Koortslip Behandeling

Laatste Update: 24 juni 2020

Wat te doen tegen een koortslip – de top 10 beste tips!

Een koortslip is zeker niet iets waar je  op zit te wachten. Ze zijn vervelend en pijnlijk en het kan soms best even duren voordat de blaasjes helemaal genezen zijn en het virus weer in remissie is getreden.

TIP van Robert Jan:
Heb je last van een koortslip en wil je hier zo snel mogelijk wat aan doen? Dit werkt vanaf het eerste gebruik >>

Gelukkig zijn er een aantal handige tips om het herpes virus onder de duim te krijgen en te houden!

Van besmetting tot een uitbraak

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus Type 1 (HSV1). Een uitbraak komt voornamelijk voor rond de mond, maar het kan ook doorbreken op de vingers, tenen en zelfs genitale herpes komt voor.

Herpes is nog steeds een taboe, en dat terwijl 80% van alle mensen het herpes virus dragen. Wel is het zo dat bij slechts 10 tot 20% van de mensen het virus regelmatig tot een herpes uitbraak komt. Dit kan ERG storend zijn, vooral omdat het er niet bepaald charmant uit ziet.

Gelukkig zijn er manieren om uitbraken tot het verleden te laten behoren.

De oplossing ligt in het versterken van je immuunsysteem, en daar zijn de volgende tips voor bedoeld. Een verzwakt immuunsysteem geeft het herpes virus de kans om door te breken. Een verlaagde weerstand is dus een bron die we aan moeten pakken.

Wanneer je regelmatig last hebt van een koortslip, dan kan dat heel goed komen door een verminderde weerstand. Factoren zoals stress, slechte voeding, medicijnen, etc. kunnen een negatieve invloed hebben op je weerstand.

Opmerking: Stress is één van de grootste boosdoeners bij het krijgen van herpes uitbraken. Onderzoek toont aan dat overmatig veel stress je immuunsysteem drastisch verzwakt.

Hierdoor wordt je vatbaar voor virussen, bacteriën en natuurlijk een uitbraak van het herpes virus. Goede anti stress management is absoluut noodzakelijk als je te kampen hebt met een verzwakt immuunsysteem en regelmatige herpes uitbraken.

Koortslip behandeling

Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk en veroorzaakt zelden permanente schade aan de huid. De reguliere manier van behandelen is om tijdens een uitbraak een anti virale zalf te gebruiken. Soms worden ook tabletten voorgeschreven om de tijdsduur van een uitbraak te verkorten.

Heel belangrijk is om in een vroeg stadium een anti viraal middel te gebruiken.  Je kunt een opkomende koortslip herkennen aan een tinteling in je lippen.  

Succesvolle behandelingen hebben het volgende met elkaar gemeen:

koortslip behandelen

Naast de reguliere behandeling met anti virale zalven kun je ook een koortslip behandelen en voorkomen met een aantal handige tips. Persoonlijk ben ik een grote voorstander van alternatieve behandelingen bij herpes omdat het:

a) Goed werkt in combinatie met medicijnen.
b) Zich richt op de oorzaken van een uitbraak.

Tip 1: behandelen met l-Lysine + vitamine C

lysineLysine is een essentieel aminozuur en dat betekent dat je lichaam zelf dit aminozuur niet kan aanmaken. De enige manier om lysine binnen te krijgen is door het voedsel dat je eet.

Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de werking van lysine tegen herpes uitbraken.

Het werkt voor veel mensen goed omdat het de groei van het herpes virus tegengaat. Daarbij wordt lysine tevens door je lichaam gebruikt om anti lichamen, enzymen, hormonen etc. aan te maken die je lichaam helpen het virus te weren.

Je kunt lysine binnenkrijgen door voedingsmiddelen zoals rood vlees en zuivelproducten (deze bevatten VEEL lysine), eieren, vis etc. Maar nog belangrijker dan de hoeveelheid lysine in je lichaam is hoeveel arginine er in je lichaam zit. Dit is ook een aminozuur, en het is als het ware de tegenhanger van lysine.

TIP van Robert Jan?
Heb je last van een koortslip en wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen? Dit werkt vanaf het eerste gebruik >>

De twee zijn normaal gesproken in balans aanwezig in het lichaam. Wanneer er te veel arginine in je lichaam zit ten opzichte van lysine, kunnen er herpes uitbraken opkomen. Voeding hoog in arginine zijn o.a. noten, pinda’s, zaden, spinazie, soja, schaaldieren etc.

Tijdens een uitbraak wordt daarom aangeraden om de hoeveelheid lysine te verhogen. Dit kan oplopen tot wel 3x 1.000 mg per dag om de uitbraak te verkorten en herstel te bevorderen. Dit in combinatie met een voedingspatroon hoger in lysine dan arginine kan uitbraken voorkomen.  Tevens helpt vitamine C goed tegen herpes uitbraken vanwege de weerstand verhogende werking.

Tip 2: vervang je tandenborstel

Dit wordt nog wel eens vergeten. Het is erg belangrijk om je tandenborstel te vervangen nadat je een koortslip hebt gehad. Aan de tandenborstel kunnen sporen achterblijven van het herpes virus waardoor een terugkerende uitbraak geprikkeld kan worden. De juiste hygiëne is essentieel om ook uitbraken op andere plekken te voorkomen en om besmetting van anderen tegen te gaan.

Tip 3: oppassen voor de zon

Gelukkig is veel zonlicht schaars in Nederland. Al zal niet iedereen daar even blij mee zijn. Desalniettemin heeft onderzoek aangetoond dat te veel zonlicht een koortslip kan prikkelen. Om dit te voorkomen kun je heel simpel een lip balsem kopen met een SPF factor van tenminste 15. Ook is dit een must als je op wintersport gaat of een strand vakantie houd.

Vergeet niet om altijd een anti virale zalf bij je te hebben wanneer je buiten bent. Wanneer je toch een tinteling voelt opkomen kun je per direct het herpes virus in een vroeg stadium tot halt roepen.

Tip 4: niet aanraken!

Het kan moeilijk te weerstaan zijn, maar heel belangrijk is dat je het blaasje niet aanraakt. Hierdoor kun je besmetting op andere plekken uitlokken (herpes in het oog).
Daarbij is een koortslip EXTREEM besmettelijk en is het erg eenvoudig om iemand anders ‘’te besmetten’’ met het herpes virus.  Was daarom je handen vaak, koop een speciale koortslip pleister van bijvoorbeeld compeed. En raak nooit je ogen of genitaliën aan nadat je contact met je koortslip hebt gehad om bijvoorbeeld zalf te smeren.

Tip 5: zoethout

Onderzoek heeft aangetoond dat zoethout anti virale werking heeft en vrij effectief werkt tegen een koortslip. Tijdens een uitbraak kun je een thee op basis van zoethout drinken. Als je de smaak niet kunt verdragen, kun je ook een beetje zoethout op het blaasje smeren.

Wel oppassen dat je er niet te veel van krijgt omdat zoethout op lange termijn voor serieuze gezondheidsaandoeningen kan zorgen (zoals hoge bloeddruk), dus met mate en beheerst!

Tip 6: appelcider azijn

Ik heb al veel geschreven over de genezende werking van appelcider azijn. Zo heeft het bloeddruk verlagende eigenschappen, gaat het een candida infectie tegen en helpt het zelfs tegen de koortslip.

De beste manier is om een wattenstaaf of make-up pad te gebruiken met wat biologische appelcider azijn en dit op het blaasje te drukken.
Zorg er wel voor dat je telkens een nieuwe pad gebruikt omdat de vloeistof die vrijkomt erg besmettelijk is.

Tip 7: tea tree olie

Naast appel cider azijn kan tea tree olie ook erg goed werken tegen een koortslip. Je kunt de tea tree olie op het blaasje smeren en dit heeft anti virale bestandsdelen om het herpes virus te remmen.

Tip 8: ijsblokjes

Zodra je een koortslip voelt opkomen kun je er een ijsblokje er tegenaan drukken. De kou werkt goed om het herpes virus te vertragen waardoor een zichtbare uitbraak soms voorkomen kan worden. Het nadeel is dat ook de anti virale lichaampjes van ons immuunsysteem hierdoor trager werken.

Tip 9: alcohol

Wanneer je een koortslip voelt opkomen kun je een beetje alcohol op een wattenstaafje doen en het blaasje goed deppen. Herhaal dit een paar keer per dag. Zorg ervoor dat de alcohol geschikt is voor wondjes etc. de verkeerde (schoonmaak) alcohol kan ernstige gevolgen hebben.
Met alcohol droog je het blaasje uit, waardoor het virus op de huid doodgaat.

