Psoriasis

Laatste Update: 9 maart 2023

Wat is psoriasis inversa?

Psoriasis is een erfelijke huidaandoening die vooral bekend staat om de rode, schilverige plekken waar de patiënten last van hebben. Er zijn verschillende soorten psoriasis, bijvoorbeeld psoriasis vulgaris, de gewone psoriasis met rode vlekken over het hele lichaam, psoriasis capitis, met plekken op het hoofd, en psoriasis guttata, waarbij druppelvormige plekjes over het hele lichaam ontstaan (1). Ook is er de vorm van psoriasis op je hoofdhuid.

Een afwijkend type psoriasis is de psoriasis inversa, omdat deze, zoals de naam al aangeeft, omgekeerd is.

Een omgekeerde psoriasis

Waar de 'gewone' vormen van de huidziekte vooral aan de buitenkant van de ledematen, dus bijvoorbeeld op de knieën en ellebogen voorkomen, zitten de aangedane plekken bij psoriasis inversa juist aan de binnenkant van de armen en benen en in de huidplooien (2).

Ook hoe de plekken eruit zien is anders, in plaats van rode schilferige plekken gaat het bij psoriasis inversa om roze, gladde en vaak natte plekken, waarbij de huidschilfers ontbreken.

Soms komt deze vorm van psoriasis voor bij patiënten die al met een andere vorm van psoriasis gediagnosticeerd zijn. In dat geval wordt de psoriasis inversa als onderdeel van de andere psoriasis gezien. Soms ontstaat het echter bij mensen die nog nooit eerder last hebben gehad van psoriasis, vaak bij oudere mensen. Hoe het komt dat de psoriasis ineens verschijnt is nog onbekend.

De roze plekken van psoriasis inversa kunnen ontstaan in de plooien van de buik, bij vrouwen onder de borsten, in de plooi achter het oor, onder de oksels, in de liezen en in de bilspleet en dus aan de binnenkant van de knieën en ellebogen. Mensen met overgewicht hebben meer huidplooien, maar ze hebben geen grotere kans op psoriasis inversa, als ze het krijgen zullen ze er echter wel meer last van hebben.

Hoewel de plekken over het algemeen minder zichtbaar zijn dan bij bijvoorbeeld psoriasis vulgaris of capitis jeuken ze wel meer.

De behandeling van psoriasis inversa

De behandeling van psoriasis inversa is in principe gelijk aan de behandeling van de andere vormen van psoriasis (3), met als uitzondering de toepasbaarheid van de hormoonzalven.

Omdat de zalf namelijk in de huidplooien beter opgenomen wordt, kunnen de sterkste hormoonzalven hier niet gebruikt worden. Het advies is dan ook om hormooncremes die je voor een andere vorm van psoriasis voorgeschreven hebt gekregen niet te gebruiken in huidplooien. De arts kan een lichtere zalf, van zogenaamde klasse 2, voorschrijven.

In de zalf zal ook vaak een schimmelwerend middel zitten. Psoriasis inversa ontstaat namelijk vaak vanuit een schimmelinfectie, maar de vochtige en warme plekken zijn ook een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van een schimmelinfectie.

Andere manieren om psoriasis inversa te behandelden zijn bijvoorbeeld lichttherapie en het gebruik van zinkoxidecreme. Naast een behandeling is een goede verzorging ook belangrijk. Na het douchen bijvoorbeeld kunnen de aangedane plekken voorzichtig drooggedept worden, of met een föhn gedroogd worden. Knellende kleding is uit den boze en het wordt aangeraden om vaak van onderkleding te wisselen.

Lees meer: Alternatieve psoriasis behandeling

De behandeling van psoriasis inversa kan een hele tijd duren. Het is helaas een kwestie van volhouden.

Bronnen:

 1. https://www.cureus.com/articles/110675-types-of-psoriasis-and-their-effects-on-the-immune-system#!/
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X15000711
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-015-3628-7

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een goede vriend van ons heeft rode vlekken op zijn lichaam vooral in de nek armen en handen, sinds kort zijn allebei de handen stuk, de vingertoppen barsten open en hij heeft ontzettend veel pijn is dit een vorm van psoriasis guttata of inversa?
  Wat is er aan te doen?

 2. Hallo Robert Jan, ik probeer al dagen om jouw gratis E-Book 21 tips om psoriasis alternatief tegen te gaan te down laoden maar het lukt
  me niet. Ia er nog een andere manier om aan het E-Book te komen.
  Warme groet
  Ina Douwes

  1. Dat is erg vervelend, Ina. Excuses daarvoor!
   Als je even een mailtje stuurt naar [email protected], dan krijg je daarvandaan het eBook via direct via mail opgestuurd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1