Algemeen

Laatste Update: 4 juli 2018

Wat veroorzaakt een droge mond? 15 natuurlijke oplossingen!

Wist jij dat de spijsvertering in de mond begint en dat het zonder een goede speekselproductie moeilijk is om voedsel goed te verteren? Speeksel bevat twee essentiële spijsverteringsenzymen: amylase, dat zetmelen afbreekt en linguale lipase, dat vetten, die helpen bij de spijsvertering, afbreekt. Gezonde volwassenen produceren per dag ongeveer 500ml speeksel, wat helpt bij het hydrateren van voedsel terwijl we eten, waardoor het makkelijker wordt om te kauwen en te slikken. Bij gebrek aan speeksel zijn mondirritatie, tandvleesontsteking, tandbederf, infecties, een slechte adem en een slechte spijsvertering mogelijk. Het is gemakkelijk om in te zien waarom een ​​droge mond of xerostomie serieus genomen moet worden.

Een droge mond komt voor wanneer onze speekselklieren niet genoeg speeksel produceren om onze mond vochtig te houden. Hoewel het vaak een normaal neveneffect is van veroudering, kan xerostomie ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, bestraling en chemotherapie, evenals bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen.

Een behandeling voor een droge mond hangt af van de oorzaak. Als het wordt veroorzaakt door medicijnen kan verandering van het soort medicatie of de dosering helpen. Als het wordt veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand zoals bijvoorbeeld diabetes of het syndroom van Sjögren kan een effectieve behandeling van de aandoening verlichting bieden. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies, die kunnen helpen om droge mondklachten te verbeteren.

Wat is een droge mond?

Een droge mond is een aandoening waarbij de speekselklieren onvoldoende speeksel produceren om de mond vochtig te houden. Speeksel is essentieel voor de spijsvertering, om infectie in de mond te voorkomen, om tandvleesaandoeningen te voorkomen en om tandbederf te voorkomen. Speeksel helpt eigenlijk om zowel bacteriën als schimmels in de mond te neutraliseren, waardoor het essentieel is voor een goede (mond)gezondheid.

Bovendien kan het hebben van een droge mond een verscheidenheid aan andere problemen veroorzaken. Voedingsmiddelen smaken misschien niet zoals ze ooit deden, het kan moeilijk zijn om op droog voedsel te moeten kauwen en door te slikken en xerostomie kan de spraak belemmeren. Een afname van het speeksel is iets dat meer is dan alleen ongemakkelijk; het kan leiden tot ernstige problemen met het gebit en een slechte spijsvertering.

Symptomen van een droge mond

Tekenen en symptomen van een droge mond zijn:

 • Kleverig gevoel in de mond
 • Speeksel dat draderig en dik is
 • Slechte adem
 • Moeilijkheden met kauwen
 • Moeilijk kunnen spreken
 • Dysfagie (moeite met slikken hebben)
 • Droge of zere keel
 • Heesheid
 • Droge of gegroefde tong
 • Burning mouth syndrome (mondbranden)
 • Verandering in smaak
 • Intolerantie voor zout, zuur of gekruid voedsel of dranken
 • Problemen met het dragen van een kunstgebit
 • Lippenstift die aan tanden kleeft
 • Droge of gebarsten lippen
 • Zweren in de mond
 • Tandvleesaandoening
 • Tandbederf

Oorzaken en risicofactoren van een droge mond

Wanneer de speekselklieren onvoldoende speeksel aanmaken, treedt een droge mond op. Erkende oorzaken van een droge mond en risicofactoren zijn:

