Koortslip Behandeling

Laatste Update: 28 november 2016

Zinksulfaat tegen een koortsblaasjes: een goede keuze?

Het is wijdverspreid en dus treft het veel mensen: het herpex simplex virus type 1 of HSV-1. Een infectie met dit virus veroorzaakt wat we in wetenschappelijke termen labialis noemen of in gewoon Nederlands, een koortslip. 

Ondanks dat het iets is waar veel mensen dus ergens in hun leven wel eens mee te maken krijgen, is het toch iets waar we niet graag mee rondlopen. Alleen al omdat zo'n blaasje rond je lip esthetisch niet bepaald mooi te noemen is. Mensen associëren het ook nog wel eens met die andere vorm van herpes, genitale herpes. Hoewel het daar in de regel niets mee te maken heeft.

HSV-1 wordt voornamelijk overgedragen door kussen met iemand die het virus al heeft, door lichaamscontact met zo iemand of door contact met het speeksel.

In dit artikel gaan we wat dieper in op één mogelijke remedie om snel weer van die koortsblaasjes af te komen: zink. Sommige studies lijken namelijk aan te geven dat zinkzalf of zinksupplementen zouden kunnen helpen. Laten we eens kijken wat daar van aan is.

Hoewel HSV-1 ook genitale herpes kan veroorzaken (na orale seks), is het dus meestal de oorzaak van koortsblaasjes rond de lippen. Dat zijn kleine, pijnlijke, met vocht gevulde blaasjes die verschijnen op het gebied tussen de lippen en de neus. Eens iemand de infectie te pakken heeft is de kans groot dat hij of zij vaker uitbraken ervan zal krijgen en dus regelmatig met koortsblaasjes zal geconfronteerd worden.

Genezen kan je het immers niet. Je loopt er je hele leven mee rond. Of je er maar één keer de symptomen van krijgt of vaker hangt af van vele factoren maar stress, blootstelling aan zonlicht, menstruatie, een verzwakt immuunsysteem... het kunnen allemaal redenen zijn waarom je opnieuw koortsblaasjes krijgt.

Remedies

Koortsblaasjes genezen meestal uit zichzelf binnen één tot twee weken. Conventionele behandelmethodes bestaan uit het toepassen van een warm of koud kompres. Dit helpt tegen de pijn en voorkomt dat ze gaan zwellen. Sommige antivirale zalfjes kunnen er ook voor zorgen dat ze sneller verdwijnen.

Indien je iemand bent die vaak last heeft van koortsblaasjes dan zou je met je arts kunnen praten over medicatie die normaal eerder tegen genitale herpes wordt voorgeschreven. Maar een andere optie is misschien een behandeling met zink.

Zink

Zink is essentieel voor ons immuunsysteem en het heeft ook een aantal antivirale eigenschappen. In zalfvorm versnelt zink ook het genezen van wondjes. Volgens het Amerikaanse 'National Institute of Health' is zowel oraal ingenomen zink als zinkzalf een redelijk goede remedie voor koortsblaasjes.

Het meeste onderzoek naar de toepassing van zinkzalf en zinksupplementen in de strijd tegen de symptomen van herpes is volgens dit instituut positief. Wel waarschuwen ze dat er nog niet veel grondig onderzoek verricht is.

Laten we eens kijken wat het (weinige) onderzoek dat er wel is dan heeft aangetoond. Eén klinische studie, gepubliceerd in een Canadees vakblad voor artsen in 2008 vergeleek een groep patiënten die koortsblaasjes behandelden met zink-sulfaatzalf met een groep patiënten die een placebo gebruikten.

Het resultaat? De groep die de zinkzalf gebruikte zag z'n koortsblaasjes merkelijk sneller verdwijnen. In proefbuis-studies is zink effectief gebleken tegen zowel HSV-1 als HSV-2 aldus de universiteit van Maryland, VS. Een labaratoriumstudie, in 2000 gepubliceerd in The Journal of Clinical Microbiology tenslotte concludeerderde dat zink-gluconaat en zink-lactaat 98 tot 100% van HSV-1 deed verdwijnen, afhankelijk van het zink-concentraat.

