Aankomen

Laatste Update: 18 januari 2017

Gezond aankomen voor mensen met ondergewicht

Bij de meeste Nederlanders is "jaloers" waarschijnlijk het woord dat in ze opkomt wanneer ze horen dat iemand moeite heeft met aankomen. De meeste mensen zitten juist aan de andere kant van het spectrum en proberen gewicht te verliezen. Het is echter niet zo gemakkelijk om gezond aan te komen als je zou denken.

Aankomen of gewicht er weer bij kan net zo moeilijk zijn als het verliezen van gewicht voor de meeste mensen is. Wanneer mensen proberen aan te komen op een slimme, gezonde manier, dan gelden veel van dezelfde uitgangspunten bij het aankomen die ook gelden bij het verliezen van gewicht.

Niet iedereen moet afvallen

Niet iedereen wil of moet gewicht verliezen. Soms is het zelfs van levensbelang dat mensen weer een paar kilo aankomen. Het kan nodig zijn om aan te komen indien:

 • Je een ernstige ziekte of langdurige ziekenhuisopname hebt gehad
 • Je extreem dun bent en er beter uit wilt zien of je beter voelen
 • Je een atleet bent die extra kracht en spieren wil hebben om beter te kunnen presteren
 • Voor oudere mensen die onbedoeld gewicht hebben verloren

Gezond eten blijft belangrijk

Mensen die proberen aan te komen merken soms dat ze gewoon het eten niet meer weg krijgen. Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid op een dag eten en dus is het belangrijk dat ze ervoor zorgen dat de producten die je eet meer calorieën bevat dan normaal voedsel.

Hoewel sommige mensen misschien denken dat dit een vrijbrief is om gewoon de hele dag pannenkoeken, Mars repen en pizza te eten is het natuurlijk wel belangrijk om gezond en verantwoord aan te komen.

Dit is niet zo gemakkelijk als mensen denken.

Calorieën tellen mee, maar voedingsstoffen ook

gezonde leefstijlWanneer je aan moet komen dan is het belangrijk je te richten op gezonde voeding. Want ook al heb je dan meer keuze als het om de dagelijkse hoeveelheid calorieën gaat, goede voeding blijft gewoon belangrijk. Gewichtstoename vereist het eten van calorierijk, maar ook voedingsstof-rijk voedsel - niet alleen voedsel met veel calorieën, vet, suiker of met alleen lege calorieën.

Het doel is om te kiezen voor voedingsmiddelen die vol zitten met vitaminen, mineralen, voedingsstoffen en calorieën, hierdoor zorg je ervoor dat elke hap die je binnenkrijgt een positieve stap is.

Gewichtstoename na een ziekte of operatie

Gewichtsverlies wordt vaak geassocieerd met ziekten of een medische ingreep aangezien deze mensen vaak een gebrek aan eetlust hebben of bepaalde symptomen hebben waardoor ze gemakkelijk afvallen. Wanneer iemand ziek is het dieet vaak ontoereikend als het om calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen gaat.

Dit zijn de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven. Het drinken van smoothies of maaltijdvervangende drank, kiezen voor gerechten met eieren en kiezen voor onbewerkt voedsel met weinig toevoegingen is vaak het beste idee voor mensen die op de weg terug zijn. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk te verteren, zitten vol met goede voedingstoffen en zijn eenvoudig te bereiden.

Zeven gezonde snacks voor gewichtstoename

Als je probeert aan te komen in plaats van gewicht te verliezen dan is het eten van gezonde snacks één van de beste manieren om dit te doen. Om ervoor te zorgen dat je die broodnodige kilo’s aankomt moet je kiezen voor eten met veel calorieën, koolhydraten, eiwitten en gezonde onverzadigde vetten.

Als je dagelijks calorieën telt dan is het belangrijk dat je meer calorieën binnenkrijgt dan is aanbevolen voor jouw lengte, gewicht etc. Tenzij er onderliggende problemen zijn zullen de meeste mensen al snel merken dat ze aankomen.

