Prikkelbare Darm

Laatste Update: 11 augustus 2014

De 7 Meest Gemaakte Fouten Bij Prikkelbare Darm Syndroom

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De 7 Meest Gemaakte Fouten Bij Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darm syndroompijn in de buik komt zeker niet met een eenvoudige handleiding. De meeste mensen met PDS hebben er letterlijk jaren mee rondgelopen voordat de correcte diagnose is gemaakt. Het kan heel goed zijn dat je jarenlang een aantal ‘’fouten’’ hebt gemaakt die de klachten onnodig erger maken.

Vaak zijn het de kleine voedingsgewoontes die in eerste instantie gezond lijken, maar bij PDS juist voor extra klachten zorgen. Daarbij is er ook veel tegenstrijdige informatie te vinden over de behandeling van een prikkelbare darm.

Om je te helpen heb ik een lijst gemaakt met de top 7 meest gemaakte fouten bij PDS. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te stoppen.

Fout #1: Eet geen kant- en klare bewerkte voedingsmiddelen meer (of zeer beperkt)

Nu is de relatie tussen PDS en voeding een lastig pakket. Echter, de meeste mensen die mee hebben gedaan in mijn coaching traject ondervinden aanzienlijk minder klachten door ‘’junk food’’ uit hun voedingspatroon te verbannen. Het kan zijn dat je eerder wel prima tegen een vette hap kon, maar nu is het van groot belang om al die bewerkte kant en klare voedingsmiddelen te laten staan. Met name junk food moet je absoluut niet meer eten!

In het begin zal dit even wennen zijn, aangezien we letterlijk de hele dag in de verleiding worden gebracht door marketing campagnes en het ruime aanbod voedingsmiddelen. Toch wil ik op je hart drukken om GEEN JUNK FOOD MEER TE ETEN! Je darmen zijn al erg gevoelig en geraffineerde suiker, verzadigde vetten en transvetten is vragen om moeilijkheden.

Daarnaast is het ook bekend dat kunstmatige zoetmakers en e-nummers voor klachten kunnen zorgen. Zo kreeg ik onlangs een reactie op de blog dat iemand totaal geen last meer heeft van maag- en darmklachten door e-nummers te mijden.

fouten

Hoe kun je gezond van bewerkt (junk) food onderscheiden:

 1. Kant- en klare bewerkte junk food is bijzonder rijk aan vet. Soms wel 35+ gram per 100 gram vetten. Kijk maar eens op de verpakking van een chocolade koekjes, de hoeveelheden vetten gaan nergens over (en nu zijn dat geen omega 3 vetten).
 2. Vrijwel geen voedingsvezels, nu is er veel discussie gaande over de rol van vezels en PDS. Te veel vezels maken de klachten erger. Te weinig vezels zorgen weer voor constipatie. De middelmaag opzoeken kan zeker een uitdaging zijn. Echter, kant- en klare voedingsmiddelen heeft schrikbarend weinig vezels en alles behalve gezond.
 3. Kunstmatige zoetmakers om het product een extra ‘’zoete’’ smaak te geven. Het is bekend dat een te hoge inname van deze zoetmakers winderigheid etc. kan veroorzaken.
 4. E-nummers en ander toevoegingen die vrijwel geen nutritionele waarde hebben. Moet je maar eens kijken hoeveel verschillende e-nummers je aantreft? Mijn regel is simpel: Als er te veel termen op staat niet meer eten.

Fout 2: Op een strikt dieet gaan met alle gevolgen van dien

Als je erg veel maag- en darmklachten hebt is het een logische stap om erg te letten op je voedingspatroon. Echter, het is belangrijk te weten dat PDS geprikkeld kan worden door verschillende factoren waardoor een strikt dieet niet noodzakelijk is. Daarnaast loop je ook een groterrisico op tekorten aan bepaalde nutriënten. Beter is om de typische prikkels te voorkomen zoals gluten, grote maaltijden, teveel vetten, suiker etc. te vermijden.

Handige links:

Fout 3: Geen vezels meer eten

Nu is er veel geschreven en onderzoek (1) gedaan naar de rol van voedingsvezels bij PDS. Het interessante over voedingsvezels is dat oorspronkelijk werd gedacht dat voedingsvezels geen toegevoegde waarde hadden. Pas in de jaren 70 is aangetoond dat voedingsvezels bijzonder belangrijk zijn voor je spijsvertering. Echter, bij PDS is het natuurlijk een ander verhaal. Vaak wordt gedacht dat vezels gelijk staat aan meer klachten zoals opgeblazen gevoel, diarree en constipatie.

Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn!

