Gezondheidsklachten

Laatste Update: 8 september 2014

Alles over chronische vermoeidheidssyndroom

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alles over chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)

vermoeide vrouwWanneer je een keer een nacht slecht geslapen hebt of een stressvolle periode achter de rug hebt, kun je wat vermoeid zijn. Echter, er zijn ook mensen die altijd futloos en vermoeid zijn.

Indien je vrijwel altijd oververmoeid bent zelfs als je voldoende rust hebt gehad, dan kan het zijn dat je te kampen hebt met chronische vermoeidheidssyndroom (CSV). Dit is een ziekte waarbij je langdurig en constant oververmoeid bent. Het gevolg is dat de kwaliteit van je leven er zwaar onder te lijden heeft.

In dit artikel ontdek je alles over CVS, de mogelijke oorzaken, symptomen, behandelingen en natuurlijke remedies om de klachten te verminderen.

Inhoud artikel:

-Inleiding

-Oorzaken CVS

-Behandeling CVS

-Alternatieve behandeling

-Extra tips


Inleiding

Maar laat ik eerst even toelichten wat CVS precies is. Chronische vermoeidheidssyndroom is een aandoening waarbij je vrijwel altijd oververmoeid bent. Het maakt niet uit hoeveel rust je neemt, je bent nog steeds altijd oververmoeid.

Het gevoel dat je volledig overbelast bent gaat maar niet weg

Het mag duidelijk zijn dat een constante vermoeidheid een enorme belasting kan zijn voor de kwaliteit van je leven.

Maar waarom ben je zo moe? Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken zijn nog steeds een raadsel. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen te vinden waarom iemand altijd oververmoeid is. Nu zijn er wel een aantal theorieën in de omloop die ik hieronder naderhand ga uitleggen.

Oorzaken CVS:

 • Genetische factoren
 • Hormoonhuishouding
 • Virale infecties
 • Overactief immuunsysteem
 • Psychologische factoren

Genetische factoren

Zo wordt CVS gelinkt met specifieke genen die invloed uitoefenen op hoe je lichaam reageert op stress. Met name de genen aanwezig in de sympathische zenuwstelsel lijken een afwijking te vertonen. Alhoewel er geen overduidelijk verband is gevonden lijkt het erop dat deze genen invloed uitoefenen op de cel communicatie, immuun functie en hoe je lichaam omgaat met energie.

Meer onderzoek is zeker noodzakelijk.

Onbalans hormoonhuishouding

Je hersenen regelen talloze chemische reacties in je lichaam. Dit is een heel erg delicaat proces en wanneer hier juiste een onbalans ontstaat kunnen er klachten ontstaan waaronder CVS. Met name de niveaus dopamine en serotonine lijken in verbintenis te staan met CVS en fibromyalgie. Bovendien lagere niveaus cortisol in het lichaam zou kunnen verklaren waarom iemand met CVS niet goed tegen lichamelijke belasting kan.

Wederom is meer onderzoek noodzakelijk. Echter, er lijkt wel een verband te bestaan tussen je hormoonhuishouding en CVS.

Infecties

Een oorzaak die je niet direct zou verwachten, maar mag zeker niet onderschat worden. Zo is het bekend dat een virale infectie bij kinderen zelfs voor diabetes type 1 kan zorgen. Volgens sommige onderzoekers (1) bestaat er ook de mogelijkheid dat CVS kan ontstaan door virale infecties. Nu is het nog maar de vraag of een virus daadwerkelijk bij sommige mensen voor CVS kan zorgen. Daarnaast is het ook een discussiepunt of het om virale of non virale infectie gaat.

Als je kijkt naar klachten waar veel mensen last van hebben kan het goed komen door een infectie, hetzij een candida infecties, herpes virus, ziekte van Lyme etc.

Echter, niet iedereen met CVS vertoont de symptomen van een infectie waardoor meer onderzoek noodzakelijk is.

Overactief immuunsysteem

Het lijkt een trend te zijn in de Westerse wereld, aandoeningen vanwege een overactief immuunsysteem. Verschillende onderzoeken (2) laten zien dat er afwijkingen zijn in het immuunsysteem van iemand met CVS. Nu zijn er geen overduidelijke signalen om CVS volledig toe te schrijven aan een overactief immuunsysteem. Echter, de meeste mensen met CVS hebben ook last van voedselintoleranties en allergieën.

Wederom is meer onderzoek nodig omdat niet iedereen met allergieën last heeft van CVS.

Psychologische factoren

Dit is een theorie minder gemakkelijk te verklaren. Echter, wanneer je langdurig last hebt van veel stress of zelfs een depressie, kan dit invloed hebben op je gezondheid. Langdurig stress kan een factor zijn om CVS te ontwikkelen of tenminste het risico vergroten.

Samenvattend

Het lijkt er wel op dat er meerdere factoren zijn die samenkomen bij het veroorzaken van CVS. Denk dan aan een genetische predispositie, onbalans hormoonhuishouding, virale infecties en een overactief immuunsysteem. Maar ook psychologische factoren mogen niet buiten beschouwing worden gelaten. Een stressvolle periode of zelfs leven kan zeker invloed hebben op de gesteldheid van je lichaam.

Echter, al deze factoren verklaren nog steeds niet waarom iemand vrijwel altijd futloos en vermoeid is. Bovendien zijn er geen overduidelijke afwijkingen in het licham te vinden die de symptomen van CVS kunnen verklaren.

