PDS Supplementen

Laatste Update: 11 november 2016

Darmen versterken met antioxidanten

Afgelopen tijd heb ik veel onderzoek gedaan en geschreven over de rol van antioxidanten op het lichaam. Ze zijn ontzettend belangrijk voor een goede lichaamsfunctie, vrije radicalen stoppen en toxines uit de darmen helpen verwijderen.

In dit artikel wil ik het specifiek gaan hebben wat zowel antioxidanten en essentiële vetzuren kunnen doen om PDS klachten te verminderen.

De oorzaak van prikkelbare darm is nog steeds niet 100% bekend. Maar er zijn inmiddels veel natuurlijke oplossingen om de klachten te verminderen. Persoonlijk geloof ik stellig dat chronische klachten grotendeels veroorzaakt worden door een onbalans in een lichaam. Bij de één kan dat zich uiten in maag- en darmklachten. Bij iemand anders een chronische huidaandoening (bij mij).

De reden waarom antioxidanten goed werken is omdat ze ontstekingen tegen gaan en de darmen helpen te balanceren. Daarbij helpen antioxidanten ook om er voor te zorgen dat de vrije radicalen gestopt worden voordat ze de darmen bereiken.

Iets wat goed is om de darmen een extra steuntje in de rug te geven bij klachten. 

vrije radicalen versus antioxidanten

Essentiele vetten & PDS

Vetten zijn essentieel voor een gezonde lichaamsfunctie. Met name de onverzadigde vetten zijn niet alleen belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Maar helpen vetten ook bij darmklachten zoals een prikkelbare darm?

Voordat ik deze vraag goed kan beantwoorden is het handig om eerst wat basis informatie te verstrekken over de verschillende soorten vetten. Allereerst hebben we verzadigde vetten, deze vetten tref je aan in de verschillende bewerkte voedingsmiddelen en zijn in grote hoeveelheden ongezond voor het lichaam.

[pullquote]Met name transvetten zijn ontzettende slecht voor je en moet je hoe dan ook vermijden als je PDS hebt.[/pullquote]

Daarnaast hebben we de onverzadigde vetten en deze zijn de vetten waar je waarschijnlijk al het één en ander over hebt gehoord. Zo heb je de omega 3, 6 en 9. Ik zal niet te diep in gaan over de werking omdat ik daar alleen al een heel boekwerk over kan schrijven.

Waar het op neerkomt is het volgende:

Tegenwoordig krijgen we veel te weinig omega 3 binnen, dit is een essentieel vetzuur die het lichaam niet zelf kan maken. Verder hebben we ook omega 6, deze tref je vooral in de plantaardige vetten en krijgen we teveel van binnen. De onbalans tussen omega 3 en omega 6 heeft als gevolg dat je lichaam niet alle belangrijke vetten binnen  kan krijgen waardoor klachten kunnen optreden.

Het beste zou zijn om 1: 2 omega 6 en 3 hebben, waarbij dus meer omega 3 vetten binnen dan omega 6. Echter, in het typische Westerse dieet is de ratio helemaal buiten proporties waardoord e kans op aandoeningen alleen maar toeneemt.

Echter, bij een prikkelbare darm syndroom is het niet zo simpel om meer essentiële vetten te eten. Omdat dit ook voor verstoppingen kan zorgen. Mijn richtlijn bij de behandeling van een prikkelbare darm is dan ook om VEEL verse groente te eten. Maar ook voldoende fruit heeft zich bewezen om goed te werken om de klachten af te laten nemen.

Tenslotte is tarwegras en algen zoals spirulina  geweldige bronnen om de darmen extra te ondersteunen.

Neem je tijd!

Tenslotte wil ik het nog even kort gaan hebben dat het bij PDS erg belangrijk is om voedsel langzaam te kauwen. Veel mensen hebben de neiging om alles snel naar binnen te werken. Dit kan voor een onnodige druk ontstaan op de spijsverteringsstelsel.

Veel beter is om ruim de tijd te nemen en het voedsel goed te kauwen. Ook niet te veel water drinken tijdens het eten omdat daardoor de werking verminderd kan worden van de spijsvertering.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/prikkelbare-darm/antioxidanten-prikkelbare-darm-syndroom.mp4" width="478" height="360" description="antioxidanten en prikkelbare darm" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je zelf nog een paar aanvullende tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Jack

    Zijn omega 3 capsules goed bij obtsipatie. Ik volg al een dieet voor pds met veel verse groente eiwitten en weinig koolhydraten. Maar zou graag omega 3 capsules gaan gebruiken maar ik weet niet of het kwaad kan met pds en obstipatie. Groetjes

    1. Beste Shar,

      Omega 3 supplementen kunnen soms wel wat bijwerkingen hebben en hebben ook een wisselwerking met bloedverdunners. Maar voor je PDS en obstipatie zou het ook kunnen helpen. Wellicht is het verstandig als je eerst met een kleine dosis omega-3 begint, ervaar je geen buikklachten dan kan je daarna geleidelijk de dosis opvoeren. Pas wel op dat je niet meer omega 3 neemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

      Succes!
      Jack

  2. Hallo jack, mijn man is net geopereerd aan zijn darm. Er is een stuk diike darm verwijderd. Door de antibiotica die hij nu krijgt en ook door het licht verteerbare voedsel heeft hij last van diarrhee. Om zijn darmwerking nu positief te beinvloeden dacht hij dat het verstandig was om aan de probiotica te gaan. Maar de vraag is welke?
    Is yakult goed genoeg of adviseer je liever een tablet vorm? Graag advies hierover.
    vriendelijke groet, Janny

    1. Probiotica is altijd een goed idee, Janny. Maar beschouw het wel altijd als een hulpje binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Of je nu Yakult, of andere bekende drankjes, neemt, of in tabletvorm, dat is aan jouw persoonlijke voorkeur. Maar besef wel dat er in Yakult veel suiker verwerkt is om de zure smaak enigszins te compenseren.

      Fijne dag,
      Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share