Extra klachten door vezels komt meestal doordat je in het begin te veel vezels eet. De darmen moeten eerst wennen aan de extra hoeveelheid vezels.

De beste tip die ik je kan geven is om langzaam aan te doen. Begin eerst eens heel rustig met bijvoorbeeld een klein schaaltje havermout, of een speltbroodje. Of eet wat extra fruit en groente. Psyllium is ook een goede tip. Noteer zeker ook in je voedseldagboek hoeveel vezels je per dag en per maaltijd binnenkrijgt, zo kun het langzaam opbouwen met cijfers en ingrijpen als het nodig is.

Fout 4: Een arts die niet openstaat

Als je PDS hebt is het noodzakelijk om je regelmatig te laten controleren door een specialist of voor het voorschrijven van pijnstillers. Echter, de relatie tussen arts en patiënt is bijzonder belangrijk voor de verdere verloop van een prikkelbare darm. Wees kritisch bij het kiezen van je arts en vraag eventueel een second opinion aan als je niet serieus wordt genomen.  Een arts die niet veel empathie heeft je niet serieus neemt moet je hoe dan ook vermijden. Prikkelbare darm syndroom is écht en is niet een aandoening dat alleen komt door stress. Onderzoek (2) laat zien dat een goede doctor-patiënt relatie een groot verschil kan maken.

Fout 5: Je schamen voor PDS

Wereldwijd hebben miljoen last van een prikkelbare darm  en maag- en darmklachten. Toch schamen veel mensen zich wanneer ze last hebben van een prikkelbare darm en houden het liever geheim. Dit is helemaal niet nodig! Je kunt er niks aan doen en het hebben van PDS is al moeilijk genoeg. Het is belangrijk dat je emotionele support krijgt en daarom is het niet constructief om je te schamen of om PDS geheim te houden.

Fout 6: PDS je leven laten beheersen

Nu is het zeker geen pretje om PDS te hebben en kan ik mij voorstellen dat je liever niet deelneemt aan sociale activiteiten. Echter, belangrijk om te weten is dat stress, nervositeit en angst een grote trigger zijn. Wanneer je een afspraak moet annuleren door PDS kan dit erg veel invloed hebben op je gemoedsrust.

Het beste advies dat ik je kan geven is om goed te luisteren naar je lichaam, indien je merkt dat het wel kan is het aan te raden om toch proberen te doen wat je leuk vindt. Het is prima om een afspraak te maken, maar laat de persoon in kwestie wel weten dat het mogelijk is dat je niet kunt vanwege PDS. Zodoende haal je de druk eraf en voorkom je teleurstellingen. Heel belangrijk bij PDS is dat je stress, angst en paniek voorkomt.

Fout 7: Denken dat er geen oplossing is

Nu is er weliswaar geen geneesmiddel tegen een prikkelbare darm. Echter, er zijn voldoende strategieën die werken om de klachten onder controle te krijgen. Neem eens een kijkje op de PDS blog voor meer informatie. Het belangrijkste is om geen genoegen te nemen met adviezen zoals ‘’leer er maar mee leven’’ of ‘’er is nik tegen te doen’’ wat veel artsen hun patiënten meegeven. Ik vind dat totaal onverantwoord en het psychologische effect mag zeker niet onderschat worden. Het is mogelijk om PDS onder controle te krijgen en houden, geef de moed niet op!

Het is mogelijk!

Nu kan ik mij niet voorstellen wat het is om dagelijks geteisterd te worden door een prikkelbare darm. Alhoewel ik geen spijsverteringsklachten heb weet ik wel wat het is om een chronische aandoening te hebben. Vaak is het vallen en opstaan totdat je een systeem of behandelplan vindt die goed voor jou werkt. Het belangrijkste bij PDS is om de moed erin te houden en geloven dat er een oplossing beschikbaar is.

Om je op weg te helpen hier nog een aantal extra tips voor verlichting van klachten:

 1. gezonde darmenNeem probiotica (supplement ) om je darmflora te versterken.
 2. Drink dagelijks een kruidenthee om je maag rustig te houden.
 3. Zorg dat je voedingspatroon is aangepast voor PDS en eet altijd in kleine porties.
 4. Haal een voedseldagboek en noteer alles! Zodoende krijg je een beter beeld wat bij jou werkt.
 5. Langzaam je vezel inname verhogen, bouw dit écht langzaam op!
 6. Ga aan de slag met ontspanningstechnieken om stress, nervositeit en angst onder controle te krijgen.
 7. Meld je aan voor een support groep / lotgenoten – of start met de PDS Stoppen Methode.

