Suiker

Laatste Update: 21 oktober 2016

18 voedingsmiddelen die onverwacht veel suiker bevatten

voeding-met-veel-suikerHet eten van te veel suiker is echt slecht voor je gezondheid, dat weten we allemaal.

Het is verbonden met een verhoogd risico van veel ziekten, waaronder obesitas, hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en verschillende vormen van kanker. Veel mensen zijn aan het proberen om hun suiker inname te beperken, maar het is moeilijk in te schatten hoeveel suiker je eigenlijk consumeert. Een van de redenen is dat veel voedingsmiddelen verborgen suikers bevatten, met inbegrip van een aantal voedingsmiddelen waarvan je het niet zou verwachten omdat deze niet direct zoet smaken.

In feite, zelfs producten als "light" of "mager" op de markt bevatten vaak meer suiker dan de reguliere versies.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) suiker

Over het algemeen wordt aanbevolen dat vrouwen hun toegevoegde suiker inname beperken tot 6 theelepels per dag, terwijl mannen hun inname zouden moeten beperken tot 9 theelepels. Een theelepel suiker bevat 4 gram, dus komt dit neer op 24 gram per dag voor vrouwen en 36 gram voor mannen. De meeste mensen eten veel meer dan deze hoeveelheden.

Dit betreft de hoeveelheid TOEGEVOEGDE suikers. Maar ondanks alle goede bedoelingen, zelfs al zou je gezond eten, en letten op de suikerinname, dan zou je nog steeds boven deze Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid uitkomen.

Daarom wordt steeds vaker de richtlijn van 90 gram per dag gehanteerd. Maar dit betreft dan wel ALLE suikers. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de soort suiker. Dus de suiker uit de honing telt mee, en ook de klontjes witte suiker in de koffie tellen mee.

10 verontrustende redenen waarom u toegevoegde suiker zou moeten vermijden

Toegevoegde suikers bevatten geen essentiële voedingsstoffen en zijn slecht voor je tanden

U heeft dit waarschijnlijk al een miljoen keer eerder gehoord ... maar het is de moeite waard te herhalen. Toegevoegde suikers (zoals sucrose en High Fructose Corn Syrup) bevatten een hele hoop calorieën met helemaal geen essentiële voedingsstoffen. Daarom worden ze zogenaamde "lege" calorieën genoemd. Er zijn geen eiwitten, essentiële vetten, vitaminen of mineralen in suiker aanwezig ... het is gewoon pure energie.

Wanneer mensen tot 10-20% calorieën als suiker (of meer) eten, kan dit een groot probleem worden en bijdragen aan tekorten aan voedingsstoffen. Suiker is ook zeer slecht voor de tanden, omdat het licht verteerbare energie voor de schadelijke bacteriën in de mond creëert.

In het kort: Suiker bevat veel calorieën, zonder essentiële voedingsstoffen. Het veroorzaakt ook tandbederf door het activeren van schadelijke bacteriën in de mond.

Toegevoegde suiker is Hoog in Fructose, die overbelasting van uw lever kan veroorzaken

Om te begrijpen wat er zo slecht is aan suiker, moet je begrijpen waar het van is gemaakt.

Voordat suiker in de bloedbaan van het spijsverteringskanaal komt, wordt het opgesplitst in twee eenvoudige suikers ... glucose en fructose.

Glucose is te vinden in elke levende cel op de planeet. Als we het niet krijgen van de voeding, zal ons lichaam dit produceren.

Fructose is anders. Ons lichaam produceert dit niet in een significante hoeveelheid omdat er geen fysiologische behoefte aan is.

Het ding met fructose is dat het alleen kan worden gemetaboliseerd door de lever in significante hoeveelheden.

Dit is geen probleem als we er een beetje van eten (zoals van fruit) als we net klaar zijn met een trainingssessie. In dit geval zal de fructose worden omgezet in glycogeen en worden opgeslagen in de lever tot we het nodig hebben.

