Acne tips

Laatste Update: 27 juli 2014

10 handige tips om acne uitbraken te voorkomen

Bijna iedereen heeft weleens er last van, een pukkel of puist. Echter, bij  1 op de 5 mensen gaan huidklachten niet weg na de pubertijd. Dan is er sprake van acne bij volwassenen waar ik zelf ook bij hoor. Gelukkig kun erg veel doen om acne onder controle te krijgen en te houden.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en deze zo gezond en vitaal mogelijk te houden is de beste manier om acne onder controle te krijgen. Nu zijn er verschillende behandelingen op de markt om acne te verhelpen. Echter, waar ik achter ben gekomen is dat een natuurlijke aanpak vaak veel beter werkt op lange termijn.

In dit artikel ontdek je 10 handige tips om de lastige huidaandoening onder controle te krijgen. Vergeet niet dat deze tips regelmatig uitvoeren de sleutel tot succes is.

Tip #1: Krijg voldoende slaap

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich. Maar wist je dat stress direct invloed heeft op je hormoonhuishouding waardoor acne zich sneller zal voortdoen. Een tekort aan slaap heeft niet alleen invloed op je huid, maar je complete gezondheid. Nu is het even een discussiepunt hoeveel slaap je nodig hebt. Voor de meeste mensen is 7 uur toch wel het minimum.

Tip#2: Suiker onder controle

Een voedingspatroon met veel koolhydraten en geraffineerde suiker zal er toe leiden dat je bloedsuikerspiegel hoge pieken en dalen zal vertonen. Dit heeft invloed op de hoeveelheid ontstekingen in je lichaam en vermindert je immuunsysteem reactie. Het lijkt erop dat te veel insuline in je bloed direct invloed heeft op de ontwikkeling van acne. Een voedingspatroon met en lage glycemische index is zeker waardevol om huidklachten te verminderen.

Tip#3: Lichaamsbeweging, maar slim

Voldoende lichaamsbeweging is een geweldige manier om je stress niveau onder controle te krijgen. Dit heeft weer invloed op je hormonen en bloedcirculatie. Daarnaast helpt zweten ook om de huid te reinigen. Echter, het is wel belangrijk om snel te douchen zodat zweet niet de poriën gaat verstoppen en voor typische acne op de rug klachten zal zorgen.

Tip#4: Drink voldoende water

Weer een tip die je waarschijnlijk al vaak genoeg bent tegen gekomen. Maar onderschat het niet! De meeste mensen drinken niet voldoende water. Water helpt om je lichaam te reinigen van toxines zodat de bloedcirculatie zal verbeteren. Dit is ook belangrijk om bacteriën op de huid aan te vechten zodat je huid mooi blijft.

Tip #5: Bescherm je huid tegen de zon

Te veel zon en acne is zeker geen goed idee. Naast dat je meer last krijgt van acne klachten kun je de huid ook nog beschadigen. Belangrijk bij acne is om een zonnebrand te gaan die niet te dik is (de meeste normale) aangezien dit de poriën blokkeren en juist klachten veroorzaken. Het beste is een zonnebrand zalf specifiek voor huidklachten.

Tip #6: Omega 3 voor een stralende huid

De gezonde vetten zijn extreem belangrijk om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar daar stopt het niet! Omega 3 is essentieel om ontstekingen tegen te gaan en helpt de talgproductie te reguleren.

Tip #7: Je gezicht reinigen, maar niet te vaak

Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan allerlei toxines en stoffen. Je huid goed schoonmaken is zeker verstandig. Afhankelijk van je type huid (droog, vet, normaal) kun je overwegen om 1x tot maximaal 2x je huid te reinigen met een milde gezichtsreiniger. Zodoende kan vuil niet de poriën verstoppen en acne veroorzaken.

Tip#8: Wees voorzichtig met make-up

Ik snap het heel goed wanneer je acne hebt dat je dit liever probeert te camoufleren met een dikke laag make-up. Echter, dit is niet verstandig omdat je huid dan niet goed kan ademen en de poriën verstopt raken. Indien je echt make- up wilt gebruiken, zorg voor een merk specifiek voor een gevoelige huid of specifiek ontwikkeld als je last hebt van huidklachten.

Tip#9: Was wekelijks je beddengoed en kussenslopen

Demodex mijt en bacteriën kunnen zich nestelen in je beddengoed en kussenslopen waardoor je sneller last kunt krijgen van een uitbraak. Als je een erg gevoelige huid hebt is het zelfs een goed idee om meerdere malen per week tenminste je kussenslopen te wisselen.  Een aanvullende tip is om je gezicht niet te veel aanraken met je vingers zodat er geen extra bacteriën op de huid terecht komen.

Tip#10: Liever geen alcohol meer

Te veel alcohol is een belasting voor de lever en je hele gezondheid. Dit heeft ook zeker invloed op je huid doordat deze wat sneller uitdroogt. Wees voorzichtig met alcohol en sowieso met sterke drank en bier (ook nog hoog in glycemische index). Af en toe een glas rode of witte wijn zou prima moeten kunnen. Echter, houd het onder controle en kijk hoe je huid hierop reageert.

Wat is de volgende stap?

Als je al jaren lang last hebt van acne kan ik mij goed voorstellen dat je van alles al geprobeerd hebt. Ik moet uit eigen ervaring zeggen dat je voedingspatroon en huidverzorging absoluut essentieel is om acne onder controle te krijgen. Simpele tips zoals regelmatig je kussensloop vervangen en een zachte zonnebrand crème gebruiken kan een groot verschil maken.

Nu kan het even duren voordat je acne onder controle krijgt. Geef zeker niet op en anders neem een kijkje op de blog voor meer handige tips!

Heb je zelf nog een super tip? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share