Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Bio special deel 1: Wat is biologisch voedsel precies?
In de eerste twee delen van deze special over Verborgen Gif in je eten, hebben we kunnen zien waar de oorsprong van de verschillende gifsoorten ligt. Grofweg bestaat dit uit landbouwgif voor groente en fruit, hormonen en ziektebestrijders in vlees en E-Nummers in verpakt eten in alle mogelijke vormen.
Helemaal vermijden is praktisch gezien erg moeilijk, maar je kunt de inname van gifsoorten wel zo veel mogelijk beperken. Hoe je dit kunt doen, lees je verderop in dit artikel.
Biologische Producten
Als je spreekt over de mogelijke aanwezigheid van landbouwgif op groente- en fruitproducten, zijn biologische producten de beste keuze die je kunt maken. Tijdens de productie hiervan wordt volgens de biologische principes, goed gelet op milieu en gezondheid, zowel voor het land, de dieren en de mensen als eindgebruiker.
Volgens deze principes worden er bij de teelt geen chemische en/of synthetische producten gebruikt om de gewassen sneller te laten groeien of als bestrijdingsmiddel. Er worden alleen natuurlijke producten gebruikt, die niet schadelijk zijn voor het milieu en voor jou, als consument.
Biologische producten kun je kopen bij de supermarkt en zijn daar duidelijk herkenbaar. Maar aangezien ook de regels van het bekende EKO-keurmerk opgerekt kunnen worden, blijft de beste oplossing om je biologische producten bij de betere bio-winkel te kopen, of rechtstreeks bij de lokale bio-boer. Dit laatste is mogelijk voor zowel vlees, groente als fruit.
Wat zeggen logo’s?
In de supermarkt en de bio-winkel kun je biologische producten herkennen aan het EKO-logo en aan het groene, Europese Bio-logo. Er zijn zelfs winkels met het EKO-keurmerk. Het assortiment van deze goedgekeurde winkels bestaat dan voor minimaal 95% uit gekeurde biologische producten. Op deze manier kun je zorgeloos je boodschappen doen zonder steeds het etiket na te hoeven kijken.
Als je meer wilt weten over de principes van de biologische landbouw en hoe je deze producten kunt herkennen, lees dan even de driedelige special over biologische producten wat ik onlangs heb geschreven.
De beste supermarkt
Als gevolg van alle commotie en discussie over de aanwezigheid van landbouwgif op groente en fruit, letten de supermarkten zelf ook steeds beter op wat ze inkopen, en waar. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft uitgezocht welke supermarktketen de meest schone producten in de schappen heeft liggen.
Een onderzoek uit 2011 heeft uitgewezen dat de schoonste supermarkt toch nog maar 49% gifvrije producten in de schappen heeft liggen. Beslist nog geen goed resultaat, maar op dit moment in ieder geval beter dan niets. Het is de supermarktketen JUMBO die met deze 49% het beste uit de bus komt, direct gevolgd door Albert Hein met 46% en C1000 met 45%. Ondanks het feit dat dit bemoedigende cijfers zijn, is dit nog niet genoeg.
We kunnen alleen maar de wens uitspreken dat de supermarkten alléén maar gifvrije producten in de schappen hebben liggen. De plof-kip is binnenkort toch ook verleden tijd? Dan zijn er ook kansen voor gifvrije producten?
Nederlandse producten
De Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt zeer regelmatig de kwaliteit van groente- en fruit in de gaten. Hierbij wordt ook gekeken naar de restanten landbouwgif die nog op het product zitten. De algemene conclusie van de NVWA is voor wat betreft de groente en fruit uit Nederland steeds hetzelfde. De landbouwproducten uit eigen land zijn over het algemeen nagenoeg schoon van vervelende gifsoorten.
Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse paprika. Deze is opvallend schoon van landbouwgif, terwijl de Spaanse paprika’s vele malen meer gif bevatten. Check daarom altijd het land van herkomst. Kies je dus voor Nederlandse producten, dan ben je het beste verzekerd van een relatief gifvrij product.