Tip 10: Hypotherm "hot kiss"

Een relatief nieuw product op de markt is het zogenaamde hypotherm ‘’hot kiss’’  apparaat. Hier kun je een blaasje met een warme stoot als het ware weg branden. Voor veel mensen met regelmatige uitbraken kan dit een goede oplossing zijn om besmetting te voorkomen.

Tip 11: Zinksulfaat

Nog een product wat je ij je apotheek kan kopen is zinksulfaat. Dit zorgt ervoor dat de huis wordt beschermt en verlicht de pijn en de jeuk! Neem de tube de hele dag met je mee en smeer het regelmatig op de huid! Voor vragen en gebruik, raadpleeg altijd je apotheker!

Conclusie

Een koortslip kan ERG lastig en pijnlijk zijn. Veel mensen hebben er regelmatig last van en de frequentie en ernst kunnen onderling er verschillen. Het is heel belangrijk om goed op te passen bij een koortslip dat je geen verdere besmetting uitlokt. Nogmaals, goede hygiëne is essentieel. Tenslotte zijn uitbraken goed te voorkomen met een sterk immuunsysteem.  Want je immuunsysteem is de eerste lijn van verdediging tegen uitbraken.

TIP van Robert Jan?
Heb je last van een koortslip en wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen? Dit werkt vanaf het eerste gebruik >>

Heb je zelf nog een aanvulling op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Naar aan,eiding van uw nieuwsbrief ben ik l-lysine gaan slikken. Ik had toen een koortslip, geweldig, na 2 dagen was hij weg. Maar moet ik dat nu altijd blijven slikken of alleen tijdens een "aanval"? Dank u J' Hamers

   1. trouwens ik neem 2pillen tegelijk mag je die nog meer innemen verdeeld over de dag ik neem ze nu morgens op mijn nuchtere maag in dus niet eerst ontbijten

  1. Op mijn vakantie op Gran Canaria, kreeg ik door de Hitte een joekel van een Koortslip, om bang van te worden, ik heb alles al geprobeerd, en maar smeren met die kleine dure tube's, ijsblokjes, al deze goede raadgevingen, het is een groot tekort aan Zink in het Lichaam, door die dikke zalf Babyzalf met Zink, was ik zo genezen, dus deze Tip, de zalf begon gelijk dat natte te drogen,en na enkele dagen compleet Weg.de pot koste 5 euro. doe ik 30 jaar mee. hihihihi

   1. Interessant dat zink zalf zo goed werkt, ga daar een artikel aan wijden. Trouwens het kan heel goed zijn dat de koortslip geprikkeld is geraakt door de zon.

    Bedankt voor de tip!

   2. het werkt misschine maar haalt niet de oorzaak weg. daar meot je dieper voror graven, in de zin van voedsel stress slaap te korten en te lage weestrand dus weerstand verhogende medicatie en zorgen voor rust. tuurlijk lokt de zon het ook uit, maar dan was er al iets mis.

  2. hoi hoi
   ik loop al van peuter af aan met koorts lippen heb het wel 2X per maand.
   maar niks helpt?
   slikt ook vitamine D & C
   iedere keer als ik me niet lekker voelt heb ik een dag of de zelfde dag al een koortsblaar
   zo vervelend want dat bijft dan bij mijn drie weken
   en dan ben ik er van af rn heb ik het 3/4 weken later weer
   kan het probleem zijn omdat ik slecht in slaap komt duurt wel twee of drie uur later in slaap
   heb ook heel veel stress maar kom niet van mijn stress af of van mijn slaap probleem.

   wat kan ik hier mee aan doen of wat kan de oplossingen zijn van een koortslip en en mijn slaap probleem of stress?

  3. Ik gebruik dit ook maar ik gebruik het maar twee keer per dag als ik een koortslip heb. Hoeveel keer gebruik jij dit?

 2. Dankjewel voor de tips, toch een paar opmerkingen:
  - Tip 2 is onzin: het herpes virus overleeft niet lang genoeg om een door de huisarts afgenomen staal te laten analyseren in een medisch labo, dus overleeft het ook niet op een tandenborstel.
  - Over Tip 4 heb ik grote twijfels: waar het virus tot uitwerking komt hangt af van in welk knooppunt van je hersenen het zich bevindt in rusttoestand. Meer uitleg: http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/herpes_simplex_infectie/
  Zelf heb ik dus last in mijn ogen, of in mijn neus, nooit op mijn lip.
  - Tip 1 ben ik aan het uitproberen omdat ik er meerdere goede dingen over las, hopelijk klopt die 🙂

 3. L-Lysine van 'Source Naturals' 1000 mg werkt perfect.

  Ik had zeker 8 keer per jaar een koortslip en slik nu 1,5 jaar elke ochten een pil lysine en heb pas een keer een koortslip gehad. Ik heb niet echt een gezonde levensstijl, ben student dus drink relatief veel, slaap weinig en eet ook niet altijd gezond. Dus dit is echt het perfecte middel. En als ik toch een koortslip voel opkomen slik ik er meteen 2 en dan blijft de koortslip weg.

  Dit raad ik iedereen aan

 4. Bij mij helpt l-lysine helaas niet. Ondanks dat ik dat een tijd lang elke dag braaf heb geslikt kreeg ik het toch nog een aantal keer per jaar. Maar wat wel helpt is het eten van appelstroop. Ik had ergens gelezen als je elke dag een lepeltje eet dat dit helpt. Nu ben ik niet zo gek op appelstroop dus eet ik het niet elke dag, maar alleen als ik het voel opkomen. Dan eet ik 3x per dag een theelepel en dan is het de volgende dag al bijna verdwenen.

  1. Appelstroop heb ik nog niet eerder van gehoord. Zelf heb ik goede ervaringen met ''appel cider azijn'' op het blaasje te doen. Ik moet wel zeggen dat een gezond voedingspatroon veel kan doen tegen uitbraken.

   Succes!

  2. Wat noemt u een paar dagen?
   Want ik heb nu u tip gebruikt maar ik heb zaterdag een feest en ik wil het graag voor dan weg hebben.
   Is compeed opdoen en stroop eten goede combinatie?

   1. Sorry voor de late reactie, zie nu pas je comment. Compeed is sowieso een goede tip. Overigens is tea tree olie ook vrij effectief tegen een koortslip. Als je een gevoelige huid hebt even verdunnen. Verder is tea tree olie effectief vanwege de antiseptische werking!

  1. Gaat bij mij net zo. De laatste keren breekt het altijd op dezelfde plek door en begint met tintelingen en irritatie. Meteen een compeed pleister erop. Het neemt vrijwel meteen de irritatie en de pijn weg en hersteld geweldig snel. De pleisters zijn ook nog eens vrij onzichtbaar en weten het ook goed te camoufleren. Ik laat het niet meer tot blaasjes komen. Pleisters altijd bij me. Ze zijn wel aan de prijs (10 euro voor een doosje) maar wat heb ik er veel baat bij.

 5. Ik heb een nachtmerrie gehad werd ook heel bang en meteen die dag later werd ik wakker en kreeg ik koortslip?
  en dat heb ik vaker,
  komt dat dan door een Nachtmerrie die ik krijg,
  ??

  1. Dat zou te maken kunnen hebben dat er veel stress hormonen vrij komen in het bloed tijdens een nachtmerrie, wat vervolgens een herpes uitbraak zou kunnen prikkelen. Chronische stress vermindert de immuunsysteem werking, dat is ook de reden dat wanneer je veel stress hebt vaker ziek bent en vatbaar voor infecties.

 6. hallo,
  mijn ervaring is als ik een koortslip voel opkomen door tinteling dat Viol aktief goed werkt!
  smeer het een paar x per dag erop en hij komt niet eens door,
  ben je telaat en is de koortslip er al dan toch Viol aktief erop en binnen 2 dagen is ie uitgedroogd en weg!

 7. Ik heb mijn hele leven al last van herpes, als klein meisje van 5 liep ik al met zo'n lip rond en het bleef niet alleen bij mijn lip. Toen ik nog thuis woonde kon ik het niet gooien op een lage weerstand wand als er 1 stel ouders was die vitamine fan waren (vers, geen pillen) waren hun het wel! Toen ik op mijzelf ging wonen (nu al 14 jaar) werd dat gezonde eten een héél stuk minder en had ik ook regelmatig een koortslip, in ieder geval 1 keer per maand. wat logisch was wand ik kreeg niks binnen.
  Sinds een maandje of 3 ben ik weer bezig met dagelijks groente en fruit, maar sinds ik daarmee ben begonnen, heb ik zelfs nog vaker een koortslip dan daarvoor... ik ben blij als ik eens een paar dagen géén koortslip heb. Als klein meisje zijn mijn ouders er wel mee naar de huisarts gegaan maar die heeft er niet echt wat aan kunnen doen, ook toen ik veel ouder was en het weer eens niet alleen op mijn lip zat, nog een keer gegaan maar niks aan de hand, moest eraan wennen, zij die. Niet in de zon en weerstand op peil houden...

