgelegd en ik kon mezelf erop betrappen dat ik dit nog niet had gedaan! Een van de populairste voornemens is het stoppen met roken! Ieder jaar is er ook op tv een grote acties om mensen aan het begin van het jaar, te laten stoppen met roken! 50 jaar geleden hadden we geen besef wat het roken nu eigenlijk met je doet. Op feestjes hadden ze in plaats van bakjes met nootjes, glazen met sigaretten! Erg veel mensen rookte, zonder dat men wist van de “nare” gevolgen! In dit artikel ga ik een aantal belangrijke aspecten doorlopen wat roken met zich mee brengt! Voor de mensen die niet roken is dit wellicht een minder interessant artikel:)

Wat doet het roken met je?

Allereerst zal ik je vertellen wat het roken van sigaretten met je lichaam doen op langer en korter termijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal onderzoeken naar voren gekomen dat het roken ook invloed heeft op je mentale gezondheid!

Lichamelijke gezondheid
Wanneer je rookt krijg je verschillende stoffen (de meeste zijn hiervan giftig). Teer, nicotine en koolstofmonoxide zijn de 3 gevaarlijke stoffen! Wanneer je een sigaret opsteekt verbrand het tabak en dit zorgt voor de productie van koolstofmonoxide. Onze longen zorgen ervoor dat het zuurstof met behulp van de rode bloedcellen door ons hele lichaam wordt vervoerd! Wanneer je rookt neem het koolstofmonoxide de plaats in van het zuurstof, waardoor je lichaam dus effectief minder zuurstof krijgt.

Dit is onder andere zichtbaar gemaakt bij zuurstofmetingen bij rokende mensen die wonden hadden die moesten genezen(1).

We ademen de hele dag door giftige stoffen binnen, maar door het slijm in de luchtwegen (en de trilhaartjes) wordt dit onschadelijk gemaakt door middel van het doorslikken of wanneer je je neus snuit. Ons lichaam heeft een tolerantie en kan veel schadelijke stoffen op korte termijn aan zonder dat dit blijven schade oplevert! Wanneer je een keer een sigaret hebt opgestoken, hoef je niet bang zijn, dit kan geen kwaad.

Langer termijn rokers hebben een slechtere conditie, kunnen zich minder goed concentreren omdat het lichaam niet voldoende zuurstof door het lichaam kan pompen!
Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en dit kan voor blijven schade zorgen (2)! Cholesterol en het hebben van hoge bloeddruk is een vaak voorkomend probleem bij mensen die veel roken doordat de bloedvaten beschadigd raken!/Longen van de roker en niet roker

Je longen komen er ook niet ongestraft mee weg. We kennen allemaal wel de foto (zie foto) van de rokerslongen. Door de zwarte longen die ontstaan, neemt de kans op longkanker natuurlijk erg toe!

Mentale gezondheid
Wanneer je rookt, krijg ook je mentale gezondheid een “klap” en dan heb ik het voornamelijk over het feit dat elke verslaving niet goed voor je is, omdat je deze niet in de hand hebt! Mensen die roken zijn lichamelijk verslaafd aan nicotine. Wanneer je niet meer rookt treden en ontwenningsverschijnselen op zoals concentratieproblemen, slaapproblemen, prikkelbaar, niet-stress bestendig zijn etc. Dit betekend niet dat je beter niet kan gaan stoppen met roken, maar nooit verslaafd moet roken aan het roken.

Elke “nodig hebben” routine is gevaarlijk omdat je deze niet zelf in de handen hebt! Je wordt door de verslaving gedwongen om te gaan roken, zonder dat je weer waarom dit is!

Onderzoek laat ook zien dat roken slecht is voor je mentale gezondheid(3).

Roken voor je omgeving

Wanneer je rookt, zorgt je er op de eerst plaats voor dat jij je eigen gezondheid verslechterd op langer termijn. Veel mensen onderschatten het effect van meeroken voor je gezondheid. Natuurlijk is het meeroken niet zo slecht voor je gezondheid dan wanneer je zelfs rookt. Meerokers ervaren hoofdpijn en een verslechterde nachtrust op korte termijn. Daarnaast bevat het rook wat niet door de roker wordt ingeademd meer giftige stoffen, en dit komt dus in de luchtwegen van de niet-rokers terecht.

Stoppen met roken in 2012?

Heb jij je ook voorgenomen om te gaan stoppen met roken in het nieuwe jaar? Dan raad ik je aan om vanaf vandaag al te minderen met het roken. Het is erg moeilijk om van de een op andere dag te stoppen met roken omdat dit een routine is geworden. Wanneer je pas in 2012 het roken verminderd, rook je feitelijk nog steeds. Het feit dat je rookt (weliswaar minder) zorgt voor een mindere motivatie die je ó zo nodig hebt! Minder het roken 2 weken van tevoren en rook op 31 december je laatste sigaret! Houdt dit 30 dagen vol en je rookroutine is omgezet in een niet-rokenroutine!
Zorg voor een vervangende activiteit wanneer je merkt dat de drang naar het roken naar boven komt! Zorg dat je iets te doen hebt, zorg dat jij jezelf bezighoudt! Voor 80% is het een mentale uitdaging is plaatst van de lichamelijke drang naar nicotine!

Lekkerder in je vel

Nog een reden om te stoppen met roken, is het feit dat je beter in je vel zit na het stoppen. Dat het stoppen met roken gezondheidsvoordelen heeft, is al tijden bekend. Echter wist men je niet of je mentaal gezien er ook op vooruit zou gaan.
Een universiteit uit Amerika heeft dit onderzocht en kan concluderen dat succesvolle stoppers, een kwalitatief beter leven hebben dan de mensen die niet stoppen. Daarnaast ervaren zij een heel stuk minder stress en ergeren zich minder!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/article-abstract/595172
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
  3. https://www.ingentaconnect.com/content/png/ajhb/2017/00000041/00000004/art00012

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Stoppen met roken: nicotinepleisters
Klaar om te stoppen met roken?
Is De E-Sigaret Ongezond?

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share