Heb je zelf nog een goede tip of een fout die vaak gemaakt wordt? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten![/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19713235
2. http://www.racgp.org.au/afp/2013/november/ibs/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wil graag commentaar geven op je post. Junkfood bestaat uit koolhydraten en onverzadigd vetten kroket zit koolhydraten patat van aardappel wordt gefrituurd in zonnebloemolie of maisolie Frituur is olie van maïs, zonnebloemen etc. Een kh arm dieet helpt vaak al bij een PDS er. Omdat vaak de grootste allergenen melk en tarwe granen zijn. Vet helpt bij veel mensen juist om te ontlasten. Dus wees niet bang voor verzadigd vet. Vermijd transvet en olie van zonnebloem etc behalve olijfolie. Atkins,Paleo en scd dieet kunnen helpen bij pds.

  1. Correct ik heb zelf ook last van pds.. En had gefrituurd in de zonnebloemolie... Nou ik heb het geweten nooit meer!! Nooit meer!!

 2. ik ben janwillem 44 hen er veel last van maar nu wel tabletje van arts gehad dupatal is wel goed tabletje vindf ik maar ik zou echt graag met lotrgenoten in contact komen ontmoeten kan dat en waar ik woon cappele ad ijsel omgeving rotterdam hopelijk mag ik mensen leren kennen en erover praten nog beter om tips wijsheid te leren daarover mijn email is [email protected] en echt ik hioop andere mensen te mogen leren kennen daarover spatisch darm syndroom

  1. Zijn er lezers in de omgeving van Capelle aan de IJssel die contact op willen nemen met Jan Willem?

  2. Er zijn tekenen van PDS bij mijn 11jarige dochter, al spreken artsen enkel over darm koliek! Ze heeft voorbije nacht 3uur liggen kermen van de pijn!
   Was ze 10jaar ouder, zou ik gezworen hebben dat ze weeën had!
   "Ik ga dood mama"
   Bloed en urine tests zijn normaal!

   1. Ik heb al vanaf mn 12e pds en dit heb je meestal niet snachts. Snachts is je hoofd tot rust, pds komt vooral overdag tot z'n werking. Dit is het moment dat je hoofd het meest werkt. Ik zou de kolieken niet te snel afwijzen. Als het dat niet is kan het idd pds zijn.

 3. Na jaren van diarree en te hoog bloedsuiker, ben ik overgegaan naar het kh-arm dieet. D w z geen suiker, brood, pasra etc., maar wel heel veelgroenten. Vlees of vis, 2Xdaags fruit, . Mijn ontbijt bestaat uit 1 el havermout, 1 el. gemalen lijnzaad, 1el. kokosmeel, 1el. tarwezemelen. Dit alles gemengd met een flinke scheut sojamelk omdat kokosmeel erg bindt, en dan nog 2 flinke el. Griekse yoghurt er door met een gesnipperde banaan. Het lijkt heel wat, maar je kunt er uren mee toe. Het resultaat is dat mijn bloedsuiker weer normaal is en mijn ontlasting ook. Heel erg aan te bevelen.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Marja. Wordt erg op prijs gesteld!

  2. PDS is zeer persoonlijk. Ikzelf moet niet proberen om enkel groenten te eten. Dit zijn net mijn triggers. Ik kan praktisch geen groenten en fruit verdragen, noten, honing, ... pasten ed daarentegen zijn geen probleem, maar bijna alles wat 'natuurijk' is geeft problemen

 4. PDS is NIET zo zeer de oorzaak van verkeerde voeding ook je hormonen spelen een rol.mijn dochter van 14 heeft PDS veroorzaakt door menstruatie(en ik vermoed de hormoonpleisters die ze gebruikt)...
  en een dieet ZONDER koolhydraten is fout; koolhydraten zijn belangrijk.
  vermijd soja productrn die zijn nog erger dan gewone melkproducten.

 5. Het fodmap beperkende dieet helpt vrij goed bij PDS. Vaak zijn tarwe, lactose en soja boosdoeners maar vergeet de zoetstof vervangende -olen niet, zoals mannitol etc. Vaak verstopt in veel producten. Voor meer info over fodmap kun je o.a. de site van het Martini ziekenhuis bekijken,
  Er is ook een facebookgroep die nieuwe leden van veel informatie voorziet wanneer jet het dieet gaat volgen. Ook zijn er diverse apps en receptensites waar je fodmap arme gerechten kunt vinden. Het is belangrijk om een dieetiste te raadplegen wanneer je dit dieet gaat volgen, met name in de herintroductiefase zoals dat heet. Wellicht bestaat er een relatie tussen een appendectomie (peratief verwijderen van je blindedarm) en pds en galblaas/maagfuncties die niet goed werken en pds maar ik ben geen arts of onderzoeker.

  Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de relatie pds en vrouwelijke hormonen (overgang bijvoorbeeld). En hoe het zit met probiotica en lactose weet ik eerlijk gezegd niet.

 6. Hallo ik ben Joy en tijdens de Pfeiffer op leeftijd van 50, waar alles op zijn kop kwam te staan , hormonen, allergieën, stress, oververmoeidheid, burn-out klachten. Op een gegeven moment kon ik alleen nog maar sla eten en rijstewafels. Het is een echte zoektocht geweest wat ik nu kan eten . Probiotica sloeg ook niet aan, niet voor lange tijd en ik ben new care maegh capsules gaan gebruiken. Alhoewel ze gelatine bevatten, zeker de goede soort, helpt het mij enorm. Tevens ben ik glutenvrij gaan eten en kleine porties, lactosevrij, bonen, uien koolsoorten, knoflook, en bijna geen vlees, gelatine, witte suiker en de e-nummers
  5 jaar later en ik ga me steeds beter voelen!! Energie neemt toe en ik slaap beter en heb laatst een Airfryer gekocht heerlijke patatjes zonder olie. Sinds 3 jaar een hondje dus je moet lopen dat is ook heel goed geweest, je bent buiten en geen winterdepressie
  Het wordt makkelijker met boodschappen doen, hele schappen kun je overslaan

 7. ik heb al van mijn 20 jaar last van maag en darmen. PDS. ondertussen ben ik 30. ik heb al alles geprobeerd. toevallig in die periode heb ik 2 jaar geen klachten gehad ook. maar toen het daarna terug begon na een verkoudheid/vermoeidheid/skireis, ben ik toch in een serieus dipje geraakt.
  het werd steeds erger, en dan uiteindelijk, een weekje in de kliniek gelegen. uitdroging en ook veel te mager, want ik kon amper nog eten. daar ook doodziek terug weggegaan. Het wel al de 3de kliniek waar ik alle onderzoeken heb laten doen. niets te vinden in mijn bloedresultaten enzovoort... ik had wel een galsteen van 2cm en die heb ik ondertussen laten verwijderen samen met mijn galblaas. nu ik geen gal meer heb, is het er natuurlijk niet op verbeterd.
  Inderdaad als ik vermoeid ben, of menstruatie dan is het zoveel erger. en stress natuurlijk ook.
  bij mij is het leven van dag tot dag, en weinig of geen plannen maken. ik ben al blij als ik gewoon kan gaan werken. in mijn vrije tijd, ligt er steeds weinig vast. en dat is nogal frustrerend omdat ik vroeger altijd heel actief was, en nu ook nog steeds veel dingen wil doen. FODmap dieet enzovoort... had voor mij geen positief resultaat, en uiteraard werd ik nog magerder daarvan. ook niet echt handig want ik heb altijd ondergewicht.

 8. Hallo allemaal,
  Ik heb al zo'n 10 a 15 jaar PDS, Ik ben nu 38 jaar.
  Toen ik voor het eerst een "aanval" kreeg,dacht ik echt dat ik dood zou gaan..zoveel pijn.
  Naar de huisartsenpost geweest waar ze me niet serieus namen. Toen op eigen houtje naar de eerste hulp gegaan(auto in auto uit met mn moeder die laat in de avond naar me toe was gekomen) waar ik weggestuurd werd omdat ik een verwijzing van de huisartsenpost nodig had. Weer terug naar de huisartsenpost en daar hebben ze me pijnstillers gegeven. Het was een helse nacht!
  Nacht ja.... bij mij komen de aanvallen meestal in de nacht of avond.
  Ik wordt dan midden in de nacht wakker met een gevoel aan de rechterkant in mn buik, alsof mn darm wordt uitgewrongen en hevig in de knoop zit. Ik kan dan mn rechterbeen dan ook niet strekken. Mn darm is keihard en opgezwollen. Vaak alleen aan de rechterkant. Van rechtsonder naar boven tot boven m'n navel.
  Met zo'n aanval kan ik op de wc zitten maar er gebeurd niks. Ik maak een vuist van mn hand en die die zo hard mogelijk tegen de zere plek en ga dan dubbel zitten.
  Dat klinkt raar, maar dat geeft een soort verlichting. En de lucht die dan gevangen zit gaat zich verplaatsen.
  Urenlang houden deze krampen aan en ben ik mn buik aan het masseren . Duspatal helpt alleen als ik lichte kramp heb of als ik uit eten ga. Met deze nachtelijke aanvallen doet het niks.
  Na zo'n nacht ben ik compleet kapot. Totaal geen energie meer en slappe benen. Vaak moet ik me dan de volgende ochtend ziek melden van m'n werk. Wat weer de nodige stress veroorzaakt.
  Darmonderzoek heeft niks uitgewezen. Alleen weer de bevestiging PDS.