  Maar ik heb ze de laatste 3 maanden dus aan de lopende band, is dat gewoon toeval en/of domme pech of zal ik weer eens naar de HA gaan?

  1. Hoi Sijtske,

   Dat is een heel triest verhaal wat je daar verteld, met name door het feit dat je nooit echt serieus genomen bent in al die jaren. Ik kan niet verklaren waardoor de koortslip weer meer terugkomt in de zelfde periode dat je meer groente en fruit bent gaan eten. Het enige wat ik hieraan zou kunnen verklaren is het feit dat je lichaam er gewoon tijd voor nodig heeft om aan het nieuwe voedingspatroon te wennen, zeker na die lange tijd van slechte voeding.

   Ik kan je aanraden om toch weer een afspraak met de huisarts te maken, en je door te laten verwijzen naar een specialist. Dit heeft véél te lang geduurd! Laat je niet met een balletje in het riet sturen, maar sta er op dat je serieus genomen wordt.

   Heel veel succes, en ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte zou houden van de ontwikkelingen!

   Groet,
   Jack

 8. Eindelijk zie ik hier staan dat L-lysine wel werkt! Het vervangt een deel van de eiwitten van arginine waardoor de aanmaak van nieuwe cellen geremd en beperkt worden.

  Verteld mijn huisarts dat het niet bewezen is en dat ik maar geen rare ideeën in mijn hoofd moet halen! Nou ja, dat is het dus wel en je kunt het al raden.. ik ga ook van huisarts veranderen. Dat hij niet eens mee denkt neem ik hem in zijn positie erg kwalijk!! Ik ben al zo lang op zoek naar oplossingen en eindelijk heb ik ze gevonden! Ik vind deze pagina erg waardevol! Dat wordt shoppen voor de spullen 😀 !!

 9. Zelf heb ik soms ook last van een koortslip. Om dit te stoppen gebruik ik een combinatie van een aantal middelen om het zo snel mogelijk te stoppen. Het is een combinatiemethode die ook bij anderen vrijwel altijd direct een positief resultaat heeft. 1. bij de eerste tintelingen gebruik ik een aciclovir creme. Deze is vrij voordelig bij het kruidvat te koop. Ik heb ontdekt dat niet alle koortslip problemen daar gelijk mee verdwijnen inderdaad. Maar nu punt 2. Als de aciclovir niet werkt, betekent dit vaak dat de virusbesmetting van een ander type is dat resistent is tegen aciclovir. In dat geval doe ik een klein beetje fluor tandpasta op een wattenstaafje. Dit smeer ik óók op de koortslip. Resultaat : Verkoeling, en afname van de jeuk. Belangrijk: Gebruik fluor tandpasta Primadent. Het bevat zinc glutamate. Dit wordt snel en doeltreffend in de huid opgenomen, dwars door het blaasje heen alwaar het virus vervolgens vernietigd wordt. Punt 3. ik haal een advocado. Deze kun je opeten en je kunt de advocado met zout en peper op smaak maken hierdoor smaakt het niet zo neutraal. Doel : Vitamines die je afweer systeem versterken. De koortslip zal zo nog sneller over gaan. Ook een verse sinasappel (pellen, lekker opeten) is zeer effectief. Na de behandeling met de creme en de tandpasta handen grondig wassen met desinfecterende zeep bijvoorbeeld dettol. Ik heb een keertje meegemaakt dat dit alles nog steeds niet hielp. Toen heb ik een druppeltje sterilon op een wattenstaafje gedaan en dat op de aangedane plek gedaan. Dat gaf even een brandend gevoel maar toen was de pijn weg. Vermoedelijk zijn er dus ook bacteriën die een koortslip achtige infectie kunnen veroorzaken, want het probleem was gelijk verdwenen.

 10. Ik loop nu ongeveer 2 maanden met een koortslip. Ik heb mijn huisarts gesproken zij geeft aan dat er niks aan gedaan kan worden. Ik heb echt van alles geprobeerd van crèmes tot tandpasta. Nu smeer ik er zinkzalf op en het droogt de koortsblaar wel uit maar hij verdwijnt niet.

  het begint nu heel vervelend te worden en pijnlijk. hopelijk is er een oplossing voor mijn probleem.

 11. Hoi, ik heb nog een middel dat bij mij echt goed werkt. Het is een homeopathisch middel,, veel mensen zullen nu misschien afhaken maar het is echt het proberen waard!
  Je neemt 3keer 3bolletjes tussen de maaltijden in en je ziet je koortsblaas met de dag kleiner worden en daarna verdwijnen.
  Best neem je het middel als je de koortsblaas voelt opkomen.
  Het middel heet Rhus toxicodendron 200K. En in goeie winkels betaal je (zoals ik) net geen 5euro.
  Ik hoop dat ik jullie kon helpen!

 12. Na een heftige allergie aanval met de hele dag snuiten had ik de volgende dag natuurlijk een schrale neus. Vaseline opgedaan en de dag daar na is de plek onder mijn neus verandert in een koortsuitslag.
  Akolip opgedaan dat droogt goed uit en ook een Compeed pleister voor de nacht. Maar ja nu is het een grote korst, wat nu uierzalf of droog laten?

 13. hallo ik ben Jordy ik heb een koortslip bij al die foto'.s die ik heb gezien staat niet op wat ik heb ik heb. ik heb aan twee kanten geen bubbeltjes ik eet ook iedere dag vitamine pilletjes en vitamine c het werkt niet

  de groetjes Jordy

  1. Hallo Jordy,

   Ik kan hiervandaan niet zien waarom vitamine C niet werkt bij jou. Hou de gegeven tips in dit artikel in de gaten, en pas ze toe op jouw situatie.Met name het innemen van extra L-Lysine is vaak een hele goede remedie!

   Succes,
   Jack

 14. Ik krijg 1x per jaar last van een koortslip bij de overgang van de seizoenen, bijv. vroege voorjaar of vroege herfst. Ik tip dan met een wisselende vinger een paar druppels niet-bijtende betadinejodium op de tintelende plek(ken). (Niet met de flaconopening aantippen!). Daarna was ik mijn handen. Het voorkomt de uitbraak niet, maar laat deze wel snel (in 1 dag) uitdrogen, zodat er geen pijnlijke blaasjes met vocht optreden. De korstjes trekken ook in 2 dagen weg. Voordeel van deze behandeling is, dat de besmetting zich niet uitbreidt. Laat de jodium eerst indrogen en ga er niet met de tong overheen likken. Zonodig enkele keren per dag herhalen.

 15. Hoi Jan ik heb net met het eten van een salade mijn koortllippleister ingeslikt .
  Is dit gevaarlijk en wat moet ik nu doen

  1. Hoi Hennie,

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb, maar het lijkt mij ongevaarlijk. De pleister zal er vandaag of morgen op de natuurlijke manier weer uitkomen.

   Laat je me even weten of je er inderdaad geen last van hebt gehad?
   Jack

 16. Dag Jack,

  Ik ga de lysine eens uitproberen die je in je artikel benoemt. Ik heb vreselijke koorslipaanvallen het gehele jaar door. Ja ik ben er zo een die een hele lage weerstand heeft door auto-imuunproblemen. Ik slik dus allerlei vitaminen (niet voor koortslippen hoor) maar wel af en aan omdat het soms niet lijkt te werken. Maar de koortslippen heb ik nooit weg kunnen (proberen) houden omdat ik niet wist dat er iets aan gedaan kon worden om het te verminderen. Het was vroeger een blaasje dat wat groot was and thats it. Sinds een aantal jaar ook met verminderde weerstand etc zijn het er een paar naast elkaar die gewoon een hele liphelft in beslag nemen, de ene bijna binnenkant van de lip en de anderen er net onder tot aan rand van onderlip (vaker onderlip dan boven).
  Ze zijn diep en mijn lip is dan dik en rood en heel heel pijnlijk. De blaasjes gaan soms open en soms blijven ze pijnlijk lang zitten (een dag of 3 is al te lang met die pijn). Als ze eenmaal open zijn dan blijft het kapot gaan en jeukt het idd vreselijk door de zink.
  Na een x aantal aanvallen heb ik nu intussen wel 4 paarse vlekken in de uithoeken van mijn lippen van ondergrondse littekens, dat paarse is vooral paars/blauw in de kou.

