Voedingsadvies

Laatste Update: 15 november 2016

35 eenvoudige manieren om minder calorieën te eten

minder calorieën etenUit de meest recente cijfers blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking last heeft van overgewicht. Als we meer calorieën eten en drinken dan we verbruiken, slaat ons lichaam de overtollige calorieën op als lichaamsvet. Als dit zo doorgaat krijg je na verloop van tijd overgewicht of obesitas. Overgewicht of obesitas kan het risico op diabetes Type 2, hartziekten, een beroerte en bepaalde kankers vergroten.

Veel volwassenen in Nederland moeten gewicht verliezen en een manier om dat te doen is door minder calorieën te eten en te drinken. De combinatie van deze veranderingen, samen met een verhoogde fysieke activiteit, is de beste manier om een gezonder gewicht te krijgen.

In dit artikel kun je lezen wat calorieën zijn, hoeveel je zou moeten eten en hoe je met kleine aanpassingen de inname van calorieën kunt verminderen.

Inzicht krijgen in calorieën

Calorieën zijn een maat om de hoeveelheid energie in voedsel aan te geven. Weten hoeveel calorieën er in ons voedsel zit, kan ons helpen om de energie die we in ons lichaam opslaan weer in evenwicht te brengen door meer te gaan bewegen. Dat is de sleutel tot een gezond gewicht.

Wij meten de hoeveelheid energie in voedsel in calorieën, net zoals we het gewicht van voedsel in kilogrammen meten. Als je probeert om gewicht te verliezen, is het een goed idee om minder te eten en meer te bewegen. Minder eten is belangrijk als je probeert om gewicht te verliezen, zelfs als je een evenwichtige voeding eet. Je kunt controleren of je een gezond gewicht hebt door je BMI te controleren.

Calorieën en energiebalans

Wanneer we eten en drinken, pompen we energie (calorieën) in ons lichaam. Onze lichamen gebruiken vervolgens die energie en hoe meer we fysiek actief zijn, hoe meer energie (calorieën) we gebruiken.

Om een stabiel gewicht te behouden, moet de energie die wij in ons lichaam pompen gelijkstaan aan de energie die we door normale lichaamsfuncties en lichamelijke activiteit gebruiken. Als er een aantal dagen zijn waarop we meer energie in ons lichaam pompen dan we gebruiken, dan moeten er ook dagen zijn waarop we het tegenovergestelde doen, zodat de totale energie die wordt gebruikt in evenwicht blijft.

Gewichtstoename doet zich voor wanneer we regelmatig meer energie in ons lichaam stoppen dan dat we gebruiken. Die overtollige energie wordt dan door het lichaam opgeslagen als vet. Uit onderzoek blijkt dat de meeste volwassenen meer eten en drinken dan ze nodig hebben en denken dat ze meer fysiek actief zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Het controleren van calorieën in voedsel

De meesten van ons eten en drinken meer dan we nodig hebben en we denken vaak dat we zijn actiever zijn dan we in werkelijkheid zijn.

Er wordt geschat dat de gemiddelde volwassene 200-300 calorieën meer consumeert dan hij/zij dagelijks nodig heeft. Dit klinkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd zal het een significante gewichtstoename veroorzaken.

Voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan vet of suiker kunnen veel calorieën bevatten en het regelmatig eten of drinken van deze voedingsmiddelen of het eten van dit voedsel in grote hoeveelheden kan het gemakkelijk maken om meer calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt.

Als je overgewicht of obesitas hebt, denk dan eens na over waar je extra calorieën vandaan komen en maak enkele wijzigingen in je dieet om het aantal calorieën dat je verbruikt te verminderen. Het kennen van de calorie-inhoud van voedingsmiddelen kan een handig hulpmiddel zijn als het gaat om het bereiken of het behouden van een gezond gewicht. Het kan je helpen om de hoeveelheid energie, die je eet en drinkt, bij te houden en ervoor te zorgen dat je niet te veel consumeert.

De calorie-inhoud van veel voedingsmiddelen staat op het voedingswaarde-label op de verpakking vermeld, die je vaak op de achterkant of de zijkant van de verpakking zult vinden. Deze informatie wordt meestal de “energierubriek” genoemd. De calorie-inhoud wordt vaak aangegeven in kcal, dat staat voor "kilocalorieën". Een kilocalorie is een ander woord voor wat gewoonlijk een "calorie" wordt genoemd. Maar het is waar dat veel mensen in de fout gaan. In feite staat 1 kilocalorie gelijk aan 1000 calorieën. Wanneer we spreken over de hoeveelheid calorieën, wordt het altijd uitgedrukt in kilocalorieën.

