Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 26 april 2018

Hoe moet je een wond desinfecteren?

Als jij of je kind een snee of een schaafwond krijgen of jezelf verbrandt, is het belangrijk om een infectie te voorkomen de wond onmiddellijk goed te reinigen. In dit artikel lees je in vijf eenvoudige stappen hoe je dat kunt doen.

Hoe moet je een wond desinfecteren?

Stap 1. Was je handen

Reinig je handen met zeep en water of met een desinfecterend middel voor je handen en trek indien mogelijk wegwerphandschoenen aan. Doe dit voordat je je eigen wond of de brand- of schaafwond van iemand anders behandelt. Schone handen helpen om infecties te voorkomen.

Stap 2. Pas zachte druk toe

Deze stap is alleen van toepassing als de wond bloedt. Sla deze stap dus over in het geval van bijvoorbeeld brandwonden.

Gebruik een schone doek of steriel gaas om zachtjes op de wond te drukken totdat het bloeden stopt (op kleine snij- en schaafwonden hoef je vaak niet te drukken). Verhoog, indien dat mogelijk is, ook het lichaamsdeel met daarop de wond. Als er bloed door de doek of het gaasje stroomt, laat dit dan op de wond achter. Plaats daarna dan nog een schone doek of gaasje bovenop het oude gaasje of doek en blijf druk uitoefenen. Zoek onmiddellijk medische hulp als:

  • De wond bij een kind, jonger dan één jaar oud is.
  • Het bloeden echt ernstig is of niet bij zachte druk stopt.
  • Je wond gekartelde randen heeft.
  • De snee erg diep of gapend is of over een gewricht loopt.
  • De wond werd veroorzaakt door een vies voorwerp of het resultaat was van een projectiel of iets dat de huid heeft geopend.
  • De wond werd veroorzaakt door een menselijke of dierlijke beet.
  • De wond zich op het gezicht of in het genitale gebied bevindt.

Bij wonden die groter dan drie centimeter zijn, moet er meestal gehecht worden. Als je een snee in je gezicht hebt die één centimeter of langer is, kan een arts deze vaak sluiten met chirurgische lijm of met hechtingen.

Stap 3. Spoel met water

Als je geen waterstofperoxide of jodium in huis hebt, kun je de volgende stappen hanteren om een ​​eenvoudige snede of een schaafwond grondig te reinigen. Volg gewoon deze stappen:

  • Spoel de wond onder schoon water af om zo vuil en bloed te verwijderen.
  • Gebruik een zacht washandje en een milde zeep om de huid rond de wond te reinigen. Doe geen zeep in de wond. Dat kan pijn doen en het kan ook irritatie veroorzaken.
  • Gebruik een pincet om vuil of bijvoorbeeld stukjes glas of splinters te verwijderen, als die na het afspoelen nog steeds aanwezig zijn. Reinig de pincet wel eerst met isopropylalcohol. Doe dit niet op de wond. Als de wond niet kan worden schoongemaakt, neem dan contact op met een arts.

Als je een brandwond hebt, spoel je het gebied gedurende 10 tot 15 minuten onder koud water af of plaats gedurende dezelfde tijd een koele doek op de brandplek. Raadpleeg je arts als er zich grote blaren gaan vormen. Ga, als je ernstige brandwonden hebt, direct naar de eerste hulp.

Stap 4. Het desinfecteren

Het gebruik van een ontsmettingsmiddel kan helpen om de huid vochtig te houden en om infecties te voorkomen. Het is als je een kleine snee of een schaafwond hebt waarschijnlijk niet nodig om een dergelijk middel te gebruiken. Maar het aanbrengen van een dunne laag kan het natuurlijke genezingsproces van je lichaam in sommige gevallen wel stimuleren en het kan ook de vorming van littekens verminderen. Artsen kunnen in sommige gevallen, als je bijvoorbeeld blaren van brandwonden hebt die opengaan, ook het gebruik van een topische antibioticum aanbevelen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten in deze producten. Stop dan ook onmiddellijk met het gebruik van de crème of de zalf als er uitslag ontstaat.