Om je een idee van te geven waar we het over hebben wanneer we praten over goede, gezonde hapjes voor gewichtstoename hebben we hier zeven snack ideeën die je kunt overwegen:

Noten en zaden

notenNoten zijn goede spieropbouwende snacks. Deze zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevatten vaak ook een gezonde hoeveelheid eiwitten en calorieën. Voor een gemakkelijke gewichtstoename is het mogelijk om op veel verschillende producten pindakaas te proberen voor een smakelijke en toch calorierijke traktatie. Vergeet ook lijnzaad, zonnebloempitten, amandelen, pistachenoten, en andere noten en zaden niet.

Tonijn

Tonijn is al lang een favoriet van mensen die van fitness houden. Hoewel er sommige mensen zullen zijn die denken dat tonijn perfect is bij het afvallen (vanwege het lage vetgehalte van deze vis), is het zo dat omdat deze vis vol zit met eiwitten en gezonde calorieën, het een perfecte snack is voor degenen die aan moeten komen.

Volledig vette zuivelproducten

Blijf uit de buurt van magere zuivelproducten en kies in plaats daarvan voor volle melk en volle slagroom. Deze bevatten allebei veel eiwitten en vet die ervoor zorgen dat mensen snel aankomen. Voel je vrij om te kiezen voor vette kaas, zoals Zwitserse kaas of cheddarkaas en deze bij snacks en boterhammen te gebruiken. Vergeet ook de yoghurt niet, want dit bevat ook genoeg goede calorieën.

Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om vette zuivelproducten te nemen wanneer je te hoge cholesterolwaarden hebt!

Crackers en bagels

Je hoeft niet te kiezen voor witbrood als je aan moet komen. Crackers en bagels gemaakt van volkorengranen, zemelen en sesam kunnen goed helpen om snel een paar kilo aan te komen. Gebruik een rijke hoeveelheid pindakaas, jam of honing om nog meer calorieën en eiwitten binnen te krijgen.

Ontbijtgranen

Je staat er misschien verbaasd van als je hoort dat ontbijtgranen wel degelijk wat gezonde calorieën bevatten. Gezondheidsbewuste mensen kiezen altijd wel voor ontbijtgranen bij hun dagelijkse voeding, maar ontbijtgranen fungeren ook als goede snacks voor mensen die moeten aankomen.

Als je op een verantwoorde manier wilt aankomen dan kies je voor de gezondere ontbijtgranen en kies je niet voor de producten waar erg veel suiker in zit. Ga voor een gezonde combinatie van muesli en haver. Voeg wat rozijnen en verse of gedroogde vruchten toe en dan wat volle melk toevoegen. Dan heb je een gezonde, calorierijke snack.

Fruit en groente

Hoewel het snacken met fruit en het eten van salades vaak wordt gebruikt voor mensen die af willen vallen kunnen diegenen die proberen om gewichtstoename te realiseren deze producten niet links laten liggen. Er zijn genoeg voorbeelden die genoeg vitaminen, mineralen en gezonde suikers bevatten zodat je een paar gezonde kilo’s aankomt.

Snacken met gedroogde vruchten is ook een goed idee, dus producten als gedroogde pruimen, rozijnen en dergelijke niet links laten liggen.

Een paar handige tips

De volgende zijn een paar handige tips over het kweken van spier-of botmassa zonder dat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je ‘dik’ wordt.

Wees realistisch over je lichaamstype

Genetica speelt een belangrijke rol in onze lichaamsbouw en de hoeveelheid spiermassa. Als je dun maar gezond bent, kijk dan eens goed naar je ouders en eventuele broers en zussen. Het menselijk lichaam kan veranderen, maar dit kan zelfs door middel van krachttraining en een verhoogde voedselinname maar in beperkte mate.

Mensen die het lichaam van een marathonloper hebben zullen misschien nooit in staat zijn om het lichaam van een rugbyspeler op te bouwen.

