Wratten

Laatste Update: 18 mei 2018

Ouderdomswratten: wat zijn dat eigenlijk? + 10 tips!

Ouderdomswratten is een aandoening die meestal bij oudere volwassenen voorkomt, maar het is geen reden om je echt zorgen over te maken. Deze onverklaarbare gezwelletjes kunnen in sommige gevallen het uiterlijk van een kankerachtige moedervlek hebben, maar vormen geen echte bedreiging voor de gezondheid. Meestal worden de vlekken vanwege cosmetische redenen verwijderd. Als je op zoek bent naar een manier om deze ouderdomswratten te laten vervagen of te laten verdwijnen kunnen huismiddeltjes voor ouderdomswratten van pas komen. Maar daarover verderop in dit artikel meer.

Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten komen veel voor en zijn goedaardig. Deze huidaandoening kan mensen, wanneer ze ze voor het eerst op hun lichaam zien, zorgen baren - wat begrijpelijk is, gezien de wratachtige en soms enge verschijning. Op het eerste gezicht kan één ouderdomswrat er schadelijk uitzien en een cluster daarvan kan zelfs nog verontrustender zijn. Maar per definitie zijn deze bruine huidvlekken een niet-kankerachtige huidgroei. (Hoewel om zeker te zijn dat het een ouderdomswrat is wat je hebt, moeten onverwachte veranderingen in de huid door een dermatoloog worden gecontroleerd.)

Als je een ouderdomswrat hebt, ben je niet de enige. Ongeveer 83 miljoen Amerikanen hebben volgens een onderzoek uit 2015 één of meer van deze vorm van huidgroei op het gezicht, de nek, de borst, de schouders of op de rug. Maar schrik maar niet als je een bruine plek zoals deze ergens anders op je lichaam ziet; ouderdomswratten zijn behalve op de handpalmen en de voetzolen overal op de huid te vinden. Omdat veel mensen deze rare huidgroei krijgen wanneer ze van middelbare leeftijd of ouder zijn, staan ze vaak informeel bekend als de 'zeepokken van veroudering' of 'seniele wratten'. Yakkie!

Hoe ziet een ouderdomswrat eruit?

De ouderdomswrat is meestal geelbruin, bruin of zwart van kleur, met licht verhoogde, vlakke oppervlakken. Ze zijn vaak rond of ovaal van vorm en hebben mogelijk een ruwe textuur, die niet veel weg heeft van die van een wrat. Het is mogelijk om slechts één van deze niet-kankerachtige huidgroei te hebben, maar de meeste mensen ontwikkelen er clusters van. Wees niet verbaasd als ze niet allemaal op elkaar lijken; sommige gezwellen hebben dat wrattenachtige oppervlak, terwijl anderen eruit zien als simpele wasbolletjes die op de huid zijn geplakt.

Oorzaken en symptomen

Er is geen definitieve verklaring waarom ouderdomswratten ontstaan, maar het risico van het tegenkomen van de aandoening lijkt te stijgen naarmate iemand ouder wordt. Huidgroei, zoals de ouderdomswrat, komen meestal in de familie voor en artsen sluiten genetische erfelijkheid dus niet uit. Als je ouder dan 50 jaar bent, neemt jouw kans op het ontwikkelen van de aandoening toe, maar deze wordt meestal pas na de leeftijd van 40 jaar weergegeven.

Identificerende kenmerken van ouderdomswratten omvatten:

 • Grove bultjes die klein zijn en langzaam dikker worden.
 • Groei die kan variëren in de kleur van wit tot zwart. De meeste zijn geelbruin of bruin.
 • Groei kan zo klein zijn als van een paar millimeter tot zo groot als een halve euro.
 • Er kan zich met uitzondering van de handpalmen en de voetzolen groei op de borst, de rug, de buik, de hoofdhuid, het gezicht, de nek en andere delen van het lichaam ontwikkelen.
 • Sommige gezwellen komen afzonderlijk naar boven, maar ze verschijnen vaker in veelvouden.
 • De gezwellen zijn pijnloos, tenzij ze geïrriteerd worden door externe factoren.
 • Soms kriebelen de gezwellen.