Het label zal je meestal vertellen hoeveel calorieën er in 100 g of 100 ml van het eten of drinken zit, zodat je gemakkelijk de calorie-inhoud van verschillende producten kunt vergelijken. Veel etiketten zullen ook het aantal calorieën vermelden dat je in het voedsel vindt. Maar vergeet niet dat het idee van "een portie" van de fabrikant niet hetzelfde is als jouw idee hierover, dus er kunnen meer calorieën in het voedsel zitten dat je zult serveren.

Je kunt de calorie-informatie gebruiken om te beoordelen hoe een bepaald voedsel in jouw dagelijkse calorie-inname past. Als leidraad moet de gemiddelde man niet meer dan 2.500 kcal consumeren om zijn gewicht te kunnen behouden en de gemiddelde vrouw niet meer dan 2.000 kcal

Het verbranden van calorieën

De hoeveelheid calorieën die mensen verbruiken bij het doen van een bepaalde fysieke activiteit varieert en is afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld je lengte en je leeftijd. Hoe intenser een activiteit is, hoe meer calorieën je zult verbruiken. Zo zul je als je snel loopt meer calorieën verbruiken dan als je in een gematigd tempo wandelt.

Als je gewicht toeneemt, betekent dit meestal dat je regelmatig meer calorieën eet en drinkt dan je via de normale lichaamsfuncties en fysieke activiteit hebt verbruikt. Om gewicht te verliezen, moet je dit weer in evenwicht zien te brengen. Je moet beginnen met meer energie te verbruiken dan dat je consumeert en je moet dit gedurende een langere periode blijven volhouden.

Hoeveel kun je het beste eten?

Ons lichaam heeft energie nodig om ons in leven te houden en om onze organen normaal te laten functioneren. Het aantal calorieën dat je voor je lichaam nodig hebt hangt af van een aantal factoren, waaronder je lengte, leeftijd, geslacht en hoe actief je fysiek bent. Om een stabiel gewicht te behouden, moet de energie die wij in ons lichaam pompen hetzelfde zijn als de energie die we via de normale lichaamsfuncties en lichamelijke activiteit verbruiken. Een belangrijk onderdeel van een gezond dieet is het eten van de juiste hoeveelheid calorieën; een balans zoeken tussen de energie die je in je lichaam pompt en de energie die je weer verbruikt.

Als leidraad kun je aanhouden dat mannen rond de 2.500 kcal per dag nodig hebben om een gezond lichaamsgewicht te handhaven en vrouwen ongeveer 2.000 kcal per dag. Als je gewicht wilt verliezen, probeer dan ongeveer 0.5-1kg per week kwijt te raken totdat je een gezond gewicht voor jouw lengte hebt bereikt. Je moet in staat zijn om dit gewicht te verliezen als je per dag ongeveer 500-600 kcal minder eet en drinkt dan je nodig hebt.

Je kunt met behulp van de BMI-calculator nagaan of je een gezond gewicht hebt. Als je te zwaar bent, zal de gezond gewicht calculator een gepersonaliseerd caloriebereik voorstellen.

Als je als gevolg van je baan of als je veel oefeningen doet fysiek erg actief bent, kan het zijn dat je meer calorieën nodig hebt om een gezond gewicht te behouden. Als je heel weinig lichamelijke activiteit doet omdat je bijvoorbeeld aan huis gebonden bent of als je overgewicht of obesitas hebt, kun je minder calorieën nodig hebben. Een gezonde voeding is meer dan het eten van alleen de juiste hoeveelheid. Het betekent ook het eten van een breed scala aan levensmiddelen om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt. Het is dus niet alleen belangrijk om minder te eten maar ook om een evenwichtige voeding te consumeren.

Hoe kun je het beste minder eten?

Je kunt het aantal calorieën dat je eet verminderen door gezondere keuzes te maken als het gaat om eten en drinken. Vaak betekent dat dat je vetrijke en/of levensmiddelen met veel suiker moet verwisselen met alternatieven die minder calorieën bevatten of dat je van deze voedingsmiddelen kleinere porties moet eten en ze ook minder vaak moet consumeren.

