schimmelinfectie supplementen

Laatste Update: 11 mei 2022

Psyllium tegen een schimmelinfectie

Psylliumvezels oftewel vlozaad vezels tegen een schimmelinfectie

Een betrekkelijk nieuw vezelsupplement zijn de zogenaamde vlozaad vezels (psyllium) en kan zeker goed werken om je lichaam op te schonen van een schimmelinfectie.

Wanneer je last hebt van een schimmelinfectie is het bovenal belangrijk om je lichaam te reinigen van overmatige candida bacteriën en voldoende vezels zijn daarom erg belangrijk.

[pullquote]Toch krijgen veel mensen bij lange na niet voldoende vezels binnen waardoor problemen ontstaan.[/pullquote]

Hierdoor komen er vrij snel problemen met de spijsvertering met alle gevolgen van dien. Natuurlijk zijn er talloze voedingsvezel supplementen op de markt en wordt aangeraden wanneer je huidige voedingspatroon niet in staat is om voor de voedingsvezels te zorgen.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zorgen ervoor dat de stoelgang beter en soepeler verloopt (1) en tijdens een schimmelinfectie is het extreem belangrijk dat de darm snel gereinigd wordt van de indringer in je lichaam. Echter, als je last krijgt van verstoppingen door te veel vezels is het verstandig om psyllium te nemen.

Psyllium zul je aantreffen in een aantal van de bekende cornflakes en is afkomstig van een plant in Iran en India. De plant heeft kleine zaden en wordt ook wel vlozaad genoemd.

Het is een bron van oplosbare vezels en versnelt de darmwerking waardoor sneller de overmatige candida bacterie je lichaam kan verlaten.

Dit komt omdat voedingsvezels onder te verdelen zijn in de zogenaamde oplosbare vezels en onoplosbare vezels en voldoende binnenkrijgen van beide is belangrijk. Maar bij te veel onoplosbare vezels kunnen er verstoppingen optreden of maagklachten.

Naast klachten zoals een schimmelinfectie kan psyllium ook goed werken bij aambeien, prikkelbare darm syndroom, obstipatie en problemen met de ontlasting (2).

Psyllium is een super bron van vezels is helpt ook goed bij een te hoge cholesterol (bron2). Het grootste voordeel van psyllium is dat het niet zo taai en zwaar is als bijvoorbeeld lijnzaad en daarom goed te combineren is met een glas water of door je magere yoghurt.

Een half tot een hele theelepel van vlozaad (psyllium) per dag is al voldoende en zorgt ervoor dat je lichaam zich sneller kan ontdoen van de candida gist via een gezonde darmwerking. Daarbij zorgt psyllium er ook voor dat de colon gezond blijft en soepel waardoor krampen en maagpijn afneemt (hetzij een symptoom van een schimmelinfectie). Vandaar dat psyllium thuis hoort in het candida dieet en raad ik het zeker aan als je maagklachten hebt. Het helpt ook tegen de die-off klachten(3).

Voordat je psyllium overweegt, hieronder nog een aantal belangrijke punten:

 • Terwijl psyllium over het algemeen veilig is voor de meeste mensen, zijn er altijd mensen die problemen hebben met psyllium. Wanner je pijn ervaart of ongemak kun je beter er mee stoppen of eerst een lichte hoeveelheid proberen en dat op te bouwen. Mensen met een gevoelige darm hebben vaak meer tijd nodig om aan voedingsvezels te wennen.
 • Psyllium kan de effectiviteit van voorgeschreven medicijn Lithiumcarbonaat (lithium) beïnvloeden.
 • Psyllium kan de effectiviteit van antibiotica beinvloeden, daarom goed oppassen wanneer je een antibioticakuur volgt.
 • Neem geen psyllium binnen 2 uur wanneer je receptmedicijnen neemt voor andere klachten. Ook eerst overleggen met een arts en de bijsluiter goed lezen. Daarbij wordt het aangeraden om tenminste een half uur van te voren psyllium te nemen voor een normale maaltijd.
 • Langzaam opbouwen, psyllium zit vol met voedingsvezels en daarom rustig opbouwen en niet direct te veel nemen.
 • Psyllium is te nemen als supplement of als poeder, echter mijn voorkeur gaat altijd uit naar een natuurlijke variant.
 • Bij voedingsvezels is het extra belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Aanbevolen hoeveelheid is 1.5 liter per dag en kan verschillen per persoon.
 • Vermijd de inname van psyllium in combinatie met oliën.
 • Belangrijk: neem tenminste een vol glas water wanneer je psyllium neemt. Bij een tekort aan water kunnen er verstikkingen optreden. Ook neem psyllium niet als je last hebt van problemen met slikken. Tenslotte mogen kinderen het NIET nemen.

Voldoende voedingsvezels hoort thuis in een gezond uitgebalanceerd voedingspatroon en is uitermate belangrijk wanneer je last hebt van een schimmelinfectie. Voor meer tips neem dan een kijkje op mijn candida blog.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/candida/Psylliumvezelfs of vlozaad tegen schimmelinfectie.mp4"
width="478"
height="360"
description="Psulliumvezels of vlozaad tegen schimmelinfectie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2418066/?page=2
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4125629/
 3. https://leifgrunseth.com/is-hidden-fungus-making-you-ill/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb psylliumvezels suikervrij van de dokter gekregen vanwege zeer moeizame stoelgang. Ik neem dit al jaren en helpt me goed. Is dit hetzelfde als waar u over schrijft? Ik zie op mijn zakjes de volgende samenstelling; 3,6 g psylliumvezels en hulpstoffen: sorbitol en natriumchloride.

 2. Hallo,ik gebruik paroxedura tegen depressie,ik heb weleens gehoord dat je dan geen vlozaad mag gebruiken,is dat waar?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share