Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 11 augustus 2022

Vinpocetine en de piep in je oren genaamd tinnitus

Vinpocetine is een plantenextract van de maagdenpalm. Het middel wordt wel gebruikt door body builders omdat het vaatverwijdende eigenschappen heeft. Er zijn nu aanwijzingen gevonden dat het ook soelaas kan bieden bij oorsuizen en hyperacusis (1).

Maar is dit het zoveelste middel dat onterecht claimt een einde te maken aan die vervelende aandoeningen van het oor? Of werkt het echt? En is het echt zo veilig als de fabrikanten beweren?

Tinnitus en hyperacusis

Oorsuizen of tinnitus is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een constant gepiep of gebrom op de achtergrond hoort terwijl dat er niet is (2). Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van tinnitus zoals stress, een te hoge bloeddruk en de ziekte van Ménière.

Hoewel de oorzaak van tinnitus soms nog wel te achterhalen is, is het bijna onmogelijk om het oorsuizen te verminderen of te genezen. Er is in Nederland geen standaard medische behandeling bij oorsuizen (in Duitsland is die er trouwens wel) en veel patiënten proberen dan ook allerlei middeltjes uit de natuurwinkel in de hoop dat er iets bij zit dat hun klachten zal verminderen.

Hyperacusis is ook een aandoening van het oor, maar in dit geval is er sprake van een overgevoeligheid van het oor voor bepaalde geluidsfrequenties, bijvoorbeeld lage tonen of hoge tonen. Het geluid in het aangetaste frequentiebereik kan voor de patiënt veel luider klinken dan voor iemand met een gezond gehoor.

Hyperacusis ontstaat als de gehoorszenuw in het binnenoor beschadigd is, maar het kan ook het gevolg zijn van neurologische schade. De behandeling van hyperacusis bestaat meestal uit een therapie waarbij geluiden in het aangetaste bereik dagelijks heel zachtjes afgespeeld worden. Daarnaast wenden ook deze patiënten zich vaak tot alternatieve middelen om af te komen van de harde geluiden waar ze zo'n last van hebben.

Werkzaam of gevaarlijk?

Wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van vinpocetine bij tinnituspatiënten wijst uit dat het de klachten soms kan verlichten. Als het oorsuizen ontstaan is door een zogenaamd 'akoustisch trauma', bijvoorbeeld een harde knal, lijkt het iets beter te werken dan bij andere oorzaken (3).

Maar erg overtuigend is het bewijs niet. Voor de behandeling van hyperacusis is vrijwel geen wetenschappelijk bewijs te vinden, alleen maar claims van de fabrikanten van de preparaten zelf.

Hoewel vinpocetine zowel in Nederland als in het buitenland op het internet te koop is, blijkt de maagdenpalm op de lijst van verboden planten te staan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het gebruik van vinpocetine. Echter, wanneer je onderzoek doet buiten Nederland zul je zien dat bij normale doseringen de bijwerkingen zelden voorkomen.


Dus dat je een bepaald middel op het internet kan kopen betekent nog niet dat het veilig is. Overleg bij zelfmedicatie altijd met je arts, ook als je zogenaamd veilige kruidenprepaten gaat gebruiken. En in het geval van vinpocetine? Meer onderzoek is zeker noodzakelijk of het écht werkt tegen tinnitus!

Heb je zelf ervaring met vinpocetine, laat dan hieronder een reactie achter, dat waardeer ik altijd zeer!

Bronnen:

 1. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.300.3698&rep=rep1&type=pdf
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673613601427
 3. http://advancednaturalwellness.net/2011/01/tinnitus-ringing-ears/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bijwerkingen, die echter zelden voorkomen, zijn hypotensie, droge mond, slapheid, en tachycardie. Voor zover bekend is vinpocetine niet toxisch, heeft geen wisselwerkingen met andere medicijnen, en is over het algemeen zeer veilig.

 1. Jack, wat doet jou concluderen dat het een gevaarlijk middel is? Waarom zo'n stemming makende kop boven het artikel, als blijkt dat bijwerkingen maar zelden voorkomen?

  Dat de NL overheid zegt dat het super gevaarlijk is lijkt niet echt terecht als ik het lijstje bijwerkingen hierboven zie.

  1. Dag,

   Ik heb de titel aangepast, ik wil zeker niet voor een stemmming op mijn blog zorgen, echter mensen moeten altijd wel bewust zijn van de eventuele bijwerkingen. In het geval van vinpocentine valt het bij de meeste mensen mee, wel is het belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden en meer onderzoek is noodzakelijk.

 2. Daag

  Ik heb momenteel zeer goede resultaten met Pirecetam en het B complex forte.
  Een bijkomende sessie van 5 afspraken met de ostheopaat doet wonderen.

  NKO heeft mij onderzocht en vastgesteld dat de doorbloeding in mijn hoofd, nek en bovenlichaam slecht was
  Ik hoor nog wel wat suizen, maar is zeker niet storend.

  Alle reacties zijn erg welkom.

  P.S.Hebben er ook mensen ervaring met acupunctuur?

  Groetjes
  Paul

  1. Bedankt voor uw bijdrage! Mooi om te lezen dat natuurlijke supplementen voor u gewerkt hebben.
   Ik op de blog hier zeker nog wat extra aandacht aan besteden.

   Wat betreft acupunctuur kunnen de resultaten variëren, met name om stress te verlichten
   kan het werken.

 3. Hallo,

  Eerst korte voorgeschiedenis om mijn achtergrond ( en de oorzaken ) te duiden.