Indien de lever vol glycogeen zit, is het eten van veel fructose een grote overbelasting van de lever, en wordt de lever geforceerd de fructose om te zetten in vet.

Wanneer we grote hoeveelheden suiker herhaaldelijk eten, kan dit proces leiden tot vervetting van de lever en allerlei ernstige problemen.

Houd in gedachten dat dit alles NIET geldt voor fruit. Het is bijna onmogelijk om te veel fructose te eten door het eten van fruit.

Hier kunnen van persoon tot persoon grote verschillen optreden. Iedereen reageert weer anders: Mensen die gezond en actief leven kunnen meer suiker verdragen dan mensen die inactief zijn en een Westers dieet aanhouden: Veel calorieën en veel koolhydraten.

In het kort: Voor mensen die niet actief en een westers dieet eten, zullen grote hoeveelheden fructose uit toegevoegde suikers omgezet worden in vet in de lever.

Overbelasting van de lever met Fructose kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting

Wanneer fructose wordt omgezet in vet in de lever wordt het verscheept als LDL cholesterol deeltje.

Echter, niet alle vetten komen eruit. Sommige kunnen in de lever terecht komen. Dit kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), een groeiend probleem in de westerse landen waar al veel problemen zijn met metabole ziekten. Studies tonen aan dat mensen met een vette lever 2-3 keer zoveel fructose innemen als de gemiddelde persoon.

In het kort: Fructose wordt omgezet in vet, die onder andere terecht kan komen in de lever. Dit kan een niet-alcoholische leververvetting veroorzaken.

Suiker kan leiden tot insulineresistentie, een opstapje naar Metabolic Syndroom en Diabetes

Insuline is een belangrijk hormoon in het lichaam. Het stelt glucose in staat om de bloedbaan te verlaten en het vertelt de cellen om glucose verbranden in plaats van om te zetten in vet. Te veel glucose in het bloed is zeer giftig en een van de oorzaken van complicaties van diabetes, zoals blindheid. Kenmerkend voor de metabole stoornis, die wordt veroorzaakt door het westerse dieet, is dat insuline niet meer naar behoren werkt. De cellen worden "resistent”.

Dit staat ook bekend als insulineresistentie, die wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak voor vele ziekten waaronder het Metabool Syndroom, obesitas, cardiovasculaire ziekte en in het bijzonder diabetes Type 2.

Wil jij meer weten over het metabool syndroom? Lees dan even verder: Metabool syndroom: Hoog cholesterol en diabetes door suikers?

Uit vele studies blijkt dat suikerconsumptie gelinkt is met insulineresistentie, met name wanneer het in grote hoeveelheden ingenomen wordt.

In het kort: Wanneer mensen te veel suiker eten, kan het weerstand tegen het hormoon insuline veroorzaken, wat uiteindelijk kan bijdragen aan vele ziekten.

Insulineresistentie kan evolueren naar type II diabetes

Wanneer onze cellen resistent worden voor insuline, gaan de bètacellen in onze pancreas meer insuline aanmaken. Dit is cruciaal, omdat chronisch verhoogde bloedsuikerwaarden ernstige schade kan veroorzaken.

Uiteindelijk, als insuline resistentie steeds erger wordt, kan de alvleesklier de vraag van de productie van voldoende insuline om de bloedsuikerspiegel laag te houden niet meer bijhouden. Op dit punt zal de bloedsuikerspiegel omhoogschieten en een diagnose van type II diabetes worden gemaakt.

Gezien het feit dat suiker insulineresistentie kan veroorzaken, is het niet verrassend om te zien dat mensen die met suiker gezoete dranken drinken tot 83% hoger risico op diabetes type II hebben.

In het kort: Vanwege de schadelijke effecten van suiker op de werking van insuline, is het een belangrijke oorzaak van diabetes Type 2.

Suiker kan kanker vooroorzaken

Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken en wordt gekenmerkt door ongecontroleerde groei en vermeerdering van cellen. Insuline is een van de belangrijkste hormonen in het reguleren van dit soort groei. Om deze reden, geloven veel wetenschappers dat het hebben van constant verhoogde insulineniveaus ( het consumeren van suiker) kan bijdragen aan kanker.

