[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wat moet je weten over gezond afvallen na de bevalling?
Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu je kersverse moeder bent kun je niet zomaar op dieet, je moet er rekening mee houden dat je lichaam moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling. En als je de baby borstvoeding geeft moet je ook daar rekening mee houden. Je wilt natuurlijk wel dat jouw moedermelk je baby voorziet van genoeg voedingsstoffen.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Hoeveel moet ik aankomen tijdens de zwangerschap?
2: Gewichtsafname na de bevalling
3: Eerst herstellen
4: Borstvoeding
5: Wanneer kan ik mij volledig richten op afvallen?/a>
6: Tot slot….
Hoeveel moet ik aankomen tijdens de zwangerschap?
Eigenlijk begint het afvallen al tijdens aankomen. Wat er niet bijkomt hoeft er ook niet af. Dus moet je ongeveer weten wat gezonde zwangerschapskilo's zijn en wanneer je teveel aankomt. Afhankelijk van je BMI kun je van te voren uitrekenen hoeveel je moet aankomen tijdens de zwangerschap.
Bij een BMI van:
- 18,5 of lager: 12,5 tot 18 kilo
- 18,5 -25: 11,6 tot 15 kilo
- 25-30: 7 tot 11,5 kilo
- 30 en hoger: 5 tot 9 kilo
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want als je zwanger bent zijn er zoveel factoren die invloed uitoefenen op hoeveel jij aankomt. Je houdt veel meer vocht vast, je maakt wel een liter extra bloed aan, je bouwt een vetreserve op voor de borstvoeding en dan heb je natuurlijk het gewicht van de baby zelf nog.
Het belangrijkste doel tijdens de zwangerschap is je lichaam en daarmee je baby te voorzien van zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen. Dus tijdens de zwangerschap is het extreem ongezond voor de kleine om op dieet te gaan. Het is zelfs verstandig om bepaalde supplementen te nemen als je zwanger bet.
Wat wel verstandig is tijdens de zwangerschap is je gewichtstoename proberen te controleren door juist dan gezond te eten en voldoende te bewegen. Hiermee verklein de kans op zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid of brandend maagzuur.
Nog belangrijker is dat je ook de risico’s op ergere complicaties voor jezelf en voor de baby verkleint.
Gewichtsafname na de bevalling
De eerste directe gewichtsafname is natuurlijk meestal ook een flink gedeelte van wat je bent aangekomen. De eerste weken na de bevalling verliezen de meeste moeders het grootste gedeelte van de zwangerschapskilo’s.
Dit kan vijf kilo zijn maar ook wel tien kilo, het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel je bent aangekomen.
Eerst herstellen
De eerste zes weken na de bevalling is niet het moment om je druk te maken over je gewicht. Het is veel belangrijker dat je goed herstelt van de bevalling, je hebt net een indrukwekkende prestatie geleverd en nu moet je lichaam eerst herstellen.
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer fit en slank zijn, maar als al die opgerekte spieren, vooral je bekkenbodemspieren niet de gelegenheid krijgen om goed te herstellen, kun je last krijgen van onder andere incontinentie.
Je moet de juiste balans vinden om optimaal te herstellen van de bevalling, helemaal niet bewegen is ook niet goed. De gouden regel is om tenminste zes weken heel voorzichtig te zijn en niet zwaar te tillen of te sporten.
Je kunt als jij je weer sterk genoeg voelt wel voorzichtige oefeningen doen die je helpen het herstel van de spieren te bespoedigen. Specifieke oefeningen en tips die voor jou van toepassing zijn kun je krijgen van je zwangerschapsbegeleider.
Borstvoeding
De tweede belangrijke factor in snel je oude gewicht weer terug te krijgen is dat je niet voor twee gaat eten als je borstvoeding geeft. Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap al voorzien in dat je borstvoeding gaat geven, daarom heeft het lichaam tijdens de zwangerschap extra vet opgeslagen.
Dus eigenlijk kan borstvoeding geven je juist helpen met afvallen. Als jij je aan een gewoon voedingspatroon houdt en minimaal twee liter water per dag drinkt zal je een groot gedeelte van je zwangerschapskilo’s omzetten in moedermelk.
Je kunt natuurlijk denken van waarom niet wat extra lijnen, dan ben ik nog sneller van de kilo’s af.
Als je voldoende drinkt en genoeg gezonde voeding tot je neemt dan is de productie van moedermelk ook optimaal. Als je beduidend minder voedingstoffen tot je neemt zul je zien dat ook de melkproductie afneemt, en je lichaamsvet dus niet meer wordt omgezet in melk.
Je hebt alle vet al verbruikt, het gevolg is een vermindering van de aanmaak van melk, dat wil je toch ook niet? Dus ook hier weer, je kunt best wel proberen een beetje af te vallen maar zorg ervoor dat je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens de periode van borstvoeding geven ongeveer elke dag aan voeding neemt:
- Minimaal 2 liter water (groene thee, water)
- 5 sneetjes volkorenbrood (voedingsvezels!)
