schimmelinfectie supplementen

Laatste Update: 18 maart 2022

Kefir tegen lactose intolerantie en schimmelinfectie

kefirIk kreeg onlangs een vraag gestuurd over probiotica en een lactose intolerantie. Want dan is het natuurlijk lastiger om zuivelproducten te nemen. Ik heb onderzoek gedaan en een hele goede alternatieve oplossing van normale yoghurt is kefir. Kefir betekent letterlijk ‘’goed voelen’’ en dat is natuurlijk geen toeval.

Volgens onderzoek kan het zelfs de lactose intolerantie minder ernstig maken(1).

Zelf drink ik ook kefir ter afwisseling van normale yoghurt en over de smaak valt wel te twisten, maar één ding is duidelijk. Het is extreem goed voor je en past zeker in de top 5 van natuurlijke remedies tegen schimmelinfectie.

Wat is probiotica?

Probiotica zorgt ervoor dat je darmflora de juiste en goede bacteriën krijgt zodat de spijsvertering goed verloopt(2). Denk aan het absorberen van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Daarbij begint een schimmelinfectie vaak in de darmen en daarom is het van groot belang dat juist daar voldoende ‘’goede’’ bacteriën aanwezig zijn. Nu zijn er meerdere opties om ervoor te zorgen dat je voldoende probiotica binnenkrijgt, maar kefir is één van de sterkste aanwezig en kan ook genomen worden bij een lactose intolerantie.

Lactose intolerantie

Mensen met een lactose intolerantie kunnen niet goed tegen zuivelproducten omdat de lactose niet goed verteert wordt en is de primaire suiker in melk. Het probleem is de kleine darm niet voldoende van het enzym lactase fabriceert waardoor lactose niet goed verteerd wordt en er problemen ontstaan(3). Symptomen zijn vaak misselijkheid, opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid tot zelfs diarree.

Acidophilus en kefir

Acidophilus is noodzakelijk voor een gezonde darmflora en tegen een schimmelinfectie. Daarbij is acidophilus niet lactose en zul je ook moeten nemen bij een intolerantie. Het is een soort bacterie en kan zelfs helpen om lactose-intolerantie te verbeteren. Bij een lactose intolerantie kun je alleen zuivelproducten nemen gemaakt met ‘’Lactobacillus acidophilus’’.

Helaas zijn er niet veel zuivelproducten gemaakt op deze manier --- yoghurt, bevroren yoghurt, yoghurt op basis van kaas en gefermenteerde producten zoals kefir  behoren tot de weinige en heb je absoluut nodig om een candida overgroei tegen te gaan en natuurlijke een ‘’normale’’ schimmelinfectie.

Hoe kan kefir helpen

Kefir is één van de beste opties voor mensen met een lactose intolerantie. Uit een recent onderzoek is gebrleken dat kefir zelfs de lactose intolerantie tegen kan gaan en de spijsvertering kan bevorderen. Dit komt omdat kefir de verterings van lactose bevorderd zodat er minder snel problemen ontstaan. Dit effect wordt versterkt door de levende culturen aanwezig in kefir en andere yoghurt soorten en daarbij is er erg weinig lactose aanwezig.

Voordelen van kefir:
Kortom, kefir smaakt wellicht een beetje zuur, maar bevat zoveel gezondheidsvoordelen dat je tenminste 1 glas per dag moet drinken. Daarbij kunnen mensen met een lactose intolerantie ook genieten van kefir en kan zelfs helpen bij de spijsvertering! Let wel op dat je niet kefir neemt met toevoegde suikers of een lekker smaakje. Je moet de natuurlijke verse variant hebben. Zelf neem ik altijd kefir van het merk ''Müller'' en koop ik over de grens in Duitsland. Eventueel kun je de betere en verse kefir krijgen bij een natuurwinkel.

Of maak kefir zelf door de volgende video te bekijken:

[pullquote]Ik ga zo naar de winkel om nog wat extra kefir in te slaan![/pullquote]

Update!

Onlangs kreeg ik een aantal vragen waar je kefir kunt kopen. Het is inderdaad zo dat kefir niet overal te koop is. De kans is groot dat je dit product niet in de lokale supermarkt aantreft. Er zijn manieren om dit online te kopen maar voor sommige is dit omslachtig.

