Fitness

Laatste Update: 18 januari 2017

Waarom is 'Zumba' zo populair?

zumba logoZelfs mensen die absoluut niet met fitness bezig zijn hebben ondertussen een aardig idee van wat Zumba eigenlijk is. Overal ter wereld worden in fitnessclubs, op campings en zelfs op dorpspleinen Zumba-lessen georganiseerd. Zuid-Amerikaanse dansbewegingen en aerobics op een stevige muzikale beat blijken voor heel wat mensen de perfecte vorm van lichaamsbeweging te zijn.

En de adepten spreken vol lof over de resultaten die ze ermee boeken. Razendsnel raken ze hun overgewicht kwijt en brengen ze zowat alle spieren in hun lichaam weer in vorm, zo claimen ze. En er is nog één gemeenschappelijk punt dat zowel de instructeurs als de beoefenaars van de Zumba steeds benadrukken: 'Het is zo ongelooflijk leuk!'

Tijd om eens aandacht aan deze fitnesstrend te besteden.

Het probleem met veel traditionele workout-routines is dat mensen er vaak wel met goede intenties aan beginnen maar al snel afhaken. Ze vinden de oefeningen te repetitief en te saai of zien niet snel genoeg resultaat. Extra jammer is dat als mensen deze traditionelere vormen van fitness opgeven ze dit vaak zien als een persoonlijk falen en ze niet snel meer gemotiveerd zullen zijn om het opnieuw te proberen.

Dat is bij Zumba blijkbaar volledig anders. De vrolijke en dansbare muziek, de eenvoudig uit te voeren danspasjes en bewegingen en lachende mensen om je heen maken het al heel wat aangenamer om elke week naar je Zumba klas te gaan dan naar een traditionele aerobic klas.

Veel hangt ook af van de trainer-instructeur natuurlijk. Uiteraard zijn er ook heel goede en motiverende aerobic-instructeurs maar het valt toch op hoe Zumba-instructeurs erin slagen op een vrolijke en aangename manier mensen te motiveren om mensen aan de oefeningen te laten deelnemen.

Het lijkt wel of ook de instructeurs vrolijker worden van de muziek en uitbundigheid die zo kenmerkend is voor deze vorm van lichaamsbeweging.

Ontstaan en geschiedenis

Zumba ontstond in de jaren '90 en werd gecreëerd door de Colombiaanse zanger en choreograaf Alberto Perez. De legende gaat als volgt: Perez, die aerobics-instructeur was, kwam op een dag aan bij zijn klas en ontdekte dat hij het cassettebandje met fitnessmuziek dat hij normaal altijd speelde vergeten was. Hij zette dan maar een tape op met de muziek die hij die dag toevallig in zijn walkman had zitten. En hij liet de deelnemers van z'n klas dus dansen en aerobicsbewegingen maken op de tonen van salsa, merengue, hip-hop en reggae.

Dat bleek zo'n enorm succes dat hij het concept verder begon te ontwikkelen. Hij richtte een bedrijf op dat Zumba-boeken, muziek en video's op de markt bracht. Maar fitness scholen hoeven niet te betalen voor het organiseren van Zumba-lessen of het gebruik van de merknaam Zumba.

Ondertussen zouden al 14 miljoen mensen wereldwijd Zumba-lessen volgen, verspreid over meer dan 150 landen. Een wereldwijd succes dus!

Waarom is het zo gezond?

De typische Zumba-les duurt ongeveer een uur en is eigenlijk een heel intensieve workout waarbij veel calorieën verbrand worden. Bij studies bleek dat deelnemers tijdens  gemiddeld 900 calorieën verbranden in één sessie van een uur. Ook train je zowat alle spiergroepen en dit dikwijls zonder het te beseffen. Terwijl je je best doet om de danspasjes te volgen en de indruk hebt dat je op een feestje aan het ronddansen bent voer je eigenlijk een heleboel klassieke fitnessoefeningen uit.

En dan is er nog het aspect van herhaling natuurlijk. Zoals iedereen beseft heeft het niet veel zin om één keer in de maand eens te gaan sporten. Je lichaam echt in conditie krijgen en kilo's kwijtraken doe je door regelmatig korte tot middellange inspanningen te leveren. Omdat Zumba zo leuk is blijven mensen het ook volhouden. En Zumba trekt bovendien een publiek aan dat daarvoor er nooit aan gedacht zou hebben zich naar de fitnessclub te begeven.

Tenslotte is Zumba ook de perfecte manier om stress te verdrijven. Nu is dat zo met alle vormen van sportbeoefening (tenzij competitiesport misschien) maar het is in het bijzonder waar voor Zumba. Zoveel lachende gezichten zul je nooit samen zien in een traditionele aerobicsklas.

Samenvattend kan je het dan ook zo stellen: waarom is Zumba zo populair, bijzonder en gezond? Omdat het fun, fun, fun is!

Heb jij al eens aan een Zumba-klas meegedaan?  Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Jack,

    Ik ben het helemaal met je eens !
    Ik geef zelf al een aantal jaren Zumba-les, en de reacties uit de les zijn en blijven nog steeds enthousiast !

  2. Das waar hier ben ik het helemaal mee eens zeker dat het stress vermijd ik doe elke woensdagavond zumba en ik voel me dan echt enorm goed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1