Huidverzorging

Laatste Update: 7 april 2017

Vergrote Poriën: bestaat er een oplossing?

Grote poriën

Grote poriën in gezicht: Het ontsiert je aangezicht en iedere keer als je voor de spiegel staat zie je ze weer. Met name diegene die een gecombineerde of een vette huid hebben, kunnen er last van krijgen. Overigens ben je niet de enige, want een groot deel ban de Nederlanders heeft hier in meer of mindere mate last van. Soms over het hele gezicht, maar meestal alléén op het voorhoofd of rondom de neus, in de neusplooien. Wat kun je doen tegen vergrote poriën, en doen alle crèmes precies wat ze beloven? Lees snel verder!

Wat zijn poriën en wat doen ze?

Als je heel erg goed je huid bekijkt, en dan met name vaak je gezicht, zie je de poriën zitten. Bij de een zijn de poriën groter dan bij de ander, dus ook beter zichtbaar. Maar de werking hiervan is voor iedereen hetzelfde: Onder de poriën liggen de talgkliertjes. Zoals de naam al verklapt, produceren deze kliertjes de talg die via de poriën naar buiten komt. Dit proces is heel belangrijk, want zonder talg op je huid ben je heel erg kwetsbaar voor huidaandoeningen en voor infecties. Ook zou je huid uitdrogen, als er geen talg zou zijn. Talg is ook een natuurlijke beschermer tegen de zon, hoewel dit effect natuurlijk niet voldoende is om geen zonnebrand te hoeven gebruiken.

Vergrote poriën

Als je lichaam volledig in balans is, en de kliertjes dus ‘normale’ hoeveelheden talg produceren, komt het als een natuurlijk laagje over je huid te zitten. Maar als de balans niet aanwezig is, door bijvoorbeeld een wisselende hormoonspiegel of een verstopping van de porie door een blokkade van huidcellen die afgestorven zijn, gaan de poriën verstoppen waardoor deze zich op gaan rekken. In de meeste gevallen is een vergrote porie dus een verstopte porie die uitgerekt is. Dit hoeft niet altijd direct te leiden tot jeugdpuistjes of acne. Ook een erfelijke aanleg voor vergrote poriën speelt een belangrijke rol. In dat geval hoeft er niet eens sprake te zijn van een verstopping of een oprekking.

Als je last hebt van vergrote poriën kan dit voor jezelf een erg storende factor zijn. Wie wil er nou niet een puntgave huid? Daar spelen de fabrikanten van ‘magische’ middeltjes heel erg handig op in. Als je op internet gaat zoeken naar middeltjes tegen vergrote poriën (zoekopdracht: Pore Minimizer) zie je meer dan 150.000 resultaten verschijnen. Het bestaat dus wél, denk je dan hoopvol. Tussen die 150.000 resultaten moet toch wel iets goeds zitten? Daarin moet ik je heel erg in teleurstellen.

De fabrikanten beloven wel heel veel, maar het resultaat is er niet naar. Naast de middeltjes die echt helemaal niets doen, anders dan je portemonnee leegmaken, zijn er middeltjes die ogenschijnlijk wel een gavere huid als resultaat hebben. Maar als je het product dan beter bekijkt, gaat het hier alleen om het maskeren van de vergrote poriën, en beslist niet om het oplossen van de vergrote poriën. Een hele dure make-up dus.

Het is beter om de strijd aan te gaan met behulp van natuurlijke producten. Dit is veel beter voor je huid omdat je geen last zult hebben van bijwerkingen zoals irritaties van de huid en andere ‘bijwerkingen’ van chemische toevoegingen.

Tips tegen vergrote poriën

Door overmatige talgproductie en vuilophoping in het verleden zijn de wanden van de poriën opgerekt waardoor ze nu groter lijken. Aangezien rondom de poriën geen spiertjes zitten, of een andere structuur aanwezig is, zal de ‘oude stand’ nooit meer bereikt worden. Met andere woorden: Eenmaal vergrote poriën zullen nooit meer het oude model krijgen.

ok, het is nu wel duidelijk dat je poriën dus niet kleiner kunt maken. Maar wat kun je dan wél doen? In feite moet je vermijden dat er meer vergrote poriën bijkomen, en daarnaast kun je de bestaande vergrote poriën wat minder opvallend maken, maar dan wel op een huidvriendelijke manier.