Bovendien, de metabolische problemen in verband met suikerconsumptie is een bekende oorzaak van ontstekingen, een andere potentiële oorzaak van kanker. Meerdere studies tonen aan dat mensen die veel suiker eten een veel hoger risico hebben op het krijgen van kanker.

In het kort: Er is veel bewijs dat suiker, vanwege de schadelijke effecten op de stofwisseling, kan bijdragen aan kanker.

Als gevolg van de effecten van suiker op de hormonen en de hersenen, heeft suiker unieke vet-bevorderende effecten

Niet alle calorieën zijn gelijk geschapen. Verschillende voedingsmiddelen kunnen verschillende effecten hebben op onze hersenen en de hormonen die voedselinname onder controle hebben. Studies tonen aan dat fructose niet hetzelfde soort effect op verzadiging heeft, als bijvoorbeeld glucose.

In een andere studie dronken mensen ofwel een-fructose gezoet drankje of een glucose-gezoete drank. De uitslag was zoals verwacht: De fructose drinkers kregen geen signalen van verzadiging in de hersenen en voelden zich hongeriger.

Er is ook een studie waarin fructose niet het honger hormoon Ghreline deed verlagen zoals bij glucose. Omdat de calorieën uit suiker niet zo bevredigend zijn, kan dit vertalen in het eten van grotere hoeveelheden calorieën.

In het kort: Fructose geeft geen verzadiging in de hersenen. Ook niet een lager niveau van het hongerhormoon ghreline hormoon zoals glucose wel doet.

Omdat het een grote dopamine-afgifte in de hersenen veroorzaakt, is suiker zeer verslavend

Suiker kan voor een heleboel mensen verslavend zijn. Net zoals een drugsverslaving, veroorzaakt suiker een afgifte van dopamine in het beloningscentrum van de hersenen.

Het probleem met suiker en veel junkfood is dat ze massaal dopamine-afgifte kunnen veroorzaken. Veel meer dan met voedingsmiddelen die we in de natuur vinden. Om deze reden, kunnen mensen die een gevoeligheid voor verslaving hebben sterk verslaafd raken aan suiker en andere junkfood.

De bekende spreuk: “geniet, maar wel met mate” is een slecht idee voor mensen die verslaafd zijn aan suiker en junk food. Het enige dat werkt voor echte verslaving is algehele onthouding.

In het kort: Omdat suiker een grote afgifte van dopamine in de hersenen veroorzaakt, kan het verslaving veroorzaken bij veel mensen.

Suiker draagt bij aan de ontwikkeling van Obesitas bij kinderen en volwassenen

Het effect dat suiker heeft op de hormonen en de hersenen is een regelrechte ramp. Het leidt tot een verminderd gevoel van verzadiging, en kan mensen verslaafd maken. Op deze manier verliezen deze mensen de controle over hun consumptie.

Niet verrassend dus dat de mensen die het meeste suiker verbruiken veruit de meeste kans op overgewicht of obesitas hebben. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen.

Vele studies hebben het verband tussen suikerconsumptie en obesitas onderzocht en er is een heel sterk statistisch verband tussen deze twee.

De verslaving is met name sterk bij kinderen, waarbij elke dagelijkse portie suiker en gezoete dranken in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op obesitas van maar liefst 60%.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, als je het nodig hebt om gewicht te verliezen, is het aanzienlijk terug dringen van je suikerconsumptie.

In het kort: Als gevolg van de effecten van suiker op hormonen en de hersenen, zorgt suiker voor een drastisch verhoogd risico op overgewicht of obesitas.

Nee, het is niet het vet ... Het is de SUIKER wat een probleem is voor je cholesterol

Voor vele decennia, hebben mensen verzadigd vet de schuld voor hart- en vaatziekten gegeven ... en dat is de # 1 moordenaar in de wereld. Maar ... nieuwe studies laten zien dat verzadigd vet nagenoeg onschadelijk is, mits het met mate gegeten wordt.