Het is namelijk genetisch gezien bijna onmogelijk. Dit betekent ook dat mensen die proberen aan te komen nadat ze gewicht hebben verloren vanwege een ziekte of operatie meestal gemakkelijker aankomen dan iemand die van nature dun is.

Aankomen en supplementen

Natuurlijk hebben we regelmatig advertenties gezien die beloven dat mensen door helemaal niets te doen gewicht kunnen verliezen. Maar hoewel de meeste mensen er nooit naar op zoek zijn gegaan zijn er bijna net zo veel producten die beloven dat je een of andere "miraculeuze" gewichtstoename kunt verwachten met een simpel supplement.

In beide gevallen is het advies hetzelfde: als het te mooi klinkt om waar te zijn dan zal het waarschijnlijk niet zo werken als gezegd wordt. Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op je niet genoeg voedingsstoffen uit je dieet haalt, of dat je een specifiek tekort hebt aan bijvoorbeeld vitamine C of calcium. Supplementen zijn echter nooit een vervanger van wat je eet, altijd een aanvulling!

Richt je op kwaliteit en niet op kwantiteit

Het geheim van gezond aankomen is ervoor te zorgen dat al jouw dagelijkse calorieën zo voedselrijk mogelijk zijn. Mensen die horen dat mensen aan moeten komen denken dan gelijk aan calorierijke lekkernijen zoals frisdrank, snoep en chips. Dit is echter geen goede manier om spieren of botten op te bouwen en er voor te zorgen dat jij je goed voelt.

Natuurlijk kom je aan als je deze producten eet, maar vergeet niet dat dit vet zal zijn en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Voor een slimme gewichtstoename moet je ervoor zorgen dat je de voedingsstoffen uit alle voedselgroepen binnenkrijgt:

 • Als je van nature een mindere eetlust hebt, eet dan 5 tot 6 keer per dag. Drink eventuele vloeistoffen vóór en na de maaltijd, maar niet tijdens de maaltijd. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer ruimte over is in jouw maag voor voedsel.
 • Doe bovenop de gebruikelijke voedingsmiddelen nog een paar geconcentreerde calorieën, bijvoorbeeld wat geraspte kaas op de chili con carne. En als je een volkoren muffin of bagel eet doe er dan wat pindakaas of amandel boter op.
 • Eet je bijvoorbeeld graag muesli of havermout? Gebruik dan melk in plaats van water als je het klaar maakt. Mocht je bepaalde producten nog iets meer calorieën willen geven? Probeer dan margarine, honing, gedroogd fruit, noten, of olijfolie toe te voegen aan de bereide producten.
 • Garneer salades met gezonde oliën zoals olijfolie, hele olijven, avocado's, noten en zonnebloempitten.
 • Maak een afspraak met een diëtiste om een voedingsplan samen te stellen dat je helpt op gewicht te blijven of aan te komen op een gezonde manier met het voedsel dat jij lekker vindt.

Heb je zelf nog goede aanvullende tips om bewust aan te komen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen

http://www.webmd.com/diet/features/how-to-gain-weight

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=52231

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik wil heel graag iets dikker woorden
  Ik weeg 64 kilo hoe kan ik weer aan kommen ik ben 184 lang
  Wat kan ik doen om dikken woorden
  Mijn dank anton bos

  1. Je moet je niet concentreren op calorieën, Grietje. Concentreer je liever op het aanmaken van spiermassa! Is veel gezonder dan aankomen met calorieën. Dit zal namelijk resulteren in onnodige vetopbouw.

 2. Hallo, ik ben 12 jaar en weeg rond de 38 kilo en ben 1.63 meter ik ben op het randje. Maar ik heb als vraag: helpt beenspieren en armspieren trainen ook, of val je er alleen maar van af ?

  1. Nee, daar ga je niet van afvallen. Integendeel: Spieren zijn zwaarder dan vet. Dus in gewicht zul je aankomen.
   Mits je natuurlijk wel je voedingspatroon aanpast aan deze extra inspanningen.