Stap 5. Verbind de wond

Je hoeft echt niet elk wondje te verbinden. Als je een kleine schaafwond of snee hebt, reinigt deze dan gewoon en laat het verder met rust. Plaats anders na het reinigen een schoon, steriel, niet-klevend verbandje of een gaasje op de wond. Dit helpt om ziektekiemen buiten te houden. Je kunt bij je plaatselijke drogisterij verschillende soorten verbanden of pleisters vinden. Een steriel katoenen verband kan voor de gevoelige huid minder irriterend zijn. Vervang wel minstens één keer per dag het verband of natuurlijk wanneer het nat of vuil is.

Wees extra voorzichtig met het bedekken van snijwonden of wonden op plekken die snel vuil worden zoals je handen of je voeten. Je kunt ook wonden waarover je kleding zou kunnen wrijven, zoals bijvoorbeeld een snee op je knie, het beste verbinden. Bedek grote wonden altijd.

Wat moet je doen nadat je de wond hebt schoongemaakt?

Verwijder geen korstjes - ze maken deel uit van het genezingsproces. Het plukken aan korstjes kan een litteken veroorzaken.

Neem als je één van de volgende symptomen bemerkt, contact op met je arts. Ze kunnen namelijk betekenen dat de wond is geïnfecteerd:

  • Verhoogde roodheid of zwelling
  • Pijn die erger wordt
  • Huid rond de wond die warm aanvoelt
  • Onaangename geur bij het schoonmaken van de wond
  • Ongewone of verhoogde vorming van vocht
  • Koorts of koude rillingen

Als je een brandwond hebt of een wond die de huid heeft aangetast, raadpleeg dan altijd je arts om te bespreken of je een tetanusinjectie nodig hebt.

Wat is het risico van besmetting door het bloed van iemand anders?

Sommige infecties kunnen worden doorgegeven via bloed of het zit in lichaamsvloeistoffen (zoals bijvoorbeeld speeksel) die kunnen worden gemengd met bloed. Dit staat ook wel ​​bekend als door bloed overdraagbare virussen.

Het risico dat een infectie op deze manier wordt doorgegeven, hangt grotendeels af van het soort infectie dat je hebt en hoe je in contact komt met het geïnfecteerde bloed.

Welke infecties kunnen er worden doorgegeven?

De meest voorkomende door bloed overdraagbare virussen in het VK zijn:

  • Hepatitis B
  • Hepatitis C
  • HIV

Deze virussen kunnen ook worden gevonden in lichaamsvloeistoffen anders dan bloed, zoals sperma, vaginale afscheidingen en moedermelk. Andere lichaamsvloeistoffen zoals urine, speeksel en zweet hebben slechts een zeer klein risico op het overdragen van een infectie, tenzij ze bloed bevatten.

De aanwezigheid van bloed is echter niet altijd goed zichtbaar en het is dan ook goed mogelijk dat iemand een van deze infecties heeft zonder het te weten.

De manier van overdragen

De kans dat een infectie wordt overgedragen via het bloed van iemand anders hangt ook af van hoe je in contact komt met het geïnfecteerde bloed. Dit staat bekend als de manier van overdragen. De risico's die verbonden zijn aan verschillende manieren van transmissie (het overdragen) zullen we hieronder bespreken.

Hoog risico op infectie

Het risico dat een infectie wordt doorgegeven, is het hoogst als je huid stuk is of als je in contact komt met het geïnfecteerde bloed.

Bijvoorbeeld als:

  • je prikt je aan een gebruikte naald of een ander scherp object waarop geïnfecteerd bloed zit
  • iemand met bloed in hun speeksel bijt je en maakt je huid stuk

Laag risico op infectie

Het risico dat een infectie via het bloed van iemand anders wordt overgedragen, is lager als alleen het bloed in contact komt met je ogen, je mond, je neus of huid die al kapot is.

Als iemand bijvoorbeeld in je gezicht spuugt, kan er bloed in zijn speeksel zitten en kan dat in je ogen, je mond of je neus terechtkomen. Het geïnfecteerde speeksel kan ook in een al bestaande snee, schaafwond of kras op de huid terechtkomen.