Het gaat niet alleen om voedingsmiddelen: drankjes kunnen ook veel calorieën bevatten. Om minder calorieën te verbruiken, moet je kiezen voor een drankje met minder vet en suiker of je kunt kleinere hoeveelheden van calorierijke drankjes drinken. Vergeet niet dat alcohol ook hoog in calorieën kan zijn.

Evenals dat het verstandig is om te kiezen voor voedingsmiddelen en drankjes met minder vet en suikers, moet je ook nadenken over het verminderen van de grootte van je porties. Onderzoek suggereert dat we de neiging hebben om meer te eten wanneer we meer eten krijgen voorgeschoteld, zelfs als we de extra calorieën niet nodig hebben. Als je zelf thuis eten opschept, probeer dan om je bord niet helemaal te vullen en stel jezelf de vraag of je echt honger hebt en of je dat extra portie wel nodig hebt. Als je uit eten gaat, moet je die extra grote porties of die grote bekers frisdrank vermijden. Het kennen van de calorie-inhoud van verschillende voedingsmiddelen en drankjes kan nuttig zijn als het gaat om het bereiken of het behouden van een gezond gewicht. Het kan je helpen om de hoeveelheid energie die je in je lichaam pompt bij te houden en het kan ervoor zorgen dat je niet te veel eet.

Het caloriegehalte van veel voedingsmiddelen en drankjes is als onderdeel van het voedingslabel op de verpakking te vinden. Je kunt het aantal calorieën bekijken om te beoordelen of een bepaald voedsel of drankje bij je dagelijkse inname past. De calorielijst op deze pagina zal je vertellen hoeveel calorieën er in een breed scala aan voedingsmiddelen en drankjes zitten.

35 eenvoudige manieren om minder calorieën te eten

Om gewicht te verliezen, moet je minder calorieën eten dan dat je verbrandt.

Het verminderen van de hoeveelheid voedsel dat je eet kan vooral op de lange termijn moeilijk zijn.

Hier zijn 35 eenvoudige, maar zeer effectieve, manieren om veel calorieën te verminderen en gewicht te verliezen.

 1. Tel je calorieën

Een manier om ervoor te zorgen dat je niet te veel calorieën eet, is om ze te tellen. Vroeger was het tellen van calorieën nogal tijdrovend maar met die moderne apps op je telefoon kun je nu sneller en eenvoudiger dan ooit tevoren bijhouden wat je eet. Sommige apps bieden zelfs dagelijks lifestyle tips om je te helpen gemotiveerd te blijven. Dit kan nuttiger zijn dan alleen maar in te loggen omdat het je zou kunnen helpen bij het vormen van gezonde gewoonten voor op de lange termijn.

 1. Gebruik minder saus

Ketchup of mayonaise toevoegen aan je eten kan meer calorieën toevoegen aan het gerecht dan je denkt. In feite zal slechts 1 eetlepel mayonaise 57 extra calorieën toevoegen aan je maaltijd.

Als je een heleboel saus gebruikt, probeer dan een beetje minder te eten (of gebruik het helemaal niet meer) om het aantal calorieën dat je eet te verminderen.

 1. Drink je niet dik

Drankjes kunnen een vergeten bron van calorieën in je dieet zijn. Met suiker gezoete dranken, zoals frisdranken, zijn hoog in calorieën. Ze zijn ook gekoppeld aan obesitas en het ontstaan van diabetes Type 2. Een halve literfles Coca-Cola bevat bijna 200 calorieën, waarvan 44 gram suiker is.

Een studie suggereert zelfs dat het drinken van veel met suiker gezoete drankjes niet alleen veel onnodige calorieën aan je dieet toevoegt, maar dat het ook je honger vergroot. Andere calorierijke drankjes die veel suikers bevatten moet je ook vermijden. Dit zijn onder andere met suiker gezoete vruchtensappen en smoothies en commercieel geproduceerde koffie en alcohol.

 1. Doe geen suiker in je thee of koffie

Thee en koffie zijn op zich gezonde, caloriearme, drankjes. Het toevoegen van slechts één theelepel suiker, voegt ongeveer 16 calorieën aan je drankje toe. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, kan dit per dag met een paar mokken of glazen gezoete thee of koffie flink oplopen.

 1. Kook je eigen eten

Als je eten koopt dat door iemand anders is bereid, weet je niet altijd wat erin zit. Zelfs maaltijden waarvan je denkt dat ze gezond zijn en weinig calorieën hebben, kunnen verborgen suikers en vetten bevatten. Door het koken van je eigen eten heb je een betere controle over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

 1. Haal geen junk food in huis

Als je junk food binnen handbereik hebt, is het ook veel gemakkelijker om dit te eten. Het kan vooral problematisch zijn als je het soort persoon bent die gaat eten als je je gestrest voelt of je verveelt. Om te voorkomen dat je ongezonde snacks gaat eten moet je ze gewoon niet in huis halen.