Zink wordt beschouwd als een relatief veilig en goed door het menselijk lichaam getolereerd supplement indien je je aan de aanbevolen doseringen houdt. Bijwerkingen zijn zeldzaam en indien ze optreden gaat het meestal over misselijkheid met eventueel braken of diarree.

[pullquote]Voor adolescenten geldt 34 mg per dag als de maximumdosis, voor volwassenen 40 mg per dag.[/pullquote]

Om op te sommen:

Het lijkt er dus op dat zink een goede optie is om koortsblaasjes te bestrijden. Probeer het de volgende keer dat je zo een blaasje ziet verschijnen dus gerust. Zinkzalf is vrij verkrijgbaar bij de apotheker en drogist. Ook de supplementen zijn vrij verkrijgbaar maar let wel op dat je niet over de aanbevolen dagelijkse dosering gaat.

Wat zijn jouw ervaringen met zinkzalf of zinksupplementen tegen koortsblaasjes of andere huidproblemen? Ik hoor het graag, dus laat hieronder een reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Helaas heb ik enkele malen per jaar last van enkele blaasjes op mijn penis of balzak. Dacht mijn huisarts eerst dat het ontstoken haarzakjes waren, het bleek later toch echt herpes te zijn. Bij mij verdwijnen de blaasjes binnen 1 week. Wat doe ik? Per direct meer voedingssupplementen innemen waarin zink zit. Ik neem per dag dan ongeveer 15 tot 20 mg zink + extra vitamines in. Daarnaast, en ik vermoed dag dit het beste helpt, zodra ik een of meerder blaasjes ontdek, dan plak ik er direct een lippleister op die bedoeld is als behandeling van een koortslip. Ik heb toch zeker 2 tot 6 keer per jaar een uitbraak, altijd een kleine oppervlakte met 2 tot 5 blaasjes. Soms is heb ik dan 2 of 3 lippleistertjes nodig om het goed af te dekken, maar het werkt goed! En een dag of 4/5 kan ik die weghalen en is het nagenoeg volledig over.

    1. Ik heb helaas hetzelfde probleem (gehad), blaasjes op de penis dus. Het is begonnen in 2013. Na meerdere infecties behandeld te hebben met antivirale zalf en lippleisters ben ik naar de huisarts gegaan. Toen heb ik 4 of 5 keer een kuur van famciclovir meegekregen wat goed hielp (blaasjes in 2 dagen uitgedroogd). Omdat de infecties zich echter snel bleven opvolgen heb ik om een onderhoudskuur gevraagd. Dit zijn valacivlovir tabletten, 500mg per dag. Deze heb ik ongeveer 2 jaar gebruikt. Ik heb ook geprobeerd af te bouwen in die 2 jaar maar toen kwam er telkens weer een infectie. Tot ongeveer een half jaar geleden. Toen ben ik met het gebruik gestopt en heb nu 6 maanden later helaas toch weer een infectie (maar dus wel 6 maanden zonder infectie zonder gebruik van medicatie). Ik had gelukkig nog valaciclovir op voorraad dus ben meteen met een kuur begonnen (5 dagen 2 maal daags 500mg) en ga hierna weer een tijdje de onderhoudsdosis slikken. Ik heb overigens geen last van bijwerkingen. De effecten van langdurig gebruik zijn voor zover ik weet niet duidelijk, maar ik maak de keuze het toch te gebruiken omdat die infecties echt mijn leven vergallen.

      Mijn advies luidt dus bij genitale herpes, vraag om een onderhoudsdosis als je er vaak last van hebt. Vraag ook om valaciclovir omdat een famciclovir kuur iets van €55 kost (10 pillen). Een onderhoudskuur valaciclovir kost ongeveer €20 (90 pillen) en hier kun je dus ook een kuur van 5 dagen van maken bij een actieve infectie (kwam mijn dokter later achter).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share