Is het een ouderdomswrat of huidkanker?

Veel mensen controleren hun huid regelmatig op veranderingen die op kanker zouden kunnen wijzen. Maar niet alle moedervlekken, vlekken en huiduitslag zijn kankerachtig. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen ouderdomswratten en huidkanker.

Ouderdomswratten is een niet-kankerachtige aandoening, die veel op melanoom lijkt. Ongeveer 83 miljoen Amerikanen hebben ouderdomswratten.

Ongeveer 5% van alle nieuwe gevallen van kanker in de Verenigde Staten is melanoom, een potentieel dodelijke vorm van huidkanker. Bij een snelle behandeling overleeft meer dan 91% van de melanoompatiënten vijf jaar of langer na de eerste diagnose.

Ouderdomswrat versus melanoom

Ouderdomswratten is een onschuldige huidgroei die vaak optreedt als de huid ouder wordt. Sommige mensen hebben er slechts één, maar het is gebruikelijk om er meerdere te ontwikkelen. Ouderdomswratten is geen risicofactor voor huidkanker of een vorm van prekanker.

 • Ouderdomswratten zijn vaak bruin en fragmentarisch en kunnen overal op het lichaam voorkomen. De gezwellen zien er mogelijk wasachtig uit alsof ze op het lichaam zijn geverfd. Sommige mensen verwarren ze in eerste instantie met ongewoon ogende korstjes.
 • Ouderdomswratten veroorzaken meestal geen symptomen, maar sommige mensen houden niet van de manier waarop ze eruitzien.
 • Af en toe raken ze ontstoken of geïrriteerd en veroorzaken ze pijn en jeuk. Een letsel aan een ouderdomswrat kan een infectie veroorzaken.
 • Melanoom is een type huidkanker dat kan beginnen als een moedervlek of een wrat. Het doodt meer mensen dan welke andere vorm van huidkanker dan ook en kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
 • Bij sommige mensen kan een melanoom lijken op een ouderdomswrat. Mensen met een voorgeschiedenis van ouderdomswratten hebben melanomen misschien niet in een vroeg stadium opgemerkt omdat ze gewend zijn aan ongebruikelijke huidgroei.
 • Melanoma en ouderdomswratten zijn niet gemakkelijk te onderscheiden, maar een dermatoloog kan op basis van een lichamelijk onderzoek het verschil misschien herkennen. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om een ​​biopsie van de groei te nemen om kanker onder een microscoop te controleren.

Oorzaken van ouderdomswratten

Artsen weten niet wat de oorzaak van ouderdomswratten is of dat het mogelijk is om het risico op het ontwikkelen van deze huidgroei te verminderen.

De gezwellen zijn niet besmettelijk en verspreiden zich niet van contact met anderen. Sommige mensen merken dat de gezwellen zich na verloop van tijd op hun huid verspreiden.

De primaire risicofactor lijkt leeftijd te zijn. Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan zonlicht de kans op het ontwikkelen van ouderdomswratten kan vergroten.

Andere risicofactoren zijn onder meer:

 • huidirritatie en wrijving, zoals langs huidplooien, vooral bij mensen die al ouderdomswratten hebben
 • eczeem
 • zonnebrand
 • virussen, zoals het humaan papillomavirus (HPV)
 • genetische mutaties
 • een familiegeschiedenis van ouderdomswratten
 • sommige medicijnen, zoals zoals epidermale groeifactor receptor inhibitoren

Oorzaken van melanoom

Het hebben van een lichte huid en licht haar is een risicofactor voor melanoom.

Na verloop van tijd kan de ultraviolette (UV) straling van de zon of van zonnebanken de manier waarop de huid zich gedraagt, veranderen. Dit kan leiden tot kanker, waaronder melanoom.

Terwijl blootstelling aan de zon een van de belangrijkste risicofactoren voor melanoom is, spelen andere factoren ook een rol.

