Nagel psoriasis

Laatste Update: 3 januari 2023

Nagelpsoriasis, verzorging en genezing

Vorige artikel over nagelpsoriasis

Psoriasis van de nagels is iets wat bij ongeveer de helft van alle psoriasispatiënten voorkomt (1). Het is een vervelende uiting van de ziekte omdat je handen nou eenmaal altijd zichtbaar zijn, en omdat in onze cultuur mensen elkaar graag de hand schudden.

Nagelpsoriasis levert net als psoriasis van de hoofdhuid en het gezicht meer schaamte op dan als de ziekte zich op andere plaatsen uit (2). Gelukkig is er aan nagelpsoriasis in deze tijd wel veel te doen. Een goede verzorging van de nagels is het allerbelangrijkst, maar daarnaast spelen natuurlijk ook cosmetische aspecten een rol.

Een goede verzorging

Een mooie psoriasisnagel begint bij een goede verzorging. Het is een goede gewoonte om elke week je nagels te verzorgen. Vijl ze zo kort mogelijk af, en vet de nagelriemen in met neutrale creme of vaseline. Duw de nagelriemen daarna terug met een zogenaamde bokkepoot. Als de nagels los zitten zorg er dan voor dat er niets tussen de nagel en het nagelbed komt.

Draag huishoudhandschoenen bij het afwassen en tijdens het schoonmaken en werkhandschoenen bij het tuinieren. Dit voorkomt dat de nagel gaat ontsteken En dat het uiterlijk van de nagel slechter wordt. Er zijn verschillende vormen van nagelpsoriasis. Er kunnen groeven in de nagel ontstaan, of zelfs gaten. Vaak verkleurt de nagel en wordt hij brokkelig. In het ergste geval kan de nagel zelfs helemaal van de vinger of teen afvallen. Naast een goede nagelverzorging is een tripje naar de nagelstudio dus een goed idee. Zowel voor dames als ook voor heren!

Misschien schaamt iemand met nagelpsoriasis zich al bij het idee, maar nagelstylisten zijn goed opgeleid om aangetaste nagels te behandelen. Het is wel verstandig om van te voren even te bellen om het te bespreken.

Kunstnagels en UV-therapie

Naast een grondige verzorging van de nagels kunnen de nagels in een nagelstudio gelakt worden, wat het uiterlijk al een stuk verbetert. Maar waar psoriasispatiënten over het algemeen Nog meer baat bij hebben is het aanbrengen van kunstnagels. Die zijn tegenwoordig niet meer van echte nagels te onderscheiden, en ze kunnen gewoon kort geknipt worden als dat de manier is waarop je je nagels gewoonlijk draagt. Als dit allemaal niet helpt, of als je kunstnagels niet zo ziet zitten, dan zijn er natuurlijk ook nog een aantal medische behandelingen om van psoriasisnagels af te komen.

Ten eerste kunnen er corticosteroïden in de nagels gespoten worden, waardoor ze er een stuk beter uit gaan zien. Helaas moet de behandeling wel regelmatig herhaald worden. De meest effectieve behandeling is echter bestraling met UV-licht (3). Hierdoor wordt de psoriasis van de huid en de nagels per behandeling minder erg, en tenslotte kunnen de uiterlijke kenmerken van de psoriasis zelfs helemaal verdwijnen.

Een nadeel is wel dat als je met de behandelingen stopt de psoriasis weer terugkomt. Het helpt trouwens niet om gewoon onder de zonnebank te gaan, het licht dat bij de UV-therapie gebruikt wordt is namelijk gefilterd UVA of UVB licht dat alleen door specialisten kan worden toegediend.

Er zijn dus mogelijkheden te over om niet te blijven rondlopen met psoriasisnagels!

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.2165/11597000-000000000-00000
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-3083.2009.03364.x
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s40265-016-0564-5

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share