Supplementen

Laatste Update: 17 februari 2014

Voedingssupplementen zonder vervaldatum: gezond of niet?

supplementenWe hebben het hier regelmatig over gezonde voeding, voedingssupplementen en natuurlijk orthomoleculaire geneeskunde. Soms kunnen supplementen inderdaad een nuttige aanvulling op je dieet zijn. Echter, voedingssupplementen moet je altijd wel zien als een soort medicatie en meer is zeker niet beter!

Daarnaast worden voedingssupplementen worden als een ''voedingsproduct'' beschouwd. Dat wil zeggen dat ze aan een aantal hygiëne- en veiligheidsnormen moeten voldoen.  Echter, een vraag die ik regelmatig krijg is over de vervaldatum van voedingssupplementen.

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect met als doel tekorten aan te vullen.  Er zijn talloze supplementen op de markt, van multivitaminen tot kruidenpreparaten en de bekende visolie. Over hun werking en nut is er heel wat discussie vanwege de absorptie in het lichaam.

Ze mogen sinds een aantal jaren ook geen gezondheidsclaims meer maken die niet bewezen kunnen worden. Maar toch is het een groeiende markt en zijn bepaalde supplementen erg populair onder de consumenten. Vandaar dat ook supplementen aan een aantal strikte voorschriften worden blootgelegd zodat er geen sprake is van over-supplementatie.

In de praktijk zie je dat doordat op de verpakkingen aangegeven worden wat de maximaal aanbevolen dosis is. Ook moeten alle ingrediënten vermeld worden en de exacte hoeveelheden ervan. Maar vreemd genoeg is het binnen de Europese Unie niet verplicht om de vervaldatum te vermelden op een voedingssupplement.

Veel producenten vermelden toch een vervaldatum, maar deze is dan vaak in de vorm van een 'Best voor'-vermelding. Hierdoor is er bij consumenten vaak onduidelijkheid over hoe lang ze een supplement veilig kunnen bewaren en hoe lang het effectief zal werken.

Niet altijd ongezond na de vervaldatum

Dat dit op voedingssupplementen niet wettelijk vastgelegd is heeft veel te maken met het feit dat het eigenlijk erg onduidelijk is hoe lang deze bewaard kunnen worden. Eveneens veel supplementen uit gedroogde plantenextracten of synthetische stoffen bestaan kunnen ze, mits goed bewaard, vaak jaren goed blijven.

Als een vervaldatum vermeld wordt op een supplement dan bedoelt de fabrikant daar meestal mee dat de effectiviteit  niet meer gegarandeerd kan worden na de vervaldatum. Het kan best zijn dat het voedingssupplement nog wel werkzaam is, maar dit kan niet gegarandeerd worden. Er zijn zo goed als geen supplementen die gevaarlijk of ongezond worden als hun vervaldatum gepasseerd is, maar toch zul je hier altijd goed mee moeten oppassen.

Sommige stoffen in supplementen verliezen hun potentie trouwens redelijk snel. Vitamines bijvoorbeeld beginnen aan kwaliteit te verliezen vanaf de eerste dag dat ze in de winkelrekken liggen. Bij dit soort producten is het dan ook belangrijk op de vervaldatum te letten als je zeker wilt zijn dat ze nog actief zullen zijn.

Laat ons eens voor alle veelgebruikte supplementen kijken of en hoe snel ze vervallen:

Kruidensupplementen

Op kruiden gebaseerde supplementen verliezen langzaam hun potentie, de meeste blijven op z'n minst echter 3 jaar goed. Daarna gaat hun kwaliteit er beetje bij beetje op achteruit. Je kan dus een kruidensupplement van 4 jaar oud in principe veilig gebruiken maar de werking kan iets minder sterk zijn.

