LAATSTE UPDATE: 4 augustus 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Bloeddruk schommelingen

Bloeddrukschommelingen: van laag tot een hypertensieve crisis

bloeddruk schommelingen
bloeddruk schommelingen

Schommelingen in je bloeddruk is normaal omdat je bloeddruk erg dynamisch is en de hele dag door verandert. Echter, het kan ook voorkomen dat de schommelingen dusdanig hoog zijn dat het kan duiden op een groter lichamelijk probleem.

Schommelingen tot 160/90 mm Hg bij een lichte inspanning en 125/80 mm Hg bij weinig inspanning zijn normaal.

Hogere schommelingen kunnen duiden op een groter probleem en dan zal je direct professioneel hulp moeten inschakelen. Neem dan dus direct contact op met je huisarts of behandelend arts.

Oorzaken bloeddrukschommelingen

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een te hoge bloeddruk. De exacte oorzaak van hoge bloeddruk is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Wel dragen bepaalde levensstijl factoren bij om eerder hoge bloeddruk te ontwikkelen, zoals roken en overgewicht. Echter, wanneer je last hebt van bloeddrukschommelingen is dit onder controle te krijgen door gericht medicijngebruik en levensstijl aanpassingen.

Hieronder zal ik een aantal belangrijke stappen bespreken:

De eerste stap is om vast te stellen wat je bloeddruk gemiddeld is, zodat je weet hoe het met je gezondheid gaat. Een normale bloeddruk is volgens de huidige richtlijnen 120/80 mm Hg en dat betekent dat je hart niet al te hard hoeft te werken. Tevens zijn de aderen en bloedvaten verder gezond (kun je zien aan de onderdruk) .

Lees verder: bloeddruk metingen

Wanneer je last hebt van bloeddruk schommelingen zul je eerst moeten vast stellen hoe groot deze schommelingen zijn. Normaal gesproken heb je verschillende bloeddrukwaarden gedurende de dag. Veranderingen in je omgeving, activiteiten, gemoedsrust, inspanningen en voeding hebben allemaal invloed op je bloeddruk. Daarbij verschillen de waarden ook op het moment van de dag. Tijdens het opstaan is je bloeddruk vaak hoger dan wanneer je op het punt staat om naar bed te gaan.

Andere factoren zijn roken, alcohol, cafeïne, veel zout, syndroom van cushing, stress en de werking van medicijnen(1). Daarnaast heeft de kracht van je hartslag, elasticiteit van je aderen en de weerstand van de kleine bloedvaten invloed op je bloeddruk. Indien je aderen niet flexibel zijn kunnen ze niet goed reageren op de bloeddruk waardoor fluctuaties kunnen ontstaan.

Factoren bloeddrukschommelingen

factoren bloeddruk schommelingen

*Deze factoren hebben allemaal invloed op je bloeddruk en kunnen de schommelingen veroorzaken.

Normale bloeddrukschommelingen

Normale bloeddrukschommelingen vinden plaats in reactie op de bovenstaande factoren.  Je bloeddruk is nu eenmaal erg dynamisch en verandert de gehele dag door.  Daarbij kunnen bloeddruk metingen verschillen en daarom is het verstandig om je bloeddrukmeter te laten calibreren door een professional.

Schommelingen van 25 tot 30% of  wel 60 tot 80 mm Hg zijn niet normaal en kan duiden op een gezondheidsprobleem. Bij extreme schommelingen is er sprake van een  hypertensieve crisis en het is extreem gevaarlijk voor je gezondheid (2).

Hypertensieve crisis

Bij extreme bloeddrukschommelingen is het mogelijk dat er sprake is van een hypertensieve crisis. Dit is erg gevaarlijk en kan duiden op de aanloop naar een beroerte! Deze vorm van bloeddruk wordt gekenmerkt door extreme hoge bloeddruk met een bovenddruk van tenminste 180 mm Hg en een onderdruk van 120 mm Hg.

Het gevaar is dat je aderen te veel belast worden en kunnen ze zelfs scheuren krijgen, waardoor je hart niet meer goed kan pompen en de bloedcirculatie niet meer normaal verloopt.

Mogelijke oorzaken & symptomen van hypertensieve crisis

oorzaken en symptomen hypertensieve crisis(3)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hypertensieve spoedgeval en een hypertensieve urgentie. Een erg hoge bloeddruk waarbij er nog geen beschadigen zijn opgetreden aan de organen is urgent maar nog niet levensbedreigend.

Bij een spoedgeval moet je direct naar het ziekenhuis om met adequate maatregelen de bloeddruk direct te verlagen voordat er verdere complicaties kunnen optreden.

Indien je last hebt van de bovenstaande symptomen zul je per direct professioneel hulp moeten inschakelen!