E-nummers vermijden
In het tweede deel van deze special kun je de schokkende lijst van toegestane, maar in potentie zeer gevaarlijke, E-Nummers vinden. Uit deze lijst kun je niets anders concluderen dan dat je dagelijks één of meerdere hulpstoffen van deze lijst binnenkrijgt.
De E-nummers voor de volle honderd procent vermijden is in de praktijk erg lastig. Je kunt eigenlijk niets anders doen dan de etiketten controleren van de meest gebruikte producten die in je keukenkast staan, en heel kritisch de ingrediëntenlijst te bekijken. Je zult versteld staan! Met name de ‘light’ producten en de kant-en-klare maaltijden bevatten veel E-nummers.
Maak, aan de hand van de inhoud van je keukenkastjes, een lijst met de 30 meest gebruikte producten en bekijk de ingrediënten. Als je op één van de producten een ingrediënt tegenkomt die je niet aanstaat, ga dan op zoek naar een alternatief. Op deze manier ga je de inhoud van je keukenkastjes minder giftig maken. Het is een éénmalige klus om dit uit te zoeken, maar daarna weet je zeker dat je een minimale hoeveelheid E-nummers in je keukenkastjes hebt staan.
Lokale markten
Je groente en fruit op de lokale markt kopen, geeft natuurlijk helemaal geen garantie voor een gifvrij product. Wel kun je kritische vragen stellen aan de standhouder die meestal ook de producent is. Waar je op de markt wél zeker van bent, is de versheid van de producten. Op de markt kun je ook steeds meer biologische groenten vinden, die écht garant staan voor gifvrije producten, die bovendien nog eens veel beter smaken!
De lokale boer
Je eten kopen bij de lokale boer is niet alleen een goed idee om op deze manier onnodige gif-inname te beperken, maar ook een goed idee om juist deze plaatselijke boer te ondersteunen. Het is niet per definitie duurder en de boer is je er dankbaar voor. Deze, meestal kleine, boer heeft het erg zwaar doordat de grote bedrijven de prijzen meer en meer onder druk zet.
Hierdoor kiezen de boeren eieren voor hun geld, en openen ze vaak een winkel met versproducten op het erf om ook op deze manier een centje bij te verdienen, tegen voor hen normale prijzen. Je koopt hier rechtstreeks, dus voor de consument is het in veel gevallen goedkoper!
Wat kun je thuis doen?
Voordat je groente of fruit gaat eten, is het belangrijk om het eerst goed te wassen. Sommige mensen denken dat dit afdoende is, en dat alle mogelijke gifstoffen hiermee weg zijn, maar niets is minder waar. Goed wassen helpt wel iets, maar 1009% verwijderen is nagenoeg onmogelijk.
De meeste residuen van landbouwgiffen zitten in het product zelf, en niet alleen op de buitenzijde. Maar het goed wassen van groente en fruit blijft natuurlijk erg zinvol, omdat je nooit weet wie het allemaal in handen gehad heeft. Met het wassen verwijder je namelijk wel de eventueel aanwezige bacteriën en virussen.
Conclusies en aanbevelingen
Het is een keuze wat je moet maken: Of doorgaan met het consumeren van alle gifstoffen, ook al is het in kleine hoeveelheden, en maar hopen dat je ontgiftingsfabriek (je lever) goed functioneert. Of jezelf goed oriënteren om de inname- hoeveelheid zo veel mogelijk te perken. Ok, dit laatste vergt even wat inspanning, maar daarna zal je jezelf beslist beter voelen.
En als je écht zeker wilt zijn dat je geen gifstoffen binnenkrijgt, stap dan volledig over op écht biologisch voedsel. Voedsel wat je haalt bij de lokale biologische boer of bij de betere bio-winkel.
Ga maar eens naar bodemonderzoeken kijken. Alle grond op aarde is vervuild. ofwel je kan wel meer gaan betalen voor biologisch maar biologisch is absoluut niet een gezondere keus.
Biologisch gaat niet alleen over gezondheid, maar ook over het milieu, over hoe we met onze aarde omgaan. Wellicht is het op dit moment niet een echt ideale situatie, daarvoor is het al te laat. Maar het is een begin, een begin van herstel. Niets doen is géén optie.