Fibromyalgie

Laatste Update: 2 augustus 2022

Zijn fibromyalgie en Prikkelbaar Darm Syndroom aan elkaar verwant?

Fibromyalgie en Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS, of Irritable Bowel Syndrome (IBD)) komen vaak in dezelfde patiënt voor. Uit een onderzoek uit 1999 bleek dat 30% van de proefpersonen met PDS ook fibromyalgie hadden (1). Andersom zijn de cijfers nog overtuigender; ongeveer 70% van de fibromyalgiepatiënten hebben ook last van PDS symptomen.

Als zodanig wordt PDS vaak gezien als één van de symptomen van fibromyalgie. Maar als deze ziektes zo vaak tegelijk optreden, hebben ze dan ook een dezelfde oorzaak? Of veroorzaakt de één de ander?

Fibromyalgie en PDS Fibromyalgie, ook wel bekend als 'weke delen reuma', uit zich als een chronische pijn in de spieren en het bindweefsel. Het voelt als een soort constante spierpijn (2). Daarnaast zijn er nog andere symptomen zoals hoofdpijn, depressies, slaapstoornissen, angsten, vermoeidheid en dus ook darmklachten. De oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend maar het lijkt erop dat het slecht functioneren van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine, hier een belangrijke rol spelen.

Het is ook nog niet duidelijk hoe prikkelbaar darm syndroom ontstaat. Patiënten met PDS hebben vaak last van een zeurende of krampachtige buikpijn. Dit wordt veroorzaakt doordat de bewegelijkheid van de darm verstoord is. De darm kan te snel werken, wat diarree opwekt, of te langzaam, waardoor constipatie kan ontstaan. De symptomen van deze ziekte komen alleen voor in de buik.

In mei 2011 is een nieuwe richtlijn voor de behandeling van PDS uitgegeven. Hierin wordt PDS voor het eerst echt gezien als een lichamelijke ziekte in plaats van iets dat vooral 'tussen de oren' zit. Ook hier spelen neurotransmitters zoals serotonine mogelijk een rol,zij regelen namelijk de darmmobiliteit, en dat is nu juist het probleem bij Prikkelbaar Darm Syndroom.

Cognitieve gedragstherapie en antidepressiva

Hoewel fibromyalgie en PDS vaak samen voorkomen, zijn er natuurlijk ook patiënten die maar aan één van de twee ziektes lijden. Door naar de overeenkomsten tussen deze patiënten te kijken kunnen we misschien achterhalen wat de twee ziektes verbindt. Het blijkt dat zowel fibromyalgie als PDS vooral bij vrouwen voorkomen, en dat ze vaak ontstaan na een stressvolle gebeurtenis of periode in hun leven.

Cognitieve gedragstherapie en een behandeling met antidepressiva kunnen de symptomen van beide ziektes verminderen (3, 4) . Dit betekent niet dat het psychosomatische problemen zijn, of dat de patiënt zich de ziekte inbeeldt. Beide aandoeningen worden nu namelijk echt gezien als lichamelijke ziektes. Maar dat 'psychologische' behandelwijzen goed lijken te werken wijst er misschien wel op dat het ontstaan van fibromyalgie en PDS inderdaad gezocht moet worden in een verstoring van het serotonineniveau in de hersenen.

Het lijkt er dus op dat fibromyalgie en PDS een soortgelijke oorzaak hebben, en dat dit waarschijnlijk iets met neurotransmitters te maken heeft. Niets wijst erop dat de ene ziekte de andere veroorzaakt, en het is waarschijnlijker dat het ontstaan van beide aandoeningen zo dicht bij elkaar ligt dat ofwel de ene ontstaat, of de andere, of beide. Verder onderzoek moet hier beter zicht op bieden.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002927099007029
 2. https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/AITC202003030
 3. https://www.nature.com/articles/ncprheum0245
 4. https://scholar.google.com/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=irritable+bowel+syndrome+cognitive+behavioral+therapy&btnG=

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack

  Eind 2013 darmproblemen (opgezet abdomen, diarree, verandering in consistentie geur kleur). Symptomen vooraf concentratiestoornissen en moeheid, tijdens de problemen spierproblemen allerhande en nog ergere moeheid vnl. Cfr arts virale darminfectie. Opzoek naar de oorzaak kreeg ik er nog een vergiftigd geschenk bij. Uit een onderzoek bleek dat ik een arterio-veneuze malformatie had in de hersenen. Begin januari succesvol geopereerd maar met maandenlange revalidatie tot op heden. In september kreeg ik er nog eens een bijnieruitputting bij. Zoals ik reeds vertelde momenteel nog steeds niet de oude ik

 2. Bij mij is er wel degelijk een verband tussen de twee. Nu ik mijn pds nagenoeg onder controle heb heb ik ook veeel minder last van mijn fibro. De pds heb ik onder controle gekregen door mijn voeding aan te passen en aangevuld met enkeke natuurlijke preparaten van de firma venamed uit den bosch. Ik heb nu een regelmatige stoelgang en ik heb geen enkele last meer van mijn buik. Deze voelt ontspannen aan en zo voel ik me de laatste weken ook.

  1. Goed te horen Mieke. Mijn dochter heeft vergelijkbare problemen: fibro en, naar alle waarschijnlijkheid, ook PDS. Ben benieuwd welke aanpassingen je in je voedingspatroon hebt gemaakt en welke preparaten je gebruikt. Zou fijn zijn als je ons op weg kunt helpen.

  2. Hoi Mike
   Gaag jou mial of app zodra kun we afspreken
   Ik heb precies dezelfde en niemnas wet wat . Ik wil graag informatie met je delen

   Whatsapp 0649034097

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share