 3. Ik ben wanhopig geworden ik weet geen uitweg meer om bij te komen ik probeer al jaren bij te komen maar lukt mij gwn nu ik val alleen maar meer af ik kom miss 1kg bij maar dan val ik weet af,ik heb echt DRINGEND HULP NODIG

  1. Ik zou eerst kritisch op je voedingspatroon te gaan kijken hoeveel kcal je per dag binnen krijgt een gemiddelde volwassen hoort 2000 kcal per dag binnen te krijgen als jij er nou voor zorgt om 2500 kcal binnen te krijgen en steeds meer op te gaan bouwen naar de 3000 dit klinkt heel zwaar ik weet het want ik had er ook last van als je wakker wordt pak een bakje melk met 50 gram brinta als je naar je school of werk gaat smeer 8 broodjes pindakaas eet ze allemaal op voor je thuis bent liefst zou je er hagelslag op kunnen doen voor een betere smaak probeer 6x per dag te eten LET GOED OP JE VETTEN Drink zoveel mogelijk water 2 liter per dag is genoeg en drink water na je eten pas niet voor je eten want water vult heel snel. En als dit allemaal niet helpt zou ik maar eens een weight gainer gaan afschaven als een bijdrage voor je calorieën behoefte heb dit zelf gebruikt voor 1 week ben er mee 2kilo aangekomen wou beginnen met mijn 2de pot maar het werd afgeraden door de huisarts vanwege mijn leeftijd krijg veel pijn aan mijn lever door teveel ijzer ik hoop dat ik je hier mee heb geholpen.

 4. @Anne. Goed eten is het belangrijkste, in combinatie met fitness. Verder kun je bijvoorbeeld eens een goede koolhydraat rijke shake proberen. Jouw probleem is gewoon dat je een extreem snelle stofwisseling hebt. De oplossing is meer calorieën binnen krijgen dan dat je er verbrand.

 5. Hallo, ik ben redelijk mager en ik verdik maar niet ik ben 16 en 1m79 en ik weg op dit moment 57kg
  Welk geven jullie als tip mee om te verdikken ?
  Merci!

 6. ik maak me zorgen over me dochter ze is 17 jaar 1.68 lang en weegt nu 43 kilo.wat kan haar het beste geven en als ze naar school gaat wat kan ik haar over de hele dag mee geven?

  1. Dat is inderdaad aan de lage kant, die 43 kilo. Terecht dat je je zorgen begint te maken.
   Natuurlijk kun je haar van alles meegeven om overdag te eten, maar ze moet het uiteindelijk wel opeten. Uiteindelijk moet ze het zelf doen!
   Je weet niet wat er overdag gebeurt.

   Wellicht beter om met haar te praten, en wellicht externe hulp te zoeken. Beter nu, dan op het moment dat er échte problemen gaan ontstaan.

   Ontzettend veel succes!

 7. "Je moet je niet concentreren op calorieën, Grietje. Concentreer je liever op het aanmaken van spiermassa! Is veel gezonder dan aankomen met calorieën. Dit zal namelijk resulteren in onnodige vetopbouw".... vind ik een raar antwoord. .. Want dat is niet voor iedereen gelijk! Ik moet wel degelijk op calorieën Letten om meer vet te kweken.. spier opbouw moet je doen als je voldoende vet hebt opgebouwd

 8. ik ben 53 en weeg 54,2 kilo vast eten lukt niet , vis vind ik heerlijk maar na 5 stukjes kibbeling ben ik zat en dat moet voor 3 uur gebeuren anders hoef ik geen warm eten, voor sport heb ik de kracht niet , mijn benen laten me in de steek en ik schaam me voor mn magere lichaam

  1. Connie, misschien kun je je arts laten weten dat je hulp nodig hebt om op gewicht te komen met behulp van een dietiste. zij helpen ook met het aankomen van gewicht niet alleen met het afvallen van gewicht! Er zijn dranken die je kunt drinken die hoger in calorien zijn en die je dus helpen op een niet vast voedselachtige manier aan te komen. Smoothies gemaakt met volle melk etc. en vettig eten vult je maag veel sneller dan eten wat niet zo vet is, dus als het over meer eten gaat dan is het beter niet gefrituurd eten te eten. Ik zal je in gebed houoden, dat er oplossingen komen en goede ideeen en dat je lichaam gesterkt zal zijn!