Vitamines en mineralen

Verliezen zoals gezegd redelijk snel hun effectiviteit maar je kan er (bij kwaliteitsproducten) zeker van zijn dat ze tot aan de door de fabrikant vermelde vervaldatum goed zullen werken. Daarna verliezen ze binnen één of twee jaar hun potentie.

Enzymen

Deze blijven gemiddeld goed tot één jaar na de door de fabrikant vermelde vervaldatum

Aminozuren

Verliezen hun potentie slechts langzaam, ook deze kan je gerust nog één of twee jaar gebruiken na de door de fabrikant vermelde vervaldatum.

Visolie

Deze zijn erg delicaat om te bewaren. Vaak moet je ze gekoeld bewaren of op z'n minst op een koele en donkere plaats. Hun vervaldatum is wel erg belangrijk, al enkele maanden na de vervaldatum mag je er zeker van zijn dat ze niet meer werken en dat ze bovendien echt 'rot' geworden zijn, niet gezond meer om ze te nemen dus.

Probiotica

Probiotica bevatten levende organismes en bacteriën en blijven daardoor ook niet zo lang goed. Ook deze moet je vaak gekoeld bewaren en eens de vervaldatum gepasseerd is gooi je ze best weg.

Tenslotte nog dit: als je je supplementen zo lang mogelijk goed wil houden dan volg je best goed de richtlijnen op de verpakking wat betreft de bewaring. Bewaar ze niet in de koelkast tenzij het zo aangegeven staat, bewaar ze in een luchtdichte verpakking en weg van licht, vocht en warmte.

Als je merkt dat de geur of kleur van een bepaald supplement anders geworden is dan is dat waarschijnlijk een teken dat het vervallen is en neem het dan absoluut niet meer!

Vragen of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,

  Ik heb nog ongeopend een doos bioncondil staan ook een voedingssupplement. Ze was tenminste houdbaar tot 12/2016.
  Kan ik deze alsnog nemen zonder risico?

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Hermans

  1. Waarschijnlijk kun je die nog gewoon innemen, maar ik zou het zekere voor het onzekere nemen en gewoon nieuwe kopen...

 2. Hallo, ik heb decalsia van dicolut met datum 06-2017 paar maanden oud dus, mag ik die nog innemen is een kruid?

 3. Ik heb een zak psylliumvezels gekocht en de houdbaarheid blijkt maar tot 1-3-2018, terwijl het om een kilo gaat. Dat ga ik natuurlijk niet op krijgen voor die datum. Hoe lang zijn deze houdbaar? Koel en donker bewaard?

  1. In ieder geval koel en donker bewaren. Voor de uiteindelijke houdbaarheid, denk ik dat je het beste even met de fabrikant/leverancier kunt bellen.

   Laat je me het weten?

 4. Mag het wettelijk op een voedingssupplement doos staan nov-20??Deze is in december 2017 gekocht. Dat kan dan natuurlijk alles zijn tussen 2000-2099

  1. Dit lijkt me niet correct, Eva. Wellicht een idee om even te bellen met de fabrikant, importeur?
   Ben erg benieuwd wat ze zeggen...

   1. Refereert aan november 2020 THT. Zo is okt-19 dus 2019...klopt wel. Dit zie je ook bij persoonlijke verzorgingsartikelen. Geen zorgen maken!

 5. Hallo,

  Ik heb al enkele maanden spirella chlorella staan ,
  Die is wel geopend geweest maar er staat 'n vervaldatum op 01/2019 ik weet niet of ik deze nog durf innemen

 6. Goedemiddag, hoe zit dit met foliumzuur? Potje was nog dicht en in de lade in badkamer bewaard. Uiterste datum was februari 2018. Kan ik deze nog gebruiken komende maand(en)?

  1. Dit is nog vrij recent. Aangezien er altijd een bepaalde marge aangehouden wordt door de fabrikant, lijkt me dit geen probleem. Als je 100% zeker wilt zijn, moet je het even aan je apotheker vragen. Potje uiteraard even meenemen!