Ik heb 4 tips voor je:

1) Primer op basis van siliconen

De meest gebruikte oplossing is het aanbrengen van een siliconen-primer. Hiermee maak je de vergrote poriën kleiner, tenminste visueel kleiner. In werkelijkheid gebeurt er helemaal niks met de poriën zelf. Ze worden alleen maar bedekt en opgevuld door de primer. That’s it! Een siliconenprimer is een eenvoudige oplossing die ook nog eens huidvriendelijk is. Hierbij moet ik wel vermelden dat er veel claims gedaan worden door fabrikanten dat siliconenprimers er voor zorgen dat poriën niet (meer) kunnen verstoppen. Laat ik daar heel duidelijk over zijn: Dit is NIET het geval! Siliconen zijn alleen maar in staat om een héél dun, beschermend laagje OVER de huid heen te leggen, en zijn niet in staat om IN de huid te trekken. Dit laatste komt doordat de molecuul van de siliconen gewoon te groot zijn om in de huid door te kunnen dringen.

Het is belangrijk om een primer te kiezen waar geen vreemde, chemische producten in verwerkt zitten. Het zijn vaak deze vreemde grondstoffen die allerlei verstoppingen in de poriën veroorzaken. Vaak wordt de schuld dan aan de siliconen gegeven, maar de werkelijke schuld ligt in dit geval dan bij de vreemde hulpstoffen.

Een siliconenprimer breng je aan op een vochtige huid. Breng een heel klein beetje siliconenprimer aan op de plaatsen waar de vergrote poriën zich bevinden.

2) Foundation

Als je last hebt van vergrote poriën, is het natuurlijk heel erg verleidijk om alle ongerechtigheden helemaal te bedekken en vol te smeren met een dekkende foundation. Je bent dan wel verlost van de visuele nadelen van de vergrote poriën, maar helaas is dat maar tijdelijk. In feite wordt het uiteindelijke probleem van de vergrote poriën alleen maar erger. Door de vergrote poriën in je huid, is de kans groter dat er van buitenaf cosmetische vetstoffen en andere vervuiling de porie weer kunnen verstoppen. Hierdoor zal de porie nog meer verwijden waardoor het uiteindelijke probleem alleen maar weer erger gaat worden. Het zijn vaak de crème-foundations of de vloeibare foundations die deze slechte hulpstoffen bevatten. Kies liever voor een minerale foundationpoeder die je aanbrengt nadat je een siliconen-primer aangebracht hebt.

3) Exfoliant

Als je het probleem veel dieper wilt aanpakken, dus de verstoppingen weghalen om erger te voorkomen, is het onvermijdelijk om een zogenaamde Exfoliant te gaan gebruiken.  Dit kan wijn in de vorm van Vitamine-A zuur, Glycolzuur of Salicylzuur. Dit laatste staat er om bekend dat het gemakkelijk verkrijgbaar is, en dat het ook geschikt is voor een gevoelige huid. Daarnaast dringt dit Salicylzuur diep in de huid door, helemaal tot in de poriën waar de vuilophopingen zich bevinden. Door het verwijderen van het vuil voorkom je dat het alsmaar erger wordt.

4) Wat je NIET moet doen

Op het moment dat je last hebt van vergrote poriën zijn er een aantal producten die je beslist moet vermijden. Dit betreffen de zogenaamde adstringerende lotions en tonics. De fabrikanten claimen met deze producten dat ‘de poriën samengetrokken worden’. Ogenschijnlijk lijkt dat misschien wel zo, maar in werkelijkheid gebeurt er iets anders: De huid raakt door dit soort producten geïrriteerd. Door de irritatie gaat de huid opzwellen waardoor de vergrote poriën minder opvallen. Maar met de poriën zelf gebeurt helemaal niets!

