Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 29 oktober 2017

Vitamine B6: té veel of té weinig?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vitamine B6: té veel of té weinig?

vitamine b6Vitamines zijn onmisbaar voor ons lichaam. Dat weten we allemaal. Sommige worden door het lichaam zelf aangemaakt, maar voor de meeste vitamines is het lichaam afhankelijk van de voedingsstoffen die in ons eten zitten. Met andere woorden: Als je niet gezond en gevarieerd eet, dan zal er op een bepaald moment een vitaminetekort gaan ontstaan.

Je lichaam heeft dan geen reserve in de kast liggen, dus zal je lichaam gaan haperen. Dit merk je dan in de vorm van kleine kwaaltjes die snel zullen escaleren als je niet tijdig actie onderneemt.

Iedereen is zich hier heel erg van bewust, dus voor de zekerheid nemen we dan maar een vitamine supplement. “Baat het niet, dan schaadt het niet” denken we dan. Maar deze gedachte is inmiddels achterhaald. Sommige vitamines kunnen in een hoge dosering wel degelijk een probleem opleveren.

Zo is recent bekend geworden dat een té hoge dosis vitamine B6 ernstige gezondheidsklachten kan opleveren (onderzoek Consumentenbond). Een overdosering door gezond eten is bijna onmogelijk. Het probleem zit in de voedingssupplementen, waarin soms extreem hoge doseringen worden gemeten.

Onlangs kwam dit onderzoek in het nieuws(1), en dat was niet voor niks. De gemeten hoeveelheden waren soms gigantisch waarbij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid extreem overschreden werden, vaak zonder een vermelding op de verpakking.

Gevaarlijk? Jazeker. Bij een te hoge dosering is het niet de vraag of er wat gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren.

Maar eerst even een lesje biologie over de vitamine B6.

Vitamine B6

We kennen in totaal 13 verschillende vitamines, allemaal stuk voor stuk aangeduid met een letter. Sommige zijn in vet oplosbaar, sommige zijn oplosbaar in water. De vitamines die in vet oplosbaar zijn, komen over het algemeen voor in de vetten die we eten. Je lichaam is in staat om deze op te slaan voor eventueel later gebruik.

De water-oplosbare vitamines komen uit het vocht wat we eten en drinken. Je lichaam is niet in staat om deze op te slaan. Als bepaalde vitamines dan niet gebruikt worden, zullen ze worden afgevoerd via de natuurlijke weg.

Vroeger dachten de onderzoekers dat er één vitamine B was. Maar het bleek later dat er binnen deze groep verschillende vitamines zitten, ieder met hun eigen werking. Deze werden dus genummerd binnen de B-groep. Later bleek dat sommige vitamines uit deze groep helemaal geen vitamines zijn, dus werden ze verwijdert uit de lijst. Het is om die reden dat er bijvoorbeeld geen B7 bestaat, terwijl we allemaal B6 en B8 kennen.

Er is overigens wel één grote overeenkomst tussen alle B-vitamines: Ze hebben allemaal een functie in de stofwisseling.

De Vitaminegroep B6 werd in 1934 ‘ontdekt’ door een bioloog uit Hongarije. Hij ontdekte dat er drie stoffen bestaan, die allemaal stuk voor stuk de werking en functionaliteit van vitamine B6 bezitten: Pyridoxine, Pyridoxal en Pyridoxamine. Het gaat te ver om deze alle drie te behandelen, dus gaan we deze hele groep gewoon Pyridoxine noemen. Dit is ook de algemene benaming voor vitamine B6.

Vitamine B6 wordt door het lichaam gebruikt als een zogenaamd co-enzym. Dit is het hulpje voor een enzym. Zonder het co-enzym kan het enzym zijn werk niet uitvoeren om bepaalde processen in het lichaam in gang te zetten. Er zijn in totaal ruim 100 enzymen die afhankelijk zijn van het co-enzym B6.

Laten we even kort op een rijtje zetten welke lichaamsprocessen afhankelijk zijn van Vitamine B6:

Koolhydraten

Bij het omzetten van koolhydraten naar energie en warmte, is vitamine B6 heel belangrijk. Niet onontbeerlijk, maar zonder B6 zal dit minder efficiënt gebeuren.