Het bewijs is dat de suiker, en niet vet, een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten is door de schadelijke effecten van fructose op de stofwisseling. Studies tonen aan dat grote hoeveelheden fructose triglyceriden, kleine, dichte LDL en geoxideerd LDL kan verhogen, ze verhogen bloedglucose en insuline niveaus verhogen abdominale obesitas.

In het kort: De jarenlange aanname dat vet je cholesterol zou verhogen, is niet helemaal juist. Het is met name de hoge suikerconsumptie die je cholesterol tot angstwekkende waarden kan opstuwen.

18 voedingsmiddelen en dranken die meer suiker bevatten dan je zou denken

1: Magere Yoghurt

Yoghurt kan zeer voedzaam zijn. Echter, niet alle yoghurt is op dezelfde manier samengesteld. Zoals vele andere vetarme producten, is er aan magere yoghurt ook suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren. Vet en suiker zijn namelijk beide smaakmakers en smaakversterkers. Als je het vet er uit haalt, moet er meer suiker in om het product op smaak te houden.

Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt tot 47 g suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels. Dit is meer dan de dagelijkse limiet voor mannen en vrouwen in slechts één enkele mok van de zogenaamde "gezonde" yoghurt.

Bovendien heeft magere yoghurt niet dezelfde voordelen voor de gezondheid als volle yoghurt. Het beste is om volle, natuurlijke of Griekse yoghurt kiezen. Vermijd yoghurt die is extra gezoet is met toegevoegd suiker. Dit is met name het geval bij de varianten met allerlei smaakjes.

2: BBQ Saus

BBQ saus is heerlijk, en staat standaard op tafel tijdens een gezellige barbecue. Echter, 2 eetlepels bevat rond de 14 gram suiker, dit is meer dan 3 theelepels.

In feite kan tot 40% van het gewicht van BBQ saus uit pure suiker bestaan. Als je royaal met de porties bent, eet je al snel veel te veel suiker zonder dat dit de bedoeling is.

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel binnen krijgt, kunt je de ingrediëntenlijst controleren, en de saus met de minste hoeveelheid toegevoegde suikers kiezen. En vergeet natuurlijk niet om op de grote van je porties te letten.

3: Ketchup

Ketchup is een van de meest populaire sauzen in de wereld maar, net als BBQ saus, zit ook ketchup vaak vol met suiker. Probeer bewust te zijn van uw portiegrootte bij het gebruik van ketchup en vergeet niet dat één eetlepel ketchup 1 theelepel suiker bevat.

4: Vruchten sappen

Net als heel fruit, bevat vruchtensap een aantal vitaminen en mineralen. Ondanks dat dit een gezonde keuze lijkt, hebben deze vitaminen en mineralen een grote dosis suiker en relatief weinig vezels.

Je hebt meestal veel fruit nodig om één glas vruchtensap te produceren, dus je krijgt veel meer suiker binnen door een glas sap, dan je binnen zou krijgen door het eten van hele vruchten. Dit maakt het gemakkelijk een té grote hoeveelheid suiker binnen te krijgen.

voeding-met-veel-suiker

In feite kan er net zo veel suiker in vruchtensap zitten als in een suikerhoudende drank zoals cola. De slechte gezondheidsuitkomsten die overtuigend zijn gekoppeld aan suikerhoudende frisdrank kan ook worden gekoppeld aan vruchtensappen.

Het beste is om hele vruchten te eten en uw inname van vruchtensappen te minimaliseren.

5: Spaghetti Saus

Toegevoegde suikers zijn vaak verborgen in voedingsmiddelen die we niet eens beschouwen als zijnde een zoete saus, zoals bijvoorbeeld spaghetti saus. Alle spaghetti sauzen zullen uiteraard een aantal natuurlijke suikers bevatten, gezien het feit dat ze zijn gemaakt met tomaten.