 • Medicijnen: als je last hebt van een vervelende droge mond, stel jezelf dan deze belangrijke vraag: ben je net overgeschakeld naar een nieuw medicijn? Een droge mond is een veel voorkomende bijwerking van veel voorgeschreven medicijnen, met name van medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van depressie, zenuwbeschadiging, angst en zelfs veel voorkomende seizoensgebonden allergieën. Natuurlijk moet je niet stoppen met het innemen van medicatie zonder eerst de zaak met jouw arts te bespreken. Zorg ervoor dat je deze belangrijke stap neemt voordat je iets drastisch doet.
 • Ouder worden: het vinden van de oorzaak van een droge mond kan vaak eenvoudig zijn. In sommige gevallen hoef je alleen maar een ander medicijn te proberen of meer water te drinken. Maar soms hangt het probleem samen met de leeftijd en helaas kunnen we het verouderingsproces niet ongedaan maken.Simpel gezegd, oudere mensen hebben om verschillende redenen een grotere kans om een ​​droge mond te ervaren. Als je na verloop van tijd een droge mondconditie ervaart, is het belangrijk om je arts hierover te raadplegen. Het probleem oplossen kan eenvoudiger zijn dan je denkt.
 • Chemotherapie: er zijn weinig meer beangstigende dingen in het leven dan een diagnose van kanker. Een deel van het probleem is dat veel van de behandelingen, die worden gebruikt om kanker te behandelen, een tol eisen op het lichaam. In feite hebben onderzoekers geconstateerd dat een droge mond een veel voorkomende bijwerking is van veel medicijnen voor chemotherapie. Dit komt omdat die medicijnen de ontwikkeling van speeksel in de mond beïnvloeden. Het goede nieuws is dat dit vaak tijdelijk is, waarbij de productie van speeksel weer normaal wordt zodra het lichaam zich aanpast aan de behandeling of de behandeling is voltooid. Dit zal natuurlijk van geval tot geval verschillen.
 • Zenuwbeschadigingals gevolg van een verwonding, een trauma of een operatie kan een droge mond veroorzaken.
 • Diabetes: in het bijzonder diabetes kan ervoor zorgen dat de speekselklieren vanwege de hoge glucosespiegels in het bloed en het speeksel niet meer werken. Als je leeft met symptomen van een droge mond die veroorzaakt wordt door diabetes en hulp nodig hebt om het probleem te verzachten, overweeg dan de volgende tips:
  • Controleer regelmatig je glucose-inname: bij diabetes kan je bloedsuiker de cellen, die normaal de glucose opslaan, niet bereiken. Door dit probleem hopen zich hoge niveaus van suikers op in het bloed, waardoor orale medicatie of insuline-injecties nodig is. Wanneer je bloedsuikerspiegel uit balans is en je neemt geen voorgeschreven medicijnen inneemt, heb je meer kans op een droge mond. Om ervoor te zorgen dat je klieren op de juiste manier speeksel produceren, dien je volgens de instructies van je arts je glucose regelmatig te controleren en medicijnen in te nemen of insuline te gebruiken.
  • Stop met slechte levensstijlgewoonten: het gebruik van tabak, hetzij in de vorm van kauwen of roken, kan leiden tot een droge mond. Het drinken van veel alcohol speelt ook een rol bij de vochtproductie en veroorzaakt een droge mond. Niet alleen heeft een slecht dieet invloed op diabetes, maar het kan ook een bijdragende factor voor een droge mond zijn. Dieetgewoonten die verband houden met het drinken van zoete frisdrank en koolzuurhoudende dranken en het eten van voedsel dat rijk is aan suiker en zout, belasten ook je mondholte. Stoppen met deze ongezonde opties en een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen dat boordevol vitaminen en voedingsstoffen zit, zal jouw tanden, tong, tandvlees en algehele gezondheid ten goede komen.
  • Blijf goed gehydrateerd: minder suikerhoudende dranken drinken betekent niet dat je alle vloeistoffen uit je dieet hoeft te verwijderen. Het drinken van voldoende hoeveelheden water gedurende de dag kan je goed gehydrateerd houden en de symptomen van een droge mond verminderen. Dagelijks voldoende water innemen geeft je lichaam de middelen, die het nodig heeft om speeksel op een consistente manier te produceren. Doe je best om minder ongezonde drankjes te drinken en concentreer je op meer water en ongezoete opties.
 • Een beroerte kan een droge mond veroorzaken en afhankelijk van het type slag en de ernst kunnen de symptomen permanent zijn.
 • Spruw, een schimmelinfectie in de mond, kan droge mondklachten veroorzaken en het wordt vaak opgelost wanneer de infectie wordt behandeld.
 • Ziekte van Alzheimer: ernstige gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Alzheimer kunnen ertoe leiden dat mensen het gevoel hebben dat ze aan een droge mond lijden. In veel gevallen is het echter de schade aan de hersenen die dit gevoel veroorzaakt, wat betekent dat speekselproductie normaal blijft. Als iemand in jouw omgeving onlangs een gezondheidsprobleem heeft gehad die zijn of haar hersenen heeft aangetast en regelmatig last heeft van een droge mond, praat dan met een arts over het onderzoeken van het probleem om te zien of dit het gevolg is van hersenbeschadiging of rechtmatig gerelateerd is aan speekselproductie.
 • Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die overmatige droogheid van de ogen en mond veroorzaakt, evenals andere aandoeningen.
 • HIV/AIDS veroorzaakt voor veel mensen een droge mond en HIV-gerelateerde speekselaandoeningen komen vaak voor bij gediagnosticeerde kinderen. Bovendien zijn veel van de medicijnen, worden voorgeschreven voor HIV/AIDS, gekoppeld aan het syndroom van een droge mond.
 • Tabak: Er zijn vele, vele redenen van moeilijk ademhalen tot de ontwikkeling van longkanker om roken of pruimtabak te vermijden. Een van de minder belangrijke, hoewel vaak erg frustrerende, bijwerkingen van tabaksgebruik is een droge mond. Een droge mond kan zich ontwikkelen als men tabak rookt of kauwt. Het goede nieuws is dat het beëindigen van het gebruik van tabak het lichaam kan helpen om speeksel in een normaal tempo te produceren, wat leidt tot de uiteindelijke eliminatie van het probleem.

