• Waarom zijn wortelen zo gezond

Waarom zijn wortelen zo gezond?

2017-04-04T09:59:57+01:00februari 7th, 2014|Voedingsadvies|28 Reacties

Laatste update: door

Waarom zijn wortelen zo gezond?

wortelenHet is algemeen bekend dat groente en fruit beter voor de gezondheid is dan bewerkte voeding, vlees of producten die vol met suikers zitten. Dus voor een goede gezondheid doe je geen reep mars in je lunchtrommel maar een appel of een banaan. Dat is al een heel stuk gezonder!

Maar als je op zoek bent naar de ultieme gezonde snack dan kom je uit op de wortel!

In tegenstelling tot de meeste andere gezonde groenten kun je een wortel lekker rauw eten net zoals een appel of banaan. Het is een van de weinige groentes die je eet alsof het een stukje fruit is. Dat is het grote voordeel van een wortel! Je kunt een wortel gewoon rauw eten en het smaakt nog eens goed ook, zelfs kinderen lusten wortels.

Want  ondanks dat  in fruit de nodige vitaminen en mineralen zitten, zit er toch behoorlijk wat suiker in fruit. In een wortel zitten maar heel weinig koolhydraten, daarom is een wortel ook ideaal als snack als je bijvoorbeeld wilt afvallen!

Maar er zijn meer redenen waarom je regelmatig een worteltje moet eten:

Vitamine A

Een wortel bevat erg veel vitamine A. Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je in de schemering of in het donker goed kunt zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem.

Voor kinderen is vitamine A vooral belangrijk voor  het groeiproces.

Vitamine A uit plantaardige bronnen is veruit de beste keuze voor je gezondheid. Als je namelijk teveel vitamine A binnenkrijgt is dit niet gezond, het is een in vetoplosbare vitamine! Dit risico loop je alleen als je supplementen, teveel lever of geconcentreerd wortelsap in grote hoeveelheden neemt.

Dus zoals ik altijd zeg: ”haal je vitaminen uit voeding en niet uit supplementen!”

Betacaroteen

Betacaroteen is een  pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt