Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

Waarom zijn wortelen zo gezond?

wortelenHet is algemeen bekend dat groente en fruit beter voor de gezondheid is dan bewerkte voeding, vlees of producten die vol met suikers zitten. Dus voor een goede gezondheid doe je geen reep mars in je lunchtrommel maar een appel of een banaan. Dat is al een heel stuk gezonder!

Maar als je op zoek bent naar de ultieme gezonde snack dan kom je uit op de wortel!

In tegenstelling tot de meeste andere gezonde groenten kun je een wortel lekker rauw eten net zoals een appel of banaan. Het is een van de weinige groentes die je eet alsof het een stukje fruit is. Dat is het grote voordeel van een wortel! Je kunt een wortel gewoon rauw eten en het smaakt nog eens goed ook, zelfs kinderen lusten wortels.

Want  ondanks dat  in fruit de nodige vitaminen en mineralen zitten, zit er toch behoorlijk wat suiker in fruit. In een wortel zitten maar heel weinig koolhydraten, daarom is een wortel ook ideaal als snack als je bijvoorbeeld wilt afvallen!

Maar er zijn meer redenen waarom je regelmatig een worteltje moet eten:

Vitamine A

Een wortel bevat erg veel vitamine A. Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je in de schemering of in het donker goed kunt zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem.

Voor kinderen is vitamine A vooral belangrijk voor  het groeiproces.

Vitamine A uit plantaardige bronnen is veruit de beste keuze voor je gezondheid. Als je namelijk teveel vitamine A binnenkrijgt is dit niet gezond, het is een in vetoplosbare vitamine! Dit risico loop je alleen als je supplementen, teveel lever of geconcentreerd wortelsap in grote hoeveelheden neemt.

Dus zoals ik altijd zeg: ”haal je vitaminen uit voeding en niet uit supplementen!”

Betacaroteen

Betacaroteen is een  pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A.  Daarbij is uit onderzoek (1)  gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.

Vitamine B

Wortelen zijn ook een erg belangrijke bron van B vitaminen. In wortels zitten vitamine B1, B2, en B6. Voldoende vitamine B binnenkrijgen is essentieel voor je immuunsysteem, zenuwstelsel, spijsvertering  en hormoonhuishouding.

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van ontstekingen. Onderzoek (2) heeft aangetoond dat vitamine B6 kan helpen in het verminderen van Prikkelbare Darm Syndroom.

Vitamine C

1oo gram wortelen voorziet je in 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is met name belangrijk voor je huid, haar en je immuunsysteem.  Vitamine C is ook een sterke antioxidant en helpt je daarmee hart- en vaatziekten voorkomen.

Kalium

Een veelvoorkomende ouderdomskwaal is botontkalking. Veel mensen weten dat je voldoende calcium nodig bent om dit te voorkomen. Maar alleen calcium is niet genoeg. Je moet ook voldoende kalium binnenkrijgen. Uit onderzoek (3) is gebleken dat het binnenkrijgen van voldoende kalium niet alleen helpt bij het voorkomen van osteoporose, het helpt ook tegen hoge bloeddruk, het vermindert de kans op beroertes en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Om deze voordelen te krijgen moet je niet af en toe een keertje gezond eten. Je zal regelmatig en consequent gezond moeten eten.

Vezels

Ook op het gebied van voedingsvezels scoort de wortel goed. In een portie wortelen (100 gram) zitten maar liefst 3 gram vezels, dat is maar liefst 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voedingsvezels zijn vooral belangrijk voor een gezonde darmwerking en het zorgt er ook voor dat je een stabielere bloedsuikerspiegel krijgt.

Glycemische last

Zoals je hebt kunnen lezen is de wortel extreem goed voor je gezondheid. Het heeft dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld een appel maar bevat veel minder suikers. Vooral als je diabetes hebt is het belangrijk dat je je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Vaak wordt bepaald aan de hand van de Glycemische Index of een bepaald product gegeten mag worden.

En dan zou je zeggen dat wortelen hoog scoren. Dit is niet helemaal correct. Weliswaar zitten in wortels koolhydraten die snel verteerd worden, maar het zijn er erg weinig. Dus per saldo, (Glycemische Last) hebben wortels erg weinig invloed op je bloedsuikerspiegel.