Echter, in veel spaghetti sauzen wordt extra suiker toegevoegd. De beste manier om ervoor te zorgen dat u geen ongewenste suiker in je pasta saus krijgt is om je eigen saus te maken. Niet alleen gezonder, maar ook nog eens ontzettend lekker!

Maar als het nodig is om industriële spaghettisaus te kopen, controleer dan de ingrediëntenlijst en kies er één die ofwel geen suiker op de lijst van ingrediënten heeft, of waarbij dit vermeld is aan de onderzijde van het label. Dit geeft aan dat het geen belangrijk ingrediënt is.

6: Sport dranken

Sportdranken worden vaak beschouwd als een gezonde keuze voor diegenen die sporten. Echter, sportdranken zijn ontworpen om te hydrateren en brandstof te geven aan getrainde atleten tijdens een langdurige, en intense periode van de training. Daarom bevatten ze grote hoeveelheden toegevoegde suikers die snel kunnen worden geabsorbeerd en gebruikt kunnen worden voor energie.

In feite zal een standaard 20-oz (570 ml) flesje van een sportdrank 32 gram toegevoegde suiker en 159 calorieën bevatten, wat gelijk is aan 8 theelepels suiker. Sportdranken zijn daarom gecategoriseerd als suikerhoudende dranken. Net als frisdrank en vruchtensap, worden ze ook in verband gebracht met obesitas en metabole ziekten. Dit is het geval als het sportdrankje gedronken wordt, zonder dat er sprake is van enige inspanning.

Tenzij je een marathonloper of een topsporter bent, moet je waarschijnlijk gewoon vasthouden aan water tijdens het sporten. Dit is veruit de beste keuze voor de meesten van ons.

7: Chocolade melk

Chocolademelk is gewone melk die op smaak is gebracht met cacao en gezoet met extra suiker.

De melk zelf is een zeer voedzaam drankje. Het is een rijke bron van voedingsstoffen die geweldig zijn voor de gezondheid van de botten, waaronder calcium en eiwit.

Echter, ondanks het feit dat al de voedzame kwaliteiten van melk hierin zitten, bevat één glas chocolademelk maar liefst 2 theelepels toegevoegd suiker. Zonder de suiker is het geen chocolademelk, tenminste dat denken de mensen. Kun je je voorstellen in hoeverre we geconditioneerd zijn? Niemand weet meer hoe échte chocolademelk smaakt.

8: Muesli

Muesli wordt vaak verkocht als gezonde voeding met weinig vet, ondanks het feit dat hier heel veel calorieën en suikers in zitten.

Het belangrijkste ingrediënt in muesli is haver. Havers zijn goed uitgebalanceerde granen en bevatten koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Echter, de haver in muesli wordt gecombineerd met noten en honing of andere toegevoegde zoetstoffen, die de hoeveelheid suiker en calorieën dramatisch verhoogt. In feite, 100 gram muesli bevat bijna 400 kilocalorieën en meer dan 6 theelepels suiker.

Als je van muesli houdt, probeer dan te kiezen voor een ongezoete versie, of maak je eigen muesli. Je kunt de muesli ook toevoegen als topping op fruit of yoghurt, in plaats van een hele kom te nemen.

9: Koffie met een smaakje

Smaakjes koffie is een populaire trend. Denk maar eens aan de Starbucks en andere koffietenten die als paddenstoelen de grond uit schiten. Maar de hoeveelheid verborgen suikers in deze warme dranken kunnen onthutsend zijn.

Een grote gearomatiseerde koffie kan tot 25 (jazeker, vijf-en-twintig) theelepels suiker bevatten. Dat is gelijk aan 100 gram toegevoegde suiker per portie, ofwel bijna 3 keer zo veel dan je binnen zou krijgen met het drinken van een blikje cola.

Gezien de sterke band tussen suikerhoudende dranken en een slechte gezondheid, is het onvermijdelijk om koffie te drinken zonder ‘shots’ of andere toegevoegde suikers.

10: Icetea

Icetea is een gekoelde thee, meestal gezoet met suiker en eventueel op smaak gebracht met stroop.