Risicofactoren voor melanoom zijn onder meer:

 • veel moedervlekken hebben, vooral als de moedervlekken ongebruikelijk zijn
 • met een lichte huid, lichte ogen en licht haar
 • een voorgeschiedenis van melanoom of andere huidkanker
 • een zwak immuunsysteem door HIV of AIDS, chemotherapie, sommige medicijnen en sommige ziektes
 • een familiegeschiedenis van melanoom
 • een genetische mutatie dragen die het risico op melanoom verhoogt
 • moledervlekken hebben die aan het veranderen zijn

Diagnose van ouderdomswratten

Een arts kan met een visueel onderzoek mogelijk melanoom van ouderdomswratten onderscheiden. Wanneer een arts niet zeker is van de diagnose of als een persoon een reeks risicofactoren voor melanoom heeft, kan het nodig zijn om een ​​biopsie van de groei te nemen.

Ouderdomswratten zijn meestal:

 • vlak
 • wasachtig
 • pijnloos

Melanoom neigt te veranderen en in de loop van de tijd te groeien, dus iedereen die een groei heeft die lijkt op ouderdomswratten maar die van vorm of kleur verandert, moet een arts raadplegen.

Mensen moeten op de volgende tekenen letten:

 • Asymmetrie: een moedervlek of groei die er aan één kant anders uitziet
 • Rand: een onregelmatige rand of een rand met gekartelde randen
 • Kleur: een oneffen of een ongebruikelijke kleur of een groei die in de loop van de tijd van kleur verandert
 • Diameter: veranderingen in grootte of vorm of groter dan een erwt
 • Evolueren: veranderen in de tijd

Behandeling van ouderdomswratten

Ouderdomswratten veroorzaken meestal geen symptomen en hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden behandeld. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om ze te laten verwijderen omdat ze de groeisels onaantrekkelijk vinden.

Als een ouderdomswrat is beschadigd of geïnfecteerd, moet deze mogelijk worden verwijderd.

Artsen kunnen met behulp van een reeks kleinere chirurgische ingrepen ouderdomswratten verwijderen. De meest populaire methode is om de groei te bevriezen. Een arts kan ervoor kiezen om de groei uit de huid te verwijderen of een proces genaamd elektrodessicatie te gebruiken, waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om de groei te verwijderen.

De behandeling van melanoom is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het stadium van de kanker en de verspreiding ervan naar andere delen van het lichaam.

Behandeling vereist echter bijna altijd het verwijderen van de kanker, evenals alle lymfeklieren waaraan het zich heeft verspreid.

Melanomen in een vroeg stadium kunnen alleen door verwijdering met succes worden behandeld. Meer gevorderde melanomen vereisen soms andere behandelingen, waaronder:

 • chemotherapie
 • bestraling
 • immunotherapie, een soort therapie die het immuunsysteem van het lichaam gebruikt om de kanker te bestrijden
 • gerichte medicamenteuze therapieën die receptoren op tumoren behandelen

Huismiddeltjes voor ouderdomswratten

Typische gevallen van ouderdomswratten doen geen pijn en vereisen geen professionele medische behandelingen. Sommige patiënten hebben ervoor gekozen om hun gezwellen als ze vaak irriteren of om cosmetische redenen te laten verwijderen. Irritatie treedt meestal op als de gezwellen voortdurend wrijven tegen kleding. Anderen hebben hun aandoening behandeld met behulp van huismiddeltjes voor ouderdomswratten, zoals de volgende:

1) Appelcider azijn

Appelcider azijn heeft mensen geholpen om hun ouderdomswratten te behandelen. Probeer een wattenbolletje in onverdunde appelciderazijn te weken en dan tegen de gezwellen te drukken. Een pleister of een verbandje zal van pas komen om het wattenbolletje op zijn plaats te houden. Niet iedereen zal hetzelfde soort resultaten ervaren. Voor sommigen zullen de gezwellen na een paar dagen afnemen, terwijl anderen na drie dagen een aanzienlijke verandering waarnemen, aangezien de ouderdomswrat loslaat en gedeeltelijk eraf valt.

Ouderdomswratten: wat zijn dat eigenlijk? + 10 tips!