  Yoga helpt mij wel. En dan het liefst de pittige (ashtanga) ,waarbij je je lichaam uitwringt en alles weer gaat stromen.
  Stress speelt zeker een grote rol. Spanning voor een uitje of een feestje geeft al reden voor diarree. Maar dat is goed te verhelpen met de duspatal.
  De nachtelijke aanvallen blijven hel...

  Hopelijk komt er ooit een echte oplossing.

 9. Hallo Linda,

  Heb je wel eens macrogol geprobeerd? Het is een laxeermiddel(poeders). Ik neem er 2 per dag elke avond voor ik ga slapen want dan merk ik de bijwerkingen niet. Als ik daarbij gezond eet met voldoende vezels vooral uit groente en fruit gaat het meestal erg goed met mijn PDS. Verder alles wat kan gisten liever vermijden en niet teveel suiker en verzadigd vet en tarwe. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

 10. Zinvol te lezen artikel van jullie. Fijn dat jullie dat doen!! Wat ik iedereen met pds kan aanraden is de symbion forte. Het is meteen rustgevend voor je darmen. Ik heb geen last meer gehad van een opgeblazen buik, mijn winderigheid is verdwenen en mijn stoelgang is zeer regelmatig geworden terwijl het een rommeltje was. Ook geen krampen meer.. Uiteraard let ik ook op mijn voeding maar de symbion forte is voor mij een blijvertje. Je moet het maar eens googlen. Het wordt ook veel gebruikt door mensen met candida heb ik begrepen. daar schijnt het ook goed bij te werken want die hebben ook vaak last van pds

  1. Dank voor je raad, Tanja.

   Zijn er meer lezers die positieve of negatieve ervaringen hebben met Symbian Forte?

 11. Bij mij komt de PDS duidelijk tot uiting bij stress. In extreme situaties alleen al door de stress te weten dat er geen toilet in de buurt is.

  Wat bij mij erg goed helpt is in kleine hoeveelheden eten, en rustig eten/goed kauwen.

 12. Ik heb 5 jaar ongeveer last van pds en ik ben er achter gekomen dat het bij mij van tarwe komt. Ik eet dit nu helemaal niet meer en heb veel minder last van de pds. Als ik wel last heb drink ik heel veel verse gemberthee, dit werkt goed tegen de pijn krampen en het opgeblazen voelen. Gember is echt mijn redder in nood zeker de moeite waard om te proberen als je last hebt.

 13. Beste Robert Jan,
  Net je stukje gelezen, heel interessant, vooral omdat ik nu ook weer heel veel last heb van mijn pds, hen vorige week zelfs een paar nachten niet kunnen slapen! Ben nu door de ha doorverwezen naar een diëtiste voor advies.
  Een paar dingen die ik zelf al doe is: gemberthee drinken, speltbrood eten (of fjord crackers) probeer te eten zonder pakjes en zakjes en weinig tot niet te snoepen.
  Maar ik ben er nog niet... misschien nog proberen te stoppen met zuivel en granen, ik vind het heel erg lastig, en weet ook niet zo goed wat ik daarvoor in de plaata moet eten..
  Ik word er heel onzeker van en ben soms de wanhoop nabij, omdat het mijn leven beheerst.... 🙁
  Dus ik hoop met de diëtiste wel verder te komen.
  Al enkele jaren slik ik amitriptyline, (nu al 30 mg) dat hielp in het begin wel maar nu niet meer...
  En ik weet dat ik meer zou moeten bewegen, maar de energie ontbreekt me helaas..
  Verder heb ik nog een klein puntje van aandacht voor jou: ik kom in jouw stukjes regelmatig taalfouten tegen, ikzelf kan me daar aan storen, misschien een idee om iemand met je mee te laten lezen of te laten corrigeren?
  Met vriendelijke groet,
  Marian Koops.

 14. Heb ook,niet elke dag, last van mijn darmen. Ik heb baat bij etherische muntolie. De Mentha Piperita. Ook heb ik dagelijks gember op mijn "menu" staan. Eet veel groenten en fruit. Geen tarwe maar wel roggebrood. Dan wandel ik met de hond dagelijks minimaal 8 km..
  Op deze wijze kan ik met de restklachten leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin15
Share