Bij de natuurwinkel is het eigenlijk altijd te koop. Elke dag richting de natuurwinkel lopen/fietsen is niet te doen. Koop een aantal pakken in 1 keer is een goede oplossing!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822303002074
 2. https://academic.oup.com/ajhp/article-abstract/67/6/449/5130018?login=false
 3. https://www.aafp.org/afp/2002/0501/p1845.html?ref=Guzels.TV

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik maak het zelf en de kefir heb ik van marktplaats.
  Het groeit als kool ik heb al heel wat weg gegooid en heb in de vriezer 2 porties voor het geval mijn kefir overlijd.
  Dus mijn advies is maak het zelf en krijg het gratis of voor heel weinig op marktplaats.
  (maar het is geen medicijn jammer genoeg heeft mijn vrouw nog regelmatig last van candida infecties)

  1. Hallo Ursulla,

   Dit is nieuw voor mij. Kun je mij een referentie sturen waar je dat gelezen hebt?
   De enige reden die ik kan verzinnen om géén rauwe melk te gebruiken is de beperkte houdbaarheid en het belang van schoon werken.

   Ik hoor graag van je!
   Jack

 2. Hallo Jack,
  Ik ben net twee weken met kefir bezig. Zowel melk- als waterkefir.Ik neem en paar mokken per dag.
  vanaf het begin heb ik last van mijn keel/slokdarm, branderig gevoel in de maag, vermoeidheid.
  Is dat een normale reaktie, gaat dat weer over of kan ik beter stoppen met kefir
  Aidy

  1. Dag Aidy,

   Zelf drink ik regelmatig kefir echter heb ik er nooit last van gehad.
   Wanneer je deze klachten hebt, en je hebt het idee dat het zeker door de kefir komt, zou ik hier zeker mee stoppen.

   Groetjes,

   Jack

  1. Beste Jenny,

   Beide kefirs worden gebruikt bij het bestrijden van een schimmelinfectie. Het verschil is dat de melkkefir veel meer probiotische bacteriën bevat dan waterkefir. Mensen hebben betere ervaring met melkkefir dan waterkefir wat betreft het bestrijden van candida.

   Succes!
   Jack.

 3. Beste,
  Heb kefir besteld bij biowinkel. Zij hebben mij het merk Andechser Natur meegegeven. Voor alle zekerheid want ik ben lactoseintolerant mag ik deze kefir drinken ?

  Groetjes
  Jeannine

  1. Volgens mijn informatie is deze kefir inderdaad lactose vrij. Dus dan kun jij deze, zonder problemen, prima drinken.

   Groetjes en een fijn weekend!

 4. Beste,
  Heb toch terug meer last gekregen van opborrelingen in de buik en meer diarree. Ben dus toch gestopt met kefir.
  Ik kan geen enkel zuivelproduct gebruiken wegens lactoseintolerantie. Kan ik eventueel een probiotica gebruiken om mijn darmen in orde te krijgen en welke. Heb wel verschillende malen longontstekingen gehad maar let nu meer op mijn voeding door veel knoflook te eten, niet te veel suiker en veel water te drinken. Denk ook dat ik een allergie heb gekregen voor zalm en sardientjes.

  Jeannine

  1. Hallo,
   Ik ben ook lactoseintolerant. Ik ga binnenkort kefir proberen omdat ik meerdere problemen krijg met mijn maag en darmen. Wat ik nu gebruik is Actimel of yakult, dit is op aanraden van een voedingsdeskundige. Eenmaal per maand neem ik een kuur.

 5. Ik snap het niet... de kefir zelf is lactose vrij maar dan gemaakt met melk... melk heeft wel lactose... dus hoe is dit dan een lactose vrij optie?

 6. Als je de kefirkorrels twee dagen laat fermiteren is de lactose in de melk geheel 'opgegeten' en geschikt voor intolerantie. Je maag en darmen langzaam laten wennen ( kleinere porties) als je hier gevoelig voor bent.

 7. Beste Teun ik heb veel last van rosacea en slik nu antibiotica . Ik wil graag met mijn voedsel een boost kunnen geven. Ook last van mijn darmen flatulentie. De roodheid huid is pijnlijk.. kun je mij advies geven wat ik t beste kan doen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share