2) Waterstofperoxide

Het behandelen van ouderdomswratten met waterstofperoxide vereist een concentratie van 23% tot 80% om de ouderdomswratten te helpen verminderen. De waterstofperoxide moet rechtstreeks op de vlekken worden aangebracht, die dan wit zullen worden en gedurende enkele minuten op die manier blijven. Na het aanbrengen zullen ze geleidelijk roze worden en zal zich later een korst op de vlekken vormen.

Waterstofperoxide moet periodiek op de getroffen gebieden worden aangebracht totdat alle vlekken verdwijnen. Gebruik een klein borsteltje of een wattenstaafje om de waterstofperoxide preciezer aan te kunnen brengen. De huid rond het te behandelen gebied moet ook vóór het aanbrengen met een vochtinbrengende crème of een lotion worden behandeld, zodat het niet door de waterstofperoxide wordt verbrand. De behandeling kan indien nodig met intervallen van één week worden uitgevoerd. Om de terugkerende groei van ouderdomswratten te voorkomen, kan waterstofperoxide ook aan het badwater worden toegevoegd.

3) Doe je sieraden af

Kleding en sieraden kunnen de conditie van je ouderdomswratten verergeren en de irritatie veroorzaken. Soms moet je letten op de soorten materialen en accessoires die je draagt.

4) Vitamine D

Er is een verband tussen huidgroei en het lichaam zonder een bepaalde voedingsstof of vitamine. Het verhogen van uw inname van vitamine D kan echter de immuniteit van uw huid een boost geven.

5) Koude kompres

Breng een koud kompres rechtstreeks op de huid aan om geïrriteerde groei van ouderdomswratten te voorkomen. Je kunt koud water over een washandje laten lopen, het uitwringen om overtollig water te verwijderen en dan de doek op je huid aanbrengen. Herhaal deze remedie wanneer de gezwellen jeuken of omdat je ongemak ervaart.

6) Wrattenverwijderaar

Wrattenverwijderaars zoals Compound W en Dr. Scholl's Freeze Away worden vaak aangetroffen in medicijnkasten. Je kunt ditzelfde product gebruiken om een ​​bevriezingseffect te geven aan de huidgroei van je ouderdomswrat. Na een aantal routinetoepassingen, zou je de groeisels langzaam moeten kunnen zien verwijderen.

7) Niet aanraken

Je moet bij ouderdomswratten weerstand bieden aan de drang om te wrijven, te krabben of je loopt het risico van ontsteking, bloeden en soms ook een infectie.

8) Gebruik je haar

Wanneer verhoogde enkelvoudige groei geassocieerd met ouderdomswratten zich op de hoofdhuid heeft ontwikkeld, hebben sommige mensen hun haar gebruikt als een manier om terug te vechten. Lange lokken kunnen rond de basis van een groei worden gebonden om de bloedtoevoer af te sluiten. Na verloop van tijd zal de seborrheische keratose beginnen te krimpen, verdonkeren en uiteindelijk afvallen. Velen hebben gemeld dat deze behandelmethode pijnlijk maar effectief is. Van deze aanpak is bekend dat het de hoofdhuidgroei in de loop van enkele weken tot meer dan een maand elimineert.

9) Een beetje geduld

Sommige gevallen van ouderdomswratten zijn zonder enige behandeling vanzelf verdwenen. Als je geduldig bent, word je misschien een dag wakker als je ontdekt dat je groei is verdwenen.

10) Glycolzuuroplossing

Glycolzuuroplossing wordt bereid door een 30% glycolzuur te gebruiken en het in een sproeifles te gieten. De oplossing wordt vervolgens dagelijks op het aangetaste gebied gesproeid. Laat de oplossing enkele uren op de huid blijven. Was het gebied dat met de oplossing is aangebracht niet. Hoewel deze behandeling een beetje prikkelend gevoel kan veroorzaken, is het prima. Na het aanbrengen begint de huid rood van kleur te worden en vormt zich een korst op de behandelde plekken. De vlekken zullen al een tijdje geen mooi zicht zijn, maar de korst zal uiteindelijk afvallen om een ​​gladde huid te onthullen. Voor de beste resultaten kan de oplossing een nacht op de huid worden achtergelaten. Bij hardnekkige vlekken, breng de glycoloplossing opnieuw aan nadat de vlekken voldoende zijn genezen van de eerste toepassing. Onderhoudsbehandelingen kunnen ook nodig zijn als de ouderdomswratten weer op de huid verschijnen.