Wat veroorzaakt een droge mond? 15 natuurlijke oplossingen!

 • Alcoholgebruik, waaronder drankmisbruik en het gebruik van mondwater op alcoholbasis, kan xerostomie veroorzaken.
 • Gebruik van methamfetamine: een van de gevaarlijkste nieuwe illegale drugs is methamfetamine, dat vaak wordt geproduceerd door een breed scala aan vluchtige chemicaliën te combineren. Een van de vele, vele bijwerkingen van het gebruik van methamfetaminen is volgens de American Dental Association(ADA) een droge mond. In feite komt een droge mond bij gebruikers van methamfetaminen zo vaak voor dat de aandoening vaak 'meth-mond' wordt genoemd. Helaas zal de aandoening niet verdwijnen totdat iemand stopt met het gebruik van deze zeer gevaarlijke en illegale drug.
 • Snurken: in tegenstelling tot de meeste andere gezondheidsaandoeningen is het opmerkelijk dat het de mensen rondom de persoon, die aan de aandoening lijdt, meer kan beïnvloeden dan de feitelijke patiënt. Dat komt omdat het vaker de slaap van anderen verstoort dan die van de persoon die snurkt! Veel mensen die snurken ervaren regelmatig een droge mond. De reden is simpel: in vergelijking met mensen die niet snurken, is hun mond een groot deel van de nacht open, waardoor het droog en geïrriteerd raakt.
 • Sinusproblemen: iedereen met een afwijkend septum of neuspoliepen kan het moeilijk krijgen om door de neus te ademen, zodat ze door de mond ademen, met als gevolg een droge mond. Je zou kunnen denken dat dit normaal voor je is en je zult je misschien niet eens realiseren dat je een afwijkend septum of ander sinusprobleem hebt. Als je gewoonlijk moeite hebt met uitademen (en niet alleen als je verkouden bent), moet je contact opnemen met je arts om te kijken of er sprake is van een structureel probleem. Ter informatie: sinusproblemen kunnen ook bijdragen aan het snurken, dus die twee kunnen misschien samenwerken.

Bovendien zijn hier meer zeldzame oorzaken van een droge mond:

 • Graft-versus-host ziekte
 • Immunoglobuline G4 - IgG4-gerelateerde scleroserende aandoening
 • Degeneratieve ziekte - Amyloïdose
 • Granulomateuze aandoening - Sarcoïdose
 • Hepatitis C
 • Speekselklier Aplasie of Agenesie
 • Lymfoom

Conventionele behandeling van xerostomie (droge mond)

Veel mensen negeren de symptomen van droge mond en gaan niet naar hun arts of tandarts omdat ze dat gewoon als een ongemakkelijke situatie zien. Er kunnen echter onbehandelde, ernstige gebitsproblemen en een slechte spijsvertering optreden.