Er is ook een lager risico op infectie als besmet bloed in contact komt met de huid, die al als gevolg van een gezondheidstoestand zoals bijvoorbeeld eczeem stuk is.

Zeer laag risico op infectie

Het infectierisico is echt erg laag als besmet bloed in contact komt met de huid die niet stuk is.

Desinfecteren met natuurlijke producten

De wereld waarin we leven zit vol met zoveel bacteriën en virussen die ziekten veroorzaken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je bij alles wat je doet in het leven kieskeurig en zorgvuldig bent. Tegenwoordig staan ​​er zoveel chemicaliën in de schappen van de supermarkt en sommige daarvan zijn erg schadelijk voor je gezondheid.

Hoe moet je een wond desinfecteren?

Sommige mensen zijn vanwege de kracht en de potentie die ze beloven grote fans van deze synthetische ontsmettingsmiddelen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die ze liever niet gebruiken. Ze kiezen in plaats daarvan liever voor een natuurlijk desinfectiemiddel dat niet alleen veilig is voor het milieu, maar ook voor je eigen lichaam. Lees snel verder en kies uit de onderstaande lijst jouw keuze voor een natuurlijk desinfectiemiddel:

  1. Citroen

Citroen is een natuurlijk desinfectiemiddel dat ook positieve effecten heeft op je lymfestelsel, de spijsvertering, de bloedsomloop en je immuunsysteem. Het is vanwege de antioxiderende eigenschappen ook erg goed voor je huid. Voeg een paar druppels van deze citrusvrucht toe aan wat water en spuit het om de lucht weer zuiver te maken. Als je rijst- of sojamelk wilt zuiveren, doe je er een paar druppels citroen in. Citroen kan ook worden gebruikt om spanningshoofdpijn, insectenbeten, keelpijn, jeuk aan het scrotum, zonnebrand en bloedingen na de bevalling te behandelen.

  1. Honing

Een ander natuurlijk ontsmettingsmiddel is honing. Het wordt omdat het antimicrobiële eigenschappen bevat, die de bacteriën in en rond het getroffen gebied elimineren, gebruikt om wonden mee te behandelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er veel bacteriën zijn die niet in honing kunnen overleven. Dit resulteert in snelle wondgenezing en weefselhernieuwing. Het kan ook worden gebruikt om brandwonden, maagzweren, diarree, braken en maagklachten mee te behandelen.

  1. Ananas

Ananas is een natuurlijk desinfectiemiddel dat in staat is om dezelfde resultaten te bereiken als medische antibiotica. Het is ook bekend dat het een samentrekkend en een antiseptisch middel is. Het vermindert ook de zuurgraad in de urine en vermindert het abces van een pneumonie, het abces van wormparasieten en helpt bij spijsverteringsstoornissen, bronchitis, nierstenen, menstruele onregelmatigheden, nierinfecties, keelpijn en uitputting.

  1. Tea tree olie

Dit is een natuurlijk desinfectiemiddel met zeer effectieve desinfecterende eigenschappen voor de huid. Je kunt het afhankelijk van de ernst of de graad van je huidconditie dagelijks gebruiken. Tea tree olie is ook effectief bij de behandeling van wonden, een slechte adem, schimmelinfecties, ringworm, jeuk, voetschimmel en acné.

  1. Grapefruit

Je kunt 4-40 druppels aan wat water toevoegen en het mengsel 2-3 maal per dag op het getroffen gebied aanbrengen. Je kunt het ook op veel grotere gebieden spuiten.

  1. Lavendel

Lavendel is een natuurlijk desinfectiemiddel dat ook wordt gebruikt als een samentrekkend middel dat zonnebrand, infecties, beten en andere huidaandoeningen op elk type huid kan behandelen.

  1. Eucalyptus

Eucalyptus is een natuurlijk desinfectiemiddel dat antivirale en antibacteriële eigenschappen heeft. Het is ook een effectief insectenwerend middel. Eucalyptus wordt gebruikt voor de behandeling van sinusitis, hoofdpijn, keelinfecties, griep, verkoudheid, stevige hoest, astma, koorts en bronchitis.

