Vakantie: Wat te doen tegen insectenbeten

2017-01-18T08:07:22+01:00juli 10th, 2013|Gezondheid Algemeen|4 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Wat te doen tegen insectenbeten

Tijdens de vakantie ben je lekker actief, meestal buiten. Genieten van de zon en de natuur. Je gaat lekker wandelen in de bergen of door het bos. Door de aangename warmte ben je in de meeste gevallen erg luchtig gekleed. Om kort te gaan:

Dé ideale omstandigheden voor insecten om de blote huid op te zoeken en lekker te gaan prikken. Het schijnt onlosmakelijk verbonden te zijn met vakantie en een lekkere temperatuur, maar vervelend is het wel.

Er zijn vele soorten insecten die kunnen prikken of bijten. Je kunt in de meeste gevallen de insecten wel herkennen, maar als deze alweer verdwenen is, kun je aan het wondje meestal wel zien wat voor insect het geweest moet zijn.

In dit artikel zet ik de meest voorkomende insecten met hun beten en de bijbehorende behandelingen op een rijtje. Ook kun je hier informatie vinden over hoe je insectenbeten en prikken zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Ze bijten of ze steken

Er is een duidelijk verschil tussen insecten die bijten en insecten die steken. Natuurlijk zijn het bijen en wespen die steken, maar weet jij of een spin steekt of bijt? Laten we de definities eens bekijken:

  • Een insectenbeet wordt veroorzaakt door een insect die oppervlakkig bijt in de opperhuid. Ze doen dit om zich te voeden met menselijk bloed. Het speeksel van het insect komt in contact met de huid, die hierop gaat reageren. De reactie is meestal erg lokaal, met hele minieme en lokale symptomen. Omdat deze beet in de meeste gevallen erg oppervlakkig is, voel je er in de meeste gevallen weinig van. Pas als het een beetje begint te jeuken, en je de neiging hebt om te krabben, merk je pas als je gebeten bent. Dit soort beten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door vlooien, dazen, muggen, luizen of bedwantsen. In de meeste gevallen is een insectenbeet niet giftig.
  • Een insectensteek is even een klein graadje erger. Zoals de naam al zegt, is het een duidelijke steek, met een angel, wat doordringt tot in de onderhuid. Daardoor is een prikje meestal pijnlijk, zeker op het moment dat er gestoken wordt. In de meeste gevallen wordt je gestoken omdat het insect zich wil verdedigen. Het gebeurt maar heel zelden dat een insect steekt uit pure agressie. Hommels, mieren en natuurlijk bijen en wespen zijn hier meestal verantwoordelijk voor. Dit zijn de soorten die een angel hebben, samen met een gifklier die via de angel het gif in de onderhuid pompt. In de meeste gevallen is een insectensteek giftig.

Om het even wat complexer te maken: Er zijn insecten die zowel kunnen steken als bijten. Ze kunnen zich hierdoor voeden en ook nog verdedigen. Denk hierbij aan luizen, vlooien, dazen en muggen.

Ze zijn giftig of niet-giftig

Er is ook een onderverdeling in giftige- en niet giftige steken en beten.

  • Giftige steken worden meestal veroorzaakt door wespen, bijen, horzels, hommels en heel soms door bepaalde soorten mieren of spinnen. Het is een beetje afhankelijk van het soort gif en natuurlijk de hoeveelheid, maar er kunnen 2 soorten reacties optreden:
    • Allergische reactie van het lichaam: Bij een allergische reactie is het complete immuunsysteem betrokken. Er ontstaat een ontsteking wat, bij een gebrek aan behandeling, tot anafylaxie kan leiden. Bij ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking kan een allergische reactie ontstaan naar aanleiding van een giftige steek of beet.
    • Lokale reactie van de huid: Als je niet overgevoelig bent voor de giftige stof, ontstaat er ‘alleen’ maar een toxische reactie van de huid, die meestal erg lokaal blijft. In tegenstelling van de allergische reactie, is bij een lokale reactie het immuunsysteem niet betrokken, tenminste niet in eerste instantie. Er kan ook, met name bij kinderen, een soort ‘pseudo-allergische’ reactie optreden. Dit is een heftige reactie op het gif, maar is beslist niet een allergie.
    • Niet-giftige beten komen in de meeste gevallen van teken, luizen, muggen, schurftmijten en vlooien. Het doel van deze beestjes is om zich te v