Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 26 februari 2021

Het omscholen van je hersenen kunnen de oorsuizen stoppen

Een onderzoek uit Amerika geeft hoop aan ongeveer 10% van alle mensen die last hebben van oorsuizen. Er zijn een aantal nieuwe manieren ontdekt hoe tinnitus kan worden aangepakt. Nieuwe medicijnen, behandelen en zelf het omscholing van je hersenen staan op het programma van de medische wereld. In het “brain’s cortex” zijn er nieuwe delen ontdekt die te maken hebben met het piepende geluid genaamd tinnitus. Sommige oorzaken van oorsuizen konden tot korte tijd geleden niet worden terug gedraaid, echter dit is verleden tijd…. (1)

Gehoorverlies is normaal wanneer je ouder wordt(2). Echter wanneer je al kleine beschadigingen hebt, kan oorsuizen ontstaan. Tot op heden kunnen we met de huidige medische wetenschappen het beschadigde gehoororgaan niet herstellen. Beschadigingen aan het oor komt meestal door harde muziek, hard lawaai of zelfs medicijnen. In het oor zitten haarcellen die erg belangrijk zijn in het produceren van geluid. We hebben ongeveer 20.000 haarcellen die allemaal andere frequenties van geluid opvangen. Wanneer deze beschadigd zijn, worden deze niet meer hersteld door het lichaam. Wanneer bijvoorbeeld de haarcellen die verantwoordelijk zijn voor de hoge tonen beschadigd zijn, zijn hoge tonen blijvend niet meer te horen!

Neuronen
De laatste jaren is er naar voren gekomen dat het piepen van oorsuizen zich niet in het oor bevind, maar meer in de hersenen, in het gedeelte van het geluid verwerkt! Dit is herkend bij experimenten op ratten.

Normaal gesproken gesproken zou je denken dat de neuronen die hun zintuiglijke input hebben verloren geen prikkels meer zouden afgeven. Maar omdat ze jarenlang constant prikkels hebben afgegeven gebeurt dit toch automatisch. Dit blijkt waargenomen kunnen worden als de vervelende piep in de oren die we kennen.

Er zijn steeds meer ontwikkelingen om iets aan die neuronen te doen(3).

In plaats van geluid waar te nemen, krijg je fantoom symptomen!

Een onlangs ontwikkelde strategie is om de hersenen opnieuw te “leren” om het geluid waar te nemen. Neuronen die de zintuiglijke input verloren hebben, zouden hierdoor niet meer actief zijn! Onze hersenen zijn flexibel genoeg, en kunnen prima opnieuw alles aanleren! Als voorbeeld een geamputeerde vinger. De input van de hersenen naar die ene vinger, wordt automatisch doorverwezen naar de overige vingers. Dit kost echter wel tijd!

Deze strategie is al eerder geprobeerd, echter zonder grote successen. Met de huidige technologie kunnen we echter de delen van het brein en het oor zo bloot leggen, dat we meer inzicht hebben in de processen die voor geluid en mogelijke oorsuizen zorgen.

Medicijnen

Verder zijn er medicijnen in de maak, die de spontaan prikkelende neuronen kunnen stilleggen. De connectie tussen de synapsen worden dan beinvloed waardoor de fantoom symptomen zoals oorsuizen onder controle kunnen worden gehouden!

Lees meer: oorsuizen

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2010.00169.x
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/lio2.134
 3. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10162-016-0601-9

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb last van oorsuizen.
  Waar kan ik de strategie aanleren om mijn hersenen opnieuw te leren het geluid waar te nemen ?
  Dank bij voorbaat.

 2. Die medicijnen die in de maak zijn, waar u het over heeft. Hoe ver zijn de onderzoekers daarmee en wat is daar al over bekend?

 3. Heb je bij tinnitusklachten( gekregen door een hersenschudding) eerder kans op dementie?

  1. Daar is mij niets over bekend. Ook bij navraag ben ik niet echt verder gekomen.

 4. Beste,
  Ik heb al maanden last van hoofdpijn en pulserend oorsuizingen in linker oor,net alsof ik mijn bloed hoor stromen en hartslag.
  Bezoek aan neuroloog gaf spanningshoofdpijn als diagnose en door de spanning van mijn hals en nekspieren zou het oorsuizingen ontstaan.
  Ik doe aan cognitieve gedragstherapie en dry needling maar geen beterschap.
  Kan het zijn dat mijn hersenen het gesuis voor normaal zijn aanzien en kan ik iets meer doen
  Hoofdpijn is ook nog wel aanwezig
  Of moet ik gewoon wat meer geduld,hebben
  Ik slik ook een vit B preparaat....
  Dankjewel

 5. Is inmiddels al bekend of deze vorm van therapie op de markt is? Ik hoor het graag.

  Met vriendeijke groet,

  Evelien de Vries

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share