 1. Gebruik kleinere borden

De huidige borden zijn gemiddeld ongeveer 44% groter dan ze waren in de jaren 1980. Interessant om te weten is dat grotere borden in verband worden gebracht met grotere porties, wat betekent dat mensen ook veel meer zullen eten. Uit een studie bleek dat bij een buffet, mensen met grotere platte borden 45% meer voedsel aten dan degenen die kleinere borden kregen. Het kiezen van een kleiner bord is een eenvoudige truc om je portiegroottes in de hand te houden en om overeten te voorkomen.

 1. Vul je maaltijden met groenten

De meeste mensen eten niet genoeg groenten. In feite wordt geschat dat ongeveer 87% van de mensen in de Verenigde Staten niet de aanbevolen hoeveelheid groenten eet. Als je de helft van je bord met groenten vult, is dat een uitstekende manier om je groente-inname te verhogen en zo blijft er ook minder plaats over voor calorierijk voedsel.

 1. Drink water voor de maaltijd

Het drinken van water vóór de maaltijd kan je helpen om je sneller een verzadigd gevoel te geven, waardoor je minder calorieën eet. Uit een studie bleek dat als je bijvoorbeeld slechts 2 glazen water (500ml) voor de maaltijd drinkt, je je calorie-inname met ongeveer 13% vermindert. Het drinken van water kan ook helpen om gewicht te verliezen.

 1. Neem een caloriearm voorgerecht

Studies tonen aan dat het kiezen van een caloriearm voorgerecht zoals bijvoorbeeld een soepje of een salade kan voorkomen dat je te veel eet. Uit een studie bleek dat het eten van soep voor een hoofdmaaltijd de totale hoeveelheid calorieën die je eet met maar liefst 20% vermindert.

 1. Eet je maaltijden langzaam op

De tijd nemen voor een maaltijd en langzaam kauwen, kan je helpen sneller een vol gevoel te geven en waardoor je ook minder zult eten. Als je gewend bent om snel te eten, probeer dan eens om je mes en vork tussen de happen neer te leggen of het aantal keren dat je op je voedsel kauwt te tellen.

 1. Bestel calorierijke dressings apart

Soms kunnen zelfs gezonde, caloriearme, maaltijdkeuzes zoals salades bedrieglijk hoog in calorieën zijn. Dit geldt vooral wanneer een salade wordt geserveerd met een calorierijke dressing die er overheen wordt gegoten.

Als je toch dressing op je salade wilt, bestel deze dan apart zodat je zelf de hoeveelheid kunt controleren.

 1. Let op je portiegrootte

Als je wordt geconfronteerd met grote hoeveelheden voedsel, zul je waarschijnlijk ook veel meer eten. Dit is een probleem waarmee je wordt geconfronteerd bij een "all-you-can-eat" buffet, waar het dan ook gemakkelijk is om veel meer te eten dan je van plan was. Om overeten te voorkomen moet je proberen om je porties af te meten of je kunt, zoals hierboven al werd gesuggereerd, kleinere borden gebruiken.

 1. Probeer zonder afleiding te eten

minder calorieën eten

Je omgeving speelt een hele grote rol in de manier waarop veel mensen elke dag te veel eten. Studies tonen aan dat als je wordt afgeleid terwijl je eet, je veel meer kans hebt om te veel te eten. In feite bleek uit een recente studie dat als mensen worden afgeleid tijdens het eten, ze 30% meer aten dan degenen die bewust met hun maaltijd bezig waren. Ongezonde afleiding terwijl je eet, zijn onder andere tv kijken, het lezen van een boek, het gebruik van je mobiele telefoon of bezig zijn op je computer.

 1. Je bord hoeft niet helemaal leeg

De meeste mensen zijn gewend om alles wat er op hun bord ligt op te eten.

Als je geen honger meer hebt, mag je gerust wat laten staan. Probeer in plaats daarvan aandachtig te eten. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan hoe het eten smaakt en hoe het voelt. Met dit bewustzijn kun je gewoon eten totdat je vol bent en niet totdat je je bord helemaal leeg hebt.