  - Kan ik nog wat aan de littekens doen?
  - Waar haal ik de lysine vandaan?

  ps ik heb nog een tip voor jou en je volgers!
  Ik ben van Marokkaanse komaf en wij hebben een zeep die er wat oubollig uitziet maar deze desinfecteerd super goed en droogt ook uit! Ik was hiermee steeds voor het zalfje smeren mijn mond en doe dan 'verse' creme op mijn lip, hierna was ik mijn handen ermee zonder angst dat ik mezelf besmet of een ander.

  Het heet 'sabon el kef' en is een oud geel kleurig blokje zeep met een hand erop.

  Mijn zus heeft SLE en gebruikte deze door haar kinderjaren heen op haar huid (handen, voeten, gezicht) en het bleek bij haar dermatoloog dat het zelfs de infecties wat tegenhield en het indrogen hielp, deze vroeg haar toen wat zij gebruikte waardoor ze het zo goed in controle had.

  1. Hoi Loubna,

   Bedankt voor je uitgebreide informatie, met name over de 'Sabon El Kef'. Ik heb er wel over gehoord, maar geen ervaring mee. ben er wel erg benieuwd naar.
   Iemand anders die hier ook ervaring mee heeft?

   Voor wat betreft de lysine: Deze kun je gewoon kopen bij De Tuinen, zowel in de winkel als online verkrijgbaar. Kijk maar eens op de productpagina van L-Lysine.
   En de littekens? Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je die kwijt wilt. Natuurlijk is het eerst noodzaak om de uitbraken onder controle te hebben. Maar littekens verwijderen is mogelijk, hoewel het een vrij lang proces is. Verschillende mogelijkheden hiervoor vind je in dit artikel: Littekens vervagen en verwijderen

   Ik wens je heel veel succes hiermee, en laat je me weten wat jouw ervaringen zijn met de L-Lysine?

   Jack

  2. Dag Loubna,
   Ik heb jaren geleden een soort (roze)zalfje gekocht in Marokko. Deze werkt goed tegen herpes en ook tegen kiespijn, enz. Ik weet niet hoe het heet en wat er in zit. Ik heb het in een schoonheidsfabriek gekocht. Een kennis van me heeft het een x in een (homeapatische)drogist of apotheek gekocht, maar zij weet ook niet hoe het heet. Het blijft ook jaren goed werken. Ken jij het?
   Warme groet, Inke

 17. Ik gebruik Sorefix, een lipbalsem op basis van zinkzalf, tegen mijn koortslip. Werkt erg goed en het voordeel is dat het doorzichtig is. Een koortslip is niet charmant, maar met een grote witte zalfvlek op je mond rondlopen nog minder.
  Sorefix zou ook preventief werken, maar ik gebruik het slechts wanneer ik een koortlip op voel komen.

  Het klinkt misschien gek, maar een middel dat ook erg goed helpt is nagellakremover met aceton. Toegegeven, het is niet bepaald goed voor je huid, maar het droogt de koortslip binnen no-time uit. Het bijt wel, dus kan vervelend aanvoelen om op te brengen. Ik heb dit nooit als vervelend ervaren. Aanbrengen met een wattenstaafje of je pink en dan handen wassen om besmetting te voorkomen.
  De druppels Echinaforce van A.Vogel heb ik ook een tijd gebruikt (direct op koortslip aanbrengen met wattenstaafje of pink) maar er zit een bepaalde kleurstof in waardoor je een groen/bruinige vlek krijgt op de plek waar je het aanbrengt. Dit is met water wel gewoon afwasbaar.

 18. Beste Jack. Misschien zou je tip 4 kunnen aanvullen met het gegeven dat koortsuitslag erg gevaarlijk is voor (pasgeboren) baby's. Ze kunnen een hersenvliesontsteking krijgen door het herpesvirus en dat kan fataal zijn. Koortslip? Dan absoluut op afstand van de nieuwe wereldburger blijven. Verder blijft een koortslip lastig voor volwassenen. Ik heb het ook wel eens met paracetamol ingesmeerd. Werkt ontstekingsremmend en droogt uit.

 19. Ga meteen alle tips uit proberen. Uitwendig zijn de Compeed pleisters een uitkomst, maar deze keer zit ie echt van binnen en dan kleeft dat spul niet uiteraard.

 20. Heey jack,
  hartelijk bedankt voor dit forum.
  waardeer het heel erg dat je iedereen zo op de hoogte houd!
  groetjes!

 21. Hallo,
  Voel je een koortslip 'aankomen' dan de plek aanstippen met een wattenstaafje gedrenkt in bleekwater en er komt op die plek nooit een koortslip terug. Deze tip gekregen van een vrouw uit Italie en het werkt!

 22. Bij mij werkt L/Lysine altijd erg goed. 1 pil per dag als onderhoud en tijdens een ´uitbraak´ 3 tot 6 pillen gedurende 1 of 2 dagen. En als ik een koortslip aan voel komen, direct smeren met sudocreme. Dit heeft hetzelfde effect (zelfs beter) als die dure kleine tubetjes. De tip kreeg ik van een huisarts.

 23. Hallo, gisterenavond voor ik ging slapen voelde ik het aankomen maar het is de eerste keer dat dit bij mij gebeurd dus heb ik het zo gelaten. Vanochtend toen ik opstond zag ik dat het spijtig genoeg een koorstblaasje was. In het artikel staan veel tips maar ik weet nu niet juist wat ik het beste kan doen. Momenteel zit ik ook in mijn examenperiode en het is heel irritant zo te moeten studeren omdat het een beetje opgezwollen en is pijn doet..

  1. Ik kan mij voorstellen dat je even door de bomen het bos niet meer kunt zien. Belangrijk bij koortsblaasjes is om je weerstand te verhogen, probeer daarom zo gezond mogelijk te eten! Verder kan natuurlijk anti-virale zalf werken als je nog niet veel vaker last hebt gehad. Nog een goede tip is om tijdelijk een lysine supplement te nemen.

   Succes met je examens!

 24. Beste Allen,

  Momenteel ook weer een koortslip, werd laat wakker, niet lekker geslapen en ik merkte direct met twee forse tintelingen dat ik alweer een koortslip op 2 plekken zou krijgen waar ik afgelopen jaar eigenlijk helemaal geen koortslip heb gehad. Momenteel ook redelijk gestressed op werk door een paar onverziene omstandigheden.

  Momenteel direct aan de L-Lysine en bij vorige keren ook erg goed gewerkt waardoor de koortslip erg snel verdwijnt. Daarbij gebruik ik altijd een tube die is voorgeschreven door mijn huisarts die ook voor krentenbaard werkt.

  Voor werk erg vaak op reis momenteel werk ik ook in Kenia en een paar keer een tinteling voelen opkomen en bij gebrek aan medicijnen ingesmeerd met tandpasta (werkt ook uitdrogend) en een paar paracetamol heeft ook voorkomen dat het erger werd. Vanochtend helaas te laat geweest en in de spiegel stonden de kleine bubbeltjes al op mijn lip wat alleen maar grover zal worden.

  Ik zal nu ook kijken hoelang het duurt voordat die weg is, erg kleine koortslippen zijn bij mij soms erg snel weg, deze verwacht ik nu al langer dan 7 dagen zichtbaar te blijven.

  Groeten Jeroen

 25. Kloop al sinds. Klein meisje met koorstlip
  Het komt zeker 1 keer per mnd bij mij op duiken .
  Het tintelt heel erg , maar kheb ook last van tintelingen op me puntje van me tong.
  Kgebruik zovirax.
  Maar het blijft toch terug komen.
  Klees wel hoop tips , maar zal wel proberen te gebruiken !
  Khoop dat het wel helpt .

  Gr shar

 26. Ik heb ook zeer goede ervaringen met l-Lysine, maar ik gebruik het eigenlijk alleen als ik het nodig acht. Helaas vergeet ik te vaak na een periode van mindere weerstand dan toch juist wel extra lysine bij te nemen en te letten op mijn arginine inname. Zodra ik het voel opkomen neem ik direct een behoorlijke dosis lysine en schrap ik direct alle bronnen van arginine in mijn voedsel.