Voor meer informatie over een hypertensieve crisis:

(pdf bestand opent in een nieuw venster)

Samenvatting hypertensieve crisis

Bloeddruk verlagen

Het verlagen van je bloeddruk is erg belangrijk omdat elke 20 punten bovendruk en 10 punten onderdruk het risico op hart- en vaatziekten erg verhogen. Het verlagen van je bloeddruk met zowel medicijnen als natuurlijke oplossingen is verplicht!

Levenstijlveranderingen voor het verlagen van je bloeddruk

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je hart te helpen om de bloeddruk laag te houden. Het is belangrijk om stress te vermijden, meer te bewegen en om af te vallen als je last hebt van overgewicht. Stress en overgewicht zorgen ervoor dat het hart onnodig hard moet werken. Door stress en overgewicht te verminderen ben je daar al vanaf.

Lichaamsbeweging zorgt voor extra training voor je hartspier. Hierdoor wordt hij sterker en het helpt je bloedvaten om flexibel te zijn.

Verminderen van stress

Langdurige stress is een grote veroorzaker van een hoge bloeddruk. Stress verminderen kan op meerdere manieren, zoals met meditatie, door "nee" te zeggen, door je werkmail 's avonds niet te controleren en door meer te bewegen.

Extra beweging

Je hart trainen kan door cardiotraining. De naam zegt het al. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn bijvoorbeeld goede manieren om je hart te ondersteunen. Het is belangrijk om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Een wandeling kan al genoeg zijn. Als je daarbij ook nog 2 tot 3 keer per week een uur sport, bijvoorbeeld door te wielrennen, hardlopen of zwemmen, ben je helemaal goed bezig voor je hart.

De kans is groot dat je ook gewicht verliest als je last hebt van overgewicht en meer spiermassa aanmaakt.

Overgewicht kwijtraken

Overgewicht laat je hart harder werken dan nodig is. Je vetcellen zijn namelijk ook levende cellen die bloedtoevoer nodig hebben om niet dood te gaan. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer "lichaam" je hart moet voorzien van bloed. Door je lichaamsmassa kleiner te maken tot normale proporties voorkom je dat je hart te hard moet werken en dat je daardoor een te hoge bloeddruk ontwikkelt(4).

Voor meer tips om je bloeddruk natuurlijk te verlagen neem dan een kijkje op de bloeddruk blog.

Nogmaals: als je extreme bloeddrukschommelingen hebt neem dan contact op met je huisarts omdat het kan duiden op een groter probleem!

Bronnen

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/800151
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19644388/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8589308/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321523#treatments

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagen



Lees hieronder verder:

Ontspannen tegen een hoge bloeddruk

Ontspannen tegen een hoge bloeddruk

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ik lees net een ander artikel waarin ze schrijven dat er tegenwoordig vaak bij een bloeddrukmeting naar beide armen wordt gekeken. Als er verschil is tussen beide armen kan er meer kans zijn op een infarct. Is dit zo?

  2. Ik had graag geweten wat oorzaak zou kunnen zijn bij extreem verschil in bloeddrukmeting
    in beide armen.

    Dank u

  3. Hallo,
    Mijn vader heeft een bloeddrukmeter gekocht vanwege hoge bloeddruk. Nu meet hij dit dagelijks om dezelfde tijd, onder dezelfde omstandigheden. Hij meet 3x in een kwartier. Tussen deze 3 metingen zitten soms schommelingen van 20 mmHg in de bovendruk en 10 mmHg in de onderdruk. Komt dit door het apparaat? Of kan er ook wat anders aan de hand zijn?

    Dank u

    1. Dit soort schommelingen zijn in mijn ogen niet erg natuurlijk. Ik neig om te zeggen dat er iets met het apparaat aan de hand is. Met name de goedkopere apparaten willen nog wel eens afwijkende testresultaten geven....Misschien een idee om iemand anders op te zoeken met een 'ander merk) meter, en de resultaten ter plekke te vergelijken? Op deze manier weet je zeker of het een gebrek van het apparaat is, of niet.

  4. Ik heb altijd n lage bloeddruk. Rond 95-60. Af en toe word ik erg duizelig. Mijn bloeddruk is dan hoger; 138-80. Voor mij aan de hoge kant denk ik. Reden tot bezorgdheid ?

  5. Hallo. Jaren geleden kreeg mijn man plots hoge bloeddruk. Dokter gaf medicijnen. Sinds 1 Jaar ook plastik bij. Want bloeddrukverlagers hielpen niet.si dat begin dit jaar pil bij voor prostaatproblemen. Sindsdien neemt zijn bloeddruk meerdere keren per dag een flinke duik naar 80 over 60 ...vorige week lag hij op de vloer ...nadien terug normale bloeddruk. Dokter maakt er niks van wie kan helpen

  6. mijn bloeddruk schommelt meestal 150- 92/ nu werd ik heel erg beroerd mijn bloeddruk was 113/76 wat kan dit geweest zijn?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
7 Shares
Tweet
Pin7
Share