Aminozuren

B6 speelt een hele belangrijke rol in de omzetting van aminozuren, zowel de opbouw als de afbraak hiervan.

Hormonen

Vitamine B6 regelt ook de werking van onder andere de hormonen Oestrogeen en Testosteron.

Immuunsysteem

Voor het efficiënt functioneren van het immuunsysteem, is vitamine B6 onontbeerlijk.

Hersenweefsel

Voor een zwangere vrouw is vitamine B6 heel belangrijk voor de opbouw van het hersenweefsel van het ongeboren kind. Ook na de geboorte is vitamine B6 nog steeds nodig, aangezien de opbouw van hersenweefsel tot het eerste levensjaar gewoon doorgaat.

Zenuwstelsel

Vitamine B6 speelt een hele belangrijke rol in het aanmaken van neurotransmitters. Deze zorgen voor de communicatie tussen de hersenen verschillende zenuwcellen die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van prikkels die met pijn te maken hebben, en voor het aansturen van de spieren. Dit is ook één van de eerste functies die gaat haperen op het moment dat er een overdosis aan vitamine B6 in het lichaam aanwezig is.

Té weinig vitamine B6

Tekort aan deze vitamine komt in Nederland heel zelden voor. Maar als het voorkomt, dan zal zich dit allereerst uitten in bloedarmoede; waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen. Dit voel je door een algeheel gevoel van zwakte en moeheid. Ook de witte bloedcellen zijn dan in de minderheid, waardoor er een verminderde weerstand kan optreden.

Dit kan weer aanleiding zijn voor andere aandoeningen en kwalen. Een tekort kan ook gevolgen hebben voor het zenuwstelsel en kan bij kleine kinderen zelfs leiden tot stuiptrekkingen.

Té veel vitamine B6

Door de overheid is er een maximaal aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid Vitamine B6 vastgesteld van 1,5 milligram per dag. Hierin zit een hele forse marge, want de gevaarlijke grens ligt bij 25 milligram per dag, voor een langere tijd. Met normale voeding ga je dit nooit halen, want dit staat gelijk aan bijvoorbeeld 65 bananen of 10 kilo aardappelen. En mocht je dat wel op kunnen eten, dan heb je wel grotere problemen dan een overschot aan vitamine B6….

Bij een langdurig overschot aan vitamine B6, heeft dit met name effect op het zenuwstelsel. Je gaat dit voelen aan je handen en voeten die bijvoorbeeld gaan tintelen. Op de langere termijn kan dit hele ernstige vormen aannemen. Ook vindt er een verstoring plaats in andere lichaamsprocessen, maar deze treden pas later op, of er zijn (nog) geen duidelijk merkbare symptomen.

De supplementen-cultuur

Voedingssupplementen bestaan al heel erg lang. De ouderen onder ons kennen allemaal nog wel de ‘Davitamon 10’, die grote rode pillen die in de winterperiode op tafel stonden. De markt voor supplementen is sindsdien alleen maar groter geworden. Niet alleen werd de vraag steeds groter, maar ook werd het assortiment steeds uitgebreider.

De marketing was natuurlijk eenvoudig: Eet je niet gezond en gevarieerd? Neem dan maar een pilletje, dan kom je in ieder geval niets te kort.

Het principe is leuk, maar het geeft ons natuurlijk wel een vals gevoel van veiligheid. Zou je dus iedere dag fastfood kunnen eten en, in combinatie met supplementen, niets te kort komen?

Nee, dat is beslist niet waar. Vitaminesupplementen kun je alleen gebruiken als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Nooit ‘in plaats van’. Voedingssupplementen zijn handig om (tijdelijk) een vitaminetekort aan te vullen.

Té veel vitamine B6 in supplementen

b6 oppassen

Maar uiteindelijk was wel het gevolg dat iedereen meerdere potjes in de kast had staan, voor allerlei kwaaltjes en/of aanvullingen. Maar in de meeste tabletten zitten ook aanvullende vitaminen, die overigens wel op het etiket staan. Daardoor kan het voorkomen dat je uit 4 verschillende tabletten steeds weer vitamine B6 haalt.

Als je dan ook nog eens bedenkt dat uit een meting gebleken is dat er in bepaalde supplementen véél te veel B6 aanwezig is, dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat je al snel boven de veilige grens van 25 milligram uitkomt.