Het is ontzettend populair, en wereldwijd verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en smaken, en dit betekent dat het suikergehalte enigszins kan variëren. De meeste commercieel bereide Icetea bevat ongeveer 33 gram suiker per blikje. Dat is ongeveer hetzelfde als een blikje Cola bevat.

Als je dit toch wilt drinken, neem dan gewone (koude) thee of kies Icetea die geen suikers toegevoegd bevat.

11: Proteïne repen

Proteïne repen zijn zeer populaire snacks.

Voedingsmiddelen die eiwit bevatten,worden in verband gebracht met een verhoogd gevoel van volheid, en dat kan weer helpen bij het afvallen. Dit heeft ertoe geleidt dat mensen geloven dat proteïne repen gezonde snacks zijn. Er zijn weliswaar enkele gezonde versies op de markt, maar de meeste bevatten ongeveer 30 gram toegevoegde suiker, waardoor ze vergelijkbaar zijn met een normale reep.

Bij het kiezen van een proteïne reep, lees dan eerst de ingrediëntenlijst om te voorkomen dat er toegevoegde suiker in zit. U kunt ook eiwitrijk voedsel, zoals yoghurt, eten. Misschien wel zo gezond!

12: Vitamine water

Vitamine water wordt verkocht als een gezonde drank met toegevoegde vitaminen en mineralen. “Goed voor je gezondheid”, lees je op het etiket.

Echter, net als vele andere zogenaamde "gezondheids-dranken," wordt vitamine water geleverd met een grote hoeveelheid toegevoegde suikers. In feite, een fles vitamine water bevat 120 kilocalorieën en 32 gram suiker. Ondanks alle gezondheidsclaims, is het verstandig om vitamine water zoveel mogelijk te vermijden.

Dat gezegd zijnde, gewoon water is een veel gezondere keuze als je dorst hebt.

13: Soep uit blik

Soep is geen voeding wat je over het algemeen zal associëren met suiker. Maar toch wordt er suiker toegevoegd aan soep uit blik of uit een pak. Ook droge soep bevat veel suiker.

Als het is gemaakt met verse hele ingrediënten, is het een gezonde keuze en kan het een geweldige manier zijn om je groenteconsumptie te verhogen zonder al te veel inspanning. De groenten in soepen hebben van nature aanwezige suikers, die prima te eten zijn gezien het feit dat ze meestal in kleine hoeveelheden en met tal van andere nuttige voedingsstoffen komen.

Echter, veel commercieel bereide soepen hebben veel toegevoegde ingrediënten, zoals suiker. Om dit te controleren controleer je de lijst met ingrediënten voor dingen zoals sucrose, High Fructose Corn Syrup, gerst mout, dextrose, maltose en andere zoete toevoegingen.

Hoe hoger op de lijst een ingrediënt staat, hoe hoger het percentage in het product is. Het komt ook voor dat de fabrikanten een lijst van kleine hoeveelheden van verschillende suikers gebruiken, want dat is een ander teken dat het product (in zijn totaliteit) heel veel suiker bevat.

14: Graanrepen

Voor het ‘on-the-go’ ontbijt, kunnen graanrepen een gezonde en gemakkelijke keuze lijken.

Echter, net als andere gezondheidsrepen, zijn graanrepen vaak net snoeprepen in vermomming. Veel repen bevatten zeer weinig vezels en eiwitten en zitten helemaal vol met toegevoegd suiker.

15: Fruit uit blik

Al het fruit bevat natuurlijke suikers. Echter, sommige van het ingeblikte fruit is geschild en wordt bewaard in zoete siroop. Deze bewerking ontdoet de vrucht van zijn vezels en voegt veel onnodige suiker toe aan wat een gezonde snack zou moeten zijn.

Het bewerkingsproces kan ook het warmtegevoelige vitamine C vernietigen, hoewel de meeste andere voedingsstoffen over het algemeen goed bewaard blijven. Het eten van de hele vrucht blijft de allerbeste oplossing.