 1. Eet maar hele kleine porties zoetigheden en desserts

Veel populaire merken van ijs en chocolade hebben zowel kleine "kinderporties” als grotere porties. Als je zin hebt in een zoete traktatie, kies dan voor een kleinere versie van je favoriete dessert want zo kun je een hoop calorieën besparen. Als je uit eten gaat, kun je ook gewoon het dessert overslaan of delen met een vriend.

 1. Neem wanneer je uit eten gaat de helft van je eten mee naar huis

Restaurants serveren vaak enorme porties die meer calorieën bevatten dan je nodig hebt. Om te voorkomen dat je te veel eet, kun je het personeel vragen om de helft van je eten in te pakken zodat je het mee naar huis kunt nemen.

Als alternatief zou je ook een gerecht kunnen delen met een vriend. Een studie wees uit dat mensen die met succes gewichtsverlies handhaven vaak hun voedsel delen of halve porties bestellen.

 1. Eet met je niet-dominante hand

Dit klinkt misschien een beetje lastig, maar als je geneigd bent om snel te eten kan het gebruik van je niet-dominante hand nuttig zijn. Eten met de 'verkeerde' hand zal je tempo vertragen, zodat je minder en rustiger eet.

 1. Eet proteïne bij elke maaltijd

Het eten van meer eiwit wordt als een nuttig hulpmiddel beschouwd voor gewichtsverlies en het onderhoud hiervan. Een van de redenen hiervoor is dat eiwitten je meer dan andere voedingsstoffen kunnen verzadigen en een vol gevoel kunnen en je ervan weerhouden om te overeten. Om hiervan te kunnen profiteren moet je bij de meeste van je maaltijden eiwitrijke voeding eten.

 1. Vermijd het broodmandje

Als je honger hebt, is het heel moeilijk om de kleine hapjes in een restaurant te weerstaan. Toch kan deze gewoonte, vooral als je stukjes brood met boter eet, honderden calorieën toevoegen aan je maaltijd. Stuur het broodmandje terug om te voorkomen dat je al te veel calorieën hebt gegeten voordat je hoofdmaaltijd wordt geserveerd.

 1. Bestel twee voorgerechten

Overdreven grote porties zijn een primaire reden dat mensen uiteindelijk te veel eten. Als je uit eten gaat en weet dat het restaurant grote porties serveert, kun je de verleiding vermijden door gewoon twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdgerecht te bestellen. Op deze manier kun je, zonder te overdrijven, genieten van twee heerlijke gerechten.

 1. Maak gezonde veranderingen

Een manier om een aantal calorieën in je maaltijd te verminderen is door je eten aan te passen. Als je bijvoorbeeld een hamburger eet, kan het weglaten van het broodje je ongeveer 160 calorieën besparen en misschien zelfs meer als het broodje erg groot is. Je kunt ook calorieën bij je ontbijt of lunch besparen door het verwijderen van één sneetje brood en zo je eigen "open" sandwich te maken. Vervang frietjes of aardappelen door extra groente of fruit en zo zal ook, terwijl je op je calorieën bezuinigt, je groente-inname een boost krijgen.

 1. Kies voor alcoholische dranken die laag in calorieën zijn

Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze tijdens de week eten, maar gaan dan in het weekend helemaal los met drinken. Kies voor alcohol met minder calorieën zoals bier, wijn of een cocktail, want dit zal je helpen voorkomen dat je te veel calorieën uit drankjes binnenkrijgt.

 1. Kies nooit voor een grotere portie

Soms klinkt het krijgen van een groter drankje of een groter portie friet voor slechts een kleine verhoging van de prijs als een betere deal. De meeste restaurants serveren al grote porties, dus probeer je vast te houden aan de normale grootte.

 1. Sla extra kaas af

Extra kaas is vaak een optie in restaurants. Zelfs één enkel plakje kaas kan ongeveer 100 calorieën toevoegen aan je maaltijd. Laat deze kaas dus staan, ook al is het inbegrepen bij je menu.

 1. Wijzig je kookmethodes

Het koken van je eigen maaltijden is een geweldige manier om je maaltijden gezond te houden en je calorie-inname onder controle te krijgen. Als je echter probeert om te bezuinigen op de calorieën, dan zijn er bepaalde kookmethodes die beter zijn dan anderen. Om extra calorieën te bezuinigen kun je ervoor kiezen om je eten te grillen, te stomen, te koken of te pocheren in plaats van het te frituren in de olie.

