Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 mei 2015

Tevreden zijn over je lijf: Accepteer jezelf zoals je bent!

Zelfacceptatie

Gezond de zomer beginnen heeft niet alleen maar iets te maken met de gezondheid van je lijf. Natuurlijk is dat belangrijk, maar in feite begint dit allemaal met je eigen kijk op je eigen lichaam. Acceptatie van je lichaam zoals je bent.

Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk, maar we hebben nu eenmaal géén perfect lichaam.

Niemand heeft een perfect lichaam, want het perfecte lichaam wordt ons ingefluisterd door de mode-industrie. Samen met bloedmooie modellen en hier en daar wat computerbewerkingen, wordt door de mode-industrie het perfecte beeld in ons hoofd geplant: lange benen, slank, blond haar en een perfecte kaaklijn. Daarnaast worden mannen over het algemeen alléén maar afgebeeld als goden met six-packs.

Of je dit mooi vindt of niet, dat is nu even de discussie niet. Het is een feit dat je hierdoor, gewild of ongewild, beïnvloed wordt. Met dit beeld in gedachten sta je voor de spiegel en vergelijk je jezelf met jouw idool. Grote kans dat je niet eens in de buurt komt!

Veel mensen, met name jongeren, krijgen hierdoor een negatief zelfbeeld met alle gevolgen van dien. En dat is juist zo vreselijk jammer.

Je moet anders naar je eigen lijf gaan kijken. Dit ben jij, en niet dat topmodel dat op dit moment hot is. Door dit negatieve zelfbeeld wordt je onzeker, onzeker over je lichaam, onzeker over hoe je je moet kleden, en wat als je een relatie hebt? Ooit zullen die verhullende kleren eens uit moeten. En dan?

Het leven wordt zoveel mooier en vooral gemakkelijker als je in staat bent om je eigen lichaam te accepteren zoals het is. Jij bent jij!

Dit is niet zomaar te realiseren. Die zelfacceptatie is een heel proces, maar beslist niet onmogelijk. Hoe je tegen jezelf aan kunt kijken, laat ik je in de volgende punten zien.

Het verzorgen van je lichaam

Zorg goed voor je lichaam. Niet alleen aan de binnenkant in de vorm van gezond en gevarieerd eten, maar ook aan de buitenkant.

  1. Maak eens een afspraak bij de pedicure en/of manicure. Loop eens wat vaker binnen bij de kapper en zorg dat je haar er stralend en verzorgd uitziet.
  2. Gebruik make-up, maar wel heel subtiel. Laat je eens adviseren door een specialist op dit gebied.
  3. Kijk ook eens naar je lichaamshouding: loop je steeds met je schouders naar voren en je hoofd naar de grond? Kom op! Trek je schouders naar achteren en je kin een beetje de lucht in.

Wees trots op jezelf en laat dat zien zonder arrogant over te komen. Want het is een feit dat als je je sexy en mooi voelt je dat dan ook uitstraalt. En juist die positieve uitstraling zal zorgen dat mensen heel anders naar je gaan kijken.

Mensen met overgewicht zijn niet lelijk

Je gewicht is niet wat je mooi of lelijk maakt. Het is je uitstraling wat jou tot een mooi mens maakt. Geloof me, er zijn mensen die van een ‘vollere’ partner houden. Maak dus niet steeds een punt van overgewicht, maar zorg dat het totaalplaatje er gewoon goed uitziet.

Als je zelf vindt dat je overgewicht hebt en je hebt er persoonlijk echt last van, zowel fysiek als mentaal, dan moet je daar wat aan doen. Ga sporten, ga gezonder eten en probeer die extra kilootjes kwijt te raken. Maar doe dat nooit om aan het algemene ideaalbeeld te moeten voldoen, doe dat nooit en te nimmer voor een ander. Alleen maar voor jezelf, omdat jij je er dan lekkerder bij voelt.

Je moet leren je eigen norm te stellen en niet proberen te voldoen aan de normen die ons opgedrongen worden door de marketingactiviteiten van de mode-industrie.

Houd het positief

Kleed je eens helemaal uit en ga voor de spiegel staan. Wat zie je? Dit ben jij! Kijk eens naar al je lichaamsdelen en bedenk of je daar zelf tevreden over bent of niet. Wees hierbij eerlijk tegen jezelf: veel dingen kun je niet veranderen, maar je kunt het wel accepteren. Ga trots zijn op jezelf want onder andere jouw lichaam maakt jou uniek. Het maakt wie je bent.

Focus hierbij op de positieve zaken. Dat buikje zou misschien wat strakker kunnen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld best trots op je billen zijn. Focus daar dan op.

Een positieve instelling zal zorgen dat je jezelf kunt accepteren zoals je bent en zodra je dat punt gepasseerd bent ga je die zelfacceptatie ook uitstralen, wat je plotseling nog mooier maakt. Want het gaat uiteindelijk om dat totaalplaatje.

Perfectie bestaat niet!

Wat is lichamelijke perfectie? Wie heeft dat bedacht? Het ideale lichaam bestaat niet, dat weet je ook wel. Ten eerste is dit heel erg cultuurgebonden en ten tweede is de mening over de ‘ideale’ partner altijd verdeeld. De een houdt van slanke dennen met blond haar, en de ander houdt van een ‘vollere’ partner en de derde houdt van dikke billen en borsten.

Als je dat in je achterhoofd houdt, dan stap je vanzelf af van dat algemene ideaalbeeld wat ons door de reclame opgelegd wordt.

Je kunt het ook nog anders bekijken: Wat zie jij liever? Een partner die volledig beantwoordt aan het ideaalbeeld maar die er altijd sacherijnig uitziet? Of iemand die niet dat ideale postuur heeft, maar wel altijd een vrolijke glimlach heeft, samen met een open uitstraling.

Moraal: het gaat niet alleen om het lichamelijke aspect, het gaat om het totaalplaatje. En hierbij moet je altijd onthouden dat dit smaakgevoelig en heel erg subjectief is.

Tot slot…

Overigens is het beslist niet zo dat je dus alles maar moet accepteren aan je lichaam. Als jij vindt dat je overgewicht hebt en je wilt dat kwijt, dan moet je keuzes maken en er alles voor gaan doen om dit te realiseren. Maar bedenk hierbij dat je het voor jezelf doet en beslist niet om te voldoen aan het ‘ideale’ beeld van een ander.

Je bent wie je bent en door dat te accepteren ga je dat ook uitstralen. En juist die positieve uitstraling, samen met een glimlach en een open blik, maakt je dan nog mooier dan je al bent.

Schoonheid is wie je bent en wat je uitstraalt, niks meer en niks minder!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share