De diagnose vereist een volledige beoordeling van jouw medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen die je gebruikt, eventuele fysieke trauma's uit het verleden aan het hoofd of de nek en een eventuele geschiedenis van chemotherapie en bestraling voor kanker. Je arts zal waarschijnlijk bloedtesten en scans van de speekselklieren bestellen om de oorzaak te kunnen achterhalen. Als het syndroom van Sjögren wordt vermoed, kan om de diagnose te bevestigen een biopsie worden uitgevoerd.

Omdat het syndroom van een droge mond ernstige gebitsproblemen kan veroorzaken, is het belangrijk dat je tandarts in de behandeling wordt opgenomen.

Een conventionele behandeling voor xerostomie is afhankelijk van de oorzaak. Het vinden van een effectieve behandeling om diabetes te behandelen, kan bijvoorbeeld de eerste stap zijn als dat de oorzaak is. Jouw medisch team kan andere behandelingen aanbevelen, zoals:

 • Oraal spoelen en mondwater zonder recept.
 • Voorgeschreven medicijnen om speekselproductie te stimuleren. De meest voorkomende, pilocarpine, moet zorgvuldig worden gebruikt. Dit is een krachtig medicijn dat normaal wordt gebruikt bij de behandeling van glaucoom en het kan helpen om de droge mond te verlichten, maar het heeft zorgwekkende bijwerkingen, waaronder nachtzicht en chronische ontsteking van het oog.
 • Fluoride beugel voor 's nachts om gaatjes te voorkomen.

9 natuurlijke behandelingen voor een droge mond

 1. Blijf gehydrateerd

Houd de hele dag door je mond vochtig door elke dag minimaal 10 glazen water te drinken en 's nachts wat water bij de hand te houden. 

 1. Drink bij de maaltijd

Om te helpen met kauwen en slikken, drink je niet-alcoholische dranken bij de maaltijd. Neem kleine hapjes en drink een drankje als dat nodig is om te helpen bij het afbreken van voedsel.

 1. Bevochtig het voedsel met bouillon

Vermijd droog voedsel zoals crackers en andere voedingsmiddelen die het kleine vocht opzuigen dat je in je mond hebt. En voeg bottenbouillon toe om dikker voedsel te bevochtigen om het gemakkelijker te maken om te kauwen, te slikken en te verteren. Het is ook belangrijk om zout bewerkt voedsel zoals chips en andere snacks te vermijden, omdat ze de symptomen erger kunnen maken.

 1. Adem door je neus, niet door je mond

Een van de meest voorkomende oorzaken van een droge mond is ademen door je mond. Beperk tijdens het sporten de ademhaling zoveel mogelijk door je mond en drink water tijdens je training. Als je snurkt, probeer dan natuurlijke snurkremedies om je mond vochtig te houden.

 1. Gebruik een luchtbevochtiger

Ik raad het gebruik van een luchtbevochtiger aan om de algehele luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Zorg ervoor dat je het elke avond voor het slapen gaan vult. Als je een luchtbevochtiger met een diffuser hebt, maak dan een batch diffuservriendelijke slaapmiddelen met essentiële oliën.

 1. Gebruik kokosolie op je lippen

Droge en gebarsten lippen komen vaak voor bij een droge mond. Breng meerdere keren per dag kokosolie aan op je lippen.

 1. Probeer oil pulling met kokosolie

Kokosolie pulling kan veel van de symptomen van een droge mond behandelen, waaronder slechte adem en tandbederf. Een aantal onderzoeken tonen aan dat deze traditionele Ayurvedische behandeling de algemene mondgezondheid verbetert en de micro-organismen, die slechte adem veroorzaken, vermindert. Ook wijst één onderzoek op het laurinezuur in kokosolie, waardoor de plaque wordt verminderd. Denk eraan om tijdens het olie pulling niet de olie in de afvoer te spugen! In plaats daarvan, spuug het uit in een vuilnisbak.

 1. Eet speekselproducerende voedingsmiddelen

Snack op biologische appels en komkommers als je mond droog aanvoelt. Hun hoge watergehalte kan helpen om de symptomen te verlichten. Bovendien kan het toevoegen van vezelrijk voedsel dat veel kauwen vereist, zoals rauwe wortels, speekselproductie stimuleren. Van bepaalde kruiden en specerijen, waaronder cayennepeper, venkel, gember en andijvie, is aangetoond dat ze het speeksel verhogen. Voeg ze zoveel mogelijk toe aan je dieet.