Als u fruit uit blik wilt eten, ga dan op zoek naar een variant die bewaard wordt in de eigen sap, in plaats van gezoet siroop.

16: Ingeblikte bonen

Bonen in blik. Nog zo eentje waar je geen suiker in zou verwachten.

250 gram ingeblikte bonen bevat ongeveer 5 theelepels suiker.

Als je van bonen houdt, kunt je het beste kiezen voor de versie zonder toegevoegde suikers. Nog beter is het om gewoon verse boontjes te eten.

17: Industriële Smoothies

De mix van vruchten met melk of yoghurt kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen.

Echter, niet alle smoothies zijn gezond. Veel commercieel geproduceerde smoothies komen in grote verpakkingen en kunnen gezoet zijn met dingen zoals vruchtensap, ijs of siroop, waardoor het suikergehalte fors toeneemt.

Sommige van de industriële smoothies bevatten belachelijk hoge hoeveelheden calorieën en suiker. Sommige zelfs meer dan 96 gram, ofwel 24 theelepels, suiker in een enkel glas. Voor een gezonde smoothie, controleer dan de ingrediënten en zorg ervoor dat u naar uw portiegrootte kijkt.

De beste oplossing is natuurlijk om zelf je smoothies te maken. Niet alleen veel gezonder, maar het ruimt ook je fruitmand op. Je kunt namelijk prima overrijp fruit gebruiken, wat normaal uiteindelijk weggegooid wordt.

18: Ontbijt granen

Ontbijtgranen zijn populair, met name door het feit dat je deze snel op tafel kunt zetten. Een erg belangrijk punt voor het ontbijt.

Echter, het ontbijtgraan dat je kiest is van grote invloed op de inname van suiker, vooral als je het elke dag eet. Sommige ontbijtgranen, met name die op de markt gebracht worden voor kinderen, hebben belachelijk veel toegevoegde suikers. Sommige bevatten 12 gram, of 3 theelepels suiker in een kleine portie van 30 gram.

Controleer het etiket en probeer te kiezen voor een graansoort dat rijk is aan vezels en geen toegevoegde suikers bevatten. Of beter nog, zet de wekker 5 minuten eerder en maak een snel gezond ontbijt met eiwitrijk voedsel zoals eieren. Het eten van eiwitten voor het ontbijt kan je helpen gewicht te verliezen.

Tot slot…

Suiker is een groot probleem. Het wordt niet voor niets de nummer één vijand voor de volksgezondheid genoemd. Er is soms echt sprake van een suikerverslaving, en dat is erg lastig om daar weer vanaf te komen.

Wil jij meer weten over suikerverslaving en hoe je dit aan kunt pakken? Lees dan even verder: Suikerverslaving deel 1: Ben jij een zoetekauw?

Toegevoegd suiker is beslist géén noodzakelijke voedingsstof in je dieet. Hoewel kleine hoeveelheden prima zijn, kunnen ze ernstige schade veroorzaken indien het regelmatig, in grote hoeveelheden, wordt gegeten.

Als er een noodzaak is om voorverpakte voedsel te kopen, zorg er dan voor dat je het etiket controleert om eventuele verborgen toegevoegde suikers te identificeren, vooral bij het kopen van voedingsmiddelen uit deze lijst.

De beste manier om verborgen suikers in uw maaltijden te vermijden is om industrieel gemaakte voeding te vermijden en méér zelf te maken, gewoon thuis. Niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens veel lekkerder. En je weet precies wat je eet.

Bronnen

www.care2.com/causes/10-foods-with-huge-amounts-of-hidden-sugar.html

eluxemagazine.com/magazine/hidden-sugars-in-10-common-foods/

www.womenshealthmag.com/food/addictive-sugar-habits

www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021

www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/the-foods-with-high-amounts-of-hidden-sugar-10218253.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het is simpel & daardoor duidelijk voor iedereen !
    Met vele andere adviezen moet je bijna zelf dokter zijn om het te begrijpen !
    Top

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share