Als het de eerste keer is dat je glycolzuur gebruikt, begin dan met een klein plekje op de aangetaste gebieden op je rug. Breng het nooit tegelijk op alle delen van het lichaam aan die zijn getroffen door ouderdomswratten. Door eerst een klein gedeelte te doen, kun je bekijken hoe jouw huid reageert op de glycolzuuroplossing. Als het prikken ondraaglijk wordt - of je voelt iets anders dan de lichte prikkelbaarheid die wordt verwacht - dan is het het beste om het gebruik te staken.

Wanneer moet je naar een arts?

Je zou een dermatoloog moeten bezoeken als de wrat:

 • Snel groeit, zwart wordt, jeukt of bloedt (mogelijke tekenen van huidkanker).
 • Plotseling verschijnt, samen met vele andere nieuwe huidgroei (mogelijk teken van kanker in het lichaam).
 • Verschilt van hoe een typische ouderdomswrat eruit ziet.
 • Er droog, vlak, ruw of schilferig uitziet (het kan een actinische keratose zijn, die zich kan ontwikkelen tot een soort huidkanker).
 • Snel geïrriteerd wordt, zoals bij het scheren of kleding die erover wrijft.
 • Je deze niet wilt en wilt dat het wordt verwijderd.

Behandeling door een arts

Behandeling van ouderdomswrat is meestal niet nodig. Je wilt misschien dat ze worden verwijderd als ze geïrriteerd raken, als ze bloeden omdat ze tegen je kleding wrijven of als je ze gewoon lelijk vindt.

Je arts kan ouderdomswratten op verschillende manieren verwijderen, waaronder:

 • Bevriezen met vloeibare stikstof (cryochirurgie). Cryochirurgie kan een effectieve manier zijn om ouderdomswratten te verwijderen. Het werkt niet altijd op verhoogde gezwellen en het kan de behandelde huid lichter maken.
 • Het oppervlak van de huid met een speciaal instrument schrapen (curettage). Soms wordt curettage in combinatie met cryochirurgie gebruikt om dunnere of vlakke gezwellen te behandelen. Het kan worden gebruikt met elektrocauterisatie.
 • Branden met een elektrische stroom (elektrocauterisatie). Elektrocauterisatie kan effectief zijn bij het verwijderen van ouderdomswratten.
 • Het kan alleen of met curettage worden gebruikt. Deze procedure kan littekens achterlaten als deze niet correct wordt uitgevoerd en het kan langer duren dan andere verwijderingsmethoden.
 • De groei remmen met een laser (ablatie).
 • Er zijn behandelingen beschikbaar om de ouderdomswratten te behandelen

Tot slot…

Ouderdomswratten mogen misschien vervelend zijn, niet mooi, en soms erg ontsierend. Maar in geen geval zijn ouderdomswratten levensbedreigend.

Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het inderdaad ouderdomswratten zijn, en geen melanoom. Als je twijfelt, ga dan regelmatig naar een arts voor een degelijke controle. Ook al is dat alléén maar om jezelf gerust te stellen.

En als je zeker weet dat het inderdaad onschuldige ouderdomswratten zijn, dan kun je één van bovenstaande huismiddeltjes toepassen om ze te laten vervagen, of soms zelfs helemaal te laten verdwijnen.


Bronnen

patient.info/health/seborrhoeic-warts-leaflet

www.xtend-life.com/blogs/health-articles/what-is-senile-warts

www.medicalnewstoday.com/articles/266748.php

www.tandurust.com/skincare/senile-warts-causes-how-to-get-rid-of.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Moet ik naar een arts. Heb tussen mijn borsten een wratachtig plekje met drie zwarte puntjes er in. Ben 75 jaar. Wat moet ik daar aan doen.

  1. Voor de zekerheid maar even naar de huisarts, Clazien.
   Ook al zou het alleen maar zijn om je eigen gemoedsrust.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share