  Als adolescent, sporter en student (17j) had ik een ongeluk met mijn fiets waardoor ik (zonder het te weten bleek later) zo goed als mijn nek brak. Jaren later bleek het bron van veel ellende, geblokkeerde nek, vreselijke hoofdpijnen, oorsuizen, overgevoeligheid, stress, gevoelloze vingertoppen , geheugenproblemen met als gevolg niet meer kunnen functioneren en veel ellende, het leek alsof mijn loopbaan voorbij was en het beste van mijn leven en dit op mijn 36 ste.

  Uiteindelijk geopereerd en een fusie van C6-C7 .de vreselijke hoofdpijnen waren toen weg, echter oorsuizen, gebrek aan concentratie, geheugenproblemen en overgevoeligheid bleven.

  Sinds ik vinpocetine ontdekt heb kan ik niet meer zonder en ik combineer het nu met SAM-e een ACE-zinc complex.

  Oorsuizen volledig weg, goede concentratie en zelfs het gevoel aan mijn vingertoppen is terug 🙂 !!! en mijn geheugen is terug 80 tot 90% van wat het was ( gezien de situatie waar ik in zat is dit fantastisch) maw terug een en al levenslustige veertiger ondertussen 🙂

  Ik neem 3 x 5 mg(15mg) en heel soms 5 x 5 mg (3+2) na een zware dag .

  ps: ik weeg 103 Kg en ben 2.0 meter groot, de posologie is dus niet zo overdreven.

  Hopelijk kan het een aantal mensen helpen die in een soortgelijke situatie zitten

  Nevenwerking na al die jaren heb ik nog niet ondervonden (of ze zijn te subtiel om op te merken, en moesten er toch zijn dan neem ik ze er graag bij want ik heb mijn leven terug )

  Als ik stop met vinpocetine dan komen na een 5 tal dagen langzaam mijn oorsuizen (maar het begin enkel bij het rechtstaan) en concentratieproblemen terug, tevens heb ik dan behoorlijk meer slaap nodig en lijkt alles minder helder, doffer te worden.( Lijkt me dus niet echt een placebo effect te zijn...)

  Maar zoals ze zeggen in de U.S. your mileage may vary 🙂

  Carpe diem et noctem 🙂

  Vriendelijke groeten,
  G.D.

  1. Geachte G.D.

   Ik lijd al jaren aan tinnitus en hyperacusis, ik wil graag Vinpocetine proberen.
   Heb gezocht naar Vinpocetine 5 Mg maar kan deze niet vinden.
   Waar besteld u dit?.

 4. Heb al veel gehoord over vinpocetine maar is het alleen via internet te bestellen,of is het ook gewoon te koop.
  Ben zeer benieuwd,als het niet los te koop is is er dan een altenatief.

 5. Ik heb persoonlijk alleen maar positieve ervaringen met vinpocetine. Ik heb gelukkig geen last van tinnitus, maar ik merk dat vinpocetine echt helpt om alerter te zijn. Voor concentratiestoornissen lijkt het me in ieder geval een stuk gezonder en veiliger dan ritalin en aanverwante troep.

 6. Ik heb ontzettend last van tinnitis, waarschijnlijk door mijn Burn-Out. Het is in ieder geval daarna ontstaan. Nu lees ik over vapocetine en wil het wel proberen, maar ben iets huiverig voor de bijwerking hypotensie omdat mijn bloeddruk al aan de lage kant is. Kan iemand mij vertellen of het dan wel verstandig is om het te proberen en waar moet ik op letten. Ik zou toch ook wel dolgraag van de gepiep in mijn oren af willen.

 7. Bij mij werkt het heel goed voor betere zuurstofopname in de longen, en ben daarmee energieker en kan langer presteren.
  Ik gebruik 1x dag 10 mg (bij gewicht ca 68 kg, leeftijd 62) als ik dat nodig vind.
  Ook werkt het in combinatie met 3000 mg vit C per dag om ontstekingen te bestrijden, bijvoorbeeld kaakontsteking. Het lijkt erop of dat zuurstof, voeding en afweercellen door de verruiming van de haarvaten beter worden afgeleverd.
  Hetzelfde geldt ook voor de cognitieve functies. Ik ben helderder.
  Ook de bloeddruk wordt genormaliseerd, de bovendruk daalt naar een mooie 125 - 130 (bij 155 zonder Vinpocetine), het lijkt alsof de elasticiteit van het vaatstelsel weer groter is. Ik gebruik verder geen bloeddrukverlagers.
  De enige bijwerking die ik soms heb is dat de neus eerder dicht zit bij een allergische reactie op chloorwater bij het zwemmen, omdat de vaatjes in de neus kennelijk ook verwijden. Maar met een neusklemmetje tijdens het zwemmen heb ik er daarna geen last van.

 8. Ik heb onlangs Vinpo besteld voor mijn ouders (87 en 84 jaar) die hebben allebei Meniere en tinnitus. Helaas slikken ze ook nogal wat bloedverdunners, de huisarts kan er niks mee. Ik heb 't zelf ook gebruikt en na een halve dag merkte ik al een fijn helder gevoel omdat ik wel is last heb van stemmingen. Zal ik het proberen bij mijn ouders met een capsule van 5 mg per dag?. Er is veel info op internet, de een zegt dit de andere dat. Omdat het speciaal voor de hersenen is en alleen naar de plek gaat waar de "bron" zit van doorbloeding wil het toch met hen proberen. Wat is uw advies?

  Groet,
  William

  1. Mijn advies is om dit eerst even te overleggen met een medicus. Ik ken de medische historie van je ouders niet, en daarnaast ben ik geen arts.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share