  Er wordt hier wel gerept dat vis veel lysine bevat, maar ook nog steeds een behoorlijke hoeveelheid arginine zodat de verhouding arginine:lysine slechts 1:1.5 is. (zie voor een overzicht van veel producten: http://www.sandiegohomeopathy.com/downloads/Lysine_Arginine_Foods.pdf). Het is vooral belangrijk de ratio arginine:lysine in je lichaam/bloed enorm richting de lysine kant te trekken, meer richting de 1:10 ipv de 1:1.5 wat je in vis tegenkomt. Zelfs kaas (het product met de beste ratio) komt slechts tot 1:3.

  Het probleem is dat zodra je bijvoorbeeld vis hebt gegeten (en er zit veel eiwit in vis), je al zo'n 1500 mg lysine en ook 1000 mg arginine binnen hebt gekregen. Neem je nu nog 1 lysine tablet van 1000 mg, verschuif je de ratio van 1:1.5 maximaal naar 1:2.5, geen grote aardverschuivingen.

  Een beter idee is om gewoon een dagje geen tot nauwelijks eiwitten te eten (kan je prima tegen) en verspreid over de dag toch heel wat lysine tabletten te nemen. Ik weet dat er een maximum advies van 1 tablet per dag op de verpakking staat, maar ikzelf heb nooit problemen ervaren met een dosis van 10 tabletten. Zo gevaarlijk is het ook niet, want het is slechts een aminozuur en je zou zelfs uit alleen voedsel al wel 10 gram aan lysine binnen krijgen.

  Mijn resultaten zijn soms echt heel goed hiermee, maar het ligt er best wel aan wat ik heb gegeten voordat ik de koortslip voel opkomen en of ik er vroeg genoeg bij ben. Als ik er vroeg genoeg bij ben en ik heb geen grote hoeveelheid arginine in mijn lichaam, kan ik hem zelfs zo erg onderdrukken dat ik er zelfs binnen een dag vanaf ben!

  Zoals ook in het overzicht staat, zijn alle noten en pinda's ware killers en moeten absoluut vermeden worden zodra een koortslip opkomt. Het overzicht is wel duidelijk, maar kan een vertekend beeld geven. Zo staat sinaasappelsap ook helemaal onderaan, maar omdat er bijna geen eiwitten in sinaasappelsap zit is dit niet echt gevaarlijk. Zo zou je ruim 5 liter sinaasappelsap moeten drinken om aan het eiwit niveau van 100 gram walnoten te moeten komen, niet echt vergelijkbaar!

  Ik geloof ook niet zo erg in een onderhoudsdosis. Ik weet niet of een koortslip getriggerd kan worden door een scheve arginine:lysine balans in je lichaam, maar ik ben sommige dagen prima doorgekomen waarbij ik behoorlijk veel noten heb gegeten. 1 pilletje lysine doet dan ook niet zoveel in zulke gevallen, omdat de verhouding niet enorm veranderd bij zulke hoeveelheden eiwitten in je lichaam. Daarnaast is het ook nog eens vrij prijzig, dan gebruik ik ze liever in een ruime hoeveelheid zodra ik een uitbraak krijg en dan is het nog een stuk vriendelijker voor mijn portomonee.

 27. Had 1 a 2 x per jaar last van een koortslip. Gebruik nu 2 x per jaar Superschoon reinigingskuur van Bloem.
  Heeft mij van de koortslip verlost. Groetjes Yill

 28. Hallo,
  Ik had maandag bij het opstaan een beginnende koortslip en tintelingen. Heb het af en toe maar niet zo vaak.
  Ik smeer er tea tree olie aan en ze drogen snel op en worden korstjes.
  Nu las ik dat Laura Rhus toxicondenson 200K nam.
  Ik had dit in huis ( ik probeer eerst homeopatische middelen , wat dikwijls helpt ) voor ik regulaire middelen neem.
  Ik neem 3 à 4 keer 3 bolletjes ts de maaltijd.
  Het helpt bij mij. De koortslip is nog sneller weg.
  Ik heb mij ook Lysine tabletten aangeschaft en ga die nemen als ik er nog eens last van heb , in de toekomst.

  Bedankt voor de informatie , is zeer nuttig.
  Groetjes
  Edith

 29. Halo wat ik gebruik waneer het begin te jeuken of branden Tandpasta in het begin brand het een beetje maar je koordslip is zo voorbij gr Fernando ps alleen werkzaam om het tegen te gaan voor het uitbreiden van de koordslip!!

 30. Halo allemaal mijn tip is als je het voelt aankomen gelijk Tandpasta op de pleksmeren laten droge en brand een beetje voor het slapen gaan voorzichtig met en lauw water het washandje deppen en voorzichtig schoonmaken en afspoelen met koudwater daarna voorzichtig drogen. En weer Tandpasta erop smeren na 2dagen is het ergste voorbij gr Fernando Gonzalez Ruiz succes allemaal

 31. Hoi,

  Ik heb mijn levenlang al last van een koortslip.
  Helaas wordt het in de loop der jaren alleen maar erger.
  Twee jaar geleden zat heel mijn bovenlip en neus vol met koortsblazen.
  Ik moest met spoed naar de huisarts, omdat het gevaarlijk was.
  Volgens de arts is het gevaarlijk als ze in je neus zitten, omdat het de hersenen kan infecteren.
  Dus pillen gehad en daarna nam het wat af.
  Nu loop ik dus weer met een koortslip onder mijn neus in mijn neus en op mijn lip.Ik heb zelfs het vermoeden dat het in mijn oor zit.
  Ik heb een representatieve job en moet gewoon weer mezelf ziek melden.
  Is er niets te doen aan die korsten? De compeet pleisters zijn veel te klein,
  Ik probeer al zo goed mogelijk op te letten dat ze niet per ongeluk stuk stoten. want dan worden ze donker bruin en nog opvallender.
  Wat kun je doen als er al korsten zijn??
  Groetjes

  1. De koortslip uitbarsting beschadigd je weefsel, waardoor er na verloop van tijd korsten ontstaan. Dit is een normale reactie van je lichaam om je huid en weefsel weer te herstellen en hier is helemaal niets aan te doen. Het enige wat je kan doen is de infectie de kop in te drukken zodra je ook maar iets voelt, zodat het weefsel minimaal beschadigd raakt.

   Lees mijn reactie van 18 februari eens wat je zou kunnen doen om de gevolgen van een uitbraak te minimaliseren. Als je er vroeg genoeg bij bent kan je de uitbraak bijna volledig onderdrukken!

  2. Beste mensen,
   20 jaar gelen kreeg ik mijn eerste koortslip. Omdat ik op dat moment zeer weinig weerstand had belandde ik in het ziekenhuis. Totaal heb ik daar vier weken doorgebracht omdat mijn gehele lijf vol stond met blaasjes, ook de binnenkant van mijn wangen neus en tong. Beide ogen waren aangetast maar gelukkig allemaal weer in orde gekomen.
   Jarenlang een terugkerende bron van ergernis maar wel in mindere maten omdat met medicatie de boel goed onder controle te houden is.
   Echter Vorig jaar in de vakantie leer ik een Roemeense vrouw kennen en zij heeft mij verteld wat ik moest doen om een koortslip te voorkomen. Zelf heb ik daarna nooit meer last gehad tot vorige week. Dit was mijn eigen schuld want ik was slordig geweest met het advies.
   Iedere ochtend kattenklauw slikken in combinatie met een tablet vitamine c.
   Dit doe je op nuchtere maag met een vruchtensapje.
   Catsclaw is een plantje dat bij iedere drogist in tabletvorm zonder recept te verkrijgen is.
   Ik zou zeggen probeer het, bij mij verricht het wonderen mits ik ook de discipline op blijf brengen het te slikken op nuchtere maag.
   Baad het niet dan schaad het niet.

   succes!

 32. Wat bij mij het beste werkt, is een naald steraliseren, een watje doordrenken met sterilon en blaasjes in beginfase al doorprikken. Het vocht wat eruit komt opvangen met het watje en flink ontsmetten. Je kan namelijk heel goed zien waar ze komen door je lip een beetje strak te trekken. Lip laten opdrogen en daarna een beetje zinkzalf erop smeren. Je lip wordt niet dik, geen vervelende korsten en binnen een paar dagen is het weer verdwenen.

 33. Ik ben 40 weken zwanger, en nu een knoeiers van een koortslip onderweg, ik ben wanhopig. Als de kleine vandaag of morgen geboren wordt loopt hij gevaar. Ik heb er net chloor op gedept en mijn man Is zalf halen, het Is zondag dus mijn opties zijn niet maximaal
  Nog ideeën??

