Adviezen tegen winderigheid

2017-04-04T09:57:40+01:00oktober 14th, 2013|Spijsverteringsklachten|2 Reacties

Laatste update: door

Adviezen tegen winderigheid

Iedereen laat wel eens een scheet, zelfs die mooie meid op het werk, die leuke man in je team, en zelfs de Koningin…eehh…Koning! Jawel, winderigheid is iets wat we allemaal wel kennen en wat een onderdeel is van het leven. Op zich helemaal niet erg, zolang dit maar niet met ongewenste geuren en geluiden gepaard gaat. Dat is, zeker in gezelschap, toch wel wat gênant. Maar dit is helaas niet altijd het geval.

Dagelijks laten we ongeveer 15 tot 25 scheetjes, groot of klein. De meeste scheetjes hebben we meestal niet eens in de gaten. Het overgrote deel stinkt ook niet, en maakt ook helemaal geen vervelend geluid. Maar wist je dat al deze windjes verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1 kubieke meter aan methaangas, koolstofdioxide en zuurstof wat zich een weg naar buiten baant via je anus?

Over het algemeen stinken de winden niet, maar soms kan dat gebeuren. Dit is dan het gevolg van vluchtige vetzuren, zoals bijvoorbeeld boterzuur, en zwavelverbindingen, zoals bijvoorbeeld sulfide.

Hoe ontstaat winderigheid?

Winderigheid, ofwel scheten laten, is het directe gevolg van het overmatig vormen van gas in je darmen en, als gevolg daarvan, het verliezen van ditzelfde gas via de anus. De winderigheid heeft te maken met de manier waarop je leeft, eet en ademt. Maar om dit beter te kunnen begrijpen, eerst even het verloop van alles wat je via je mond binnenkrijgt tot het moment dat het je lichaam verlaat via je ontlasting:

  • Je eten komt je lichaam binnen via je mond en wordt vermalen door je tanden.
  • In je mond wordt het voedsel gemengd met je speeksel, wat onder andere enzymen bevat die een deel van het eten alvast omzetten in voedingsstoffen die het lichaam gemakkelijker kan opnemen.
  • Je slikt het eten door, waarna je slokdarm zorgt voor het verdere transport naar de maag. Tijdens deze relatief korte reis, worden alvast de koolhydraten verteerd.
  • Eenmaal in je maag aangekomen, worden voor een deel de aanwezige eiwitten afgebroken en wordt het voedsel verder vermalen tot kleinere deeltjes. De sappen die in je maag zitten zorgen er voor dat eventueel aanwezige bacteriën die schadelijk zijn, worden vernietigt.
  • Na de maag, komt het voedsel aan in de twaalfvingerige darm, waar de vetten voor het grootste deel worden afgebroken en de nog aanwezige maagsappen onschadelijk gemaakt worden.
  • In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen door het lichaam met behulp van de daar aanwezige enzymen.
  • De resterende voedingsstoffen worden door de enzymen in de dikke darm in het lichaam opgenomen.
  • Alles wat er dan overblijft, dus een vaste massa die ontdaan is van voedingsstoffen, wordt in de endeldarm verzameld.
  • Deze vaste massa verlaat je lichaam via je anus, en uiteindelijk beland deze ontlasting in het toilet.

Op zich een heel goed gedirigeerd proces, maar het enige probleem is dat bepaalde gassen, zuren en lucht, niet door de darmwand opgenomen kunnen worden. Deze blijven dus achter in het darmkanaal. Deze gassen hoeven niet perse als hetzelfde gas via de mond het lichaam binnen te komen, maar ontstaan vaak als gevolg van de vele lichamelijke processen die t