Prikkelbare Darm

Laatste Update: 11 november 2016

Wat is de Ziekte van Crohn?

Allereerst is het belangrijk te weten dat de Ziekte van Crohn is compleets anders is dan het prikkelbare darm syndroom. Het heeft weliswaar veel met elkaar te maken. Veel van de symptomen komen overeen en het heeft beide met de darmen te maken!

In dit artikel wil ik je een duidelijk overzicht geven wat nu precies deze aandoening inhoudt.

Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een ontstekingachtige ziekte die het gehele darm kanaal kan treffen. De ontsteking treft vaak de slijmvliezen van het maag-darm kanaal, meestal de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. In uiterste gevallen kunnen ook wel de mond of de anus getroffen worden door deze ziekte, echter dit komt bijna niet voor.

Het is een wisselvallige aandoening en dit wil zeggen dat de klachten enorm uiteen lopen. Het kan zowel een hele snelle ziekte zijn, dat binnen enkele weken je gehele darmkanaal treft, maar het kan ook een langzaam verloop hebben waarbij de klachten zich pas na een aantal jaar voordoen.  Verder is er ook nog een vorm waarbij praktisch geen klachten aan verbonden zijn en waarbij een behandeling zelfs niet een nodig is.

Wie kunnen het krijgen

In de hele Benelux hebben misschien 55.000 mensen last van deze aandoening. Ieder stijgt het aantal mensen ongeveer met 2%, dit is nogal fors. De leeftijd waarin men zich bevindt wanneer deze aandoening zich manifesteert ligt tussen de 15 en 30 jaar. Mensen ouder dan 30 jaar hebben een vele kleinere kans, echter het is nog wel mogelijk!

Vrouwen krijgen het over het algemeen vaker dan mannen en het percentage mensen met deze aandoening ligt in welvarende landen hoger dan in landen waar het minder welvarend is.

Oorzaken Ziekte van Crohn

Er zijn op dit moment 5 grote oorzaken gevonden. Dit zijn:

 1. Erfelijkheid
 2. Stress
 3. Roken
 4. Appendectomie (blinde darm  verwijderen)
 5. Omgevingsfactoren

Symptomen van de Ziekte van Crohn

In het begin heb ik verteld dat de symptomen van het prikkelbare darm syndroom nogal overeen komen met de van de Ziekte van Crohn. Hieronder een overzicht van de mogelijk symptomen:

 • Opgeblazen gevoel
 • Moeilijke ontlasting
 • Diarree
 • Bloedverlies
 • Vermagering, bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Huidaandoeningen
 • Pijn in de gewrichten


Omdat de klachten vrij algemeen zijn, gaat men niet direct met deze klachten naar de arts toe. Het is vrij lastig om de diagnose “Ziekte van Crohn” vast te stellen omdat eerst uitvoerend moet worden onderzocht of de symptomen niet toevallig “toevalstreffers” zijn.

Behandeling Ziekte van Crohn

Medicijnen zijn tot op heden de enige van manier om deze ziekte onder controle te houden. Een totale genezing is nog niet mogelijk, helaas. Medicijnen zijn ervoor om de ontsteking te remmen en om de ontsteking tegen te gaan.

Langdurige behandeling met veel medicijnen zijn onvermijdelijk, zelfs op dit moment kan men er vrij weinig aan doen. Men al jarenlang bezig met een mogelijk oplossing, deze is echter nog steeds niet gevonden.

De 2 meeste bekende medicijnen zijn: Antibiotica en Corticosteroïden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Er zijn wel degelijk alternatieven! Eet gezond (met behulp van een diëtist die ervaring heeft met crohn), vooral GEEN E-NRS, drink ruim waterkefir, gebruik mucoperm Apple en beweeg! Er zijn ook mensen die veel baat hebben bij wietolie/CBD olie (wietolie met bijna geen thc, dus geen stoned gevoel). Te verkrijgen via internet evenals de waterkefir! Ben zelf altijd nog medicatievrij! ieder lichaam is anders maar er zijn echt mogelijkheden, in ieder geval het proberen waard! Bespreek het gewoon met je arts en blijf onder controle (bijv bloed en ontlasting). Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share