  1. @Ilse, wat erg voor je . Mocht je bevallen en de koortslip hebben adviseer ik je niet te knuffelen, zoenen met de kleine, hoe moeilijk dat ook voor je zal zijn. Was heel vaak je handen. Zelfs na het even krabben aan je gezicht. Gebruik Zovirax dat werkt geweldig. Mocht de plek in aanraking komen met de boven of onderkant van de lip dan kun je als de blaasjes open zijn Compeed voor verdere besmetting erop plakken. Doe bij het opsmeren van de Zovirax eerst een tissue om je vinger, zodat je vinger niet in aanraking komt met het virus. Ik heb al bijna 30 jaar last van het virus. Mijn kinderen zijn van kleins af aan gewend, dat wanneer ik een koortslip heb, een knuffel voor 2 weken verboden is. Het is even niet anders.

 34. Hallo allemaal,
  Momenteel zit ik in Bali voor een maand vakantie, zoals de meesten van jullie weten dat Bali erg warm is met gemiddelde temperatuur van 25+ graden.Nou heb ik ook gelezen dat je uit het zo'n moeten blijven wat wel lastig is hiero.
  Vanmorgen heb ik op mijn lip een kleine blaasje gevoeld dit gelijk ingesmeerd met koortslip zalf van kruidvat eigen merk net zo goed btw als de dure zalfjes droogt alleen sneller de blaasje. Ik neem standaard 2x 500 paracetamol erbij is veel maar dat werkt bij mij gelijk goed.
  Nou blijf ik steeds met de dilemma van het zonnetje.
  Ik ben hier op duikvakantie dus zit ik regelmatig in de zon wat moeten ik doen ?
  Is tea tree olie wel beter te gebruiken hier ivm cocosnoot olie?
  Nog een opmerking van de stress factoren.
  Ik heb hier absoluut geen stress wel is het eten niet zo gevarieerd als in NL toch probeer ik zo veel mogelijk groenten te eten en in de ochtend toost met avocado en tomaat, daarbuitrn eet ik niet veel eieren omdat ik het niet echt vertrouw hier.
  Ik ben nu bijna op de helft van mijn vakantie en nu pas komt mijn stoelgang op gang kan dat ook een reden zijn van een koortslip ?
  Sorry voor de uitgebreide verhaal maar ik zit er wel mee vanwege het warme klimaat.
  Met vriendelijke groet Mona

  1. Een veranderde omgeving met ander soort eten, ook al is er helemaal geen stress aanwezig, kan een grote impact hebben op je lichaam. De stoelgang is daar een klassiek voorbeeld van. Er kan ook een tijdelijke verandering optreden in je immuunsysteem, waardoor je koortslip de kans krijgt om zich te ontwikkelen.
   Tea Tree Olie is een prima middeltje om toe te passen.

   Fijne vakantie Mona,
   Jack

 35. Ik heb na al die jaren de perfecte manier gevonden om met een koortslip te leven, maar ook de koortslip periode sneller door te komen.
  Het antwoord is heel simpel: de haar fohn.
  Ik zet hem op z'n heetst en blaas de hete lucht (echt net tegen het toelaatbare aan) kortstondig momenten (5-10 seconden) op de blaasjes. Op het moment dat je dit doet en een paar minuutjes herhaalt is het even op je tanden bijten. Maar.... je zult verstelt staan, je hebt een uur of 4 totaal geen pijn of branderig gevoel meer. Je zult daarnaast ook verstelt staan hoe snel de blaasjes zijn verdwenen. Zodra je de koortslip op voelt komen, direct beginnen met de fohn, dan heb je zelfs kans dat de koortslip helemaal niet opkomt.

  om even aan te geven hoe ik het doe: Niet de fohn vol in je gezicht laten blazen. de fohn voor je gezicht langs laten blazen en de hete straal opzoeken met het plekje. dan korte momenten de blaasjes in de hete straal houden. (zoals gezegd, net tegen het toelaatbare aan... even op je tanden bijten). Dit een paar keer herhalen, net zo lang totdat het branderige gevoel en de pijn zijn verdwenen bij het weghalen van de fohn.

  Ik ben al mijn leven lang met zalfjes en dingetjes aan het smeren, helemaal niets helpt. Ik doe nu alleen de fohn methode nog en heb er verder geen enkele last meer van. Mijn ervaring met de fohn methode: gebruik geen zalfjes ernaast. Want dat bevochtigt de huid en de blaasjes waardoor het langer lijkt te duren. Het lijkt erop dat het virus ter plekke niet tegen hitte kan en daardoor terugtrekt en de koortslip uitdooft.
  Ik doe het al zo'n 15 jaar, zelfs lang voordat de hypotherm op de markt verscheen. (ik had er iets voor moeten uitvinden)

   1. Hallo
    Ik neem een vlak mes en dan verhitten met een aansteker en dan met de punt van het mes even de plaats aandrukken waar je de tintelingen voelt. Even op de tanden bijten maar is enige dat helpt want met zalfjes droogt het niet uit en duurt alles veel langer. Dit is zelfde principe als apparaat hot kiss of haarföhn maar nog heftiger 🙂

    1. Is wel een hele heftige oplossing....
     Zijn er meer lezers die dit soort praktijken toepakken?

     1. Misschien nog wel heftiger, maar mij helpt het! Zoethout- of kamillethee maken en dan terwijl het nog heet is (niet kokend, anders heb je er een ander probleem bij) tegen de lip aanhouden. Zo lang mogelijk volhouden en dan weer even de plek laten afkoelen. Dit herhaal ik tot de thee genoeg is afgekoeld dat ik het gewoon kan opdrinken. En binnen een dag of 2 zijn die lelijke blaasjes verdwenen!

 36. Al zo'n 20 jaar koortslippen en iedere keer ziet het er binnen no time uit alsof ik gevochten heb. Niks geen blaasje die tegen te houden is! Waarschijnlijk overgehouden aan Pfeifer en rondom de menstruatie krijg ik het sowieso. Vanalles aan pillen en smeerseltjes geprobeerd en niet helpt. Wie heeft er nog een oplossing?

 37. Ik gebruik ter voorkoming en snellere genezing de lippenbalsem van Kruidvat, een groene stick met chamomile & echinacea.
  In de ochtend na het tandenpoetsen lippen insmeren en voor ik naar bed ga insmeren.
  Van maandelijks last van koortsuitslag naar ongeveer 2x per jaar. Ik ben er zeer tevreden over en andere mensen die ik het heb aangeraden ook.
  Maar ik ga de hier aanbevolen Lysine ook eens proberen!

 38. Ik gebruik de Herpotherm, echt een super top ding!! Verwarmt het lipblaasje tot 52 graden en vervolgens komt de koortslip gewoon niet door! Ik heb hem gekocht via http://www.koortslippreventie.nl, daar hebben ze zowel laagste prijs als 90-dagen-tevredenheidsgarantie. Ik wou echt dat ik hem eerder had leren kennen !!!

 39. Dag allemaal, Jack in het bijzonder.

  Ik krijg nu een koortslip, stond vanochtend op met tintelingen op 2 plekken. En dit is voor mij een bijzondere ervaring, ik denk dat dit de derde in mijn hele leven is. De timing kon niet rottiger zijn, vanaf woensdag sta ik avonden lang voor een zaal van 150 mensen, in het theater. 't Zal de stress voor de voorstelling wel zijn, waardoor dit komt, maar echt. Ik kan dit niet gebruiken, nu. Kan gewoon niet.

  Dus: heeft iemand de briljante: 'Wég met die koortslip in 2 dagen' tip voor me? Stadium: spanning mijn lippen, tintelingen, kleine blaasjes, niet open, niet heel pijnlijk nog. Ik heb in huis inmiddels: desinfecteerspul van Herome, Aciclovir van de apotheek (zalf) en L-Lysine 1000mg. 2000 mg genomen, vandaag. Zal ik meer nemen?

  Iemand nog een briljante tip?

  En: tot slot. Hoe schadelijk zou het zijn de theatermake-up er vanaf woensdag maar gewoon overheen te smeren?

  Hartelijk dank alvast!

  1. Hoi Caroline,

   Dit is écht een noodgeval. Ik begrijp jouw probleem.
   De L-Lysine is een goed idee. Voor wat betreft de theater make-up: Dat is in principe een slecht idee, want je sluit het af, wat genezing tegengaat. Maar in jou geval heb je geen keus. Gedurende de voorstelling de make-up gebruiken, maar overdag de make-up uiteraard verwijderen.

   Ik wens je heel veel succes met de voorstellingen!

