• Overmatig zweten Wat kun je doen

Wat te doen tegen Angstzweet

2017-03-06T11:12:03+01:00maart 17th, 2014|Mentale Gezondheid|9 Reacties

Laatste update: door

Wat te doen tegen Angstzweet

angstzweetMet knikkende knieën ga je naar je chef, bang om ontslagen te worden. Je bent een beetje duizelig in je hoofd en het angstzweet breekt je uit. Herkenbare situatie? Het spreekwoordelijke angstzweet bestaat ook écht. Zweet wat je uitscheidt op moeilijke, angstige en stressvolle momenten.

Wat is angstzweet en wat kun je er tegen doen om het te voorkomen?

Maar eerst even wat achtergrondinformatie over wat angst met je lichaam doet.

Wat is angst?

Je herkent vast wel de lichamelijke reacties zoals knikkende knieën, duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid en ja, ook angstzweet. Voor we ons gaan concentreren op deze laatste, angstzweet, moeten we eerst begrijpen wat angst is, en wat het met het lichaam doet.

We weten allemaal wel wat angst is, maar hoe dit te omschrijven is een heel ander verhaal. De medische omschrijving luidt als volgt:

Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt wordt door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten.

In gewoon Nederlands komt het hier op neer dat het een toestand is van het lichaam en de geest, die niet alleen ontstaat onder invloed van een externe factoren, maar ook kan worden getriggerd door het lichaam zelf.

Angst is een gevoel wat optreedt bij een dreigend gevaar. Het gevoel van angst ontstaat dus als het welzijn van de betreffende persoon ernstig wordt bedreigd.

Angst kan in heel veel vormen voorkomen. Natuurlijk ken je het gevoel dat je ‘je even niet op je gemak voelt’, of dat je ‘onrustig bent’. Dat zijn alledaagse vormen van angst die iedereen wel eens heeft, of gehad heeft. Er zijn ook ernstigere vormen van angst zoals paniekstoornissen en angststoornissen voor allerlei dingen of gebeurtenissen die zich in het dagelijkse leven voor kunnen doen.

Deze laatste vormen zijn in de psychiatrie de meest voorkomende stoornisse