Dit gebeurt meer dan je denkt, eenvoudigweg omdat je dit niet gaat optellen. Je gaat er van uit dat alle fabrikanten zich aan de maximum hoeveelheden houden. Aan de andere kant moet je zelf ook alert zijn op de totale hoeveelheid vitamine B6, door de waardes van alle supplementen even op te tellen.

Als je dit niet doet, kan dit onbedoelde, maar zeer serieuze, gevolgen hebben. Om dit te illustreren een voorbeeld, overgenomen uit het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde:

…..Omdat het om een puur sensorische polyneuropathie ging, werd aanvullend, behalve parameters van de schildklierfunctie, paraproteïne, vitamine B1 en B12 ook het vitamine B6 in het bloed bepaald. De laatste waarde bleek verhoogd: >500 nmol/l. Bij navraag bleek de echtgenote van patiënt een jaar geleden overleden te zijn. Sindsdien at hij minder gezond en was hij op advies van een vriend begonnen met het slikken van Multi vitaminepreparaten, waardoor hij meer dan 40 mg pyridoxine (vitamine B6) per dag innam. Een paar maanden na het stoppen met de Multi vitaminepreparaten verdwenen de pijnlijke tintelingen. Het gevoel aan de enkels was weer normaal……

Tot slot…

Als jij meerder voedingssupplementen slikt, is het zaak om dit eens kritisch na te kijken. Tel de totale hoeveelheden van een bepaalde soort eens op, en vergelijk dit met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zodra je hier over twijfelt, overleg dan met je huisarts. Ook is het verstandig om de waardes te checken via internet, omdat na onderzoek gebleken is dat er vaak meer B6 in het pilletje zit, dan op het etiket staat aangegeven.[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2014/veel-te-hoge-doses-b6-in-vitaminepillen/

Aanvulling:

http://www.ntvg.nl/system/files/publications/2005125410001a.pdf[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo jack ,
  heel hartelijke dank voor je adviezen, recepten, je duidelijke uitleg over vitamine B6
  kort gezegd ik ben blij met je organisatie Optimale Gezondheid

 2. Hallo Jack. Sinds 2009 heb ik een traag werkende schildkier en slik daarvoor Thyrax.
  In juli 2014 werd er door de endocrinoloog een B12 tekort geconstateerd. Vanaf die tijd krijg ik om de 2 maanden een injectie toegediend.
  Sinds maart 2015 heb ik tintelingen en pijn in mijn benen/voeten/armen en handen en sinds een paar weken door mijn hele lichaam.
  Vanaf mei 2015 ben ik overgegaan naar B12 tabletten op advies van de huisarts.
  Mijn B6 waarde was in april 2015 213 mmol/l en in juli 257 mmol/l. De B12 heeft nu een waarde van 551.
  De huisarts weet niet hoe ik de B6 omlaag kan krijgen.

  In juli 2014 was de B12 waarde 141 en ik had voordat dit geprikt werd al 1,5 maand B12 tabletten geslikt. Is het verstandig om de B12 boven de 1000 te krijgen dmv meer injecties in korte tijd te nemen?
  Hoe krijg ik de B6 omlaag?

  Op 9 september 2015 heb ik een afspraak bij de endocrinoloog. De neuroloog geeft aan ik waarschijnlijk en dunne vezel neuropathie heb en krijg deze maand onderzoeken.
  Het zou door het pieken van de schildklier waardes kunnen komen.
  Omdat ik er zoveel last van hebt (branderig gevoel in armen en benen, pijn scheuten) en het nog even duurt voordat ik op gesprek kan komen bij de neuroloog en endocrinoloog , zou ik graag u om advies vragen.
  Alvast hartelijk dank.

  Met vriendelijk groet,

  Ingrid Derksen

  1. Hallo,

   Ik wou even vermelden dat ik ook een te hoge vit b6 had in mijn bloed, en dat je er vanaf kan komen door hoge
   Doseringen van vitamine B3 in te nemen ( niacine) . Je krijgt dan wel "flushes" dwz roodheid en jeuk van de huid maar dat
   Is juist gunstig omdat je bloedvaten open gaan staan. En de flushes zijn tijdelijk. Je gaat je dan mentaal ook beter voelen.
   Lees info hierover op het internet. Succes

 3. Een groot deel van de patiënten met verhoogde vitamine B6 waarden in hun bloed is onvoldoende in staat om vitamine B6 te activeren en om te zetten in een andere stof (pyridoxaal-5-fosfaat) die noodzakelijk is voor de stofwisseling. Dit verklaart soms ook waarom in het bloed een verhoging van het vitamine B6 wordt vastgesteld, zelfs zonder dat het wordt ingenomen. Dit kan behandelaars op het verkeerde spoor zetten.