Conclusie

Een portie wortelen is de ideale snack als je af wilt vallen, je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden of als je snel een gezonde snack wilt hebben. Wortels bevatten enorm veel vitamine A.  Er zit veel vitamine C in en wortels zijn een van de beste bronnen van kalium.  Omdat wortels nu eenmaal lekkerder smaken dan spruitjes is het gemakkelijker om ook je kinderen te overtuigen van deze gezonde snack. Want als iets lekker is dan kun je dit makkelijker in je dieet opnemen en zo genieten van de voordelen voor je lichaam.

Maar zoals bij de meeste groenten het geval is: Kies voor biologisch en voorkom dat je denkt dat je gezond bezig bent en gezonde groente eet, terwijl je in werkelijkheid je lichaam langzaam volstopt met bestrijdingsmiddelen!!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-93-wortelen-gezond.mp4" width="478" height="360" description="wortelen zijn gezond" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je vragen of suggesties over dit artikel, laat ze dan hieronder achter! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24489447

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24183308

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674806

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb een pakje rauwe wortels gekocht. Heb ze geblendeerd met ander fruit. Wat was dat heerlijk. Alleen vroeg ik mij af wat kan ik met het overblijfsel doen dat ik gezeefd heb. Binnen hoeveel tijd krijg ik de recepten. Ik heb reeds bevestigd. Heb ik het goed gedaan? Alvast bedankt . Ivonne groet!

  1. Hallo Ivonne,

   Soms is er een kleine vertraging waardoor de mail met het ebook niet direct verstuurd wordt. Normaal zou je binnen 5 minuten de recepten moeten hebben. Als je ze nog niet hebt, laat het even weten en stuur ik je ze handmatig op.

   Nog een goede tip is om wortelen in een groene smoothie te verwerken, het geeft de smoothie een enorme verrijking qua smaak en vitamines:)

   Groetjes,

   Jack

 2. Wat hier staat is niet juist. Wortels staan namelijk bekend voor hun suiker gehalte. ben je een endomorph persoon of probeer je M/F ratio naar beneden te halen dan is wortels eten een foute keuze, ik kwam naar dit artikel om kennis op te doen, helaas is deze info fout. voor 100 gram wortels heb je maar liefst 6.7 g koolhydraten waarvan 6.5 g suiker. Dat is Gigantisch veel, je kan even goed een suiker geladen stuk fruit eten. Wortels bevatten 3.2 g voedingsvezels op 100 g wortelen wat weer zeer laag is. Wortel is een foute keuze

 3. Als chauffeur zit ik wekelijks zo'n 3000-4000 km per week achter het stuur. Ik heb altijd een pondje wortels bij me om onderweg lekker te knagen, blijf ik wakker van en ik vind het lekker. Beter dan de zakken drop die ik voorheen altijd meenam denk ik. Maar ik heb drie vragen. Soms heb ik het gevoel dat ik moeilijk kan poepen doordat ik zoveel wortels eet, kan dat inderdaad daardoor komen? Kan je teveel wortels eten (ja, ik weet, alles waar "te" voor staat is niet goed dus zie de vraag in proporties). Tenslotte: welke wortels zijn beter, een lekkere dikke winterwortel of van die waspeentjes? Die laatste vind ik vaak zo waterig smaken

  Groetjes van een fanatieke wortelknager, Rob

  1. In principe is er weinig verschil tussen deze twee. Maar het is wel een feit dat de kleur oranje aangeeft hoeveel caroteen er in de wortel zit. Hoe dieper de kleur, hoe meer caroteen. Dit caroteen wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.

   Dus lekker blijven knagen van de diep-oranje worteltjes!

 4. Die vraag die ik stelde was serieus, jammer dat deze niet beantwoord is.
  Ik zit voor mijn werk veel in de auto en eet dan veel wortels, een zakje uit de supermarkt van 500 gram, en mijn vraag nog 1 x is dat gezond?????

  1. Wortelen zijn natuurlijk gezond, maar wel met mate! 500 gram is aardig aan de hoge kant (denk ook aan fructose bijv.), probeer wat te minderen en meer te varieren! Ik ga zelf bijv. ontzettend goed op een groene smoothie omdat je ook kunt combineren met groente!

   Succes!