 7. Hallo vandaag ging ik mijn kast opruimen en heb een nieuwe bruis tabletten supradine ondekt met de verval datum 2016. Kan ik dit alsnog gebruiken? Het was in een donkere plek.
  Bedankt.

  1. 2 jaar oud is wel heel veel, Rinia. Neem geen risico en koop gewoon nieuwe bruistabletten. De oude kun je inleveren bij de apotheek.

 8. Goedemiddag ik heb nog een fles levertraanolie staan met houdbaarheidsdatum 03-2018 en vitamine D parels met datum 10/2016. Kan ik deze beide nog veilig gebruiken de komende winter? Beiden zijn ongekoeld maar wel donker bewaard. Vast bedankt!

  1. Die uit 2016 zou ik me niet meer aan wagen, Mar. Die uit 2018 zou misschien kunnen, maar ga jij het risico nemen?
   Mijn advies: Nieuwe kopen en de oude inleveren bij de apotheek.

 9. Ik heb een pot magnesium citraat poeder staan van de gezondheidswinkel. Vervaldatum is 11-2017. Heeft altijd in een kastje gestaan (kamertemperatuur). Heb net een beetje in een glas water opgelost en lijkt nog prima... Toch nieuwe kopen? Of kan dit nog wel?

 10. Hoelang blijft probiotica (Acidophilus met Pectine) goed nadat het geopend is? Ik heb het namelijk in Augustus gekocht en een tijdje niet meer gebruikt. Nu zie ik geen houdbaarheidsdatum op de verpakking. Maar is er een bepaalde limiet met tijd na het openen? Of kan ik het na 6 maanden nog makkelijk innemen?

  1. Volgens mij moet dit nog kunnen Saskia.
   Maar als je helemaal zeker wilt zijn, moet je deze vraag even stellen aan je apotheker.

 11. Ik heb een zak vacuüm verpakte Premium Spirulina tabletten waarbij op de verpakking staat tot 26 juli 2016, en een grote pot met het zelfde spul in een glazen pot (altijd in een donker kastje gestaan. Zou het nog werken, beide?

  1. Dat is al bijna 3 jaar over datum. Of het nog werkzaam is, kan ik je natuurlijk niet zeggen.
   Maar aan de andere kant: Als het vacuüm verpakt is, waarom niet?

   Iemand van de lezers die hier meer over kan zeggen?

   1. Ik heb zelfs meerdere vacuum verpakte zakken spirulinatabletten. Deze zijn al minstens 10 jaar oud maar ik merk absoluut geen verschil met nieuwe. Het is een alg en zolang er geem lucht bij is gekomen zie ik niet in hoe er verschil kan optreden tussen een tablet die net geperst is en die al 10 jaar vacuum verpakt is. Het kan aan mij liggen hoor, maar ik denk dat een alg droog toch al in een soort slaapmodus is en daarom denk ik dat er geen verschil is.

 12. Ik werk bij een klein, niet nader te benoemen bedrijf dat voedingssupplementen produceert. Ondanks dat ze alle nodige papierwerk hebben, en de notificatienummers trots op de verpakking zetten, verwerkten ze vroeger gewoon vervallen grondstoffen, en zelfs nu geven ze een houdbaarheidsdatum van 5 jaar na de productiedatum, zelfs al zitten er grondstoffen in die véél vroeger vervallen.
  Let dus zéér goed op dat je je supplementen enkel bij een reputabel bedrijf koopt...

 13. Beste, ik heb nog een pot magnesium citraat staan met 180 tabletten, met vervaldatum 10/2019 kan ik deze nog volledig veilig uitnemen? Of beter wegdoen?Alvast bedankt

  1. Je kunt ze nog prima innemen, maar de kwaliteit van het magnesium is optimaal tot de houdbaarheidsdatum. Daarna vermindert de kwaliteit vrij snel. Dus innemen is prima, maar of het nog effectief is, is de grote vraag.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share