 40. Hallo,
  Ik heb weer last van een koortslip, op twee plaatsen op mijn lip. De vorige keer dat ik een koortslip had was max. een maand geleden, het lijkt dus steeds vaker terug te komen. Ik heb deze koortslip al sinds dinsdag en het lijkt steeds minder te worden, er zijn al korsten gevormd etc.
  Ik heb er erg veel last van, weet iemand welke tips ook daadwerkelijk werken en hoe ik een uitbrak het beste an voorkomen in het vervolg? (ik voel mijn lip bijna nooit tintelen..)
  Ook heb ik 17 dec een kerstgala, weet iemand of het mogelijk is dat ik dan nog last heb van mijn koortslip of opnieuw last krijg?
  Als iemand advies heeft is dat van harte welkom!

 41. Echinaforce creme van dr. Vogel en/of Thee tree oil helpen het best en het snelst en is het goedkoopst.

 42. Koortslip, jarenlang heb ik, van klein af aan, regelmatig koortslippen gehad, vreselijk en vaak op het verkeerde moment...
  In alle tips die ik hier lees, zie ik veel bekende middeltjes die mij niet echt verder brachten.
  Na jaren ellende, ontdekte ik dat het wel eens te maken kon hebben met verkeerde stoffen die je binnen krijgt.
  Ik heb een volkstuin en kweek al mijn groenten en enkele fruitsoorten gifvrij.
  Ik heb de proef op de som genomen en heb 3 maanden geen fruit uit de winkel gegeten, deze 3 maanden had ik geen koortslip, toen weer 3 maanden wel fruit uit de winkel en zie ... weer kwamen de koortslippen. Toeval denk je misschien,
  maar ik ben doorgegaan met "mijn " onderzoekje en het resultaat is dat ik nu helemaal geen fruit uit de winkel meer eet, wel uit eigen tuin en de laatste 3 jaren , zonder fruit uit de winkel, nooit meer koortslippen heb. Ik denk dus dat het fruit bespoten wordt met pesticiden die deze reacties op ons lichaam bevorderen. Bewijzen kan / kon ik dat niet.
  Maar toen ik hierover sprak, bij toeval, in een moestuingroep, kreeg ik een reactie van een vrouw die hetzelfde heeft gedaan, ook zij had vaak een koortslip en nu zij mijn verhaal las dat ik dus denk dat het met fruit te maken heeft, ontdekte ze voor haar zelf, dat sinds ze geen fruit uit de winkel meer eet, maar alleen uit eigen tuin, dat ook zij geen last van koortslippen meer heeft. Dit was voor mij een reden om een plekje te vinden om dit te vertellen, is dit ooit onderzocht? is het een doorbraak? onbespoten fruit is dus beter tegen het krijgen van een koortslip? Volgens mij wel...

  1. Wat een geweldig, en vooral veelbelovend, verhaal, Wim!
   Het is mij niet bekend of hier ooit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar gedaan is, maar het blijkt nu wel dater wel degelijk een verband kan zijn, gezien deze gebruikerservaringen.
   We moeten natuurlijk wel beseffen dat ieder lichaam anders reageert, en dat de trigger voor een koortslip bij iedereen weer anders kan zijn. In dit geval heeft het dus iets met pesticiden te maken.

   Laten we een klein onderzoekje starten: Zijn er andere lezers die deze zelfde ervaringen hebben met onbespoten fruit en groente?

   1. Dankjewel, ik ben blij te lezen over het verband tussen 'bespoten fruit en koortsblaasjes'. Ik dacht dat mijn koortslip ontstond door het eten van fruit, maar waarschijnlijk zal het door de pesticiden komen die hierbij gebruikt worden.
    Ik ga het verder uitproberen.

    1. Hou je me op de hoogte van ervaringen hiermee?
     Ik ben heel erg benieuwd!

 43. Ik gebruik al geruime tijd - ik denk 2 jaar - Virulite lichttherapie. Een apparaatje dat infrarood licht uitzendt.
  Bij de eerste tinteling gebruiken; dat remt de ontwikkeling van herpes. Ik heb nooit meer een uitbraak gehad.
  Die 50 euro heb ik er graag voor over gehad!

 44. Als geoefend koortslip bezitter moet ik helaas constateren dat alle genoemde lapmiddelen bij mij niet werken als er op gezette tijden een echte uitbraak komt, zelfs als ik helemaal gezond ben en op mijn eten heb gelet. Aangezien ik het voor mijn werk niet fijn vind om met lippen zo groot als een meloen klanten te woord te staan, heb ik het enige middel gevonden dat echt werkt, al na 1 pil. Begrijp ook niet waarom je daar verder niets over leest. Kreeg het via de huisarts, alhoewel ik er wel om door moest vragen. Het gaat om valaciclovir-cf-500-mg- tabletten. Volgens mij een killer hoeveelheid van de stof die ook in mindere mate in Zovirax zit. Wellicht niet de gezondste oplossing, maar wel erg prettig om achter de hand te hebben als de lip ondanks alle goedbedoelde pleistertjes, Zovirax, zinkzalf en de L Lycine weer eens uitgroeit tot epische proporties.

  1. Bedankt voor deze aanvulling, Marek.

   Zijn er meer mensen die ervaring hebben met valaciclovir tabletten?

 45. Valaciclovir schijn je zonder problemen voor langere tijd te kunnen slikken. (het wordt ook gebruikt tegen gordelroos) Ik heb ze gekregen nadat ik in een maand tijd ongeveer 5 x een koortslip kreeg. Als ik elke dag 1 tablet neem, krijg ik in principe geen koortslip. En begint er toch iets te tintelen dan trekt het weer snel weg en ontwikkelen zich er geen blaasjes. Ik geloof zelf wel in het L-Lysine /Arginine verhaal en slik ook L-Lysine met vitamine C & Cat's Claw als mn weerstand minder is of ik onverhoopt toch een klein blaasje krijg.

 46. Op de dag dat je een koortslip voelt opkomen tandpasta opmeten volgendedag nergens geen last meer van

 47. Ik had vroeger geregeld een koortslip, nu weet ik wanneer die ongeveer gaat komen. Drukke periode, weinig slaap, stress? Dan komt ie er aan! Enige nadeel is dat als ik mijn lip nu voel tintelen is die over twee uur al zo groot dat er geen compeed meer tegen op kan. Ik twijfel dan ook altijd wat de beste manier is, maar weet intussen ook al dat het niet elke keer hetzelfde verloopt. Dus wat de vorige keer werkte, werkt nu niet meer en zo verder. Ik merk wel datals ik er een pleister op doe dat het niet echt verzacht (sudocreme doet dat wel en droogt goed uit)! Ook zei de huisarts mij vorige week toen ze me zag met een pad op mn lip, dat als er geen opening zit waardoor de blaar kan luchten, het onder de pad kan gaan broeien. Waardoor het heftiger kan worden. Nou dacht ik op dat moment, oh gek want gebruik best wel vaak n oad als het formaat en locatie dat toelaat. Aleen nu had ik 1 blaar en na n week (wel elke ochtend en avond van pad gewisseld) in eens vier losse kleine blaasjes bij elkaar... toeval? Dikke pech? Of had de dokter toch gelijk? Wat het ook was ik let er meer op!

 48. Misschien nog een tip: ik slik een simpel allergietabletje. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je niet zoveel last van de jeuk/irritatie hebt. Daarmee voorkom je ook dat de neiging hebt de blaasjes te caak aan te raken.

  1. Dat is een goede tip, Nina.

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met een soortgelijke oplossing?

 49. ik heb altijd de uitbraak achter in mijn nek.
  deze breekt ALTIJD uit in het voorjaar als ik mijn nek door de zon verbrand. de erger verbrand de heftiger de uitbraak.

 50. elke dag een grapefruit eten of een glas grapefruit sap. sinds ik dat doe heb ik nog amper last. alleen als ik bijvoorbeeld een wondje aan mijn mond heb door een puistje ofzo wil het nog wel eens een blaar worden maar nooit meer zomaar.

 51. Ik loop al vanaf woensdag en vandaag is zaterdag rond met koortslip. Ik heb bijna alles geprobeerd met het heeft niet geholpen, de eerste dag toen voelde ik dat de koortslip kwam, tienteren gevoel , heb ik gelijk Sorefix spf 30 opgesmeerd , volgende dag zag ik geen verschil , er kwam al de symptonen, 2e dag heb ik Herpotherm kisshit gekocht en tegelijkertijd kocht ik Compeed, dit gebruik ik tot nu toe nog en daarna ook nog Kiss hit geprobeerd , niks geholpen , ik loop nu op de 4e dag nog steeds met koortslip rond. Heel erg balen

 52. Hallo, mijn man komt uit Tunesië. Als hij een koortslip krijgt smeert hij er gewoon normale tandpasta op. De koortslip verdwijnt dan weer zeer snel. Misschien een tip?!
  Succes met het forum.