 5. Vraagje: mijn dochter had ik al een tijdje niet gezien. Ze woont 1,5 uur rijden van me vandaan. Vorige week was ik weer bij haar en het viel me op dat ze een oranjege teint haf en de binnenkant van haar handen zijn bijna oranje. Ze eet de hele dag door wortels. Dat kan toch niet goed zijn? Ze is er gewoon verslaafd aan....

  1. Die oranje kleur ontstaat door de grote hoeveelheid beta-caroteen in de wortelen en eventueel andere groenten. Het is ongevaarlijk en zal na een paar weken verdwijnen, vanaf het moment dat het dieet aangepast is.

 6. Ik eet nu dagelijks 2 wortels in de ochtend door dit artikel, ik heb last van een blessure aan de knie en ik was topsporter maar nu lig ik uit. Ik heb vele manieren geprobeerd en nu heb ik PRP achter de rug en eet ik wortels. Dankuwel voor het zeer leerrijke artikel!

 7. Als je wortelen blendert heb je zo een dikke pap ni smakelijk. Wat kan ik daar aan doen. En bio wortelen in een fles is dat ok

  1. Je hoeft ze niet te schillen, tenminste als het biologische wortelen zijn. Wassen is in de meeste gevallen voldoende.

 8. L.S. ,

  Ik zou graag precies willen weten hoeveel fructose er in 100 gram winterwortel aanwezig is?

  Ik moet koolhydraat- en suikervrij eten en heb een fructose-intolerantie. Ik mag winterwortel eten volgens mijn behandelaar, maar durf het niet omdat ik hem zo zoet vind.
  Ik vind hem heerlljk en word er niet misselijk van. Wat zeer opmerlekijk is. Ik word altijd misselijk van zoet.

 9. Ik vind biologisch meestal duurder dus koop bijna altijd niet biologische groentes en schil ze als dat kan ook niet. Ik probeer gezond te leven maar is dat wel gezond met al die gif die ze er op spuiten??

  1. Niet altijd noodzakelijk om (duurdere) biologische groenten te kopen, Menno.
   Lokale groenten op de markt kunnen ook vaak onbespoten zijn, ondanks dat ze niet de kwalificatie 'biologisch' hebben. Is een kwestie van even babbelen met de verkoper, en eventueel de lokale productie-fasciliciteit bezoeken en vragen stellen.

 10. Ik heb altijd stevig gedronken en ben sinds 3 jaar helemaal van de alcohol af. Ik heb wat overgewicht en had op een gegeven moment zoiets van waarom altijd een chocoladekoekje of een plak cake of chips of taart bij de koffie of als tussendoortje. Heb nu de vezelkoekjes van BelVita als tussendoortje en wortels. Ook tomaten en komkommer maar dan wel met een klein beetje zout en peper voor de smaak. 's Morgens roggebrood met een plakje kaas. Dan te bedenken dat men eeuwen geleden gewend was om wortels en knollen te eten. Kregen ze ook een sterk gebit van. Dus als je tanden er plots uitvallen is het tijd om te gaan kangen.

 11. Hoe zit het met het 'loof' van de wortels.Mij is ter ore gekomen dat er veel vitaminen juist daarin zit.
  Is dat juist? Dan zou men daarvan in de blender erook een heerlijke smothie van kunnen maken?

  1. Wortelloof is inderdaad eetbaar en bevat heel veel vitamines en mineralen.
   Ook in een smoothie lijkt het me lekker. Ik ga het in ieder geval eens proberen. Goed idee!
   Maar let er wel op dat je dat met mate doet. Extreme hoeveelheden gaan averechts werken.

 12. Beste lezer,
  Sinds ca. 2 maanden eet ik 's avonds (als vervanger van zoetigheid) wortels. Wat zijn die oranje krengen toch heerlijk eigenlijk. En het helpt met het verlagen van je gewicht...niet dat ik te zwaar was maar nu dus eleganter. Eet ze!

 13. Goeiedag! Ik las op een andere website dat TE VEEL wortelsap drinken niet goed is, dat dit juist de kans op kanker (bv. prostaatkanker bij mannen) vergroot. Die website vermeldde wel niet welke hoeveelheid wortelsap per dag dan veilig is. Welke hoeveelheid zou ú aanbevelen? Bv. een glas van zoveel centiliter per dag, of een glas van zoveel centiliter om de andere dag, of zoiets.
  Groeten uit Vlaanderen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share