 9. Goedemorgen.

  Wat fijn dat er een site is voor mensen die in gewicht willen aankomen ipv gewicht kwijt te raken!
  Mijn leeftijd is 57 jr., lengte 1.70m., gewicht 57 kg.
  Ik werk in een verpleeghuis, onregelmatige diensten. Op de een of andere manier heb ik eigenlijk weinig trek in warm eten. Als ik een late dienst draai, neem ik twee boterhammen mee. En als ik een vroege dienst werk, gaan er ook twee boterhammen mee voor de lunch.

 10. Hoi, ik ben tom 17 jaar.
  Ik wil graag aankomen, ik weeg nu 58~60 kg.
  Ik wil graag gespierd worden maar dat lukt niet helemaal. Ik eet genoeg eiwitten na het trainen om spier opbouw te krijgen. Nu heb ik de vraag; hoe kan ik wat aankomen bij m'n armen en benen? Die zijn erg dun..

 11. Ook ik kamp met het probleem dat ik maar niet aankom. Ik ben 1.73 en weeg 53 kilo. Ik probeer zes keer per dag wat te eten, maar ik vind dat best heel lastig. Ik wissel dagelijks met yogurt helaas bijna overal magere of 0% vet. Ik vind het soms lastig omdat vrienden steeds zeggen, goh eet je eigenlijk wel. Krijg soms het gevoel dat mensen denken dat ik een eetprobleem heb. Of krijg ongevraagd tips om vooral veel patat te eten..
  Hoe dan ook ik blijf stug eten maar wordt er soms wel moedeloos van.

 12. Goeiedag, ik ben iets over 2 meter lang en weeg 85kg. Proberen al aantal jaren aan te komen naast mijn druk sportschema. Ik gebruik volgens tools en deskundige meer dan 3500 kcal per dag.. Het is een uitdaging om dit naar binnen te krijgen elke dag, en zal nog meer moeten binnen krijgen om aan te komen. Daarom wil ik zoveel mogelijk calorierijke porties eten in plaats van ontelbaar maaltijden per dag. Tips zijn welkom!

  1. Als je moeite hebt om dat allemaal te eten, misschien starten aan de andere kant: Iets minder sporten?

 13. ik ben 13 en ben redelijk lang. voor mijn leeftijd namelijk 1,72 ik ben ongeveer 45 kilo ik heb redelijk dunne arme maar wel gewoon een gezonde buik zegeaar wat is het beste om te doen als je dunne armen hebt

 14. Telkens als ik mijn familie na langere tijd niet zie vragen ze of ik afgevallen ben. Dit is erg vervelend. Ik zou best een paar kilo bij willen komen, maar als ik meer eet moet ik gewoon vaker naar de wc :). Ik heb nu een ayurvedische advies, wat helpt, dat de spijsvertering beter werkt en ben gezong en alles. Nu vraag ik me af: moet ik nog langer actief proberen aan te komen? Wat is een goed gewicht? Ben 32 jaar, zo rond 170 en schommel rond de 53 kio. Vroeger, in de pubertijd was ij meestal 57 kilo, met de pil maximal 60. Zou best weer 57 kilo willen zijn, maar 4 kilo ankomen lukt niet.ik ben ook vegetarisch, wil erg graag vegaan leven, maar weet dan niet of dat gaat lukken.
  Er is zoooo weinig te vinden over aankomen, echt frustrerend.
  Ben benieuwd wat jullie tips nog zijn, en evtl optimaal gewicht.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

28 Shares
Tweet
Pin28
Share