 1. Een goede mondhygiëne

Flossen, het gebruik van mondwater en ten minste tweemaal per dag poetsen. Het goed poetsen van de tanden moet worden aangemoedigd, met name voor degenen die bepaalde medicijnen gebruiken, omdat een droge mond bij ouderen tot longontsteking kan leiden.

 1. Cayennepeper

Wanneer onze smaakpapillen en zenuwuiteinden een extreme stimulans ervaren, is de natuurlijke reactie van het lichaam om speeksel te produceren. Als we bijvoorbeeld iets pittigs eten, beginnen we te kwijlen om de brandende sensatie te kalmeren, dus als je last hebt van een droge mond, neem dan wat cayennepoeder en wrijf het op je tong of tandvlees. Je mond zal bijna onmiddellijk worden overspoeld met speeksel en je droge mondproblemen zullen verdwijnen!

 1. Citroen

Het citroenzuur dat wordt aangetroffen in citroenen en citroensap, kan de aanmaak van speeksel snel stimuleren en beschermt je mond ook tegen infecties die kunnen bijdragen aan slechte adem en andere orale problemen. Je kunt een plakje citroen op je tong wrijven, citroensap met honing mengen, of gewoon op een schijfje citroen zuigen om je droge mond te verwijderen.

 1. Aloë Vera

Dit is een van de oudste en meest vertrouwde remedies voor een droge mond. Aloë vera-sap is rijk aan antioxidanten, voedingsstoffen en natuurlijk hydraterende stoffen en kan ook de aanmaak van speeksel in de mond stimuleren. Bovendien kan Aloë vera de functie van de smaakpapillen verbeteren en je beschermen tegen orale infecties. 

 1. Druivenpitolie

Er zijn een aantal natuurlijke vochtinbrengende eigenschappen van druivenpitolie die het heel goed maakt bij het voorkomen of elimineren van droge mondklachten. Wrijf gewoon een beetje druivepitolie op je tandvlees en op je tong en het zou je mond gehydrateerd en gehydrateerd moeten houden voor uren! 

 1. Ontwikkel een zoete smaak

Anekdotisch bewijs suggereert dat het zuigen op harde snoepjes of kauwen op suikervrije kauwgom snel de aanmaak van speeksel kan stimuleren, dus als je mond droog aanvoelt, neem dan gewoon een snoepje en het probleem moet vanzelf binnen een mum van tijd verdwijnen! 

 1. Verander je ademhalingspatroon

Een van de snelste manieren om je mond uit te drogen, is door je mond voortdurend te ademen. Als je constant droge lucht naar je mond en keel brengt, zal die lucht je van hydratatie beroven, waardoor je mond wordt uitgedroogd. Als je bewust kunt proberen te ademen door je neus en door je mond, heb je veel minder kans op een droge mond.

Tot slot...

Als de symptomen van droge mond aanhouden, kunnen ze slechte mondgezondheidscondities veroorzaken, zoals tandvleesaandoeningen en tandbederf. Bovendien zijn, zonder voldoende speeksel om bacteriën en schimmels te bestrijden, infecties, waaronder orale spruw, mogelijk.

Omdat de spijsvertering in de mond begint en als de speekselklieren niet genoeg speeksel produceren om vetten en zetmelen goed te kunnen afbreken, kan een slechte spijsvertering optreden.

Bij ouderen is droge mond een grote zorg omdat het het kauwen, slikken en de spijsvertering moeilijk maakt en dit kan leiden tot onvoldoende voedingsstoffen en zelfs longontsteking.


Bronnen

www.passeportsante.net/fr/Maux/Symptomes/Fiche.aspx?doc=bouche-seche-xerostomie-symptome

www.e-sante.fr/bouche-seche-pourquoi-quelles-consequences/actualite/1393

www.medisite.fr/a-la-une-bouche-seche-5-astuces-pour-en-finir.886900.2035.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb BMS en ben nu uiteindelijk in het UZ Leuven in behandeling. Ik ben nu implantaten aan het laten zetten en hoop dat dit enige verbetering leid. Hebt u misschien een oplossing? Groeten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share