- 2 opscheplepels zilvervliesrijst, (volkoren) pasta, peulvruchten of aardappelen
- Minimaal 200 gram groente
- 2 x daags fruit (appel, sinaasappel)
- 3 x daags kop zuivel
- 100 gram vlees, vis, ei
Gemiddeld genomen kost het geven van borstvoeding je ongeveer 500 calorieën per dag. Dus je kunt voor jezelf nagaan hoeveel calorieën je dagelijks moet innemen. Je kunt heel simpel rekenen elke 7000 calorieën teveel betekent een kilo erbij, elke 7000 calorieën die je niet eet maar wel gebruikt, een kilo er af.
Dus 7x500= 3500 calorieën die je extra verbruikt vanwege het geven van borstvoeding, dat is omgerekend een halve kilo per week. Het hangt ook een beetje samen met hoeveel je aan zwangerschapskilo’s bent aangekomen. Gemiddeld is dat een kilo of drie aan vetreserve.
Dat geeft je genoeg reserve voor 6 weken indien je niet genoeg zou eten. Ga daarom niet streng diëten om af te vallen tijdens de borstvoedingsperiode. Aangezien de aanbevolen periode van borst voeden twee jaar is, waarvan in ieder geval de eerste zes maanden volledig uit borstvoeding bestaat!
Dus als je even weer meerekent: 21 weken x een halve kilo = tien kilo. Gemiddeld genomen kun je de extra kilo’s van de zwangerschap op natuurlijke wijze in een half jaar tijd ongeveer verliezen zonder streng te diëten.
Wanneer kan ik mij volledig richten op afvallen?
Maar als na zes maanden je zwangerschapskilo’s er nog niet af zijn dan wordt het tijd voor echte actie. Nu zullen veel vrouwen denken dan pas? Maar er zijn meerdere argumenten om niet meteen te fanatiek te beginnen maar eerst het lichaam het proces van “ontzwangeren” te laten voltooien.
Je houdt voor die tijd wel rekening met je gewicht, maar er zijn andere factoren die sterker wegen, zoals het herstel van je lichaam en het geven van borstvoeding.
Op de eerste plaats ben je na zes maanden niet alleen lichamelijk weer helemaal de oude, ook je geest heeft voldoende tijd gehad om te schakelen naar een nieuwe situatie. Vooral in het begin heb je je de vaardigheden van het moeder zijn aan moeten leren. Dit is iets wat eigenlijk alleen maar door ervaring onder de knie te krijgen is. Jij en je baby zijn na een half jaar goed op elkaar ingespeeld.
Nu kun je je wat meer richten op jezelf. Doe je dat te vroeg dan creëer je eigenlijk alleen maar extra druk en onnodige stress.
Na zes maanden heb je ook weer alle tools tot je beschikking om af te vallen: Je hoeft een stuk minder rekening te houden met de borstvoeding. Na zes maanden zal je baby naast borstvoeding ook al babyvoeding eten. Dus je kunt weer met mate gaan diëten.
Daarnaast kun je je nu indien nodig ook helemaal richten op de sportschool; er is geen oefening die jij niet mag doen vanwege je zwangerschap. Alles is geheeld, het proces na de zwangerschap is afgerond, alle kilo’s die er op de natuurlijke wijze af konden gaan, zijn er inmiddels af.
De resterende kilootjes kwijtraken is een kwestie van genoeg beweging en een gezond voedingspatroon.
Tot slot….
Nog even een korte samenvatting van wat de belangrijke tijdsbestekken zijn na de bevalling.
Als jij rekening met je lichaam houdt en je niet dingen gaat forceren zul je het meeste genieten van het moederschap. Laat je niet opjutten door de media, binnen een maand weer een sixpack hebben in het kleinste jurkje passen is eigenlijk zo ver van de gezonde realiteit, dat je eigenlijk dat soort onhaalbare doelen helemaal niet moet willen nastreven, niet alleen vanwege de gezondheid van jouw en je kind, maar ook vanwege het plezier dat je jezelf ontneemt door je te fixeren op de kilootjes in plaats van op het mooiste geschenk dat je kunt krijgen.
Samenvatting:
- De eerste zes weken vooral herstellen.
- Na zes weken langzaam weer voorzichtig sportieve activiteiten opbouwen
- Na een maand of drie kun je weer intensiever trainen, pas na zes maanden is je lichaam helemaal hersteld. Dit hangt ook een beetje af van hoe zwaar de bevalling was.
- Wees gedurende de periode van borstvoeding terughoudend met afvallen door diëten.
Zelf nog goede tips? Laat het mij zeker weten door hieronder een reactie achter te laten!
[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]