Daarnaast moet je voorzichtig zijn met vette stoffen zoals Wolvet, Lanoline, Druivenpitolie of Kokosnootolie. Ook uitkijken met kokosnootvetzuren en alcoholverbindingen zoals Myristil Lactate, Myreth-3 Myristate, Isostearic Acid, Isopropyl Acid, Decyl Oleaat en Decaglycerol Decaoleate.

Daarnaast wil ik je nog een tip geven over wat je ook beter niet moet doen, of in ieder geval heel voorzichtig mee moet zijn: Op internet kun je ontzettend veel ‘methodes’ en crèmes vinden, én kopen’, die allemaal beweren dat het dé oplossing is tegen vergrote poriën. Stuk voor stuk wordt beweert dat het de poriën verkleind en dat je na een bepaalde periode de huid zult hebben van een filmster. Hoe verleidelijk dit misschien ook kan zijn, het is en blijft weggegooid geld. Deze beloftes kunnen gewoon niet gedaan worden, omdat het lichamelijk gezien gewoon onmogelijk is!

De vergrote poriën verdwijnen niet, je geld wel…

Conclusie

Wees heel voorzichtig met het kopen van dure crèmes die vaak niet doen wat ze beloven. De vergrote poriën worden beslist niet kleiner. Het enige wat je kunt doen is het maskeren van bestaande grote poriën, en voorkomen dat ze erger worden of dat er meer bijkomen. Kies heel zorgvuldig je make-up uit. Het zijn vaak de chemische producten in de make-up die verstoppingen van de poriën veroorzaken, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

En dan een laatste tip: Om je huid niet uit te laten drogen, raad ik je aan om veel water te drinken. Niet alleen beter voor de grote poriën, maar ook voor je algemene gezondheid. Minimaal 1,5 liter per dag, maar ik geef de voorkeur aan 2 liter.

Heb jij last van vergrote poriën? Wat gebruik jij om dit tegen te gaan en/of te maskeren?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Fijn om te horen dat ik geen meer moet uitgeven. Ik heb grove poriën. Mijn vader had het ook. Ik vind het heel lelijk. Vroeger stopte ik het vol met make up. Vorig jaar ben ik gestopt met make up.ik gebruikte alleen dagcrème. Ik ben nu ook gestopt sinds een maan met dagcrème. Probeer goed te reinigen. Haren schoon en alleen een lippenstift.
  Ben ik goed bezig of sla ik door.

 2. Ik had gehoord dat een etherische olie met munt in je nacjtcrèpe doen de porieën verkleint Maar ik zie zelf niet echt resultaat. Ik overweeg een chemische peeling. Het is wel duur en je kan naar het schijnt een week niet onder mensen komen. Dat houdt me tegen eigenlijk.

 3. Beste OptimaleGezondheid,

  mijn vriend heeft last van grove poriën op zijn neus, het ding is dat hij geen middeltjes of dergelijke.
  Hij vind die poriën natuurlijk niet mooi en wilt er van af.

  Wel lijkt er iets van talg ophoping te zitten in de poriën te zitten wat er niet vanzelf uit komt (ook niet in de vorm van een pukkeltje). Hoe krijg ik de poriën bij mijn vriend kleiner?

  Met vriendelijke groet,
  Valery van der Helm

 4. Een hoge dosering vitamine c (de ontzuurde versie), helpt de huid te herstellen. Verstopte poriën verliezen de overtollige talg en verkleinen zichtbaar. Zelf ondervonden en erg blij met het resultaat.

 5. Om je cellen te hydrateren zul je water moeten verbinden met mineralen.
  Als je dit niet doet dan heeft water drinken alleen maar zin om door te spoelen en om naar de wc te gaan.
  Beter kunt u een mespunt Keltisch zeezout nemen bij ieder half glas water wat u drinkt; dit zorgt ervoor dat water in de cellen kan komen.
  Gr. Corina

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share