 4. Ik heb Polyneuropathie die gelinkt wordt aan te hoog vitamine B6 gehalte (200) dankzij supplementen multivitamines en energie drankjes. Mijn vraag is, als ik hiermee stop hoe lang het duurt voordat alles weer op normaal peil is en de klachten hopelijk afnemen? Die 200 staat trouwens op de uitslag van de vitamine test die is gedaan op aanraden van de neuroloog.. Adviezen welkom! Marcel

  1. Hier is geen vuistregel voor, Marcel. Dat verschilt van persoon tot persoon. En is ook afhankelijk van heel veel andere (gezondheid)factoren.

 5. mijn vrouw ik slikte in de winter maanden supradin wij dachten zo veilig de winter door te komen, maar dat en ging heel anders uit
  mijn vrouw kreeg een soort van klap voet dat gevolg daar van was zij regel matig kwam te vallen zij ging met deze klachten naar de dokter die stuurde haar gelijk door naar de neuroloog heeft haar onder en bloed af genomen deze arts belde later op de dag en vroeg of wij supplement slikte hij zij direct te stoppen.hij zei dat zij polyneuropati te hebben dat is dat de zenuwstelsel af sterft, en dat is niet te genezen nu heeft zij aan beide benen beugels die moeten zorgen dat voeten worden geholpen met lopen.Dat ging goed maar het ging op de duur toch weer slechter nu heeft zij een rollator en dat is wel een uitkomst .
  maar beter worden doet zij nooit alleen maar slechter.

 6. Hallo

  Ik heb een vandaag één supplement gepakt en hier zit te veel vitamine B6 in, is dit na één keer al schadelijk? Het product is wel nog gewoon te koop in meerdere winkels?

  Mee vriendelijke groet,
  Angéla

  1. Na één keer is dit niet schadelijk. Alleen op de langere termijn, als je steeds weer dezelfde dosis neemt, kan dit problemen veroorzaken.

 7. Ik heb in maart 2017 een maagverkleining (sleeve) gekregen en sindsdien moet ik vitamine tabletten nemen. Ik gebruik fit for me speciaal voor mensen met een sleeve. Nu was mijn B6 voor de maagverkleining 65 nmol/L in februari dit jaar bloed laten prikken en toej was deze 200 nmol/L dit is het dubbele van wat eigenlijk de hoogste waarde mag zijn. De verpleegkundige gaf wel aan dat het verhoogd was maar volgens haar was dit niet zo erg. Vorige week bij de neuroloog geweest voor andere klachten en deze gaf aan dat dit toch te hoog was en dat ik beter andere vitanime kon nemen zonder B6. Welke kan ik nu dan het beste nemen?

  1. Wat mij bevreemd is het feit dat de neuroloog daar geen advies over heeft gegeven? Kun je aanvullende info hierover geven?

 8. ik gebruik sinds kort MOOD van Swiss met oa vitamine b 6 dagdosering 8,2 mg.
  Ik lees diverse aanwijzingen voor veilig gebruik per dag vanaf 1,2 mg als bovengrens tot 25 mg per dsg als bovengrens.

  wat is nu de juiste veilige dagdosering van vitamine B6?

 9. Ook ik heb hoog b6 gehalte, neuropathie klachten. Onderzoeken gedaan bij neuroloog.
  Ik heb. behalve mijn voeten en benen ook zo,n last van overprikkeling in mijn hoofd, is dit herkenbaar?
  Ik kan heel wel of meer hebben om die prikkels.

 10. Ik ben momenteel aan het afbouwen met seroxat vloeibaar en zit op 2 ml (4mg), (gebruikte al jaren 10 ml en meerdere pogingen gedaan af te bouwen)
  zou ik daarnaast 5htp kunnen opbouwen.. Begin slecht te slapen, heb huilbuien en el schokken in mn hoofd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share