Iedereen laat wel eens een scheet, zelfs die mooie meid op het werk, die leuke man in je team, en zelfs de Koningin…eehh…Koning! Jawel, winderigheid is iets wat we allemaal wel kennen en wat een onderdeel is van het leven. Op zich helemaal niet erg, zolang dit maar niet met ongewenste geuren en geluiden gepaard gaat. Dat is, zeker in gezelschap, toch wel wat gênant. Maar dit is helaas niet altijd het geval.
Dagelijks laten we ongeveer 15 tot 25 scheetjes, groot of klein. De meeste scheetjes hebben we meestal niet eens in de gaten. Het overgrote deel stinkt ook niet, en maakt ook helemaal geen vervelend geluid. Maar wist je dat al deze windjes verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1 kubieke meter aan methaangas, koolstofdioxide en zuurstof wat zich een weg naar buiten baant via je anus?
Over het algemeen stinken de winden niet, maar soms kan dat gebeuren. Dit is dan het gevolg van vluchtige vetzuren, zoals bijvoorbeeld boterzuur, en zwavelverbindingen, zoals bijvoorbeeld sulfide.
Hoe ontstaat winderigheid?
Winderigheid, ofwel scheten laten, is het directe gevolg van het overmatig vormen van gas in je darmen en, als gevolg daarvan, het verliezen van ditzelfde gas via de anus. De winderigheid heeft te maken met de manier waarop je leeft, eet en ademt. Maar om dit beter te kunnen begrijpen, eerst even het verloop van alles wat je via je mond binnenkrijgt tot het moment dat het je lichaam verlaat via je ontlasting:
- Je eten komt je lichaam binnen via je mond en wordt vermalen door je tanden.
- In je mond wordt het voedsel gemengd met je speeksel, wat onder andere enzymen bevat die een deel van het eten alvast omzetten in voedingsstoffen die het lichaam gemakkelijker kan opnemen.
- Je slikt het eten door, waarna je slokdarm zorgt voor het verdere transport naar de maag. Tijdens deze relatief korte reis, worden alvast de koolhydraten verteerd.
- Eenmaal in je maag aangekomen, worden voor een deel de aanwezige eiwitten afgebroken en wordt het voedsel verder vermalen tot kleinere deeltjes. De sappen die in je maag zitten zorgen er voor dat eventueel aanwezige bacteriën die schadelijk zijn, worden vernietigt.
- Na de maag, komt het voedsel aan in de twaalfvingerige darm, waar de vetten voor het grootste deel worden afgebroken en de nog aanwezige maagsappen onschadelijk gemaakt worden.
- In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen door het lichaam met behulp van de daar aanwezige enzymen.
- De resterende voedingsstoffen worden door de enzymen in de dikke darm in het lichaam opgenomen.
- Alles wat er dan overblijft, dus een vaste massa die ontdaan is van voedingsstoffen, wordt in de endeldarm verzameld.
- Deze vaste massa verlaat je lichaam via je anus, en uiteindelijk beland deze ontlasting in het toilet.
Op zich een heel goed gedirigeerd proces, maar het enige probleem is dat bepaalde gassen, zuren en lucht, niet door de darmwand opgenomen kunnen worden. Deze blijven dus achter in het darmkanaal. Deze gassen hoeven niet perse als hetzelfde gas via de mond het lichaam binnen te komen, maar ontstaan vaak als gevolg van de vele lichamelijke processen die tijdens de reis van ‘mond naar kont’ plaatsvinden. Het zijn deze gassen die zorgen voor een overdruk in het darmkanaal, waarna dit de gemakkelijkste weg naar buiten zoekt, via je anus.
Hoe kun je winderigheid voorkomen of verhelpen?
Er zijn heel veel oorzaken van winderigheid, waarvan de meesten betrekking hebben op je voedingspatroon en de manier waarop je het eten naar binnen werkt. We gaan dit punt voor punt even behandelen:
Rustig eten en vooral goed kauwen
Onnodig veel zuurstof komt er in je lichaam zodra je je eten naar binnen ‘schrokt’. Het naar binnen schrokken van je eten, houdt in dat je niet goed kauwt en té grote brokken eten naar binnen werkt. Hiermee gaat onbedoeld heel veel lucht mee naar binnen. Lucht die je lichaam ook weer moet verlaten, hetzij naar boven (via boeren) of via de beneden-weg.
Op een gecontroleerde manier kauwen van je eten is niet alleen een goede tip tegen winderigheid, maar is in het algemeen veel beter voor je gezondheid. Je speeksel bereid het voedsel alvast voor, en het fijnmalen met de tanden bespaart je maag alvast heel veel extra werk.