Bovendien is de diagnose ook niet eenvoudig gesteld. Er zijn geen onderzoeken voorhanden om CVS te op te sporen. Meestal worden er meerdere onderzoeken uitgevoerd totdat de diagnose CVS gemaakt kan worden.

chronische vermoeidheidssyndroom toegelicht

Behandeling van CVS

Er is helaas geen geneesmiddel voor chronische vermoeidheidssyndroom. De enige manier van behandelen is gericht om de symptomen zoveel mogelijk te verlichting. Een aantal van deze symptomen zijn:

In de reguliere behandelingen wordt getracht om de bovenstaande symptomen te verlichten. Behandeling gericht om de psychologische aspecten te verbeteren zijn vaak effectief en verhogen de kwaliteit van je leven. Andere symptomen kunnen verlicht worden met medicatie.

Hieronder zal ik de reguliere behandelingen tegen CVS even kort toelichten:

 • Cognitieve therapie, dit is en behandeling gericht om invloed uit te oefenen op je gedachtepatroon. Het hebben van CVS brengt alleen al veel stress, paniek, angst etc. met zich mee. Echter, dit is een onderdeel waar veel verbetering mogelijk is. Met name de cyclus van negatieve emoties en meer klachten moet doorbroken worden. Bovendien ga je in de therapie leren hoe je beter met de klachten kunt omgaan door een stukje acceptatie.
 • Opgebouwde lichamelijk beweging, dit is een methode om langzaam de intensiteit en belastbaarheid van de patiënt te verhogen wat betreft lichamelijke beweging. Door de behandeling te ondergaan verhoog je de belastbaarheid en kun je de kwaliteit van je leven verhogen. Echter, dit zal zeker niet zonder slag en stoot gaan.
 • Medicatie, meestal om de pijn te verlichten en depressies tegen te gaan. Helaas kun je deze medicatie vaak niet op lange termijn nemen vanwege de mogelijke bijwerkingen.

Alternatieve behandelingen

Enigszins vergelijkbaar met fibromyalgie zijn er aardig wat natuurlijke leefstijl behandelingen om de symptomen zoveel mogelijk te verminderen. De essentie van de alternatieve behandelingen is om met gezonde leefstijl je algemene gezondheid te verbeteren.

Hieronder de belangrijkste samengevat:

 • Gezond voedingspatroon waarbij je goed gaat letten op je lichaam te voorzien van gezonde, verse en biologische voeding. Een goede tip is om te kijken of je mogelijk een intolerantie hebt zoals gluten of een lactose intolerantie.
 • Een voedingspatroon met voldoende gezonde onverzadigde vetten om je gehele gezondheid te verbeteren.
 • Ontspanningstechnieken zoals meditatie, Yoga, Pilates en aromatherapie.
 • Aan de slag gaan met biofeedback, dit is een therapie vergelijkbaar met cognitieve gedragingen therapie.
 • Voldoende water drinken om je lichaam gehydrateerd te houden.
 • Voedingssupplementen indien er een tekort is zoals vitamine B en vitamine D.

Extra tips

De beste behandeling tegen CVS is om verschillende behandelingen te proberen. Daarnaast kunnen alle kleine beetjes helpen. Hieronder zal ik een aantal extra tips met je delen om de juiste balans te vinden in je leven.

 • Forceer niet! Zorg dat je de juiste balans hebt tussen werk, privé en lichamelijke activiteiten. Integreer voldoende rust momenten in je dag zodat kunt opladen.
 • Bouw een goede relatie op met je behandeld arts. Indien je wat nieuws probeert zorg er dan ook zeker voor dat je hem of haar goed inlicht.
 • Verbeter je voedingspatroon en probeer steeds gezonder te eten. De kans is groot dat je precies weet wat een gezond voedingspatroon inhoudt. Vermijd zoveel mogelijk kant- en klare bewerkte voedingsmiddelen en eet geen grote porties waardoor je extra vermoeid zult raken. Schaf ook een voedseldagboek aan en kijk hoe je op verschillende voedingsmiddelen reageert.
 • Leer beter omgaan met stress. Je bent al kwetsbaarder voor stress waardoor het waardevol is om beter leren om te gaan met stress.
 • Zorg voor voldoende rust zodat je lichaam voldoende kan herstellen van bijvoorbeeld lichamelijke activiteiten. Dit moet een integraal onderdeel van je leefstijl worden.
 • Doe onderzoek naar alternatieve behandelingen zoals aromatherapie, acupunctuur, verschillende voedingspatronen etc. Zodoende krijg je ook een gevoel van controle terug.
 • Zoek naar lotgenoten voor tips en om je ervaringen te delen. Je hoeft er zeker niet alleen voor te staan wanneer je CVS hebt.

Tot slot

Het kan nogal beangstigend zijn wanneer je erachter komt dat je CVS hebt. Echter, dat betekent niet automatisch dat je niks tegen de oververmoeidheid kunt doen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen. Nu kan het even duren voordat je een aanpak zult vinden die goed bij je werkt.

Het belangrijkste is om de hoop niet op te geven en actief bezig te zijn met zowel traditionele als alternatieve behandelingen voor een stukje controle en om de klachten te verminderen.

Heb je zelf nog een goede tip of ervaring met CVS? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130726092427.htm en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23893753
2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159111002339[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share