  1. Molkosan

Dit is een natuurlijk desinfectiemiddel, dat wordt verkregen uit wei dat is geconcentreerd. Het wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties. Het wordt ook gebruikt als een effectief antisepticum. Het is als je het gebruikt vergelijkbaar met jodium.

  1. Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is ook een effectief extern antisepticum.

  1. Colloïdaal zilver

Veel pathogene micro-organismen kunnen geen zilver verdragen. Colloïdaal zilver is dan ook een zeer krachtig antibacterieel middel dat je helpt om een wond te desinfecteren.

  1. Pijnboomolie

Pijnboomolie is een natuurlijk desinfectiemiddel dat in verschillende merken van commerciële desinfectiemiddelen wordt gebruikt. Het is geclassificeerd als een fenolisch desinfectiemiddel. Als je voor de onbewerkte vorm kiest kun je het veilig gebruiken.

  1. Tijm

Tijm is een natuurlijk desinfectiemiddel dat je ook zou kunnen gebruiken bij het op smaak brengen van je gerechten.

  1. Azijn

Je kunt gemakkelijk gebruik maken van dit natuurlijke ontsmettingsmiddel dat je ook kunt gebruiken in combinatie met andere essentiële oliën zoals eucalyptus en tea tree-oliën. Je kunt het ook als een toiletspray of -reiniger gebruiken.

Desinfecteren met spullen die je al in huis hebt

We brengen ‘voedsel als medicijn’ naar een geheel nieuw niveau.

Net als ik, weet ik zeker dat jij ook levendige herinneringen hebt aan de middelen die je moeder vroeger gebruikte om je schrammen mee te desinfecteren. Neosporin? OK. Waterstofperoxide? Nee, dank je wel. Moeders doen dit vanwege hun bezorgdheid over infecties - open wonden (hoe klein dan ook), kunnen worden geïnfecteerd door bacteriën, schimmels en virussen.

Deze infecties worden meestal veroorzaakt door soorten Staphylococcus (stafylokok) of Streptococcus (strep), twee veel voorkomende soorten bacteriën. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën zoals Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA).

Hoewel de meeste topische behandelingen effectief zijn, heb je die waarschijnlijk niet altijd bij de hand of in huis. Ik heb bijvoorbeeld (volgens mij) niets in huis tegen brandwonden. Maar als liefhebber van eten is mijn keuken wel redelijk goed gevuld. Dit gezegd hebbende, vind je hier een lijst van voedingsmiddelen, die iedereen wel in huis heeft en die infectieveroorzakende micro-organismen effectief kunnen doden.

  1. Ui

Onlangs is er op basis van een 1000-jaar oud recept aan de University van Nottingham een zalf van knoflook, uien, wijn en gal uit de maag van een koe gemaakt. Het was in staat om 90% van de antibioticaresistente MRSA-bacteriën weg te vagen. Er wordt aangenomen dat de zwavelverbindingen in knoflook en uien antibiotische eigenschappen hebben. Om hiervan te kunnen profiteren, pak je een plakje rauwe ui, breng je het aan op het besmette gebied en laat je het niet langer dan één uur intrekken.

  1. Knoflook

Naast dat het antibacterieel is, is knoflook ook schimmeldodend, in staat om gistinfecties te genezen en zelfs virussen te bestrijden. Knoflook werd tijdens de oorlog ook al als een antisepticum gebruikt en uien werden trouwens ook voor de behandeling van schotwonden gebruikt. Meng rauw knoflooksap met wat water om het te verdunnen zodat het topisch kan worden aangebracht - het kan wel een beetje branden!

  1. Gember

Gember heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, die van pas komen als je een geïnfecteerde snee hebt. Strooi het in poedervorm erop of wrijf het in de vorm van een rauw plakje over het getroffen gebied.

  1. Kurkuma

Curcumine, een actief component in kurkuma, heeft belangrijke antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen. Om het genezen te versnellen kun je verse plakjes kurkuma of kurkuma poeder op je wond aanbrengen.

  1. Rauwe honing

Honing bevat een antimicrobieel enzym dat waterstofperoxide afgeeft en de groei van bepaalde bacteriën voorkomt. Om een ​​wond te kunnen behandelen, breng je wat honing aan en laat je ongeveer een half uur intrekken.

