Bijna iedereen drinkt wel eens een glas bier of wijn. De een al wat regelmatiger dan de ander, sommige mensen drinken al eens vaker een glaasje teveel en een klein percentage van de bevolking heeft echt een probleem met alcoholverslaving.
Hoe gezond of ongezond alcohol voor je is hangt dan ook voornamelijk af van hoeveel je ervan consumeert. In matige dosis heeft alcohol zelfs enkele positieve effecten op onze gezondheid, zo lijken studies aan te tonen.
Hoe kan je gezond met alcohol omgaan? Hier zijn vijf zaken die je zou moeten weten:
1. Mannen en vrouwen verwerken alcohol op een andere manier.
Wetenschappers en gezondheidsorganisatie blijven het benadrukken. Matige alcoholconsumptie betekent maximum twee glazen alcohol per dag voor mannen en slechts één voor vrouwen.
Vanwaar dat verschil?
Mannen hebben meer water in hun lichaam dan vrouwen. Het alcohol wordt verdeeld over dit water en mannen zullen daardoor minder alcohol in hun bloed hebben dan water bij een gelijke consumptie. Dus zelfs grote vrouwen mogen minder alcohol drinken dan mannen om gezond te blijven.
2. Soms te veel drinken is even slecht als heel regelmatig te veel drinken.
Veel mensen denken dat het geen kwaad kan elk weekend te veel te drinken, zolang ze maar geen of weinig alcohol drinken op weekdagen. Dat is echter fout gedacht. Teveel drinken, zelfs al doe je het niet zo vaak, doet de voordelen teniet die een regelmatige gematigde consumptie van alcohol heeft op de gezondheid van ons hart.
Ook mensen die slechts af en toe teveel drinken hebben een hogere bloeddruk en een verhoogd risico op een beroerte, zelfs als ze geen hartziektes hebben. Mensen die regelmatig teveel drinken hebben zelfs 56% meer kans op een beroerte dan mensen die gematigd of niet drinken.
3. Drinken verhoogd het risico op het ontwikkelen van kanker.
Hoe meer alcohol je consumeert hoe hoger je risico op mond- of keelkanker, leverkanker en borstkanker. In een meta-onderzoek van Italiaanse wetenschappers waarbij verschillende studies naar alcoholconsumptie onder de loep werden genomen bleek dat meer dan vier glazen alcohol per dag leidde tot een vijf maal hoger risico op borst-, colorectale- en pancreaskanker.
Iets matiger drinken bleek nog altijd een licht verhoogd risico op kanker te geven.
Stoppen met drinken bleek dan weer het risico op een aantal kankers te verminderen. Zo bleek uit een Canadese studie dat als mensen langer dan 20 jaar met het consumeren van alcohol gestopt waren ze even weinig risico liepen op mond- en keelkanker als mensen die nooit gedronken hadden.
4. Bepaalde alcoholische drankjes zijn beter dan andere.
Rode wijn bijvoorbeeld, zou blijkbaar erg goed beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dat voordeel heeft niet zozeer te maken met het feit dat wijn alcohol bevat. Dat werd nog eens aangetoond in een recent klein Spaans onderzoek.
Oudere mannen die een verhoogd risico liepen op het krijgen van hart- en vaatziekten werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg dagelijks één tot drie glazen rode wijn met alcohol, een tweede groep kreeg dezelfde hoeveelheid rode wijn maar zonder alcohol en een derde groep kreeg één tot drie glazen gin per dag.
De mannen die gin dronken zagen geen verschil in hun bloeddruk. De mannen die rode wijn met alcohol dronken zagen hun bloeddruk licht zakken. Maar de mannen die rode wijn zonder alcohol dronken zagen hun bloeddruk echt merkelijk dalen!
De studie concludeerde dat hier waarschijnlijk het effect van polyphenolen een rol speelde. Dit zijn antioxidanten die in de schil van druiven worden teruggevonden.
5. Sommige medicatie kan je beter niet combineren met alcohol.
Dat geldt niet alleen voor medicatie waarvan je wel kan vermoeden dat het riskant is ze samen met alcohol te gebruiken, zoals medicatie die je slaperig maakt of pijnstillers op basis van acetaminophen of paracetamol. Ook medicijnen op voorschrift kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met alcohol: medicatie voor hart- en vaatziekten, voor spijsverteringsproblemen, diabetes, angstaanvallen en depressies.
Lees altijd aandachtig de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je behandelende arts.
Wat is jouw relatie met alcohol, laat het me weten! Stuur je reactie hieronder in.
Beste,
Ik heb een vraag, ik ben iemand die zeker kan genieten van een glaasje.
Op zich geen enkel probleem denk ik.
Wanneer er zich een feestje voordoet durft de alcohol al wat meer vloeien , zou niet mogen maar het gebeurd wel.
Ik voel nadien een vrij opzwollen gevoel omstreken de darmen , ik was nu heel nieuwsgierig waar de verbanden liggen