 53. Hallo,
  Ik weet niet zeker of ik een koortslip heb...... 6 wkn geleden kreeg ik ineens vocht druppels op mijn lippen (geen blaasjes) Voelde branderig, tintelingen en trekkerig. Waren ook redelijk opgezwollen. 2 dagen later was t weer rustig. Sindsdien zijn mijn lippen erg gevoelig en kurkdroog (barsten springen erin) Al 5 x vochtdruppels in die tussentijd gehad.
  Smeer alleen Bepanthen crème erop bevalt t prettigst.

  Is dit ook een koortslip??? Zo ja waarom heb ik er al 6 wkn last van??

  Mvg Krista

 54. Hey eindelijk goeie tips!!
  Loop ook al vanaf kleins af aan met een aantal koortlippen per jaar. Ik gebruikte altijd grafiet zalf van vsm maar helaas is dit uit de handel gehaald door vsm. Het bestandsdeel op gezocht en kan het ook.niet in andere producten vinden. Tube is helaas zo goed als leeg dua morgen gelijk naar de tuinen voor lysine. Ben benieuwd of het werkt. Compeet pleisters, zovirax, tandpasta, asprine wat nat maken en erop niks werkt.. kan nog veel meer opnoemen maar dat word.een heel lang verhaal dan ;). Irritante is dat je er pas aan denkt als er weer een uitbraak is ;( en altijd wanneer je het niet gebruiken kunt. Thanks voor de lysine tip.. gr.

 55. De beste manier om en koortslip te bestrijden is er het sap van een vers aloevera blad op te strijken, zodra je het op voelt komen. En elke dag yoghurt eten met haverzemelen, om uitbraken te voorkomen.

 56. Aloe vera plant! Helpt geweldig na een dag zie je niks meer. De gelei die in een takje van de plant zit paar keer per dag erop smeren!

  1. Hey Simone, ben erg blij dat de Aloë Vera jou geholpen heeft.

   Zijn er nog meer lezers die persoonlijke ervaring hebben met Aloë Vera?

 57. Hallo,
  Ik heb al jaren last van een koorts lip. Mijn mond zat er een keer helemaal onder. Ik was jong dus ik weet niet meer wat we eraan hebben gedaan, maar ik merk dat het bij mij altijd tevoorschijn komt op de momenten dat we iets leuks gaan doen. Ik heb maandag een concert maar ik heb een joekel van een koorts lip en dat ziet er echt niet uit! Ik heb tandpasta al geprobeerd. Het helpt niet echt bij mij. Wat kan ik doen om het zo snel mogelijk weg te krijgen? Als u kunt zeggen wat het snelste werkt, is dat al genoeg.

  Groetjes, Amira

  1. Als ik dit zo lees, is jouw koortslip een reactie op stress....denk daar eens over na...
   Je hebt er voor de korte termijn weinig aan, maar voor de lange termijn kan het zeker helpen om je stress in betere banen te leiden.

 58. Goedendag. Ik slik nu al 4 dagen L Lycine 2xmaal daags voor het ontbijt dus op nuchtere maag daarnaast extra vitamine C en vitaminpillen maar het wordt niet minder ik doe ook sinds 2 dagen appelcider erop smeren maar ook geen verbetering wat kan ik nu het beste doen.

 59. Met een naald het blaasje doorprikken en met een wattenstaafje met alcohol aantippen scheelt al een stuk om het uit te laten drogen! Calendula zalf (goudsbloem) verzacht de pijn wat, net als kamille thee.

 60. Nooit schrijf ik iets ergens maar ik wil jullie mijn tips en verhaal laten weten in de hoop iemand ermee te helpen. Al van kleins af aan bezitter van koortslippen, maar laatste jaren uitgegroeid tot een dagelijks pijn en "probleem". Ernstige last, 5 koorts blaasjes tegelijk krijgen op m'n lip, in m'n neus en zelfs ooit het virus in m'n oog gehad. De een nog niet weg en er kwamen er weer een aantal opzetten, littekens ervan en het deed zo'n pijn en ik was het beu. Alles geprobeerd van zalf tot pasta tot eau cologne 4711. Tip 4711 moet je ook eens proberen. Het brand gruwelijk maar helpte mij zeker wel toen het nog niet zo extreem was. Na bezoeken aan de huisarts valaciclovir 250mg voorgeschreven 1x per dag voor 3 mnd. Toen geen koortslip meer gehad. Na 3 mnd pillen op. Gelijk een week later koortslip. Ik slik nu weer 6 mnd terug deze medicijnen, ze kosten wat, want mijn zorgverzekering vergoed ze niet. Maar jeetje wat werkt dit voor mij. 1 maal koortslip op voelen komen een klein blaasje maar dag later weer verdwenen, het zet niet door. Ik voel me weer zo vrij.....

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen. Wordt erg op prijs gesteld!

   Zijn er meer mensen die ervaringen hebben met Valaciclovir?

 61. Dag

  Fijne tips allemaal.
  Mijn directe vraag? Is het eten van walnoten in verband te brengen met n steeds terugkerende koortslip?

 62. Alcohol hoef je niet te gebruiken. Alcohol aanbrengen op een huid die al beschadigd is gaat juist de genezing vertragen. Gewoon deppen met een watje om het vocht weg te halen..

  IJsblokjes verminderen alleen het pijngevoel, maar het ijs tast de slijmvliezen van de lip aan en versnelt dus de genezing niet. dit zijn geen goede tips dus.

 63. Ik lig in bed kan niet slapen heb koortslip zowel aan bovel kant als onder kant vooral deze aan de onder kant doet enorm enorm pijn kan niet slapen heb het warm dit allemaal nadat ik vorige week op mijn fiets door de koude gefietst had ik had de dag nadien enorm gespringen lippen nu een dag later heb ik koortslip aan beide lippen doet enorm enorm pijn heb dit nog nooit eerder had dat dit zo pijn deed help aub!!!!wat kan ik doen

 64. Dat L-Lysine op nummer 1 staat, is zeer terecht. Ik had regelmatig last van een koortslip en bij de zoveelste probeerde ik deze tip. De koortslip ging snel over en ik heb vervolgens zeker 10 jaar geen koortslip meer gehad. Ik slikte L-Lysine vervolgens regelmatig preventief. Nu eet ik ook weinig vlees, dus is dat wellicht sowieso verstandig, maar ik kan het dus als preventief middel ook aanraden.
  Verder, als aanvulling: baby’s mogen het niet krijgen want voor hun kan het een dodelijke afloop hebben. Dus als je een baby hebt of in contact komt met een baby: Niet kussen, steeds handen wassen en de koortslip bedekken met een patch.
  Én: als je als moeder borstvoeding geeft en een koortslip hebt, mag je maximaal 3 L-Lysinepillen per dag slikken. Anders mag je er 6 per dag - zolang je een koortslip hebt dus.

 65. Ik smeer al jaren continue lipbasem met een zonnefactor. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt. Ik heb nog heel af een toe een nauwelijks zichtbare versie, maar niets vergeleken met vroeger.

 66. Een vriendin van mij had altijd een hele erge uitbraak van een koortslip, zij is daar mee naar de HA gegaan. Deze adviseerde op een gegeven moment de griepprik te gaan halen elk jaar. Sindsdien veel minder hevige uitbraak en minder vaak.

 67. Hoi,
  Ik lees hier heel veel bruikbare reacties. Zinkolie en tea tree gebruik ik zelf, en L-lysine ook. Werkt goed bij mij. Ik wil er echter een waarschuwing aan toevoegen. Niet om mensen overmatig bang te maken, maar wel belangrijk om in je achterhoofd te houden. Ik had op een gegeven moment zeker iedere maand een koortslip. Ging in de weer met L-lysine en andere supplementen, wat maar heel even hielp. Uiteindelijk bleek ik een zeer agressieve vorm van borstkanker te hebben die al actief was in de lymfeklieren. Die koortslip was dus een signaal dat er iets helemaal mis was. Ik kan het gelukkig navertellen, maar een vaak terugkerende koortslip kan ook een signaal van een onderliggende ziekte zijn.

 68. Ik had tot ruim en jaar geleden uiteindelijk 2x per maand een koortslip. Ik ben toen dagelijks de ademhalingsoefeningen van Wim Hof i.c.m. met zijn koud afdouchen gaan doen. Dit helpt enorm om je weerstand te verhogen. Ik heb sindsdien geen koortslip meer gehad! Voor mij echt een doorbraak!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin15
Share