  1. Citroensap

Zoals je misschien wel weet, prikt citroensap als je het in een snee krijgt. Als je die pijn kunt verdragen, kan het je kleine wonden effectief genezen.

  1. Kaneel

Hoewel kaneel, vooral wanneer het topisch in grote hoeveelheden wordt aangebracht, de huid kan irriteren heeft het wel sterke antimicrobiële eigenschappen en kan het worden gebruikt om een ​​wond (letterlijk) te desinfecteren.

  1. Zwarte peper

Naast het hebben van antibacteriële eigenschappen, is zwarte peper vermoedelijk ook een coagulant. Om het te kunnen gebruiken, strooi je eenvoudig wat fijngemalen zwarte peper over je wond en oefen je wat druk uit - dit zou het bloeden snel moeten stoppen.

  1. Cayennepeper

Net als zwarte peper zal cayenne een snee ontsmetten en het laten stoppen met bloeden. Sommigen mensen beweren zelfs dat cayenne, gemengd met water en wat alcohol, interne bloedingen kan stoppen. In tegenstelling tot wat je misschien zult denken prikt het naar verluidt niet wanneer het wordt aangebracht.

  1. Wijn

Dit ultieme antiseptische middel wordt al sinds de bijbelse tijden gebruikt om wonden te reinigen. Als je merkt dat je niets anders dan een fles rode wijn in huis hebt, giet je het rechtstreeks over je wond om het zo te desinfecteren.

  1. Olijfolie

Uit onderzoeken is gebleken dat olijfolie hardnekkige bacteriën die resistent zijn tegen conventionele antibiotica kan vernietigen. Gebruik wel olie van een goede kwaliteit en giet over of wrijf het op het aangetaste gebied.

Een opmerking: er staan op het internet een aantal artikelen met zogenaamde 'natuurlijke ontsmettingsmiddelen' die ik minder geschikt vind en waarvan ook niet is bewezen dat het werkt. Deze omvatten: azijn, kokosolie, rauwe aardappelen en gefermenteerde groenten. Ik kwam tijdens mijn zoektocht wel af en toe onderzoeken tegen die bewijzen dat extracten van deze voedingsmiddelen micro-organismen doden; er was echter geen bewijs dat het voedsel zelf de betreffende micro-organismen effectief kon doden.

Tot slot…

Een wondje desinfecteren en verbinden is dus helemaal niet moeilijk, maar let er wel op dat je de regels voor hygiëne in acht neemt. Dus altijd eerst je handen goed wassen. Daarnaast de wond goed schoonmaken en eventueel desinfecteren. Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste regels bij het desinfecteren en verzorgen van allerlei soorten wonden.


Bronnen

www.wikihow.com/Disinfect-a-Wound

www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711

medicineshoppecrowfoot.ca/aid-disinfecting-wounds/

www.jeancoutu.com/en/health/health-tips/first-aid-101--treating-minor-wounds/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi! Ik lees dat je schrijft :*"gebruik koud water bij brandwonden en raadpleeg... Blaarvorming. "*
    ZET HET SLACHTOFFER NIET ONDER EEN KOUDE DOUCHE /KRAAN/gebruik LAUW!!!

    Heeft u meegekregen dat LAUW water eigenlijk een veel vriendelijker optie is?
    Dit is koel genoeg om te koelen(beter zelfs!) en voorkomt extreme blaarvorming ofwel dat de hitte te heftig tegenslaat op de kou en je nog verder van huis bent omdat het naar binnen slaat!

    Waarom? De hitte zoekt de weg van de minste weerstand. De handeling tussen lauw en koud water is niet heel verschillend, maar de resultaten wel, wees lief voor je lijf.

    Blaarvorming is niet geheel te voorkomen en dat is maar goed ook, het lijf doet dit niet voor niks! Beperk de schade en koel lauw.
    Dit laatste op een temperatuur van 15-30 graden. Doorgaans voelt dit 'prettig' warm.

    Waarom lauw water beter koelt? Scheikunde en moeder Natuur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

11 Shares
Tweet
Pin1
Share10