Voedingsadvies

Laatste Update: 30 november 2016

Voordelen voor de gezondheid van citroen

De voordelen voor de gezondheid van de gewone citroen zijn al eeuwen bekend. Enkele honderden jaren geleden kreeg de bemanning van grote scheepvaartmaatschappijen citroen mee voor de behandeling van en het voorkomen van scheurbuik.

Hoewel scheurbuik vandaag de dag nog zelden voorkomt, juist vanwege de ruime hoeveelheid vitamine C in onze dagelijkse voeding, hebben citroenen ook nog veel andere voordelen voor de gezondheid die we misschien niet zo goed kennen.

Het versterkt ons immuunsysteem

Ascorbinezuur, vaak aangeduid als vitamine C, is een essentiële vitamine die in water oplosbaar is. De citroen is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C is onder andere noodzakelijk om collageen te vormen in de spieren, kraakbeen en onze botten.

immuunsysteemHoewel vitamine C tegenwoordig ‘standaard’ is voor mensen die gezond willen leven is het belang van vitamine C voor onze gezondheid past echt bekend geworden in 1954. Dit was als gevolg van onderzoek dat werd uitgevoerd door dokter Linus Pauling. Pauling won de Nobelprijs voor scheikunde in 1954 en de Nobelprijs voor de Vrede in 1962. De theorie van Pauling veronderstelde dat vitamine C de frequentie en ernst van een ‘normale’ verkoudheid kan verminderen.

Hoewel we tegenwoordig ook aannemen dat vitamine C kan helpen bij een verkoudheid waren de klinische studies niet compleet ondersteunend voor Pauling's bevindingen.

Vitamine C heeft ook antioxiderende eigenschappen, dit is belangrijk voor de versterking van ons immuunsysteem. Er zijn onderzoekers die van mening zijn dat antioxidanten de beschadiging van cellen door vrije radicalen kan helpen voorkomen.

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen waarvan wordt verondersteld dat het de kans dat we last krijgen van bepaalde ziekten kan verhogen. Vitamine C helpt ook bij de verbeterde opname van ijzer in ons lichaam. Hoewel dit gunstig is voor de meeste mensen moeten mensen die de hoeveelheid ijzer die ze binnenkrijgen moeten beperken eerst een arts raadplegen voordat ze beginnen met het innemen van vitamine C supplementen of het eten van extra veel citroenen.

Het helpt tegen nierstenen

Het citroenzuur in citroen geeft deze vrucht zijn kenmerkende, scherpe smaak. Dit citroenzuur is niet alleen geschikt voor de garnering van vis, maar het citroenzuur in citroenen kan de hoeveelheid calcium in de urine verlagen. In theorie zou een verlaagde hoeveelheid calcium in de urine tot minder nierstenen moeten leiden. Er zijn echter geen klinische onderzoeken die deze theorie volledig ondersteunen. Wat we echter wel zeker weten over citroenzuur is dat het de productie van maagsappen en de spijsvertering bevordert.

Het werkt als een diureticum

Wanneer citroen wordt toegevoegd aan gewoon water dan werkt het als een effectief en natuurlijk diureticum. Dit kan verlichting bieden voor vrouwen tijdens de menstruatie als ze gevoelig zijn voor het vasthouden van vocht. Het sap van de citroen moet worden toegevoegd aan warm of koud water en zou niet direct moeten worden gedronken aangezien de zuurgraad wel eens voor maagproblemen zou kunnen zorgen.

Citroen en water zijn natuurlijk nooit een vervanging voor een voorgeschreven diureticum, tenzij dat dit het advies van de arts is.

Zit vol met vitaminen en mineralen

Naast vitamine C zijn citroenen een rijke bron van andere vitaminen en mineralen. De citroen is een goede bron van mineralen, kalium en calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden. Kalium zorgt voor de juiste hoeveelheden lichaamsvocht en onderhoudt een goede, gezonde bloeddruk.

Zowel kalium en calcium zijn in water oplosbaar, dit betekent dat het lichaam ze niet op kan slaan en later kan gebruiken. Hierdoor is het dus belangrijk om regelmatig voldoende hoeveelheden hiervan binnen te krijgen. Het sap van de citroen bevat ook een aantal B-vitaminen, deze zijn van belang bij het voorkomen van veel verschillende gezondheidsproblemen.

Het werkt als een astringent

Astringent betekent dat het een stof is die lichaamsweefsels helpt samentrekken na inname of plaatselijke toepassing. Citroenen bevatten stoffen waardoor ze goed werken voor samentrekkende doeleinden. In Italië bijvoorbeeld worden wordt citroen gebruikt voor de behandeling van aandoeningen met inflammatoire verschijnselen, zoals gingivitis, stomatitis en de ontsteking van de tong. Een astringent zoals citroen kan ook worden gebruikt op de huid om zwelling te verminderen en irritatie te verlichten.

Zoals je kunt zien is citroen niet alleen lekker fris voor over de vis, salade, of in een glaasje cola of water, het is ook veel gezonder dan de meeste mensen zich realiseren.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Robert Jan, wat is een gezonde hoeveelheid citroen per dag? Ik knijp in de ochtend een halve citroen uit in een glas water. Blijft de helft over. Kan ik deze rond 15 uur ook op dezelfde manier gebruiken of is dat teveel voor één dag?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin8
Share