 1. Kies voor sauzen op basis van tomaat in plaats van room

Romige sauzen bevatten niet alleen meer calorieën maar ze bevatten meestal ook minder groenten. Als je de keuze hebt, kies dan voor een saus op basis van tomaten in plaats van een romige saus met meer calorieën en minder gezonde groenten.

 1. Leer om de voedseletiketten te lezen

Niet alle lekkere producten zijn ongezond, maar velen bevatten wel verborgen vetten en suikers. Als je weet hoe je de etiketten op voedingsmiddelen moet lezen, is het veel gemakkelijker om de gezonde opties te kiezen. Je moet ook het aantal calorieën per portie controleren zodat je weet hoeveel calorieën je eigenlijk consumeert.

 1. Eet hele vruchten

Hele vruchten bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten waardoor ze echt een gezonde aanvulling op je dieet zijn. En in vergelijking met vruchtensap is het moeilijker om je te overeten aan vruchten omdat ze meer vullen. Indien dat mogelijk is, kun je beter kiezen voor hele vruchten in plaats van vruchtensap. Ze vullen meer en bevatten meer voedingsstoffen en minder calorieën.

 1. Dip groenten in plaats van chips

Als je tijdens het tv-kijken snacks zoals chips wilt eten, maar toch wilt bezuinigen op je calorieën, kun je er gewoon voor kiezen om in plaats van chips met gezonde groenten te dippen.

 1. Eet niet het velletje op

Het eten van het vel van vlees voegt extra calorieën toe aan je maaltijd.

Een vel op een geroosterde kippenborst bevat ongeveer 142 calorieën. Dezelfde borst zonder vel bevat 193 calorieën wat dus 50 extra calorieën scheelt.

 1. Sla de tweede ronde over

Als een maaltijd heerlijk is, kun je echt makkelijk in de verleiding komen om nog een keer op te scheppen. Als je jezelf een paar seconden de tijd geeft, kun je inschatten hoeveel je hebt gegeten en zul je uiteindelijk inzien dat je zo meer zult eten dan je van plan was. Denk goed na en schep anders de tweede keer gezonde keuzes op.

 1. Kies voor een dunne korst

Pizza is een populair fast food, dat zeer hoog in calorieën kan zijn. Als je toch van pizza wilt genieten, kun je het aantal calorieën tot een minimum beperken door te kiezen voor een dunnere korst en gezonder beleg zoals groenten.

 1. Probeer eens te vasten

Vasten is een populaire gewichtsverliesmethode die je kan helpen om je calorieën te verminderen. Deze benadering van een dieet werkt door je eetpatroon af te wisselen met periodes van vasten en periodes van eten.

Het is zeer effectief voor gewichtsverlies omdat het daardoor eenvoudiger is om het aantal calorieën dat je eet geleidelijk te verminderen. Er zijn veel verschillende manieren om te vasten. Voor volledige informatie over de mogelijke voordelen voor de gezondheid en hoe je kunt beginnen, kun je het volgende artikel lezen.

 1. Krijg genoeg slaap

Gebrek aan slaap kan de oorzaak van obesitas zijn. In feite hebben mensen die niet goed slapen de neiging om meer te wegen dan degenen die regelmatig goed uitrusten. Een van de redenen is dat mensen die slecht slapen waarschijnlijk hongeriger zijn en meer calorieën eten. Als je probeert om je calorieën te verminderen en gewicht te verliezen moet je ervoor zorgen dat je altijd een goede nachtrust krijgt.

Tot slot…

Afvallen kan een hele uitdaging zijn omdat het zo gemakkelijk is om meer calorieën te consumeren dan dat je lichaam nodig heeft als brandstof. Deze tips bieden eenvoudige manieren om die extra calorieën te vermijden en om dat getal op de weegschaal naar beneden te krijgen zodat je echt vooruitgang maakt in de richting van je gewichtsverliesdoelen.

Maar let er wel op dat niet alleen de calorieën belangrijk zijn, maar ook de kwaliteit van het eten en drinken waar de calorieën in zitten.

Daarnaast is het ook niet verstandig om heel veel calorieën te minderen, anders krijg je onherroepelijk te maken met het jojo-effect. Ook moet je meer bewegen en goed slapen. Al deze elementen zorgen voor een gezond lichaam met een correct gewicht.

Bronnen

www.health.com/health/gallery/0,,20769037,00.html

www.health.com/health/gallery/0,,20454528,00.html

www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/how-lose-weight-simple-changes-your-routine

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share