Koolzuurhoudende dranken
De naam zegt het al: Koolzuurhoudende dranken bevatten koolzuur. Dit gas wordt niet door het lichaam opgenomen, en zal op de één of andere manier je lichaam weer moeten verlaten. Als het koolzuurgas in je maag blijft hangen, ga je automatisch boeren, maar als het koolzuurgas de weg naar het darmkanaal heeft gevonden, heeft dit als onvermijdelijk gevolg dat je winden gaat laten.
Net als je eten: gewoon rustig drinken
Zodra je een glas drinken bijna letterlijk naar binnen ‘giet’, komt er ook veel lucht mee naar binnen. Voor koolzuurhoudende dranken geldt dit dus dubbel. Maar dit verhaal is ook van toepassing bij een gewoon glas water. De lucht die je met je water naar binnen slikt, zal er op de één of andere manier weer uit moeten.
Stinkende winden voorkomen
Eet minder vetzuren
Met name vloeibare oliën en harde vetten bestaan uit vetzuren. En het zijn juist déze vetzuren die verantwoordelijk zijn voor een stinkende scheet. Dit geldt vooral bij boterzuur, propionzuur en azijnzuur. Je kunt deze vetzuren vinden in onder andere kaas en boter. Voor wat betreft de kazen, zijn het vooral de geurende en harde kaassoorten die je moet vermijden als je minder last wilt hebben van stinkerds. Ook kunnen deze vetzuren ontstaan in je lichaam door fermentatie van en afbraak van bepaalde groenten en vruchten. Denk hierbij aan bonen, kool, bananen en perziken.
Houd je darmflora gezond
De bacteriën in je darmen, die we ook wel kennen onder de naam darmflora, kunnen je helpen om winderigheid te voorkomen, of te verhinderen. Het is van belang om deze cultuur gezond te houden, zodat ze beter het voedsel af kunnen breken. Efficiënt werken kan de darmflora alleen als het gezond is. Direct gevolg is minder productie van vervelende gassen en dus minder winderigheid. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je hierbij helpen, zoals kurkuma, komijn, kwark, kefir en yoghurt.
Minder koolhydraten
Dit zal buikpijn veroorzaken omdat je darmflora deze hoeveelheden niet aankan. Je darmen raken overstuur en de zuurgraad van je darmen raakt volledig uit haar balans. Dit zijn allemaal factoren die aan de basis staan van nog meer winderigheid.
Medicijnen tegen winderigheid
Hoewel het natuurlijk de beste manier is om je winderigheid tegen te gaan door je voeding aan te passen, zijn er voor diegene die daar geen zin in hebben medicijnen beschikbaar. Deze medicijnen kun je bij je huisarts of direct bij de apotheek halen.
Bismuth Subsalicylaat
Dit is een zout wat de sulfiden (de zwavelverbindingen) aan zich bindt. Op deze manier wordt de stand van de winderigheid minder. Het zijn immers met name deze zwavelverbindingen die de stank veroorzaken.
Rifaximine
Dit is een antibioticum wat veel gebruikt wordt tegen het prikkelbare darm syndroom, maar ook prima werkt tegen het overmatig laten van winden.
Alfa-Galactosidase
Dit eiwit zit in heel veel medicijnen die winderigheid tegen moeten gaan. Je vindt het onder andere in de medicijnen Jarro Zymes Plus en Preflatine-OK.
Iberogast
Dit is een homeopathisch middel in een vloeibare vorm.
Rennie Deflatine
De bekende Rennie’s bestrijden de gasvorming waardoor stinkende scheten kunnen worden voorkomen.
Norit
Daslook
Daslookdruppels in homeopathische vorm is wellicht de beste oplossing, zonder noemenswaardige bijwerkingen. A. Vogel heeft deze druppels in het assortiment.
En als dit allemaal niet helpt?
Als al deze beschreven adviezen niet helpen, is het heel verstandig om direct een afspraak te maken met de huisarts. Het kan zijn dat er een dieper liggende oorzaak is, zoals een Prikkelbare Darm Syndroom, een schimmelinfectie of obstipatie.
Conclusie
Het belangrijkste, en meestomvattende advies wat ik je kan geven is om de oplossing eerst te zoeken in je voedingspatroon, in combinatie met de manier waarop je eet en drinkt. Dus niet schrokken, maar de tijd nemen om te kauwen. Dit kun je doen in combinatie met homeopathische middelen, met name omdat deze nagenoeg geen bijwerkingen kennen.
Iberogast is geen homeopatisch middel, maar een fytotherapeutisch middel. Homeopathie werkt door middel van verdunningen, dat is bij Iberogast niet het geval, het is een samengesteld kruidenmiddel.
Dank voor deze aanvulling, Kliko!